Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY, MONTAŻ ROLET - wątek zbiorczy o sposobie mocowania kaset, prowadnic i napędów

Recommended Posts

Jurand robi rolety w systemie RKS i nie wierzcie w to by były szczelne i bezproblemowe

Antywlamaniowosc rolet była juz tu poruszana nie raz - żaden złodziej nie demontuje skrzynek, nawet nie probuje sie do nich dostać bo i po co - 20 sekund i jzu po każdej tzw. "antywlamaniowej" rolecie z aluminium - zapamiętajcie sobie o tm raz a dobrze

zabudowanie skrzynki rolety Integro jest możliwe styropianem ale.... ale wystarczy ze macie sterowanie centralne i np. nie zauważyliście ze tam gdzie rozwija sie roleta dziecię Wasze pozostawiło np. krzesełko - roleta rozwijając jak napotka opór zacznie rozwijać sie w skrzynce i roz... cala elewacje

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

........... roleta rozwijając jak napotka opór zacznie rozwijać sie w skrzynce i roz... cala elewacje

silniki z wył przeciążeniowym - tak to się chyba nazywa

jak napotka opór sama się wyłączy

każdy silnik ma przeciazeniowke - i w tej sytuacji ona nie zadziała - tzn zadziała ale jzu po szkodzie :(

wyrwanie 2 cm styropianu jakim jest oklejona skrzynka nie stanowi dla niego problemu

przeciazeniowka działa na zasadzie wzrostu temperatury silnika - zanim ona sie radykalnie podniesie jest jzu po elewacji

obserwacja praktyczna a nie teoretyczne rozważania Rezi :)

podobanie praktycznie podany czas sforsowania każdej aluminiowej rolety :(

jareko, nie chce wchodzic w polemikę bo w tej dziedzinie wiedza i doświadczeniem bujesz mnie na głowę ale .........

mam rolety schowane w elewacji i część w podbitce ( płaszcz 55mm wysokośc 3 m, płaszcz chodzi między warstwami ocieplenia, skrzynka 250 ? )

nic zlego się nie dzieje od 3 lat, więc można zaryzykowac ze przy rozumnym uzytkowaniu nic złego się nie stanie. ( siłowniki To-Max Nice porównuje pobór prądu z wzorcem )

rozumiem, ze kasety mialyby byc zlicowane z ociepleniem ?

no to wg mnie pupa w paczkach, za późno ....

Tak by było najlepiej, ale jeśli teraz jest pupa w paczkach ;), to może być ewentualnie tak, że lekko będzie wystawać kasetka i wokół okna zrobi się takie dekoracyjne paski (jakoś się to chyba fachowo nazywa).

Rozumiem, że teraz mam takie możliwości (wykluczając wersje np. zasłaniające okno przez kasetę rolety):

- roleta klasyczna na wysokości nadproża na ociepleniu,

- roleta BeClever lub RKS (wtedy zmniejszam okno),

- roleta Integro (wtedy kombinuję, żeby schować/ozdobić) wystającą kasetkę. Tu pytanie: o ile ta kasetka będzie wystawać jeśli mam 15cm ocieplenia?

A to nie jest tak , że Integro właśnie chowa się w świetle muru i nie wystaje?

bylo o tym chyba z 100 razy

masz trzy systemy - przypomnę po raz ostatni :) - jest tu wyszukiwarka i za jej pomocą znajdziesz także rysunki każdego systemu

RKS - wałek rolety i sama roleta chowa sie w odpowiednio spreparowane nadproże - konieczność podjęcia decyzji jzu w trakcie stawiania ścian

Be Clewer - roleta nad oknem, powiązana z oknem adapterem,otwór musi byc większy od planowanych wymiarów okna o wielkość skrzynki, skrzynka wystaje do wewnątrz pomieszczenia i klapę rewizyjna ma od dołu skrzynki. Przy szerokościach powyżej 150 pojawia sie problem z prawidłowym zamocowaniem okna na górnej jego krawędzi. Zdarzają sie skrzynki mające uchwyty dla kotew ale... ale g.. to daje gdyż sama skrzynka nie jest na tyle sztywna by przy dużych gabarytach zagwarantować sztywność całego okna

Intergo - skrzynka nad oknem od zewnętrznej płaszczyzny ściany, wymaga podłożenia choćby 2 cm styroduru gdyż skrzynka jest nieocieplana - cala wystaje poza ścianę nośna i rewizje ma przeważnie od spodu - sa skrzynki gdzie rewizja jest po całości - zdejmuje sie wtedy cala maskownice mechanizmu - te od dołu i z frontu. Nie ma konieczności przygotowywania nadproży - sam montaż okna i skrzynki załatwia wszystko - w mej ocenie jedyny system gwarantujący szczelność i najmniejsze straty ciepła - roleta jest jakby poza domem w całości

OK jareko. Może znasz się bardziej na temacie. Ja bazowałem na tym, co mówili mi gdy sam wybierałem swoje rolety. I o roletach integro mówili, że potrzebne jest do nich specjalne nadproze (http://www.empol.pl/podstrony/integro.html) w kształt litery L, żeby puszka nie wystawała na ścianę. Ponieważ nie myślałem o tym za wczasu, mam rolety mocowane na ścianie nad oknem, czyli według Ciebie to właśnie mam Integro, a według mojego producenta mam nadtynkową (http://www.empol.pl/podstrony/nadtynkowa.html)

Ponieważ nie myślałem o tym za wczasu, mam rolety mocowane na ścianie nad oknem, czyli według Ciebie to właśnie mam Integro, a według mojego producenta mam nadtynkową (http://www.empol.pl/podstrony/nadtynkowa.html)

Moim zdaniem to Ty masz po prostu klasyczne rolety, a nie Integro. Jak bardzo kaseta (skrzynka) odstaje Ci od muru? Ile zamierzasz dać ocieplenia?

..moim zdaniem to Ty masz po prostu klasyczne rolety, a nie Integro. Jak bardzo kaseta (skrzynka) odstaje Ci od muru? Ile zamierzasz dać ocieplenia?
sprecyzuj co rozumiesz pod pojęciem "klasyczne rolety"? Bo dla wielu właśnie Integro to klasyka, dla innych RKS tylko Be Clewer jest w sumie nowinka jeśli chodzi o rozwiązania techniczne

sprecyzujmy wiec

cytując siebie :) z posta http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1603492&highlight=integro#1603492

Integro Tworzy konstrukcie ktora mocowana jest do okna (lub zewnetrznej powierzchni scian) - nie narusza mocowania gdyz montowana jest do juz zamontowanego zgodnie z zasadami montazu okna, nie powoduje mostkow temicznych, gwarantuje 100% szczelnosc (pod warunkiem sterownaia silnikiem) - jest po prostu na zewnatrz chalupy,

Tylko dla wielu nie do zaakceptowania bo im skrzynka wystaje - a przeciez mozna to zrobic i estetycznie i z glowa, a nawet ukryc skrzynke pod warstwa ocieplenia - tylko o tyym trzeba pomyslec PRZED budowaniem a nie po, jak juz mury stoja

A roleta nadstawna? Pod ta nazwa moga kryc sie rozne rozwiazania nie majace z Integro nic wspolnego.

Masz trzy rodzaje czy tez typy rolet - i nie skupiajmy sie na ich nazwie tylko sposobie rozwiazan

- najstarsze rozwiazanie - nadproze stanowi od razu skrzynke na mechanizm rolety. Rozbudowane do wnetrza pomieszczenia tak by mozna bylo od srodka poprzez klape rewizyjna dostac sie do mechanizmu (np.RKS, MAGU VarioPlus i inne). Wpadajace przez otwor (ktorym wychodzi z nadproza roleta) powietrze wypelnia cale nadproze powodujac w tym miejscu ucieczke ciepla na zewnatrz. Klapa rewizyjna musi byc super szczelna by powietrze nie wpadalo do wnetrza - dawniej byly to klapy drewniane i czesto pojawialy sie z tym klopoty teraz klapy sa z Tworzywa (czesto wielokomorowego) tak mocowane ze to zjawisko nie powinno wystepowac. Stad tez takie nadproze powinno byc od srodka ocieplone lub wyposazone od razu w wkladke styropianowa lub wykonane ze styropianu (jak wspomniane np. MAGU VarioPlus). Najczesciej wspomina sie o podstawowej zalecie takiego rozwiazania - mechanizm jest ukryty - nie widac go od zewnatrz a od srodka widac tylko klape rewizyjna. Podstawowa wada o ktorej juz sie nie wspomina klientom - brak mozliwosci poprawnego zamocowania gory okna co zaczyna sprawiac ogromne klopoty jesli jego szerokosc przekracza 90 - 100 cm. W mojej ocenie, przy dzisiejszych projektach domow, duzych przeszkleniach, duzych wyjsciach na taras jest to system o ktorym powinno sie zapomniec i odejsc calkowicie od jego stosowania

http://hitplus.com.pl/rks/images/system_rks.gif

- pozniejsze Integro - skrzynka wraz z mechanizmem jest montowana na zewnatrz sciany czy tez okna. Nie ma mozliwosci by powietrze w skrzycne przedostwalo sie do wnetrza. Rozwiazanie szczelne i cieple. W przypadku napedu recznego przewiercenie sie przez nadproze by linke (tasme) wprowadzic do srodka pomieszczenia trudne do uszczelnienia - stad zalecam jednak zainwestowanie w silniki. Wytykana wada jest to ze skrzynka wystaje na zewnatrz plaszczyzny rolety. Ale sa juz skrzynki przystosowane do zakrycia gdzie klapa rewizyjna jest od spodu choc ciagle dostepna jest tez skrzynka gdzie spod i czolo stanowi jedna calosc tworzac klape - jej zakryc nie mozna. W mojej ocenie rozwiazanie najlepsze ale jesli chcemy by skrzynka byla niewidoczna wymagajace wysilku intelektualnego w jaki sposob ja ukryc w warstwie ocieplenia

http://hitplus.com.pl/integro/images/system_integro.gif

- ostatnie rozwiazanie nowosc ktora miala pogodzic zalety Integro z wymaganiami klientow co do widocznej w wiekszosci wypadkow skrzynki. jednym slowem BeClever. Skrzynke wyposazono w specjalny adapter ktory laczy ja na stale z oknem i zaczyna ona spelniac dodatkowa konstrkcjie usztywniajaca okno ale.... przy szerokosciach ponad 200 cm calosc mimo wszystko staje sie malo stabilna. Sa skrzynki przystosowane do kotew tym samym calosc staje sie sztywniejsza. Klapa rewizyjna jest od srodka pomieszczenia i czesto jej powierzchnia czolowa cofnieta jest wzgledem sciany wewnetrznej wymagajac dodatkowej obrobki. Podobnie jak w Integro uwazam ze jedynym rozsadnym napedem jest silnik a nie tasma czy linka. pod klapa rewizyjna stosowane sa wkladki styropianowe ocieplajace calosc. Rozwiazanie techniczne ktore mialo polaczyc zalety Integro i RKS w jedno - i prawie sie udalo :)

http://hitplus.com.pl/dual/images/system_dual.gif

http://www.jareko.pl/images/fotki_na_forum/roleta_Be_Clever.jpg

Wszystkie rysunki zaczerpniete zostaly ze strony firmy HiTPLUS Warszawa ul. Polczynska 113 http://www.hitplus.com.pl

Ponieważ nie myślałem o tym za wczasu, mam rolety mocowane na ścianie nad oknem, czyli według Ciebie to właśnie mam Integro, a według mojego producenta mam nadtynkową (http://www.empol.pl/podstrony/nadtynkowa.html)

Moim zdaniem to Ty masz po prostu klasyczne rolety, a nie Integro. Jak bardzo kaseta (skrzynka) odstaje Ci od muru? Ile zamierzasz dać ocieplenia?

Kaseta mi nie odstaje od muru, ale do niego przylega. Ta część muru nie będzie niestety ocieplona.

- pozniejsze Integro - skrzynka wraz z mechanizmem jest montowana na zewnatrz sciany czy tez okna. Nie ma mozliwosci by powietrze w skrzycne przedostwalo sie do wnetrza. Rozwiazanie szczelne i cieple. W przypadku napedu recznego przewiercenie sie przez nadproze by linke (tasme) wprowadzic do srodka pomieszczenia trudne do uszczelnienia - stad zalecam jednak zainwestowanie w silniki. Wytykana wada jest to ze skrzynka wystaje na zewnatrz plaszczyzny rolety. Ale sa juz skrzynki przystosowane do zakrycia gdzie klapa rewizyjna jest od spodu choc ciagle dostepna jest tez skrzynka gdzie spod i czolo stanowi jedna calosc tworzac klape - jej zakryc nie mozna. W mojej ocenie rozwiazanie najlepsze ale jesli chcemy by skrzynka byla niewidoczna wymagajace wysilku intelektualnego w jaki sposob ja ukryc w warstwie ocieplenia

http://hitplus.com.pl/integro/images/system_integro.gif

Czyli jak widzisz mur jest odpowiednio przygotowany do rolety Integro - jest odpowiednia wnęka na puszkę.

Tylko co to jest ta warstwa wypełniająca? bo jak widzę, nie jest to część nadproża, które o ile widzę dobrze ma pokazane zbrojenie na tychże rysunkach.

oj jak to fajnie jest rozmawiać z osobami nietechnicznymi :lol:

pomyśl

nie musisz muru przygotowywać po integro - zwłaszcza w przypadku ściany 2W - co najwyżej możesz na etapie wylewania nadproża w szalunek wsadzić styro od strony zewnętrznej by zabezpieczyć nadproże przed przemarzaniem

ale jeśli tego nei zrobisz to tez nie kłopot - wysuwasz przy montażu okno na tyle by pod skrzynkę dać 2 cm styroduru

W tch rysunkach jest mały błąd - okno winno byc co najmniej zlicowane z murem bądź lekko wysuniete - a na rysunkach jest cofnięte

a jeśli mówisz o pierwszym rysunku dotyczy on sciany jednowarstwowej - bo wiesz.... takie tez sie muruje tak jak i 3W :lol:

W tch rysunkach jest mały błąd - okno winno byc co najmniej zlicowane z murem bądź lekko wysuniete - a na rysunkach jest cofnięte

To jeżeli wiesz, że tam jest błąd, to dlaczego dalej go rozpowszechniasz bez żadnego słowa wyjaśnienia. To może powodować właśnie podobne do tej dyskusje

a jeśli mówisz o pierwszym rysunku dotyczy on sciany jednowarstwowej - bo wiesz.... takie tez sie muruje tak jak i 3W :lol:
Wyobraź sobie, że wiem o ścianach jedno i trój warstwowych. Spotkałem się nawet z chęcią postawienia czterowarstwowej ;)

ach ty :)

nie zauważyłeś nutki żartu w mych słowach? :lol:

rozpowszechniam gdyż samemu mi sie robić tych rysunków nie chce a tak jak są one przedstawione tez można okna zamontować - wiec az takiego bledu nie ma

A tak to juz nieporozumień w nazewnictwie systemów rolet nie będzie

a i swój zmysł techniczny każdy z Was uruchomić może i dobrać sposób na rozwiązanie nadproży czy tez wybór systemu rolet

sprecyzuj co rozumiesz pod pojęciem "klasyczne rolety"? Bo dla wielu właśnie Integro to klasyka, dla innych RKS tylko Be Clewer jest w sumie nowinka jeśli chodzi o rozwiązania techniczne

Rolety klasyczne to dla mnie rolety natynkowe np. rolety SK, SK45 lub OWAL (rys.2).

Integro to dla mnie rolety podtynkowe, podobne do klasycznych, które mają odpowiednią skrzynkę, którą da się wpasować we wcześniej odpowiednio przygotowane nadproże (dzięki czemu ukrywamy skrzynkę w elewacji). Czy tylko oby na pewno trzeba koniecznie mieć to przygotowane nadproże?

Integro to dla mnie rolety podtynkowe, podobne do klasycznych, które mają odpowiednią skrzynkę, którą da się wpasować we wcześniej odpowiednio przygotowane nadproże (dzięki czemu ukrywamy skrzynkę w elewacji). Czy tylko oby na pewno trzeba koniecznie mieć to przygotowane nadproże?
No jeżeli ma być odpowiednio przygotowane to trzeba je odpowiednio przygotować.

Coś mi się wydaje, że tutaj chyba finału nie będzie. Bo jakby się przyjrzeć rolecie Integro opisanej przez jareko dla ściany 2W, to mamy to samo co w rolecie natynkowej SK45 (opcja montażu 2) wskazanej przez jz