Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY, MONTAŻ ROLET - wątek zbiorczy o sposobie mocowania kaset, prowadnic i napędów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lepiej tego nie zakrywaj... w przypadku awarii rolety bedziesz musial kuć gips i bedzie bajzel w domu a tak tylko otworzyc skrzynke i mozna naprawic rolete

Sątakże rolety z dolną rewizją.Powiedziałbym nawet,że w przeważającej większości ludzie wybierają rolety pod naprożami z rewizją dolną :):)

:Tomeki ja zrobiłem tak:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1733429&highlight=#1733429

Sorry ale zdjęcie jest ciut ciemne....

moi rodzice mają ten sam problem.. ojciec chciał to obudować drewnem mahoniowym jak okna, ale wtedy okna wyszłyby przyciężkawie :-?

skrzynek nie mogą zasłonić na stałe, gdyz w razie awarii nie będzie dojścia.. najwieksza roleta zostala zerwana przez ostanich fachowców :-? wczoraj zdecydowaliśmy poszukać okleiny na skrzynki, którą będzie można pomalowac akrylem jak sciany;

• 3 weeks później...

hej,

no wlasnie o ile powiekszony otwor okienny przygotowac tak by potem bez stresu zamontowac tam roletke zewnetrzna ... najlepiej schowac w scianie.

mam jedno okno o szerokosci 180 cm, reszta ponizej 150 cm i drzwi balkonowe 100 cm szerokie na 234 cm wysokie.

czy otwor do przygotowania zalezy od producenta rolety?

bede wdzieczny za pomoc,

pawel

Zależy od systemu rolet. Na przykład dla skrzynek RKS musisz podnieść nadproże o wysokość skrzynki (SKN 200 wys 250 mm SKN 300 i SKN 360 wys 290 mm) a przy ststemie Integro nie podnosisz nadproża a jedynie zostawiasz po stronie zewnętrznej miejsce na skrzynkę - nadproże jest cieńsze.

witam

U nas murarze zostawili odpowiednio - 16cm na okno i 20cm na drzwi tarasowe - to chyba standard... :)

Tak powinno być u nas przy oknach z firmy M and S. Niestety murarz wszędzie zostawił 20 cm i trzeba było domurowywać.

Moja rada idz do firmy zoknami i się dowiedź.

My tego nie zrobiliśmy i to był błąd.

witam...zakładam rolety zewnętrzne nakładane na rame okienną.... i otwór jak się pytałem (i zrobiłem) :) ...musi mieć 20cm więcej niż okno montowane.......

I to już jest z luzem...a okna robią wszędzie na wymiar więc nie będzie problemu...pozdrawiam....cena za rolete zewnętrzną u nas jest około 200zł zza metr2.

Firma zamontowała mi rolety, których skrzynki sa szersze od muru i wystają 2,5 cm do wewnatrz! Teraz ekipa tynkująca poinformowała mnie, że nie zatynkują tych skrzynek, bo za dyżo tynku (gipsowego) musiliby nałozyc. Nie mam pojęcia co teraz z tym zrobić. Zaproponowali mi tynkowanie równo ze skrzynkami ale i tak beda widoczne. Nie wiem czy bedzie mozna je pomalowac pozniej pod kolor scian, i jak to bedzie wyglądac. Może ktos podpowie mi jakies rozwiazanie, żeby nie było widac tych skrzynek wewnątrz domu.....

Wybacz. Żle przeczytałem twój post myślałem że skrzynki wystają na zewnątrz.

No to może coś takiego

http://www.ardeko.pl/IMGallery/galeria.php?kategoria=3

Tutaj napewno coś wybierzesz

A co do pomalowania to też nie jest zły pomysł. Ja u siebie mam klapy rewizyjne od kaset do rolet pomalowałem je na ten sam kolor co sciany i jest OK.