Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobnie jak z zawiasami. tzw. antywłaniowe szyby to nic innego jak zwykłe oklejone specjalną folią. Oczywiście wszystko jest robione na zamówienie. Rodzaj folii zależy od grupy wytrzymałości jaką chcesz otrzymać. Z tego co sprawdzałem to 1mkw. folii kosztuję prawie tyle co 1 mkw. rolety.

Adam 12 dzięki za odpowiedź. Miałam nadzieję, że folia będzie tańsza od rolet, ale i tak wolę szyby antywłamaniowe od rolet.Widzę, że zimę muszę spędzić na poszukiwaniu okien, bo to nie taka prosta sprawa jak mi się wydawało. W końcu u mnie w blokowisku musiałam się martwić o drzwi, a nie o okna, a o standardowe wymiary okien nawet nie pytałam, bo nie miałam na to najmniejszego wpływu.

Żadna folia nie zastąpi rolety. Z kilku powodów :

1. W zimie z rolotą jest o kilka stopni cieplej w danym pomieszczeniu

2. w lecie o kilka stopni chłodniej

3. Jeżeli złodziej będzie chciał wejść przez okno to żadna folia na szybie go nie zatrzyma na dłużej niż 30sekund. Takie są normy.

PS. 30sek. o ile dobrze pamiętam ale lepij to sprawdzić u producenta.

Adam 12, ja słyszałam od jednego policjanta, że taka folia zatrzymuje złodzieja na 3 minuty (ale musiałabym to sprawdzić) i robi dużo hałasu, a to zupełnie starcz żeby postawić moich sąsiadów na nogi, wiem że na nich można liczyć. A rolety nie są również 100% zabezpieczeniem, a wiem, że po pół roku nikomu z moich domowników nie będzie się chciało bawić z roletami, pozatym nie wyobrażam sobie tego półmroku w domu, pozatym rolety mogą wskazywać złodziejowi że w domu jest coś cennego. A pomyślałeś o sytuacji, że w domu wybucha pożar, w panice może nie być łatwe otworzenie takich rolet (niewspomnę o nieporadności małych dzieci), dlatego ja zamiast rolet myślę o dobrym alarmie z podłączeniem do firmy ochroniarskiej.

Fakt, że na nasz wybór ma wpływ okolica w jakiej będziemy mieszkać, tam nie ginie nic nawet na budowach, a nie będziemy mieć jakiegoś majątku, dla którego by chcieli się wkradać wyspecjalizowani złodzieje z zewnątrz, nas bardziej interesuje bezpieczeństwo osobiste.

A tak na marginesie, nie miałam problemów, to wymyśliłam sobie budowę domu :wink: i teraz trzeba wciąż podejmować jakieś wybory. :D

3 minuty ? Bez szans. Każdy producent podaje to według odpowiednich norm i można to sprawdzić. Konstrukcja tych szyb jest podobna do szyb samochodowych. Po wbiciu młotka robi się dziura ale szkło trzyma folia napylona od wewnątrz. Najlepiej porozmawiać z przedstawicielem producenta lub pogrzebać w internecie.

Odnośnie hałasu przy forsowaniu okien to chyba chodzi Ci o okna wypełnione specjalnym gazem, który po stłuczeniu szyby rozpręża się z hukiem. Są takie możliwości. Oczywiście za specjalną dopłatą.

Osobna sprawa to lokalizacja domu. Jeżeli masz kuchnie i salon od zachodniej lub południowo zachodniej strony to przypomnij sobie tego roczne lato :D rolety to zbawienie przy 30st. i słońcu świecącym prosto w okna przez 10 godzin.

Podobnie jest z oknami dachowymi tylko że efekt jest x 2. Dachówka bez rolety czy markizy to "piekarnik"

Pocieszę się, że na tym etapie to nie są wybory. Przy wykończeniówce to jest zabawa.

Adam 12, dziękuję za wycenę. A czy te okna są antywłamaniowe?

Przy okazji... podzielcie się informacją na ile wycenione zostały okna?

Ok. 20.000.pln z montażem ( VAT 7% ) Zależności od rodzaju drzwi balkonowych. Wszystkie okna zgodne z projektem. Prod. Sokółka. Drewno w kolorze Dąb. bez rolet i okien dachowych.

Adam 12 Będę musiała się dokładnie dowiedzieć, co do tego czasu. a jeśli chodzi o upały, to tak szukalam projektu, że kuchnia będzie od północy lub wschodu,gorzej z salonem, ale ja mam obecnie pokój od południa i rolety wewnętrzne dobrze się sprawdzały.

Ale nie ukrywam,że czasem przychodzi nam na myśl zamontowanie rolet antywłamaniowych. Wogle na każdym etapie wyboru mam straszny problem, a Ty mnie jeszcze pocieszasz wykończeniówką :roll:,

Kolejny nasz problem to kolor dachówki, wszystcy sąsiedzi mają antracyt, ale nam ostatnio zaczęły podobąć się brązowe dachówki, i mamy problem, bo nie dość że boję się popsuć wyglądu otoczenia to jeszcze będę mieć sąsiadów którzy będą bardzo na nas źli, A jeden to na pewno (ten który budował się pierwszy i wszystkich namawia na ten kolor no i do tej pory nikt się nie wyłamał). Kolejny dylemat to kolor okien, zewnętrznie to mi się nawet białe podobają (wszystkie domy w okolicy tak mają i ładnie to wygląda)no i są chyba znacznie tańsze, ale boję się jak to będzie wyglądać od środka, w mieszkaniu mam białe i niezbyt zachwycają mnie drzwi balkonowe, może to dlatego, ze mają już parę lat, a wtedy nie dbano aż tak o detale wykończenia. Jak tak dalej będzie to osiwieję :-?

Ok. 20.000.pln z montażem ( VAT 7% ) Zależności od rodzaju drzwi balkonowych. Wszystkie okna zgodne z projektem. Prod. Sokółka. Drewno w kolorze Dąb. bez rolet i okien dachowych.

Oooo, no to mnie miło zaskoczyłeś. Nie wiem, czemu, spodziewałem sie więcej, zwłaszcza, że to drewno....

Drzwi balkonowych nie będzie :oops: będzie tylko jedno wyjście na taras przez drzwi podwójne...... :wink:

Oooo, no to mnie miło zaskoczyłeś. Nie wiem, czemu, spodziewałem sie więcej, zwłaszcza, że to drewno....

Drzwi balkonowych nie będzie :oops: będzie tylko jedno wyjście na taras przez drzwi podwójne...... :wink:

Drzwi podwójne ? Pewnie będą otwierane do środka więc zajmą dużo miejsca w jadalni.

Drzwi podwójne ? Pewnie będą otwierane do środka więc zajmą dużo miejsca w jadalni.

No nie do końca.... Ja troszkę zmodyfikowałem i uprościłem ten śliczny domek (dlatego ciągle się rumienie :oops:) :lol:

Wyjście będzie z salonu - na środku domu na taras o wymiarach ok. 2,5x5m w pełni zadaszony... Tak więc drzwi zabiorą miejsce w salonie, ale mam nadzieję, że nie będzie to uciążliwe.... :roll: :wink:

No nie do końca.... Ja troszkę zmodyfikowałem i uprościłem ten śliczny domek (dlatego ciągle się rumienie :oops:) :lol:

Wyjście będzie z salonu - na środku domu na taras o wymiarach ok. 2,5x5m w pełni zadaszony... Tak więc drzwi zabiorą miejsce w salonie, ale mam nadzieję, że nie będzie to uciążliwe.... :roll: :wink:

Raczej nie a zaoszczędziłeś dużo kasy. Drzwi balkonowe w najtańszej wersji jednostronnie rozsuwane kosztują ok. 4800 a dwustronnie rozsuwane ok. 7.000 pln.

A czy ktoś z Was planuje założenie akwarium w nowym domu ?

nigg

Jaj mam obecnie i w nowym domu też będzie :D

Myślę o umieszczeniu wiekszego zbiornika w holu na gorze, dokładnie w miejscu gdzie wg. projektu mamy zabudowaną szafę (wspólna ścianka z garderobą)

Wymiary wnęki pozwalają na zbiornik o pojemności ok 700litrów, czy strop w tym miejscu poradzi sobie z takim obciążeniem ? Czy przy okazji wylewek warto wykonac instalacje wodną do i od zbiornika ?

Adam12 gdzie u siebie postawisz swoje akwa ?

nigg

Ja nie mierzę tak wysoko. 700 litrów to poważna sprawa. przy moim ok. 140 :D

Przy tak dużym zbiornku koniecznie sprawdź czy strop to wytrzyma. Kierownik powinien to sprawdzic.

Jakie masz schody? Betonowe jak w projekcie ? Ja zrezygnowałem z nich na rzecz drewnianych i musiałem robić dodtkowe zabezpieczenia stropu.

Niestety nie bardzo mogę wkleić zdjęcia. :evil:

Ja myślę o akwarium między jadalnią i salonem,może uda się wykorzystać ścianę nośną, z projektu, lub ją poszerzyć, w której będą pochowane kable i cały osprzęt. Akwarium ma być widoczne z salonu i jadalni, ewentualnie niski murek (taka niby wyspa) i wtedy widoczne z wszystkich stron. A po moich osobistych doświadczenniach im akwarium większe tym mniej z nim zachodu, ale żeby odrazu 700 litrów no, no :D

Można też zastanowić się nad akwarium pod schodami, czasem mam taki pzebłysk.

Ja myślę o akwarium między jadalnią i salonem,może uda się wykorzystać ścianę nośną, z projektu, lub ją poszerzyć, w której będą pochowane kable i cały osprzęt. Akwarium ma być widoczne z salonu i jadalni, ewentualnie niski murek (taka niby wyspa) i wtedy widoczne z wszystkich stron. A po moich osobistych doświadczenniach im akwarium większe tym mniej z nim zachodu, ale żeby odrazu 700 litrów no, no :D

Można też zastanowić się nad akwarium pod schodami, czasem mam taki pzebłysk.

Zero kompromisów.

Zostawiasz u siebie schody betonowe czy robisz drewniane ?