Rafałsz 19.01.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Potwierdzona w hurtowniach, w których się zaopatruję, nie wiem jak gdzie indziej. Aha To niedobrze. Adam12 pisał wcześniej, że tych metrów jest chyba coś w okolicach 260m2. Ja również myślę czy nie kupić styropianu. Teraz to już nie wiem co potanieje a co pójdzie do góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 19.01.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Ile metrów trzeba liczyć waty na poddasze do hermesa 1?i jaki to koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 20.01.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Potwierdzona w hurtowniach, w których się zaopatruję, nie wiem jak gdzie indziej. Aha To niedobrze. Adam12 pisał wcześniej, że tych metrów jest chyba coś w okolicach 260m2. Ja również myślę czy nie kupić styropianu. Teraz to już nie wiem co potanieje a co pójdzie do góry... Ja teraz nie pamiętam, ale coś mi się wydaje, że jak kupowałam Ytonga to było nie całe 200 m2 mury, a ja mam znacznie powiększonego Hermesa w części garażowej. Może do jutra uda mi się poszukać (nie obiecuję bo na budowie spędzam ostatnio po 10 godzin+ dojazdy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 20.01.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Ile metrów trzeba liczyć waty na poddasze do hermesa 1?i jaki to koszt? ten temat już przerabiany, musiałbyś poszukać wcześniej. Mi na powiększoną 3 poszło 200 m2 -18 cm między krokwie i około 240m2 5-ki, na krokwie. Materiałów poszukaj na allegro, ja na samej wełnie na dach zaoszczędziłam 800 zł w stosunku do hurtowni w której mam spore rabaty, a około 300zł na wełnie na ścianki. Tylko że tą drogą to trzeba trochę wcześniej zamawiać, bo różnie bywa z dostawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 20.01.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Mi poszło 180m2 wełny 18cm i 200m2 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 20.01.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A jaką wełnę polecacie do ocieplenia poddasza? Jakiej firmy i jaki powinna mieć współczynnik? Ponawiam prośbę... Ps. Może ktoś robił symulacje i wie ile wychodzi więcej za ocieplenie domu hermes 1 wełną a ile styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pag dj 21.01.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 robocizna: styro+siatka+klej to 25pln/m2 czyli 7000 tynk zewnetrzny robocizna za ok 15pln/m2 czyli 4200 w sumie ok 17000 + koszt samego tynku, czyli w 20000pln sie zmiescisz Nie wiem z czego masz mury, ale nie dawalbym 12cm, moze byc malo. Wszedzie podaja ze 15cm to takie akceptowalne minimum. Przelicz sobie izolacyjnosc scian z jednym i drugim. 3cm wiecej to znikomy koszt a spora roznica w izolacji. kolego ZYGZAK nie wiem czy wiesz i czy dobrze sie orientujesz na sztuce budowlanej ale polecajac grubszy styropian 15 cm a nawet wiecej to nie jest dobre.. wystarczy 12 cm nawet na scianie jednowarstwowej gr 24 cm nie proponuje większego bo z tego domu zrobicie termos wiec nie jest to dobre.. poza tym na pewno wejdzie wam szybko wilgoc mimo iż na pewno powstawiacie kratki wentylacyjne.. pamietaj ze do zastosowania takiego ocieplania musisz miec dobrą wentylacje nie tylko w kominie ale i w oknach a to nie jest takie chop siup.. bo takie dobre okna z pełna wentylacja troche kosztuja.. Pamietajcie że zbyt dużo styropianu to jest złe - bo to nie wełna.. Wełna mineralna oddycha a styropian robi termos.. co do ceny to troszke sie pomyliłes.. u nas wpracy cena za m2 elewacji jest w cenie 55zł a i sa droższe ceny, to zależy od tego jaki to tynk jaka stuktura itp. to tyle z mojej strony.. poczytajcie nawet na forum sa osoby które zrobiły z domu termos.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 21.01.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 ciach Wełna mineralna oddycha a styropian robi termos.. moze jeszcze pokryta szczelnie tynkiem? wdech-wydech-wdech-wydech-wdech... co do ceny to troszke sie pomyliłes.. Nie pomylilem sie rowniez co do ceny. Nie wzialem ceny z ksiezyca tylko podalem cene jaka sam zaplacilem. A raczej jaka zaplace, bo w tej chwili jestem po kleju przed tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pag dj 21.01.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 ciach Wełna mineralna oddycha a styropian robi termos.. moze jeszcze pokryta szczelnie tynkiem? wdech-wydech-wdech-wydech-wdech... co do ceny to troszke sie pomyliłes.. Nie pomylilem sie rowniez co do ceny. Nie wzialem ceny z ksiezyca tylko podalem cene jaka sam zaplacilem. A raczej jaka zaplace, bo w tej chwili jestem po kleju przed tynkiem. to ja też sie posmieje z ciebie skoro ty sie smiejesz ze mnie.. może i uważasz sie za wielkiego fachowca i myslisz ze wszystkie twoje posty sa bezbłędne.. uhhahah pozostawmy to.. a jesli myslisz ze sciany przez tynk nie oddychaja to chyba jestes w wielkim błedzie.. ja wiem swoje i ty swoje.. ale wiem jedno termosu z domu nikomu nie polecam. podstawa to grzyb na scianie.. on nie wyjdzie szybko ale po czasie na pewno.. co sie z tym wiaże?? pewne choroby i bakterie.. powiem ci jedno ja mieszkam w takim termosie i w każdym pomieszczeniu mam wentylacje.. i nawet okna wentylowane i problem z wilgocia mam jak najbardziej najgorsze jest to że taki dom nie oddycha. a wiec pomysl też co piszesz.. uhahahahaha uhahahahha. dalej sie posmiejemy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 22.01.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 dalej sie posmiejemy?? Bredzisz. Dla 'teorii termosu' nie ma znaczenia czy styro ma 12 czy 15cm. A dla wsp. przenikalnosci owszem. Skoro jestes fachowcem to na pewno umiesz policzyc. Ja nie jestem a umiem. A skoro masz wilgoc to znaczy ze masz problem z wentylacja. Poczytaj to forum jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem, tu jest wszysto na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pag dj 22.01.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 dalej sie posmiejemy?? Bredzisz. Dla 'teorii termosu' nie ma znaczenia czy styro ma 12 czy 15cm. A dla wsp. przenikalnosci owszem. Skoro jestes fachowcem to na pewno umiesz policzyc. Ja nie jestem a umiem. A skoro masz wilgoc to znaczy ze masz problem z wentylacja. Poczytaj to forum jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem, tu jest wszysto na ten temat. sam bredzisz.. naczytasz sie na forum wyrywkowych tekstów nie doczytasz sie dokładnie i wypisujesz głupoty.. uhahaha uhahaha a co do mojej wentylacji to jest ok.. tylko budynek jest na tyle szczelny ze nie oddycha (wdech wydech według ciebie) buuhahahahaha a propo jak czytasz forum to czytaj dokładnie uhahaha i tak kończąc zycze ci powodzenia. i wiecej samooceny krytycznej.. w połuczniu i dawaniu rad.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 22.01.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Koledzy dajcie sobie spokój z tymi docinkami. Każdy ma zapewne trochę racji. Ja ociepliłem dom wełną mineralną. Wiedziałem że ocieplenie styropianem robi z domu "termos z parą wewnątrz" i tylko bardzo skuteczna wentylacja jest w stanie temu zapobiec. Po wprowadzeniu się mogę wam jedno powiedzieć. Każdy mówi że będzie miał dobrą wentylację, będzie rozszczelniał okna itd itp. Ja jak wprowadziłem się było akurat ponad 20 stopni mrozu. I co myślicie, że rozszczelniałem okna?????. Nawet teraz jak jest koło zera nie wietrzę za dużo bo ................ BO!!!! Patrząc na pokojowy czujnik temperatury, który to steruje piecem na ekogroszek, a który to ekogroszek sam ładuję do niego, staram się jak każdy oszczędzać koszty!!! Każdy walczy by zużycie energii (w moim przypadku ekogroszku) było jak najmniejsze!!! Czyli sami zobaczycie że robiąc sobie termos staniecie przed wyborem: rozszczelniać i wietrzyć zwiększając tym koszty ogrzewania, czy też mieć grzyba i zaoszczędzić na opale???? Mając dom ocieplony wełną sprawa jest odrobinę prostsza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazar 22.01.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 btw wentylacjiczy ktoś z was założył może wentylację mech. z reku i mógłby coś szerzej w tym temacie powiedzieć - co ma, jak działa, jakie są oszczędności, komfort mieszkania, jakie były koszty i ewentualne problemy zw. z instalacją, etc. ? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 22.01.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 A jaką wełnę polecacie do ocieplenia poddasza? Jakiej firmy i jaki powinna mieć współczynnik? Ponawiam prośbę... Ps. Może ktoś robił symulacje i wie ile wychodzi więcej za ocieplenie domu hermes 1 wełną a ile styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 23.01.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Koszt można w prosty sposób policzyć dla orientacji (założenie dla domku o elewacji 300 mkw):1. STYROPIAN 12 zł/mkw (styr 12 cm) + 40 zł/mkw (robocizna z klejem i tynkiem) = 15.600,-2. WEŁNA 35 zł/mkw (wełna 10 cm) +70 zł/mkw (robocizna z klejem i tynkiem) = 31.500,-Jak widać zarówno sama wełna jak i jej ułożenie jest niestety droższe. Do tego dolicz jeszcze koszty kleju siatki i tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 24.01.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Koszt można w prosty sposób policzyć dla orientacji (założenie dla domku o elewacji 300 mkw): 1. STYROPIAN 12 zł/mkw (styr 12 cm) + 40 zł/mkw (robocizna z klejem i tynkiem) = 15.600,- 2. WEŁNA 35 zł/mkw (wełna 10 cm) +70 zł/mkw (robocizna z klejem i tynkiem) = 31.500,- Jak widać zarówno sama wełna jak i jej ułożenie jest niestety droższe. Do tego dolicz jeszcze koszty kleju siatki i tynku. Dzięki śliczne za odpis... Teraz już wiem dlaczego większość decyduje się na ocieplenie styropianem. Przynajmniej ja tez nie mam juz problemu..hehe A proszę o info. którą wełnę polecacie do ocieplenia poddasza KNAUF czu ROCKWOOL (obie sa mineralne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.01.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Jeśli mogę wtrącić kilka słów odnośnie oddychania/nie oddychania domu.Przed decyzja o wyborze wełny należy pamiętać o : a) odpowiedniej farbie wewnętrznej. niestety te lepsze, zmywalne "nie oddychają'b) odpowiednim kleju do siatkic) odpowiednim tynku. tutaj sprawa jest raczej prosta bo większość dobrze przepuszcza wilgoć.d) odpowiednie warunki zewnętrzne / pogodowe. PS. Od 4 miesięcy mieszkam w hermesie z porothermu 30cm + 12 "silver ściana" i wszelkie opcje wilgoci w domu nie są mi znane. Jedyne miejsce, które należy 'pilnować' to dolna łazienka. Jest mała i wentylacja nie wyrabia. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 25.01.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Proszę Was o opinie n/t kanałów wentylacyjnych a dokładniej chodzi mi o to czy mogę zastosować takie jakby "kominki" (nie wiem jak one dokładnie się nazywają) zamiast wypuszczać na dachówkę systemem ( od chudziaka mam pociągniętą wentylacje systemem schidla).Mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 26.01.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Apropo mieszkania!!! Zapomniałem się pochwalić, że od tygodnia śpimy w HERMESIE Jest super! Przewoziliśmy już graty od pewnego czasu po trochę i nagle okazało się, że większość potrzebnych rzeczy jest już w nowym domku i trzeba było się zdecydować się gdzie spać . Szkoda tylko że mieszkania wciąż nie udaje mi się sprzedać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 26.01.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 GRATULACJE Zamareck!! My już marzymy o tym dniu, który u Ciebie już minął... Niestety przed nami jeszcze spooooro drogi. Czekamy aż mrozy opadną i do roboty... Może Święta 2010 będą już w domku... Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję. Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts