Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY, MONTAŻ ROLET - wątek zbiorczy o sposobie mocowania kaset, prowadnic i napędów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

halo czy ktos buduje dom z roletami nie integralnymi z oknami a poza tym nie plastikowe kasty na rolety tylko styropianowe beck+heun sa to tylko paczki na rolet je moge poznniej w kazdej chwili zamontowac rolety,kasty wbudowuje sie na etapie ztawienie murow.

Dzieki za odpowiedz bo do konca nie wiem jak je wstawis

tylko styropianowe beck+heun

Znajomy ściągnął takowe z niemiec. Dla mnie porażka taka sama jak RKSy. Puszki krzywe, powyżej chyba 2 metrów długości klejone z elementów. Nie wiem czy wszystkie tak mają ale te jego mają rewizję od zewnątrz... Więc co będzie jak coś się skopie po wykonaniu elewacji zewnętrznej?

Mam 2.50 i nie sa wogule klejone proste czy sa przekonam sie nastepnym tygodniu jak beda je wmurowywac,ja buduje sciane 3w a dostep jest od srodka.Zdecydowalem sie dlatego bo jak widze takie ladne elewacje i te puszki z roletami to mi niedobrze, a tu nawet nikt nie bedzie widzial ze sa rolety jak je podniose do gory tez z niemiec sprowadzilem bo w polsce drozej tej samej firmy beck+heun.

zalezy na czym Ci zalezy - na estetyce okupionej pozniej ewentualnymi klopotami czy na funkcjonalnosci przez lata?

Okno w scianie 2W powinno byc zamontowane w licu sciane tj. plaszczyzna zewnetrzna okna winna byc w plaszczyznie sciany

i teraz masz kilka mozliwosci:

- na etapie budowy cofnac nadproze by skrzynka rolety cofnela Ci sie pod styropian

wady:

- klopot z ewentualna naprawa rolety - jak chocby uszkodzonej lamelli - wtedy trzeba rozwalac elewacje by do klapy rewizyjnej sie dostac - ona wchodzi w rolete zarono dolna jak i czolowa plaszczyzna. Z kazda taka naprawa wiaze sie dewastacja elewacji zewnetrznej i pozniej nie sposob jak wykonac tak by sie nie odrozniala

- koniecznosc ocieplenia powstalego glifu zewnetrznego (wneki okiennej)

zalety nie widac skrzynki - ale czy to naprawde zaleta? Kwestia odpowiedniego wykonczenia i gustu

- pozostawic skrzynke widoczna - wad nie widze - same zalety. Oczywiscie co kto lubi :)

Jak ktos chce montowac rolety powinien o tym myslec na samym poczatku budowania.

RKS - w mojej ocenie same wady - ani jednej zalety w tym rozwiazaniu nie widze

Integro - niezle ale widac skrzynke co niektorym przeszkadza

BeeClewer - rewizja od srodka, skrzynka dokladnie ocieplona, mozliwosc zabudowy od wewnatrz tak ze przy awarii nie dewastuje sie mieszkania. Koniecznosc wyzszego otworu okiennego powiekszonego o wymiar skrzynki (205, 210 - zalezy od producenta). Dla mnie rewalacja eliminujaca wadu powyzszych rozwiazan.

To podstawowe trzy systemy dostepnych rolet - reszta powiela schemat dzialania i montazu

Ja mam pytanie, mam dom jeszcze nie ocieplony (ma być styropian 15 cm) i zastanawiam się nad roletami, tak aby górny kaseton nie zmniejszał pola okna, zamocowana cała roleta na zewnštrz i pó�niej wykończone wszystko styropianem. Co my�licie?

wlasnie tak - by nie zmiejszac swiatla wpadajacegodo domu skrzynka

Roleta wyzsza od okna o wielkosc skrzynki

zalezy na czym Ci zalezy - na estetyce okupionej pozniej ewentualnymi klopotami czy na funkcjonalnosci przez lata?

Okno w scianie 2W powinno byc zamontowane w licu sciane tj. plaszczyzna zewnetrzna okna winna byc w plaszczyznie sciany

i teraz masz kilka mozliwosci:

- na etapie budowy cofnac nadproze by skrzynka rolety cofnela Ci sie pod styropian

wady:

- klopot z ewentualna naprawa rolety - jak chocby uszkodzonej lamelli - wtedy trzeba rozwalac elewacje by do klapy rewizyjnej sie dostac - ona wchodzi w rolete zarono dolna jak i czolowa plaszczyzna. Z kazda taka naprawa wiaze sie dewastacja elewacji zewnetrznej i pozniej nie sposob jak wykonac tak by sie nie odrozniala

- koniecznosc ocieplenia powstalego glifu zewnetrznego (wneki okiennej)

zalety nie widac skrzynki - ale czy to naprawde zaleta? Kwestia odpowiedniego wykonczenia i gustu

- pozostawic skrzynke widoczna - wad nie widze - same zalety. Oczywiscie co kto lubi :)

Jak ktos chce montowac rolety powinien o tym myslec na samym poczatku budowania.

RKS - w mojej ocenie same wady - ani jednej zalety w tym rozwiazaniu nie widze

Integro - niezle ale widac skrzynke co niektorym przeszkadza

BeeClewer - rewizja od srodka, skrzynka dokladnie ocieplona, mozliwosc zabudowy od wewnatrz tak ze przy awarii nie dewastuje sie mieszkania. Koniecznosc wyzszego otworu okiennego powiekszonego o wymiar skrzynki (205, 210 - zalezy od producenta). Dla mnie rewalacja eliminujaca wadu powyzszych rozwiazan.

To podstawowe trzy systemy dostepnych rolet - reszta powiela schemat dzialania i montazu

Z całym szacunkiem dla mistrza - system nazywa się beclever czyli bądź mądry przed szkodą. Pszczół bym do tego nie mieszała :wink:

http://www.beclever.pl

Pozdrawiam :D

jj

jareko

ty wiesz wogole o jakich roletach ja mowie?

poniewaz nie niszczysz zadnej elewacji!ingerencja od srodka nad oknem dekiel na klik

druga zecz to przy scianie 2w zamawiasz na grubosc sciany a pozniej ocieplasz ja tak jak sciane

Co do funkcjonalnosci i trwalosci to nawet o to sie nie martwie ten system u zachodnich sasiadow jest stosowany od lat i naprawde wyglada to solidnie.I nie porownanie z polskimi wyrobami.

• 4 weeks później...
Czy mozliwe jest zainstalowanie okna zintegorwanego z roletami w technologii budowy z Ytonga nie podnosząc wysokości budynku o 21 cm czy też szerokość nadproża? Czy ktoś mógłby nam pomóc i wyjaśnić? Wykonawca oświadcza,że nie ma takiej możliwości, a budynek i tak będzie już wyższy bo w projekcie jest zmiana ściany kolankowej. Proszę o fachowe porady

Roleta nadstawna/ Czy o toCi chodzi?/ wymaga powiększenia otworu w murze na okno o wysokość skrzynki rolety by zachować wymiar okna.

Aby to osiągnąć można wymurowac nadproże wyżej, zintegrować nadproże ze stropem jako belkę żelbetowa - wymaga przeliczenia przez konstruktora!, obniżyć parapet okna lub kombinacje obu sposobów.

Jeżeli jest miejsce optymane byłoby podniesienie nadproża bo nie zmienia to po wykończeniu nic w wyglądzie budynku.

bez konkretów - ilości miejsca pomiędzy nadprożem a stropem nie da się nic konkretnego zaproponować

Dzieki, cieszę się, ze w końcu ktoś zareagowal na moje rozterki. tak myślę, że to chodzi o to samo, wykonawcy rozpoczeli własnie budowę ścian (buduję APS 98) muszę podjąć decyzję. Przyznam, że nie bardzo rozumiem te techniki, mam nadzieję,że potrafię to przełozyć na realia wykonawcy. Jeżli nadproże doda się nad wysokością okna, wtedy wysokość pomieszczenia wyniesie ok. 2,90 to trochę dużo, kosztowniej w budowaniu i i u ogrzaniu większej kubatury, Doradca z XELLA twierdzi, że budynek podwyższy się.

• 4 months później...

Hej,

szukalam ale nie znalazłam odpowiedzi więc pytam:

czy może ktoś widział lub ma rolety zewnętrzne - nadstawne (tzw. integry), których skrzynki są widoczne wewnątrz pomieszczeń? Zacytuję tu zdjęcie z dziennika budowy Emanueli II Tadka i Beaty:

http://images11.fotosik.pl/56/3d6932d8e6008f36.jpg

http://images20.fotosik.pl/59/34ca11d7ad628b48.jpg

Widać na nich właśnie okna z takimi roletami.

Zastanawiałam się, czy nie można by bylo skrzynek (szeroki pas u gry okna) jakoś zamaskować? Z tego co wiem, dostęp do skrzynki jest od jej dołu, więc w razie jakiś napraw byłby możliwy.

Czy ktoś ma/planuje takie rozwiązanie?

Dziękuję wszytskim za odp.!

Z nazwą mogłam coś pokręcić, bo w różnych serwisach ineternetowych stosuje się różne nazwy - w każdym razie chodzi o be clever na pewno. Na zdjęciu Mohag wygląda to b.dobrze - tzn. naturalnie jak ściana... I jak rozumiem, nic nie przeszkadza w otwieraniu klapy od skrzynki rewizyjnej...

Teraz badam koszty i przekonuję, Malmulc, zgadnij kogo ? :wink: :lol:

• 1 month później...

Mam rolety chowane pod nadproże. Z zewnątrz skrzynkę rolety przykryłem styropianem, ale mam problem od wewnątrz. Tynkarz mówi, że nie przykryje tego bezpośrednio tynkiem, bo z doświadczenia wie, że potem pęka i lepiej zostawić odkryte, ja chcę przykryć.

Macie jakieś doświadczenia?

Czy płyta k-g to dobre rozwiązanie?

Może ma ktoś zdjęcia jak to "ukrywał".