kaisyr 05.02.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 1. Jeśli chodzi o wentylację to odpowietrzenie (kominki) powinny mieć piony do których podłączone są muszle, czyli chyba 2 szt. max. Pozostałym wystarczy zamontować odpowietrznik tzw. smoczek. Przynajmniej tak wynika z opinii moich fachowców od kanalizy. 2. Rycho73! Ja na etapie budowy też nie wiedziałem jaki piec zainstaluję dlatego musiałem postawić komin uniwersalny (niestety droższy) i wybrałem Schidel Rondo Plus. Mogę do niego podłączyć każdy typ pieca. Niestety w moim przypadku albo albo, bo będę miał i tak w końcu jeden. Nie wiem jak podłączyć oba piece na raz. 3. Rekuperator. Bardzo długo upierałem się by zainstalować w moim Hermesie to cudeńko. Wiadomo są plusy i minusy - jedni chwalą oszczędność energii i zawsze czyste i świeże powietrze w domu .... inni nie chcą się uzależniać od maszyny i żyć w szczelnym domu. Mnie zniechęciła jednak inna rzecz. Planuję zamontować kominek z DGP i okazuje się że nie można tego połączyć z instalacją rekuperatora. Tzn. mogą istnieć obydwie ale niezależnie. Czyli trzeba zdublowac ilość wszystkich przewodów, znaleźć miejsce na przeprowadzenie podwójnej ilości rur, pionów itp. No i koszty tej instalacji też podwójne. Dlatego wybrałem ogrzewanie kominkowe z DGP. Pozdrawiam. Z tego co wiem .. po konsultacjqach ze specami od wentylacji mechanicznej z rekuperacja ... nie ma potrzeby robienia dwoch niezaleznych instalacji jednej dla DGP a drugiej dla wentylacji ... wystarcza jedna od wentylacji i ona rozporwadzi powietrze ogrzane po całym domu ... dodatkowo znajomi tak maja w domu 300m2 i nie narzekają ... ale skoro piszesz inaczej to musze sie jeszcze raz gdzies dowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2272692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 05.02.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 jeszcze jedna rzecz która spędza mi sen z powiek to rodzaj stropu. wylewany monolityczny czy tak jak w projekcie Teriva? A może filigran o którym zupełnie nic nie wiem. -Monolityczny ponoć lepiej tłumi dźwięki no i jest cieńszy -można by tu zaoszczędzić z parę dobrych centymetrów na poczet ścianki kolankowej, poza tym (jak gdzieś wyczytałem) sufit pod nim jest tańszy i łatwiejszy w wykończeniu -Teriva ponoć sam w sobie jest łatwiejszy w wykonaniu, ale za to zdarza się - nie wiem jak często- że się rysuje, no i jest mniej dźwiękoszczelny, no i gruby. - Filigran - nie znam Nie wiem jeszcze nic zbytnio na temat kosztów owych stropów, bo może to potrafi ułatwić wybór. Możecie coś na ten temat naskrobać? Ja bede robł filigran w swoim Hermesie ... w ciagu 2 tygodni bede miał jego wycene a wiec powiem Ci ile wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2272695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 06.02.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Z tego co wiem .. po konsultacjqach ze specami od wentylacji mechanicznej z rekuperacja ... nie ma potrzeby robienia dwoch niezaleznych instalacji jednej dla DGP a drugiej dla wentylacji ... wystarcza jedna od wentylacji i ona rozporwadzi powietrze ogrzane po całym domu ... dodatkowo znajomi tak maja w domu 300m2 i nie narzekają ... ale skoro piszesz inaczej to musze sie jeszcze raz gdzies dowiedziec Ja rozmawiałem właśnie z firmą rekuperatory.pl i oni odradzili mi wpinanie powietrza z kominka do instalacji rekuperatora. Podobno to nie wskazane i może zaszkodzić rekuperatorowi. Lepiej dowiedz się dokładnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2273860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 06.02.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 WITAJ KAISYR! Wielkie ci dzięki za twe posty i interesujące uwagi. (w pewnym momencie miałem wrażenie że wystraszyłem wiarę z tego forum - bo jakaś taka cisza tu panowała)nie długo się odezwę...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2274850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorek 07.02.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Rycho73 napisał: czy możesz mi napisać co z ciepłą wodą latem mając taki piec jak twój. Czy to znaczy że ma on pracować okrągły rok? A z komina na dachu będzie nonstop coś dymić? A tak apropos twojego męża - może on coś podpowie na niektóre kwestie?? Rycho niestety, ale z komina na dachu będzie non stop coś dymić No chyba, że okaże się to jednak nieopłacalne wówczas tylko zimą będzie wykorzystywany piec a poza sezonem grzewczym prąd. Mój mąż niestety w tygodniu pracuje z dala od domu widujemy się póki co tylko w weekendy, wiele spraw jest załatwiane na telefon, no i powiedzmy, że mieliśmy duże zaufanie do naszej ekipy budowlanej, która to w większości podejmowała decyzję za nas (za porozumieniem stron oczywiście ), także rozumiesz, że on za bardzo nie ma czasu na fora internetowe... Co do przepływowych podgrzewaczy wody na gaz - rozumiem, że masz na myśli tradycyjnego "junkersa" i jego odpowiedniki - tak? My obecnie mamy w domu podobne urządzonko firmy ARISTON i możnaby powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni, gdyby nie jakość gazu, którą nam emitują Najgorzej jest zimą - masakra - ledwo obiad można na piecu ugotować, a jeśli chodzi o ciepłą wodę, to najpierw trzeba spuścić wiadro zimnej nim piec się zapali Do tego trzeba doliczyć baterie, które są pożerane w expresowym tempie (w dzisiejszych czasach już chyba nikt nie kupuje "z wieczną świeczką" pieców ) Ja mam również pytanie na dziś: otóż chodzi mi o to, że obecnie jesteśmy na etapie zakładanie instalacji elektrycznej i wodnokanalizacyjnej, następnie przyłącza i co dalej?? Najpierw tynki czy wylewki? Kiedy kominek?? Chodzi mi o to, aby jak najmniej bajzlu robić Nie sprzątać czy poprawiać dwa razy po sobie. W ogóle to zastanawiamy się nad rodzajem tynków, bo po co przepłacać np za piwnicę, czy łazienki, jeśli i tak kładziemy płytki... Może mi ktoś coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2276388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 07.02.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 jeszcze jedna rzecz która spędza mi sen z powiek to rodzaj stropu. wylewany monolityczny czy tak jak w projekcie Teriva? A może filigran o którym zupełnie nic nie wiem. -Monolityczny ponoć lepiej tłumi dźwięki no i jest cieńszy -można by tu zaoszczędzić z parę dobrych centymetrów na poczet ścianki kolankowej, poza tym (jak gdzieś wyczytałem) sufit pod nim jest tańszy i łatwiejszy w wykończeniu -Teriva ponoć sam w sobie jest łatwiejszy w wykonaniu, ale za to zdarza się - nie wiem jak często- że się rysuje, no i jest mniej dźwiękoszczelny, no i gruby. - Filigran - nie znam Nie wiem jeszcze nic zbytnio na temat kosztów owych stropów, bo może to potrafi ułatwić wybór. Możecie coś na ten temat naskrobać? Ja bede robł filigran w swoim Hermesie ... w ciagu 2 tygodni bede miał jego wycene a wiec powiem Ci ile wyszło. Witaj! sporo poczytałem na temat tego filigranu. Powiem jedno - wygląda to bardzo dobrze i bardzo mi się podoba ten typ stropu - toteż z niecierpliwością czekam na twoją wycenę, Z góry dzięki. A może jeszcze wiesz ile kosztuje wynajęcie dźwigu? A może ktoś z Hermesowiczów zna koszt innego typu stropu dla Hermesa niż filigran żeby można było je porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2276437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 07.02.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Rycho73 napisał: czy możesz mi napisać co z ciepłą wodą latem mając taki piec jak twój. Czy to znaczy że ma on pracować okrągły rok? A z komina na dachu będzie nonstop coś dymić? A tak apropos twojego męża - może on coś podpowie na niektóre kwestie?? Rycho niestety, ale z komina na dachu będzie non stop coś dymić No chyba, że okaże się to jednak nieopłacalne wówczas tylko zimą będzie wykorzystywany piec a poza sezonem grzewczym prąd. Mój mąż niestety w tygodniu pracuje z dala od domu widujemy się póki co tylko w weekendy, wiele spraw jest załatwiane na telefon, no i powiedzmy, że mieliśmy duże zaufanie do naszej ekipy budowlanej, która to w większości podejmowała decyzję za nas (za porozumieniem stron oczywiście ), także rozumiesz, że on za bardzo nie ma czasu na fora internetowe... Co do przepływowych podgrzewaczy wody na gaz - rozumiem, że masz na myśli tradycyjnego "junkersa" i jego odpowiedniki - tak? My obecnie mamy w domu podobne urządzonko firmy ARISTON i możnaby powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni, gdyby nie jakość gazu, którą nam emitują Najgorzej jest zimą - masakra - ledwo obiad można na piecu ugotować, a jeśli chodzi o ciepłą wodę, to najpierw trzeba spuścić wiadro zimnej nim piec się zapali Do tego trzeba doliczyć baterie, które są pożerane w expresowym tempie (w dzisiejszych czasach już chyba nikt nie kupuje "z wieczną świeczką" pieców ) NO WŁAŚNIE...... "I BĄDŹ TU MĄDRY I PISZ WIERSZE".... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2276456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 07.02.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Madziorek my zamontowaliśmy najpierw kominek, tylko pod stolik na wkład dodatkowo postawiliśmy bloczki betonowe, żeby nie było za nisko. Najpierw generalnie robi się tynki mokren następnie wylewkę, a na końcu tynki suche. Jednak jeśli najpierw daje się szlichte, a nastęnie wylewkę samopoziomującą, to tynki robi się między tymi czynnościami. Przy ściankach z płyty G-K, dla jej trwałości lepiej zrobić je po tynkach i wylewkach, ale jęśli zależy Wam na dobrej akustyce, to ścianki należy wykonać przed wylewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2276620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 07.02.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ja mam podobne zmiany ... plus jeszcze troche innych, likwiduje wykusz ... i sciankę miedzy kuchnia i salonem. Strop na filigran ... scianke kolankowa podnosze do 1,00 - 1,10 metra ... inaczej okna ... wieksza lazienka na parterze (z pralnia bedzie) ... i troche jeszcze innych zmian ... ogolnie beda zupełnie nowe rzuty bo na orginale byłoby to nieczytelne ... i bede miał je wiekszej skali ... jak bede miał projekt po zmianach to Ci podeśle może Ci cos zainspiruje Jeśli bliżej mówić o moich zmianach to: -dodanie okna w kuchni na elewacji bocznej -dostawienie kawałka ścianki działowej do tej dzielącej kuchnię od salonu tak by tworzyła literę "L" -przesunięcie ścianki łazienka/spiżarnia o jej grubość powiększając odrobinę łazienkę -likwidacja podcienia i przesunięcie ścianki spod schodów o metr (przy kominie) -wejście do gabinetu na tej ściance -wyjście na ogród położone centralnie na elewacji tylnej w miejscu okna -oczywiście okno w gabinecie zamiast wyjścia -poszerzenie garażu o jakieś 50-60 cm -przeróbka schodów frontowych -stworzenie ćwiartki okręgu, bez "murku-ramienia" od strony garażu -tylny taras szeroki obejmujący całą tylną elewację -strop - hm... tu się skłaniam w stronę filigranu -oczywiście podniesienie ścianki kolankowej - tylko nie wiem jaszcze o ile, być może wystarczy o jeden pustak -dwa okna w zamian jednego na ścianie szczytowej strychu - w przyszłości prawdopodobnie będę chciał podzielić strych nad garażem na dwa pomieszczenia, chcę żeby każde miało swoje okno -wyłaz kominiasrki To mniej więcej wszystko co pamiętam Ale oczywiście nigdy dość inspiracji, chętnie zobaczę twoje nowe rzuty (może być priv) narka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2277260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 07.02.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 http://foto.onet.pl/hz0bq,c484n54gyogy jak nie teraz to nie wiem jak no siemanko sparsley! moje gratulacje - piękna działeczka - piękna malownicza okolica, mogę wiedzieć ile masz tam metrów? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2277282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 07.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 ja planuję ... rekuperatory.pl wyceniła ją na 24tys bez GWC i 34tys z GWC ja narazie decyzje w sprawach wentylacji i ewentualnego REKU oraz typu pieca i całego systemu ogrzewania zostawię sobie na później. Może coś mnie natchnie jak zobaczę domek w stanie surowym - a to jeszcze trochę potrwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2277310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 08.02.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Z tego co wiem .. po konsultacjqach ze specami od wentylacji mechanicznej z rekuperacja ... nie ma potrzeby robienia dwoch niezaleznych instalacji jednej dla DGP a drugiej dla wentylacji ... wystarcza jedna od wentylacji i ona rozporwadzi powietrze ogrzane po całym domu ... dodatkowo znajomi tak maja w domu 300m2 i nie narzekają ... ale skoro piszesz inaczej to musze sie jeszcze raz gdzies dowiedziec Ja rozmawiałem właśnie z firmą rekuperatory.pl i oni odradzili mi wpinanie powietrza z kominka do instalacji rekuperatora. Podobno to nie wskazane i może zaszkodzić rekuperatorowi. Lepiej dowiedz się dokładnie. Pozdrawiam Chyba sie nie zrozumielismy ... nie chodzi o wpinanie powietrza z kominka do wentylacji tylko o to ze cieplo z pomieszczenia w ktorym kominek działa (robisz tam z wieksze kratki nawiewajace cieple powietrze) dzieki wentylacji ... bedzie sie rozchodzilo po calym domu ... tak mi powiedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2278083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 08.02.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Chyba sie nie zrozumielismy ... nie chodzi o wpinanie powietrza z kominka do wentylacji tylko o to ze cieplo z pomieszczenia w ktorym kominek działa (robisz tam z wieksze kratki nawiewajace cieple powietrze) dzieki wentylacji ... bedzie sie rozchodzilo po calym domu ... tak mi powiedzieli Aaaaaaaaa jeśli o to chodzi to tak. Ale wtedy masz dwie instalacje: jedna rozprowadzenie ciepłego powietrza z dmuchawą elektryczną (DGP) i druga wentylacyjna podłączona do rekuperatora. Ja właśnie nie chcę dwóch instalacji, a połączyć w jedną się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2278381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 08.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Chyba sie nie zrozumielismy ... nie chodzi o wpinanie powietrza z kominka do wentylacji tylko o to ze cieplo z pomieszczenia w ktorym kominek działa (robisz tam z wieksze kratki nawiewajace cieple powietrze) dzieki wentylacji ... bedzie sie rozchodzilo po calym domu ... tak mi powiedzieli Aaaaaaaaa jeśli o to chodzi to tak. Ale wtedy masz dwie instalacje: jedna rozprowadzenie ciepłego powietrza z dmuchawą elektryczną (DGP) i druga wentylacyjna podłączona do rekuperatora. Ja właśnie nie chcę dwóch instalacji, a połączyć w jedną się nie da. EJ LUDKI - ja się poddaję ??? co jest tu grane??? Słuchaj zamareck - mi się wydaje że tu dla kaisyra chodzi o to że nie robisz instalacji DGP a jedynie WENT z REKU i to chyba ona wyręcza DGP i rozprowadza ciepłe powietrze z pomieszczenia z kominkiem po całym domku ... no chyba że ja już nic nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2278566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 08.02.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 http://foto.onet.pl/hz0bq,c484n54gyogy jak nie teraz to nie wiem jak no siemanko sparsley! moje gratulacje - piękna działeczka - piękna malownicza okolica, mogę wiedzieć ile masz tam metrów? Pozdro czesc tzn dzialka na ktorej sie bede budowal ma 20 a ale budowlane jest tylko 6 moze 7 arow a reszta to tereny zielone a te zdjecia ktore sa z gory z drogi asfaltowej to dzialka ktora wytyczylem na sprzedaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2279084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorek 08.02.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Kamila dziękuję za odpowiedź Chłopaki ja to w ogóle nie rozumiem o czym piszecie - porozmawiajmy może o kwietnikach w naszym domu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2279151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 08.02.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Chłopaki ja to w ogóle nie rozumiem o czym piszecie - porozmawiajmy może o kwietnikach w naszym domu No dobra Madziorek* - to co tam z twoimi kwietnikami kiedyś dawno temu zrobiłem własnoręcznie pewien piękny duży stojak na kwiaty z paroletniej brzozy. sięgał od podłogi do sufitu i miał kilka półek na kwiatki.... ...ALE czy faktycznie Madziorek* chcesz O TYM rozmawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2279363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 08.02.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 EJ LUDKI - ja się poddaję ??? co jest tu grane??? Słuchaj zamareck - mi się wydaje że tu dla kaisyra chodzi o to że nie robisz instalacji DGP a jedynie WENT z REKU i to chyba ona wyręcza DGP i rozprowadza ciepłe powietrze z pomieszczenia z kominkiem po całym domku ... no chyba że ja już nic nie kumam No dobra. Kaisyrowi chodzi chyba o to, że sama instalacja rekuperatora zasysa ciepłe powietrze z salonu ogrzanego kominkiem i rozprowadza je po całym mieszkaniu. Niestety to niemożliwe!!! Rekuperator nie rozprowadza powietrza zasysanego z pomieszczeń. Powietrze usuwane z pomieszczeń traktowane jest jako "brudne" i wydalane jest na zewnątrz. Po drodze przepływa ono przez wymiennik ciepła (serce rekuperatora), gdzie ogrzewa powietrze pobrane z zewnątrz. Po prostu oddaje mu częśc swego ciepła (czy też energii) nie mieszając się z nim. Tak na prosty rozum. Jeśli chodzi o skuteczność grzania to wydajniejsze jest DGP bo rozprowadza ciepło bezpośrednio do pomieszczeń, natomiast rekuperator potrafi odzyskać jedynie część tego ciepła. Zresztą nie można porównywać bo DGP służy do ogrzewania, a rekuperacja do wentylacji z odzyskiem części ciepła. Niech fachowcy się wypowiedzą jeśli się mylę.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2279770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 08.02.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 EJ LUDKI - ja się poddaję ??? co jest tu grane??? Słuchaj zamareck - mi się wydaje że tu dla kaisyra chodzi o to że nie robisz instalacji DGP a jedynie WENT z REKU i to chyba ona wyręcza DGP i rozprowadza ciepłe powietrze z pomieszczenia z kominkiem po całym domku ... no chyba że ja już nic nie kumam No dobra. Kaisyrowi chodzi chyba o to, że sama instalacja rekuperatora zasysa ciepłe powietrze z salonu ogrzanego kominkiem i rozprowadza je po całym mieszkaniu. Niestety to niemożliwe!!! Rekuperator nie rozprowadza powietrza zasysanego z pomieszczeń. Powietrze usuwane z pomieszczeń traktowane jest jako "brudne" i wydalane jest na zewnątrz. Po drodze przepływa ono przez wymiennik ciepła (serce rekuperatora), gdzie ogrzewa powietrze pobrane z zewnątrz. Po prostu oddaje mu częśc swego ciepła (czy też energii) nie mieszając się z nim. Tak na prosty rozum. Jeśli chodzi o skuteczność grzania to wydajniejsze jest DGP bo rozprowadza ciepło bezpośrednio do pomieszczeń, natomiast rekuperator potrafi odzyskać jedynie część tego ciepła. Zresztą nie można porównywać bo DGP służy do ogrzewania, a rekuperacja do wentylacji z odzyskiem części ciepła. Niech fachowcy się wypowiedzą jeśli się mylę.[/b] no dobra. i to co tu piszesz faktycznie trzyma się kupy zakładając że kaisyrowi faktycznie chodzi o jedną instalację (dla REKU - nie dla DGP); ale jeśli jest to takie logiczne to dlaczego kaisyr napisał: ".... po konsultacjach ze specami od wentylacji mechanicznej z rekuperacja .... nie ma potrzeby..." oraz ".... dodatkowo znajomi tak maja w domu 300m2 i nie narzekają ..." ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2279919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 08.02.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 http://foto1.m.onet.pl/_m/2b0223a4b1ce00da1b84fd0b3de349fd,3,19,0.jpg w oczekiwaniu na pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43972-projekt-hermes-pracownia-domena/page/43/#findComment-2280055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts