Mar_Wys 08.04.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Witam,Przymierzam się do budowy domu Hermes na Wawrze w Warszawie.Czy jest ktoś kto budował ten dom w pobliżu Warszawy, aby można było obejrzeć go w rzeczywistości i porozmawiać o problemach z nim związanych.Mam spory problem z gruntem pod mój dom. Do 4 metrów mam małonośne grunty organiczne i muśże kombinować z fundamentami. Na razie najtańszą wersją jaką znalazłem na posadowienie domu to studnie fundamentowe.Czy ktoś z Was spotkał się z takimi fundamentami?Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 09.04.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Adam 12, dziękuję za wyjasnienia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 10.04.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Nie ma sprawy. Jak bedziesz miała dalsze pytania to śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 13.04.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witajcie!! Od 2 tygodni próbuję się tu zarejestrować by móc coś napisać bo dotąd tylko czytałem. Coś nie tak chyba z tym forum bo dopiero za 10 razem udało się. A napisać chciałem że też startuję za miesiąc z budową HERMESA !!! Będzie to niedaleko Wrocławia czyli tak jak wszyscy szukam już jakiegoś w okolicy w stanie surowym choćby. Tu prośba o kontakt do Adama12 i Kamili79. (zdążyłem już wysłać Wam maile) Materiały budowlane już mam kupione oprócz dachu, a budować będę z BK 30. W projekcie 36 bez ocieplenia to mocno naciągane. Wszystkich których znam co tak budowali - najpóźniej docieplali Ytonga 36 po roku!!! Dlatego zdecydowałem BK30 + 10 wełna. (wg mnie BK24 to trochę za mało by ukryć niektóre rury nie naruszając stateczności muru) Porobiłem też dużo zmian w projekcie. Chętnie podyskutuję i wysłucham pomysłów innych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 13.04.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witamy w klubie. Na maila odpowiedziałem ale Twoja skrzynka odbiła wiadomosć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda733 13.04.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witam Jestem właścicelką jak na razie tylko fundamentów domku Hermes. Ekipa nam nie dopisała i szukamy następnej a przy obecnej sytuacji trudno... Jesteśmy obecnie zainteresowani kupnem dachówki, bo na nią również teraz trzeba czekać miesiącami. Moje pytanie jest o następującej treści - czy wybieraliscie już dachówkę a jeżeli tak to prosze o radę jaka będzie najlepsza ( najbardziej pasująca) do Hermesa. Pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkrakufff 14.04.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 witam,mi również coraz bardziej podoba się ten projekt - stąd mam pytanie do już budujących - na ile wyceniono Wam budowę? oczywiście orientacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 15.04.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 W obecnych warunkach wszelkie wyceny mają średnie znaczenie. Ceny rosną szybciej niż wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkrakufff 15.04.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 oczywiście chodzi mi o szacunek - nie wiem czy sie porywać na ten projekt, czy jest to kwota rzędu 300,350,400,450 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 15.04.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 To był taki mały żart.problem polega na tym, że rozpiętości kosztów w zależności od użytych materiałów mogą sięgać 30% - 40 %. Według mojego rozeznania trzeba kalkulować około 180.000 - 200.000 na stan surowy otwarty i drugie tyle na kompletne wykończenie. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 15.04.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Nie jest tak źle... ja stan surowy swojej wersji czyli: - fundamenty + izolacja i styropian + wylewka, - ściany zewnętrzne parteru i poddasza, - strop nad parterem, - ściany wewnętrzne, - kompletny dach (więźba z malowaniem, pokrycie z dachówki ceramicznej + rynny), ......... wyceniam na około 140 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 16.04.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Nie jest tak źle... ja stan surowy swojej wersji czyli: - fundamenty + izolacja i styropian + wylewka, - ściany zewnętrzne parteru i poddasza, - strop nad parterem, - ściany wewnętrzne, - kompletny dach (więźba z malowaniem, pokrycie z dachówki ceramicznej + rynny), ......... wyceniam na około 140 tys Znaczna część tych kosztów to robocizna i różne "nie przewidziane" dodatki. Np. 200 ton pospółki do zagęszczenia => 6000pln. Stemple + deski szalunkowe => 3000pln Sama więźba => 12m.sz. x 700 netto =ponad 10.000. Z czego ściany planujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 16.04.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 oczywiście chodzi mi o szacunek - nie wiem czy sie porywać na ten projekt, czy jest to kwota rzędu 300,350,400,450 tys? To był taki mały żart. problem polega na tym, że rozpiętości kosztów w zależności od użytych materiałów mogą sięgać 30% - 40 %. Według mojego rozeznania trzeba kalkulować około 180.000 - 200.000 na stan surowy otwarty i drugie tyle na kompletne wykończenie. Adam Potwierdzam Mam nadzieję zacząć w okolicach 7-14 maja. Koszt stanu surowego otwartego z wykończonym dachem (pełne deskowanie, dachówka Brass, rynny) wychodzi mi ok. 850 zł/m2 powierzchni całkowitej brutto - wszystko na głowie wykonawcy - ja wpadam tylko robić fotki i sprawdzać co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 16.04.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Saila masz zamówione materiały, bo jak nie to ciężko będzie zacząć budowę w maju. Ja jeszcze beton i bloczki oraz piach zamawiałam początkiem marca i były problemy, teraz to już jest spory problem, przynajmniej w okolicach Wrocławia.Na YTONGA kolejki są do czerwca, lipca (ja już miałam mieć, ale facet mnie oszukał i jeszcze nie wiem ile będę czekać) ale zaliczka wpłacona no i jak bym chciała gdzie indziej zamówić materiały to bym mogła się spodziewać dopiero na lipiec, na dach też się czeka trzy miesiące. Ja dwa tygodnie temu skończyłam stan zero ale muszę czekać na Ściany to jakiś koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 16.04.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Sail a masz zamówione materiały, bo jak nie to ciężko będzie zacząć budowę w maju. Ja jeszcze beton i bloczki oraz piach zamawiałam początkiem marca i były problemy, teraz to już jest spory problem, przynajmniej w okolicach Wrocławia. Na YTONGA kolejki są do czerwca, lipca (ja już miałam mieć, ale facet mnie oszukał i jeszcze nie wiem ile będę czekać) ale zaliczka wpłacona no i jak bym chciała gdzie indziej zamówić materiały to bym mogła się spodziewać dopiero na lipiec, na dach też się czeka trzy miesiące. Ja dwa tygodnie temu skończyłam stan zero ale muszę czekać na Ściany to jakiś koszmar. W maju zacznę, więc akurat do czerwca może zdążą ze stanem zero - piwnica wylewana + strop monilityczny nad piwnicą. Materiał na ściany (silikat) wykonawca zamówił i ma być koniec maja/początek czerwca, więc w sam raz Dachówka też już zamówiona, podobnie zbrojenia, bo w moim przypadku to spory koszt, a ceny stali też rosną..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 16.04.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 No tak zapomniałam, że Ty będziesz miał ten luksus posiadania piwnicy, a na tym troche zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darma24 16.04.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam budujacych Hermesa!My też zdecydowalismy się na ten projekt. Zastanawialiśmy się nad Szmaragdem i Orionem ale w końcu po długich rozmowach zapadła decyzja, że jednak to będzie Hermes! Co prawda zaczynamy dopiero w 2008 roku ( sprawy kupna działki i kredytu) ale już z zapartym tchem czytamy Wasze posty i wyciagamy z nich cenne wskazówki. Muszę przyznać, że na forum muratora i dzieki Wam odkryłam ten piękny dom! Życzymy wszystkim budujacym wspaniałej pogody i " Niech się mury pną do góry"! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 17.04.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Witam budujacych Hermesa! My też zdecydowalismy się na ten projekt. Zastanawialiśmy się nad Szmaragdem i Orionem ale w końcu po długich rozmowach zapadła decyzja, że jednak to będzie Hermes! Co prawda zaczynamy dopiero w 2008 roku ( sprawy kupna działki i kredytu) ale już z zapartym tchem czytamy Wasze posty i wyciagamy z nich cenne wskazówki. Muszę przyznać, że na forum muratora i dzieki Wam odkryłam ten piękny dom! Życzymy wszystkim budujacym wspaniałej pogody i " Niech się mury pną do góry"! Pozdrawiam! Dzięki. Słowa otuchy na pewno się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 17.04.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Znaczna część tych kosztów to robocizna i różne "nie przewidziane" dodatki. Np. 200 ton pospółki do zagęszczenia => 6000pln. Stemple + deski szalunkowe => 3000pln Sama więźba => 12m.sz. x 700 netto =ponad 10.000. No może zbyt optymistycznie. Ale 150 nie zamierzam przekroczyć. A mam tak optymistyczne plany gdyż większość materiałów już kupiłem na początku roku czyli beton, stal, bloczki fundamentowe i ytonga . Teraz zamawiam właśnie więźbę i dachówki. I tak z grubszych spraw będę miał prawie wszystko (mam nadzieję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkrakufff 17.04.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 chyba przekonałem moją narzeczoną do Hermesa,jak wszystko pójdzie dobrze zaczniemy na wiosnę 2008... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts