Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DZIĘKI Fenix999 za tak miłe zaproszenie, na pewno skorzystamy! :D

Zygzak! OTO WLASNIE CHODZIŁO!!! Myślałam że coś takiego jest w ogóle niemożliwe w tym projekcie. Te schodki wyglądają na bardzo wygodne, spocznik jest duży. U nas jest tylko garaż jednostanowiskowy więc pomieszczenie nad nim nie za duże, ale chyba jestem skłonna je zmniejszyć, żeby tylko mieć takie schodki jak Ty.

Może ja jestem staromodna, ale takie właśnie schody lubię najbardziej. Jestem uwrazliwiona na te tematy, bo słyszałam kilka strasznych historii o spadaniu z nowoczesnych schodów. Będą po nich biegały dzieci, ja będę znosić kosze z praniem do pralni, będą ich używać starsze osoby (w tym my kiedyś...)...itd. itp.

O ile u nas to jest ta zmiana w ogóle jeszcze możliwa, mamy już wylane fundamenty...

No i my budujemy Rozetę, ale to są projekty bliźniacze, bardzo do siebie podobne.

• 2 weeks później...

To nie jest takie proste jak sie z pozoru wydaje . To zależy od wielu czynników :

- od rodzaju i cen stosowanych materiałów;

- od cen robocizny poszczególnych ekip , zapewniam że różnice w skali kraju są baaardzo duże ;

- od skali przeróbek ;

i tak dalej .....

Ktoś rzuci jakąś cene , a u Ciebie warunki cenowe będą zgoła inne i będziesz rozczarowany/a potem .

Witam!

Jesteśmy od tygodnia szczęśliwymi posiadaczami projektu Hermes 3.

Udało mi sie przeczytać wszystko od początku. ( przez miesiąc)

Odpowiedzieliście na mnóstwo pytań, których bym nie zadał, ale jestem dużo mądrzejszy. Do rozpoczęcia budowy jeszcze trochę czasu ( geodeta z architektem walczą ), dlatego chcemy zadać nieśmiałe pytanie.

Czy ktoś w pobliżu Warszawy nie miałby nic przeciwko pokazaniu nam swego Hermesika? Jestem wzrokowcem i do zrobienia sobie projektów instalacji i wstępnego wykończenia bardzo by mi ( nam , mnie i mojej Żonie ) bardzo pomogło.

Z góry dziękujemy za przychylność.

Pozdrawiamy Wszystkich Hermesowiczów

Zapraszam - 40 km trasą na Poznań :wink:

Ściany pomalowane, brakuje podłóg i jednej łazienki :wink:

Telefon na priv.

Byliśmy, widzieliśmy, zachwyciliśmy się. Jeszcze raz wielkie dzięki Ninjacorps :-).

Jeśli kiedyś miałem wątpliwości, to rozwiały się wszystkie. Hermes to jest to.

Pozdrawiamy wszystkich i zazdrościmy tym którzy juz kończą budowę. My startujemy na wiosnę.

;)

Witam po przewie.

ja tak na szybko bo zostałam odcięta od neta po przeprowadzce.

jeśli chodzi o schody to my mamy spocznik na całej szerokości bez wchodzenia w pokój (tak nam proponowali wykonawcy) przez to schody mamy trochę bardziej strome, ale za to pod schodami bardzo dużo miejsca, no i troszkę musieliśmy strop pod skosem skuć, ale dla bardzo wysokich osób może być problem :wink: , my to robiliśmy na własną rękę bez projektu i po wylaniu stropu ale gdyby było to wcześniej przemyślane przez jakiegoś konstruktora to nie było by pewnie tego problemu. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu zawita do mnie cywilizacja w postaci neta to wrzucę zdjęcia.

pozdrawiam

Kamila

• 4 weeks później...
Szanowni,

Macie może wieści odnośnie ceny podmurówki pod płot klinkierowy?

Może jakieś ekipy godne polecenia??? :)

Z góry dziękuję

Robiła u mnie ekipa taką podmurówkę. Wyceniali to na godziny pracy gdyż nie da się przewidzieć ile pracy trzeba będzie w to włożyć (jaki będzie grunt itp.). W sumie wyszło za 40 mb po dwóch dniach roboty we czterech około 800 zł + koszt betonu.

Wykopali na około 70cm, zaszalowali i zalali betonem. Weszło 8 kubików betonu.

Pod płot klinkierowy nie robi się podmurówki tylko fundament jeśli chcesz żeby płot był na lata.

• 3 weeks później...
Pytanko. Ile w sumie metrów wyliczyliwam tynkarze ? Bo moi zużycie zaprawy mają wręcz niesamowite . :o

Niestety nie pamiętam ile było metrów, ale mam jedno spostrzeżenie:

Ilość zużytej zaprawy zależy przede wszystkim od grubości nakładanych tynków. A to zależy od tego czy ściany są równe czy nie. Na równej ścianie można nałożyć około 1cm i jest git. A jak ściany są krzywe to nieraz trzeba nakładać nawet 3cm żeby wyprowadzić pion czy równą powierzchnię. Sprawę dodatkowo komplikują kable elektryczne które też trzeba przecież przykryć. Jak się nie pilnowało murarzy to potem wielkie zdziwienie że tyle zaprawy idzie. :wink:

U mnie standardowo kładą 1,5 cm . A i kabli też jest...dużo ! Dodatkowo na niektórych ścianach jest grubiej bo se małża licowanie zazyczyła .

Aha jeszcze , tynkowaliści tzw szczyty na poddaszu ?

A co do pilnowania , to chyba musiałbym sie zwolnić z pracy i siedzieć tam z nimi cały czas . :(

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.Jestem przed wyborem projektu miał być ORION1

ale teraz poważnie zastanawiam się nad HERMESEM 2. Myśle że będzie bardziej funkcjonalny, w związku z tym mam prośbe do budujących z okolic PODKARPACIA a zwłaszcza Krosna czy byłaby możliwość zobaczenia wnętrza domu?Bardzo pilne. I jeszcze jedno co myślicie o tych projektach ORION1 ,HERMES2 ??????????????????????????

HERMES był moim ulubieńcem, ze względu na warunki zabudowy (kalenica główna równoległa do frontu działki) wybrałem ROZETĘ z tej samej pracowni,

moim zdaniem biuro projektowe http://www.dobredomy.pl ma ładne elewacje, domki dobrze wyglądają z zewnątrz, natomiast http://www.domenaprojekt.pl wnętrza ma bardziej funkcjonalne, rzecz gustu

Witam

W projekcie jest Strop gęstożebrowy , ja jestem za monolitycznym i tu moje pytanie jak wygląda u was zbrojenie dużego pokoju, czy są belki wzmacniające, ile i w których miejscach. Może macie jakieś zdjęcia?

Jeśli ktoś buduje,wybudował ten dom w okolicach Krosna Podkarpacie bardzo proszę o kontakt.