Martinez102 22.01.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Bardzo dużo informacji udało mi się znaleźć wśród Waszych postów podczas podglądania Was na forum. Ja również zdecydowałem się na realizację projektu HERMES z garażem dwustanowiskowym.Buduję a raczej zaczną budować od kwietnia/maja swój dom w Łomży.Postaram się również dokumentować wszystkie swoje etapy, bo to co można podpatrzyć np. u Niggera i od Kamili jest bardzo pomocne. Pozdrawiam raz jeszcze wszystkich Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice1 23.01.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam! Ja także wstępnie wybrałam ten projekt. Będę się budować 35 km na zachód od Warszawy, myślę że na wiosnę 2008 (ze względu na pracę muszę jeszcze pół roku odsiedzieć w Lęborku ) Zaglądam tu często i czytam czytam czytam Wasze spostrzeżenia i pomysły na zmiany. Dzięki bardzo, mam nadzieję że ten wątek nie umrze To witam serdecznie "ziomala" my planujemy zacząć jeszcze w tym roku. A jesteśmy z Legionowa Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 23.01.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam! Ja także wstępnie wybrałam ten projekt. Będę się budować 35 km na zachód od Warszawy, myślę że na wiosnę 2008 (ze względu na pracę muszę jeszcze pół roku odsiedzieć w Lęborku ) Zaglądam tu często i czytam czytam czytam Wasze spostrzeżenia i pomysły na zmiany. Dzięki bardzo, mam nadzieję że ten wątek nie umrze To witam serdecznie "ziomala" my planujemy zacząć jeszcze w tym roku. A jesteśmy z Legionowa Pozdrowionka Będę korzystać z Waszych doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinez102 23.01.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam Może powiem coś więcej na temat mojej inwestycji: - ściany zewnnętrzne YTONG 40 cm - wewnętrzne konstrukcyjne YTONG 24 cm - strop Terriva - dachówka ceramiczna - ogrzewanie pompa ciepła - kominek z DGP (bardziej dla ozdoby) - rekuperator z gruntowym wymiennikiem powietrza Budynek dodatkowo będzie realizowany w wersji z powiększoną kuchnią oraz podpiwniczony 2/3 dołu - około 60 m kw. Garaż będzie wyciągnięty po 60 cm w przód i tył. Ścianka kolankowa + 20cm (na pewno). Jeżeli ktokolwiek chciałby zasugerować jakieś rozwiązania o których nie było mowy wcześniej zapraszam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 26.01.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam Może powiem coś więcej na temat mojej inwestycji: - ściany zewnnętrzne YTONG 40 cm - wewnętrzne konstrukcyjne YTONG 24 cm - strop Terriva - dachówka ceramiczna - ogrzewanie pompa ciepła - kominek z DGP (bardziej dla ozdoby) - rekuperator z gruntowym wymiennikiem powietrza Budynek dodatkowo będzie realizowany w wersji z powiększoną kuchnią oraz podpiwniczony 2/3 dołu - około 60 m kw. Garaż będzie wyciągnięty po 60 cm w przód i tył. Ścianka kolankowa + 20cm (na pewno). Jeżeli ktokolwiek chciałby zasugerować jakieś rozwiązania o których nie było mowy wcześniej zapraszam i dziękuję. Martinez, a te przedłużenie garażu po 60cm. to konsultowałeś z architektem, tak żeby nachylenia dachu byoł nadal 40 stopni, my robiliśmy ten sam zabieg, ale nam wyszłopo 85- lub 90 cm, teraz nie pamiętam (pewnie można to regulować wysokością dachu) no i podnosząc ściankę kolankową nie zapomnij przedłużyć połaci dachu, żeby bryła nie stracila na urodzie. Pozdrawiam Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufcio 26.01.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Ktos kupil od DOMENY ta wycene? jak to wyglada? czy jest tam informacja jaka jest powierzchnia scian zewnetrznych? Zaczolem liczyc z projektu ale to klopotliwe bo nie wszystkie wymiary sa czytelne dla mnie. Mi wyszlo z moimi przerobkami 175m2 scian zewnetrznych a Wam? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigger 27.01.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Mi wyszlo z moimi przerobkami 175m2 scian zewnetrznych a Wam? Pozdr O ile dobrze pamietam nam wyszlo 240m2 nigg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufcio 27.01.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 choroba dziwne... ja liczylem tylko zewnetrzne, nie liczona nawet ta pomiedzy domem a garazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 27.01.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Mi wyszlo z moimi przerobkami 175m2 scian zewnetrznych a Wam? Pozdr O ile dobrze pamietam nam wyszlo 240m2 nigg Powinno wyjść około 240. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 27.01.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witam Może powiem coś więcej na temat mojej inwestycji: - ściany zewnnętrzne YTONG 40 cm - wewnętrzne konstrukcyjne YTONG 24 cm - strop Terriva - dachówka ceramiczna - ogrzewanie pompa ciepła - kominek z DGP (bardziej dla ozdoby) - rekuperator z gruntowym wymiennikiem powietrza Budynek dodatkowo będzie realizowany w wersji z powiększoną kuchnią oraz podpiwniczony 2/3 dołu - około 60 m kw. Garaż będzie wyciągnięty po 60 cm w przód i tył. Ścianka kolankowa + 20cm (na pewno). Jeżeli ktokolwiek chciałby zasugerować jakieś rozwiązania o których nie było mowy wcześniej zapraszam i dziękuję. Sprawdzałeś już koszty takiej instalacji ogrzewania i wentylacji ? Z tego co sprawdzałem to orientacyjnie trzeba liczyć na ok. 80.000 pln. Ja również rozważałem podobną instalacje ale koszty i zasada działania szybko mnie z tego wyleczyły. Poczytaj trochę o rekuperacji i GWC na http://www.rekuperatory.pl Niestety nie jest to takie "różowe" jak to opisują niektóre czasopisma. jeżeli chcesz mieć naprawdę energooszczędny dom to pomyśl o innych ścianach. Ytong 40cm będzie raczej za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 27.01.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 J no i podnosząc ściankę kolankową nie zapomnij przedłużyć połaci dachu, żeby bryła nie stracila na urodzie. Pozdrawiam Kamila Jeżeli zamówisz więźbę według specyfikacji z projektu to krokwie są wystarczająco długie żeby uzyskać ok. 60cm okapu nawet po podniesieniu ścianki kolankowej. Ja podniosłem o jeden bloczek czyli 25cm i wszystko wyszło super. W zasadzie nie wyobrażam sobie jak wyglądało by poddasze bez podniesienia ścianki. Skosy zaczynały by się chyba na wysokości kolan. http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6ipzr,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufcio 27.01.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Kochani a odjeliscie powierzchnie okien przy liczeniu? pogubilem sie w tym liczeniu jutro na spokojnie raz jeszcze policze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 29.01.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 J no i podnosząc ściankę kolankową nie zapomnij przedłużyć połaci dachu, żeby bryła nie stracila na urodzie. Pozdrawiam Kamila Jeżeli zamówisz więźbę według specyfikacji z projektu to krokwie są wystarczająco długie żeby uzyskać ok. 60cm okapu nawet po podniesieniu ścianki kolankowej. Ja podniosłem o jeden bloczek czyli 25cm i wszystko wyszło super. W zasadzie nie wyobrażam sobie jak wyglądało by poddasze bez podniesienia ścianki. Skosy zaczynały by się chyba na wysokości kolan. http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6ipzr,u.html Adam, a czy Ty podnosiłeś ściankę kolankową w części głównej budynku i nad garażem? Faktycznie na etapie stanu surowego nie wygląda to źle, warte jest zastanowienia czy nie podnieść ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 29.01.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 [ Adam, a czy Ty podnosiłeś ściankę kolankową w części głównej budynku i nad garażem? Faktycznie na etapie stanu surowego nie wygląda to źle, warte jest zastanowienia czy nie podnieść ścianki. Koniecznie trzeba obie. Inaczej będzie bardzo, bardzo krzywo PS. I nie będzie pasował dach. A tak wszystko idzie według projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 29.01.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Adam z moją wyobraźnią przestrzenną jest nie najlepiej co będzie krzywo? nigger pisał, że podnosił tylko część nad garażem. No i u mnie dach nad garażem będzie wyżej się łączył z dachem nad główną częścią domku, bo mamy przedłużony garaż z przodu i tyłu iżeby zachować nachylenie 40 stopni trzeba go było podnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinez102 30.01.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam Może powiem coś więcej na temat mojej inwestycji: - ściany zewnnętrzne YTONG 40 cm - wewnętrzne konstrukcyjne YTONG 24 cm - strop Terriva - dachówka ceramiczna - ogrzewanie pompa ciepła - kominek z DGP (bardziej dla ozdoby) - rekuperator z gruntowym wymiennikiem powietrza Budynek dodatkowo będzie realizowany w wersji z powiększoną kuchnią oraz podpiwniczony 2/3 dołu - około 60 m kw. Garaż będzie wyciągnięty po 60 cm w przód i tył. Ścianka kolankowa + 20cm (na pewno). Jeżeli ktokolwiek chciałby zasugerować jakieś rozwiązania o których nie było mowy wcześniej zapraszam i dziękuję. Martinez, a te przedłużenie garażu po 60cm. to konsultowałeś z architektem, tak żeby nachylenia dachu byoł nadal 40 stopni, my robiliśmy ten sam zabieg, ale nam wyszłopo 85- lub 90 cm, teraz nie pamiętam (pewnie można to regulować wysokością dachu) no i podnosząc ściankę kolankową nie zapomnij przedłużyć połaci dachu, żeby bryła nie stracila na urodzie. Pozdrawiam Kamila Witam Dziękuję za porady, na pewno wszystkie rozważymy przed finalna budową. Tak rozmawiałem z architektem i oprócz poszerzenia podniesiemy dach oczywiście. Dodatkowo podniesiona bęzie ścianka kolankowa o około 40 cm zrówno w budynku głównym jak i garażu.. Martinez 102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinez102 30.01.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam Może powiem coś więcej na temat mojej inwestycji: - ściany zewnnętrzne YTONG 40 cm - wewnętrzne konstrukcyjne YTONG 24 cm - strop Terriva - dachówka ceramiczna - ogrzewanie pompa ciepła - kominek z DGP (bardziej dla ozdoby) - rekuperator z gruntowym wymiennikiem powietrza Budynek dodatkowo będzie realizowany w wersji z powiększoną kuchnią oraz podpiwniczony 2/3 dołu - około 60 m kw. Garaż będzie wyciągnięty po 60 cm w przód i tył. Ścianka kolankowa + 20cm (na pewno). Jeżeli ktokolwiek chciałby zasugerować jakieś rozwiązania o których nie było mowy wcześniej zapraszam i dziękuję. Sprawdzałeś już koszty takiej instalacji ogrzewania i wentylacji ? Z tego co sprawdzałem to orientacyjnie trzeba liczyć na ok. 80.000 pln. Ja również rozważałem podobną instalacje ale koszty i zasada działania szybko mnie z tego wyleczyły. Poczytaj trochę o rekuperacji i GWC na http://www.rekuperatory.pl Niestety nie jest to takie "różowe" jak to opisują niektóre czasopisma. jeżeli chcesz mieć naprawdę energooszczędny dom to pomyśl o innych ścianach. Ytong 40cm będzie raczej za mało. Witam Byłem w kilku domach wykoanych z YTONGA 36,5, byłem w kilku z BK 40 zwykłego i wygląda to bardzo dobrze. Jeżeli chodzi o wentylację i ogrzewanie to wszystko razem czyli: pompa ciepła, rekuperator, GWC, centaralny odkurzacz oraz instalacja pełenej podłogówki i ogrzewania ściennego kosztować będzie około 75 tys. Jest to cene przed negocjacją. Wykonawcą będzie lokalna firma. Wczoraj rozmawiałem z przedstawicielem rekuperatory.pl oraz firmy hydro-tech. Oferty porównawcze będę miał za 7-8 dni. Martinez102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.01.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Adam z moją wyobraźnią przestrzenną jest nie najlepiej co będzie krzywo? nigger pisał, że podnosił tylko część nad garażem. No i u mnie dach nad garażem będzie wyżej się łączył z dachem nad główną częścią domku, bo mamy przedłużony garaż z przodu i tyłu iżeby zachować nachylenie 40 stopni trzeba go było podnieść. Miałem na myśli standardowy projekt. W Twoim przypadku projektant pewnie zmienił cała więźbę domu i jej łączenie z garażem. Ja nic takiego nie robiłem. Przy zmianie wysokości garażu zmieni się cały rozkład łączenia go z domem. W projekcie jest różnica o ile dobrze pamiętam 25cm i tyle zostawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.01.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Adam z moją wyobraźnią przestrzenną jest nie najlepiej co będzie krzywo? Normalnie garaż jest niżej o około 25cm jeżeli dodatkowo podniesiesz dach nad domen o 25cm to dachy będą się łączyły pod innymi kątami. Dach nad domem będzie wyżej w stosunku do garażu o 50cm a nie tak jak w projekcie o ok. 25cm. Ja podniosłem oba budynki i mam za to super pomieszczenie nad garażem. Rezygnuję tam z sufitu i zostawiam widoczne belki poprzeczne , które specjalnie dałem do przygotowania na tą okoliczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.01.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Martinez102. Chyba mnie źle odebrałeś. Ja w żadnym wypadku nie chcę kogokolwiek zniechęcać do takich rozwiązań. Odnośnie cen to trudno mi dyskutować. Dużo zależy od regionu i kosztów robocizny. Według mojego wywiadu ( wycen w kilku firmach ): - markowa pompa z osprzętem ok. 40.000pln - roboty ziemne tylko pompy (system poziomy ) Przy Hermesie instalacja musi zajmować minimum 450 m.kw działki - ok. 6000 pln w zależności od gruntu - kominek z płaszczem Makroterm 19kW- ok. 8000pln - markowy rekuperator z wentylacją mechaniczną - ok. 12.000pln I na tym zakończyłem bo już przestało się to opłacać. Drążyłem ten temat mocno i przy każdym podejściu rodziły się kolejne wątpliwości. Najgorsze jest to, że bardzo mało wykonawców ma doświadczenie z pompami ciepła w naszych warunkach glebowych. A jakiekolwiek pomyłki są makabrycznie drogie do usunięcia. Jeden z fachowców powiedział mi np. żeby bardzo uważać na rodzaj grzejników. Pompa jest dedykowana do ogrzewania niskotemperaturowego czyli głównie podłogówka a jeśli ktoś chce użyć grzejników na ściennych to muszą one mieć odpowiednio dużą powierzchnię ponieważ będą pracować w temperaturze 30 - 40st. a nie jak nominalnie ok. 60 st. Tak czy inaczej im więcej podłogówki tym lepiej a to ciągnie za sobą kolejne wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts