Kamila79 26.03.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Czy ktoś z Was robił projekt odkurzacza centralnego i wycenę instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 27.03.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Odnosnie ścian to prawdopodobnie masz rację ale : 1. przejrzalem chyab z 300 projektów i nigdzie nie spotkałem się z założeniem współczynniika ścian na poziomie 0,50. 2. w kilku gazetach konkretnie podawli jako minimalny 0,29. Ale oczywiście moge sie mylić Odnośnie odkurzecza centralnego to tak naprawdę nie ma co projektować. Według zasad jednostka centralna mocowana jest w garażu, Jak najdalej od części mieszkalnej ( hałas )z odprowadzeniem na zewnątrz budynku ( wywiew kurzu ) . Przewody rozprowadza się po podłodze w ociepleniu. Średnica przewodów 50mm. U mnie za: - Beam do 5 punktów i 25 mietrów zasięgu ( nie pamietam modelu ) - 5 gniazd ( 3 na dole + garaż , 1 na górze ) 3500 brutto Silniejszy Beam kosztuje około 400 zł. więcej. Czas wykonania projektu 5 minut. Czas montażu 1 dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 27.03.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Dzięki Adam za odpowiedź w sprawie odkurzacza, cena mnie pocieszyła myślałam, że to bliżej 5-6 tyś przy Heremesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 27.03.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Samo urządzenie to około 2300 reszta to robota, rurki i inne pierdoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza_Tczew 28.03.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Hej forumowicze po dłuższej przerwie, My właśnie zaczynamy tzn. dołki wykopane - w sobotę zalewamy ławy. Po długich przemyśleniach zdecydowaliśmy się budować Hermesa w orginale (drobniuteńkie korekty). Mam pytania do zaawansowanych w budowie: 1. Czy robicie podłogowe ogrzewanie, jeśli tak to które pomieszczenia? No i jak to wygląda kosztowo i materiałowo? 2. Czy robiliście drenaż opaskowy wokół domku. 3. Gdzie wstawiacie 'kominek od kanalizacji' którego to nie ma projekcie? Bede wdzięczny za wszystkie wasze rady. http://www.albumik.pl/gallery.php?nr=1 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 28.03.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Hej forumowicze po dłuższej przerwie, My właśnie zaczynamy tzn. dołki wykopane - w sobotę zalewamy ławy. Po długich przemyśleniach zdecydowaliśmy się budować Hermesa w orginale (drobniuteńkie korekty). Mam pytania do zaawansowanych w budowie: 1. Czy robicie podłogowe ogrzewanie, jeśli tak to które pomieszczenia? No i jak to wygląda kosztowo i materiałowo? 2. Czy robiliście drenaż opaskowy wokół domku. 3. Gdzie wstawiacie 'kominek od kanalizacji' którego to nie ma projekcie? Bede wdzięczny za wszystkie wasze rady. http://www.albumik.pl/gallery.php?nr=1 Pozdrawiam Ad1. Tak. Im wiecej tym lepiej. Jeżeli masz piec kondensacyjny. Ja robię: hall, wiatrołap ( nie ma miejsca na grzejnik ), kuchnia plus jadalnia, część salonu, łazienka na górze. Całość ( materiały plus robota ) ok. 3000 pln. Ad.2 Tak. http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6ipfl,u.html#6ipf7 Ad3. Ja planuję z pionu koło komina od kotła, wyjście przez strop w łazience. To chyba nie jest najlepsze miejsce ale nie mam wyjscia. O kominku dowiedziałem się przy robieniu instalicji wody. Najlepiej porozmawiać z wykonawcą instalacji w domu. Powinien wskazać pion który najlepiej wyprowadzić przez poddasze na dach. pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza_Tczew 28.03.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 http://foto.onet.pl/bgpc,l6a0o4apag06,7r3c2,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza_Tczew 29.03.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 _Adam12 dzięki za rady; co do podłogówki to czy ta cena kosztów jest aktualna? (Teraz chyba wszystko drożeje) Bo jeśli tak to naprawde warto. Przy okazji jakiej mocy masz kocioł i na co? co do drenażu - jakiej srednicy dałeś rurki i ile studzienek? No i jak ci to działa? ... w końcu zakumałem jak wklejać fotkinie będę zaśmiecał ale kilka wkleję Kick off - czyli wykopy http://img241.imageshack.us/img241/636/59636nn3.jpg http://img407.imageshack.us/img407/2017/59630uk4.jpg http://img241.imageshack.us/img241/4559/59633il4.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 29.03.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Do podłogówki mogą dojść jakieś drobne dodatkowe koszty ale tego nie unikniesz. Na szczęście materiały instalacyjne nie drozeją tw takim tempie jak budowlane. Tutaj grozi tylok znaczna podwyżka styropianu ale ten już zamówiłem na zapas. W drenażu mam jedną studzienkę rewizyjną i rurki 100 owiniete w geowłókninę. Jak zainstaluję zbiornik chłonny z kręgów to bedę wiedział jak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 29.03.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Zazdroszczę wam drenażu, u mnie nie ma gdzie odprowadzić wody więc odpada, a warunki gruntowe straszne okoła metra ciężkiej gleby a pod spodem glina. Jest to problem do tego stopnia, że moi zaradni budowlańcy nie korzystają z wodu do murowania ściany fundamentowej z wodociągu, tylko wybierają z dołu pod fundament (niewykorzystany) zrobiony przez poprzednich właścicieli działki. Przynajmniej zaoszczędzę na rachunku za wodę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.03.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Zazdroszczę wam drenażu, u mnie nie ma gdzie odprowadzić wody więc odpada, a warunki gruntowe straszne okoła metra ciężkiej gleby a pod spodem glina. Jest to problem do tego stopnia, że moi zaradni budowlańcy nie korzystają z wodu do murowania ściany fundamentowej z wodociągu, tylko wybierają z dołu pod fundament (niewykorzystany) zrobiony przez poprzednich właścicieli działki. Przynajmniej zaoszczędzę na rachunku za wodę . Z odprowadzenienm nie ma problemu. Robisz studnię zbiorczą z kręgów betonowych i masz od razu zbiornik na dzeszczówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza_Tczew 30.03.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 _Adam12 Z odprowadzenienm nie ma problemu. Robisz studnię zbiorczą z kręgów betonowych i masz od razu zbiornik na dzeszczówkę. To dobra rada. Deszczówka przyda sie do podlania trawnika. Też chcemy tak zrobić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.03.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Jeżeli jest ktoś na etapie planowania stropu to dobrze jest zmienić otwór na schody. W projekcie jest prosty kanciak i wyglada to paskudnie po wylaniu. Nie ma też miejsca na poręcz od schodów. Muszę to teraz poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 04.04.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Jeżeli jest ktoś na etapie planowania stropu to dobrze jest zmienić otwór na schody. W projekcie jest prosty kanciak i wyglada to paskudnie po wylaniu. Nie ma też miejsca na poręcz od schodów. Muszę to teraz poprawiać mozesz cos przybliżyć, bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 04.04.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witajcie, wpadłam tu po sąsiedzku z z wątku o Rozecie - projekt wnętrza prawie identyczny.Czesto podpatruję Wasze postępy Adam 12, też przyłączam się do prośby o więcej szczegółów, te schody też średnio podobały się mojemu wykonawcy i już mnie nimi straszył.O co tu chodzi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 04.04.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witajcie, wpadłam tu po sąsiedzku z z wątku o Rozecie - projekt wnętrza prawie identyczny.Czesto podpatruję Wasze postępy Adam 12, też przyłączam się do prośby o więcej szczegółów, te schody też średnio podobały się mojemu wykonawcy i już mnie nimi straszył.O co tu chodzi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 06.04.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Kilka słów wyjaśnień na temat schodów w Hermiesie: 1. W projekcie są typowe, betonowe na fundamencie. Osobiście wolę drewniane więc z nich zrezygnowałem.2. Okazało się, że schody podpierają strop i należy go wzmocnić. Sposób: więcej stali, jeden podciąg więcej, podpora oddzielająca kuchnię od salonu. 3. Otwór / miejsce na schody w stropie jest to( zgodnie z projektem ) zwyczajnie zakończony prostokąt. Niestety wygląda to koszmarnie:- nie można przeprowadzić giętej poręczy od schodów- odległość krawędzi otworu od drzwi od łazienki jest za mała i jest problem ze zmieszczeniem zakończenia poręczy i framugi od drzwi. W efekcie muszę robić nadlewkę z betonu, ktrórej projekt przygotuje mi fachowiec od schodów. http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6iq2h,u.html#743uu http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6iq2h,u.html#743v9 http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6iq2h,u.html#7r3cy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pap72 06.04.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Serdecznie Witam.Zwracam się z prośbą o podanie następujących danych odnośnie wymiarów HERMESA z JEDNYM GARAZEM:- powierzchnia scian nosnych zewn w m2: ...........- powierzchnia scian nosnych wewn w m2: ..........- powierzchnia scian kolankowych w m2: .............- powierzchnia scian działowych w m2: ................ lub jeśli ktoś budował z silikatów to prosiłbym o podanie ilości materiałów jakie zużył na ten piękny domek. Z pozdrowieniem i życzeniami zdrowych i wesołych swiat pap404. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pap72 06.04.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Serdecznie Witam.Zwracam się z prośbą o podanie następujących danych odnośnie wymiarów HERMESA z JEDNYM GARAZEM:- powierzchnia scian nosnych zewn w m2: ...........- powierzchnia scian nosnych wewn w m2: ..........- powierzchnia scian kolankowych w m2: .............- powierzchnia scian działowych w m2: ................- powierzchnia scian od sciany kolankowej do dachu dla domu i garażu w m2: ................ lub jeśli ktoś budował z silikatów to prosiłbym o podanie ilości materiałów jakie zużył na ten piękny domek. Z pozdrowieniem i życzeniami zdrowych i wesołych swiat pap404. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 06.04.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Czy ktoś to liczył ? Ja z pewnością nie ale - elewaja ma około 300m. kw. - ściny wewnątrz w sumie około 700m. kw. Projektant ma dokładny kosztorys. O ile dobrze pamietam kosztował 200pln. Ale to było ponad rok temu. Teraz pewnie jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts