Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY, MONTAŻ ROLET - wątek zbiorczy o sposobie mocowania kaset, prowadnic i napędów

Recommended Posts

albo ja już zmęczony jestem albo czegoś nie rozumiem?

Czym rożni sie Sk od Integro?

No czym?

Tylko i wyłącznie usytuowaniem w murze - jest zamontowane na tynku a nie przytwierdzone do okna

A kto powiedział ze Integro ma być zawsze mocowane do okna?

Chodzi mi o samo rozwiązanie techniczne - realnie sa trzy o których wspomniałem rożnie nazywane

podobnie SK możesz zamontować do okna - i co? ;) Stanie sie wtedy Integro :lol:

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czym rożni sie Sk od Integro?

Różnią się :) Ideą.

SK (SK45, OWALe) są roletami natynkowymi tak jak napisałem wcześniej. Ich skrzynka jest ładna, bo rolety tego typu zostały tak zaprojektowane, że ich skrzynki mają być widoczne. Sama roleta opuszcza się na zewnętrznej stronie elewacji (nie w środku).

Integro są roletami podtynkowymi. Ich skrzynka jest brzydka ;) i trzeba ją schować. A najlepiej schować ją używając wcześniej przygotowanego nadproża. Roleta rozwija się w środku otworu okiennego dalej lub bliżej, zależy od montażu.

Oczywiście powyższe przykłady mają zastosowanie do zalecanego (prawidłowego wg producenta i przeznaczenia) montażu, bo wiadomo, że jak się ktoś uprze, to schowa pod ociepleniem roletę SK lub zamontuje Integro na ociepleniu :)

Prawie wszystko jest możliwe.

Wychodzi więc na to, że w moim przypadku najlepiej jest zrobić ocieplenie 15cm, kupić rolety Integro i dodatkowym styropianem schować ew. wystającą skrzynkę rolet. Druga opcja to roleta SK z ładnie dopasowaną skrzynką na zewnątrz (bo nie będę przecież kombinował z jej chowaniem, skoro jest coś takiego jak Integro...). Trzecia to BeClever nad oknem (ale tu będę musiał zmniejszyć okna).

podział dla mnie jest sztuczny i hmmm,.....sorki - głupi ;)

Nie widzę tu żadnej różnicy w idei ;) poza estetyczniejsza (teoretycznie) skrzynka

dziele rolety za zastosowane rozwiązania a nie estetykę skrzynki - bo dla mnie np. skrzynka Intergy może sie bardziej podobać niż skrzynka SK

natomiast w swej konstrukcji i zasadzie działania nie ma żadnej różnicy

jest natomiast miedzy nią a Be Clewerem czy RKS

I to jest najważniejszy podział - zasada działania a nie estetyka widocznej skrzynki. Ona to powoduje ze jedne rozwiązania sa dobre inne mniej dobre a inne calkiem do bani. Oczywiście trzeba pamiętać ciągle o szerokości otworu jaki roleta ma zasłaniać

A uwierz mi ze Ci którym widoczna skrzynka przeszkadza to będzie także przeszkadzać a'la SK czy jakakolwiek inna

• 1 month później...

Jest klika wątków dotyczących rolet zewnętrznych ale wszystkie poruszają temat czy warto itp. Zakładając, że decyzja jest na TAK i chodzi o rolety do całkowitej zabudowy (RKS, TPS lub BeClever) Który system gwarantuje że nie będzie czuć zimna od strony pokoju? Mam pewne obawy czy zimne powietrze dostające się do skrzynki od strony płaszcza rolety nie powoduje po stronie pokoju wrażenie zimna czy też dmuchania.

Ma ktoś może takie rolety i przeżył pierwszą zimę?

Dzięki

Sławek

Miejsce wprowadzania (wsuwania) rolety do skrzynki RKS warto doszczelnić (od wiatru) :

- Szczotką uszczelniajacą do meblowych drzwi przesuwnych (wybrać większy rozmiar) naklejoną na aluminiowy kątowniczek (6x6mm).

- Kątowniczek przykleić do spodu wykończenia otworu okiennego (glifu)

Odległość szczotki od rolety ok. 1mm

Można zastosować klej Sikaflex-11FC sprzedawany w tzw. kartuszach.

W skrzynkach RKS (z wewnętrznym dostępem do skrzynki) słabym termicznie miejscem jest pokrywa kontrolna u dołu skrzynki.

Dla tego warto ją ocieplić płytą styrodurową o grub. 2cm.

Płytę mocujemy :

- od strony futryny na 2-3 wkrętach z uciętymi łbami, wkręconymi poziomo do połowy w futrynę, zaś w styrodurze wykonujemy otworki (można wypalić), tak aby te otworki nasunęły się na wkręty.

- oraz wrętami pionowymi do krawędzi glifu (na kołki)

Płytę ocieplającą okleić tapetą, aby zabezpieczyć od utleniania.

Można też do nadproża w miejscu skrzynki przykleić (klej do ociepleń styropianem) na stałe dodatkową płytę ze styroduru.

Dzięki za szybką odpowiedź. Spróbuję podrążyć skoro jest chętny do pomocy :-)

Z tego wniosek że w założeniu sam RKS nie jest wystarczająco ciepły i wymaga docieplenia. Rozumiem że po zamocowaniu proponowanego docieplenia jeżeli chciałbym aby rewizja była całkowicie niewidoczna to muszę to otynkować - pecha mam jak trzeba się będzie dostać przez rewizję bo to oznacza "demolkę".

Może inny system (TPS czy BeClever) będę pod tym względem lepsze?

Martwi mnie też sztywność całej konstrukcji. Okno od góry właściwie nie jest kotwione bo nie ma do czego - osłabia to trochę mocowanie. Pytanie czy przy oknie o szerokości 270 cm i wysokości 240cm (lub 190 cm - jeszcze się ważą losy:)) brak mocowania od góry nie będzie stanowił problemu? Może wykonuje się jakoś takie usztywnienia?

Biorąc pod uwagę te dwa aspekty może inny system jest lepszy?

Nie sądziłem że decyzja o tym żeby rolety były pociągnie za sobą tyle wątpliwości technicznych :-(.

niestety, zarówno RKS jak Be Clewer ma klopot z usztywnieniem okna - i na nic sie tu zdadzą "domorosłe" patenty - w dalszym ciągu sa ta proby systemowego usztywnienia okna które niestety stwarzają inne kłopoty - nie ma sensu rozwijać tematu bo rozwiązań jest tyle ze każde trzebaby opisywać z osobna

Tak naprawdę jedynym systemem gwarantującym prawidłowe zamontowanie okna o szerokości powyżej 150 cm jest Integro - czy to w wersji dio otynkowania czy tez naokienne - mowiac Integro mam na mysli sama zasadę działania rolety 0 ze jest w całości poza domem - jedyne co trzeba zrobić to lejąc bądź wstawiając nadproża uwzględnić min 2cm styroduru miedzy skrzynka a nadprożem

Nic nie wieje, nic nie trzeba docieplać, przy ewentualnych naprawach nic nie trzeba niszczyć

takie jest moje zdanie :)

[...] Integro [...]

Nic nie wieje, nic nie trzeba docieplać, przy ewentualnych naprawach nic nie trzeba niszczyć

takie jest moje zdanie :)

Ja planuję Integro na nadprożu. Skrzynka wejdzie w miejsce, gdzie normalnie, bez rolet, byłoby 15cm styropianu. Czy ta skrzynka jest wystarczająco ocieplona, żeby zimno nie ciągnęło przez skrzynkę, następnie przez nadproże i ostatecznie do pomieszczenia? Trochę się obawiam tego mostka, chyba, że przenikalność cieplna takiego rozwiązania = przenikalności cieplnej okna, wtedy uznam, że zestawienie skrzynka i nadproże są jak okno :)

Też myślałem o Integro ale one będą:

1. albo wystawać bo najmniejsza skrzynka ma 19cm a ja planuję 15 cm sytropianu

2. albo zamontuję okna klika centymetrów głębiej w kierunku pokoju (Pewnie koło 6-7 cm żeby jeszcze zakryć skrzynkę od zewnątrz).

Jak będzie u Ciebie? Jakie masz przemyślenia.

Sławek

1. albo wystawać bo najmniejsza skrzynka ma 19cm a ja planuję 15 cm sytropianu

Z tego co się dowiadywałem to najmniejsza skrzynka Integro ma 16,5cm, a taka na drzwi tarasowe szer. 180cm ma ok 22cm. Jeśli jest inaczej niech ktoś mnie poprawi.

Jak będzie u Ciebie? Jakie masz przemyślenia.Sławek

Za późno zacząłem myśleć, ponieważ nie zostawiłem miejsca na styrodur czy styropian przy nadprożu, ale bardzo chcę rolety, więc wymyśliłem sobie tak, że dam 15cm ocieplenia z klejem to będzie jakieś 16. Skrzynka ma 16,5+2cm styro pod spodem to mamy 18,5cm. Różnica to 2,5cm i zamierzam ukryć wystające 2,5cm styropianem tworząc ozdobę wokół okna. Mam nadzieję, że się uda. Tylko kwestia tego mostka...

skrzynka nie jest ocieplana - stad koniecznosc podlozenia pod nia styroduru - w Twoim wypadku wysadzenia okna na zewnatrz o jego grubosc

Ten styrodur to nie tylko chyba do ocieplenia, ale wydaje mi się, że nieźle się spisze jako amortyzacja pracy silnika rolety. Nie będzie słychać silnika w domu...

Czemu przesuwać okno na zewnątrz? Skrzynka nie może być o te 2cm dalej od okna? Chyba nie będzie to przeszkadzać?

Po co chcesz okladac skrzynke od dolu? Tam jest rewizja by w razie jakby co.....

Nie wiem czy to do mnie :) Ale jeśli, to ja miałem na myśli okładać skrzynkę, ale tylko od frontu, żeby ukryć skrzynkę (te wystające 2,5cm na zewnątrz). Od dołu wiadomo - jest rewizja i tam nie ma okładać.

A co zrobić jeżeli mam możliwość wyboru dowolnego systemu? Integro pewnie byłoby najlepsze ale będzie "wystawało" z elewacji. Średnio to estetyczne (kwestia gustu ale dla mnie średnio). Pozostaje albo się pogodzić albo wsunąć okno głębiej. Jakie są konsekwencje wsunięcia okna? Mniejszy parapet, nienaturalny wygląd? Czy są jakieś poza estetyczne, np będzie zimniej bo powinno się montować w linii muru w ścianie dwuwarstwowej?

Sławek

realnie jesli budujesz ciepla chalupe - zwezenie okien plus poszerzenia by wneke okienna ocieplic dodatkowa warstwa styropianu

poza tym wyglada to makabrycznie - parapet zewnetrzny szerszy od wewnetrznego - okno w norze jak w bunkrze - juz lepiej wyglada zastosowanie Integro w wersji elewacyjnej - z ladna skrzynka - nazywaja te rolety elewacyjnymi - i pozostawienie skrzynki na wierzchu

Pozostaje albo się pogodzić albo wsunąć okno głębiej. Jakie są konsekwencje wsunięcia okna?Sławek

Raczej pozostaje się pogodzić i zrobić tak jak napisałem wyżej. Wsunięcie okna głębiej jest moim zdaniem bez sensu. Skrzynkę będziesz musiał umieścic pod nadprożem, a co za tym idzie zasłonisz sobie górną ramę i profil okna. Jak już tak robić, to lepiej użyć rolet BeClever czy RKS. Przynajmniej będziesz miał całe okno widoczne.

Moim zdaniem, jeśli Integro, to tylko na zewnątrz na nadprożu. Te wystające skrzynki można obrobić styropianem, ew. dać inny kolor przy wykończeniu elewacji i coś tam wyjdzie :)

No cóż rozsądek podpowiada Integro.

A tak z innej beczki - czy znacie kogoś kto ma rolety i przeżył już przynajmniej jedną zimę i może powiedzieć jak to realnie z tym zimnem było?

To był mój wyjściowy problem. W końcu chyba większość osób zakłada RKSy więc albo się tym nie interesują wcześniej i potem jest zimno albo są metody efektywnego poradzenia sobie i zimnem i mocowaniem dużym okien.

Szkoda że jesteśmy na forum tylko my poszukujący - mieszkający ze swoim doświadczeniem już tu nie zaglądają :-(.

Martwi mnie też sztywność całej konstrukcji. Okno od góry właściwie nie jest kotwione bo nie ma do czego - osłabia to trochę mocowanie. Pytanie czy przy oknie o szerokości 270 cm i wysokości 240cm (lub 190 cm - jeszcze się ważą losy:)) brak mocowania od góry nie będzie stanowił problemu? Może wykonuje się jakoś takie usztywnienia?

Pisałem juz w innym wątku - okno powinno być usztywnione w swej górnej części i jest sposob aby to zrobić ,służy do tego stabilizator okienny ktory można zobaczyć na http://www.zfe-ziegel.com

Inna sprawa że nie w każdej skrzynce roletowej można go zastosować ( do samego styropianu raczej trudno )

Dzięki za szybką odpowiedź. Spróbuję podrążyć skoro jest chętny do pomocy :-)

Z tego wniosek że w założeniu sam RKS nie jest wystarczająco ciepły i wymaga docieplenia. Rozumiem że po zamocowaniu proponowanego docieplenia jeżeli chciałbym aby rewizja była całkowicie niewidoczna to muszę to otynkować - pecha mam jak trzeba się będzie dostać przez rewizję bo to oznacza "demolkę".

Może inny system (TPS czy BeClever) będę pod tym względem lepsze?

Nie sądziłem że decyzja o tym żeby rolety były pociągnie za sobą tyle wątpliwości technicznych :-(.

Pisałem juz w innym wątku - okno powinno być usztywnione w swej górnej części i jest sposob aby to zrobić ,służy do tego stabilizator okienny ktory można zobaczyć na http://www.zfe-ziegel.com

Inna sprawa że nie w każdej skrzynce roletowej można go zastosować ( do samego styropianu raczej trudno )

W skrzynkach RKS (z wewnętrznym dostępem do skrzynki) słabym termicznie miejscem jest pokrywa kontrolna u dołu skrzynki.

Dla tego warto ją ocieplić płytą styrodurową o grub. 2cm.

Płytę mocujemy :

- od strony futryny na 2-3 wkrętach z uciętymi łbami, wkręconymi poziomo do połowy w futrynę, zaś w styrodurze wykonujemy otworki (można wypalić), tak aby te otworki nasunęły się na wkręty.

- oraz wrętami pionowymi do krawędzi glifu (na kołki)

Płytę ocieplającą okleić tapetą, aby zabezpieczyć od utleniania.

Z tym styrodurem to dobry pomysł. U siebie zamierzam tak docieplić skrzynki rolet od wewnątrz :).