Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY, MONTAŻ ROLET - wątek zbiorczy o sposobie mocowania kaset, prowadnic i napędów

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Gość JACKIE P
wydaje mi się, że ma to sens, takie wypełnienie ma na celu wyeliminowanie mostka cieplnego pomiędzy roleta i nadprożem, będzie to miejsce narażone na przenikanie zimna. Jedynie trzeba by to zrobić dokładnie, aby nie pozostawały jakieś szczeliny i zatynkować od zewnątrz.

• 7 months później...

Witam,

Mam pytanie do osób, które być może przerabiały taki temat...

Mam nowy budynek, otwory okienne są wybudowane wg projektu i chciałbym zachować ich wielkość. Nadproże nie zostało przygotowane do rolet Integro.

Czy istnieje możliwość zainstalowania jakichkolwiek rolet typu podtynkowe (np. Integro) lub jakikolwiek inny sposób, żeby ukryć kasetę rolet?

Nie wchodzi w grę umieszczenia kasety pod nadprożem (nad oknem), ponieważ tak jak napisałem chcę zachować wielkość okien.

Planuję ocieplenie styropianem o gr. 12-15cm. Ściany BK 24cm.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

a może okiennice trzeba zamontować zamiast rolet

...

problem w tym że złodziej zdemontuje je w 5 sek niezależnie czy są na okienne czy na tynkowe

Tylko kto myśli o roletach jako elemencie przeciwzłodziejowym. Nawet jak mają kliny, to podobno ich sforsowanie zajmuje max 5 minut. A okiennice też chyba łatwo otworzyć.

U mnie budynek był budowany z zamierzeniem, że rolety schowa się pod nadprożem. Jednak jak już ściany powstały i przyszło co do czego, to stwierdzilismy, ze podobają nam się takie duże okna i mamy rolety na ścianie. Aby nie było ich widać dajemy na przyszłym ociepleniu obwódkę z dodatkowego styro i nie będzie nic widać.

Problemem z roletami zewnętrznymi może być, gdy już będzie wszystko ładnie ocieplone i trzeba będzie się dostać do środka bo coś się stanie. W większości przypadków nie pozostanie nic innego jak zdemolować kawałek ocieplenia.

jest rewizja od spodu , nawet w ralu można pomalowac pod kolor elewacji

Problemem z roletami zewnętrznymi może być, gdy już będzie wszystko ładnie ocieplone i trzeba będzie się dostać do środka bo coś się stanie. W większości przypadków nie pozostanie nic innego jak zdemolować kawałek ocieplenia.

jest rewizja od spodu , nawet w ralu można pomalowac pod kolor elewacji

Rewizja od spodu - ok - tyko jak zabudujesz ze wszystkich stron puszkę, to jak się do tej rewizji dostaniesz, jak odkręcisz mocujące śróbki ;)