Darkis 27.05.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam,Dzięki za rady zagłębiam sie w lekturze postów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 27.05.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Ja nie rezygnuję z pokoju gdyż jest to jedyne miejsce które może służyć np za pokój gościnny gdy ktoś przyjedzie, a na codzień dla mnie jako gabinet. Wybór tego projektu był m.in. uwarunkowany tym by oprócz salonu był na dole równierz mały pokoik Jeśli chodzi o wielkość to rozciągnąłem trochę dom (o 1 m) i pokoik zwiększył się o 0,5 m i kuchnia też o 0,5 metra. Niby mało ale zawsze coś. Faktycznie w jadalni po ustawieniu stołu z krzesłami ciężko otwożyć wyjście na taras, dlatego ja planuję te wielkie okno pozostawić jako nieotwierane, a wyjście zrobić tylko w bocznym oknie tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigger 28.05.2007 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Adam 12 i nigger czy wy zostaliście przy długości okien połaciowych 160, czy wzieliście trochę krotsze? wybacz ale dopiero teraz zauważyłem Twoje zapytanie Zostalismy przy wymiarze 160, velux uchylno/obrotowe. nigg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 28.05.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Ja nie rezygnuję z pokoju gdyż jest to jedyne miejsce które może służyć np za pokój gościnny gdy ktoś przyjedzie, a na codzień dla mnie jako gabinet. Wybór tego projektu był m.in. uwarunkowany tym by oprócz salonu był na dole równierz mały pokoik Jeśli chodzi o wielkość to rozciągnąłem trochę dom (o 1 m) i pokoik zwiększył się o 0,5 m i kuchnia też o 0,5 metra. Niby mało ale zawsze coś. Faktycznie w jadalni po ustawieniu stołu z krzesłami ciężko otwożyć wyjście na taras, dlatego ja planuję te wielkie okno pozostawić jako nieotwierane, a wyjście zrobić tylko w bocznym oknie tarasu. U mnie podobnie. Pokój zostawiłem jako gościnny. Z kuchnią nie jest tak źle. CO prawda żeby w pełni otworzyć drzwi balkonowe trzeba trochę przesunąć krzesła Mój projektant poradził mi w tak : http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,8pet2,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 28.05.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 No to uspokoiliście mnie z tą jadalnią, my też martwilismy się że kuchnia z jadalnia bedą za małe, ale pokoju na dole nie zlikwiduje, bo też chcę zrobic z niego pokoik dla gości. Słuchajcie, a te drzwi na taras nie mogłyby otwierać sie na zewnątrz? To jest jakis problem? Albo rozsuwane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 28.05.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 No to uspokoiliście mnie z tą jadalnią, my też martwilismy się że kuchnia z jadalnia bedą za małe, ale pokoju na dole nie zlikwiduje, bo też chcę zrobic z niego pokoik dla gości. Słuchajcie, a te drzwi na taras nie mogłyby otwierać sie na zewnątrz? To jest jakis problem? Albo rozsuwane? Niestety drzwi balkonowe nie mogą się otwierać na zewnątrz. Rozsuwane jak najbardziej są możliwe. Sokółka wyceniła mi takie drzwi na 7800 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 28.05.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Niestety drzwi balkonowe nie mogą się otwierać na zewnątrz. Rozsuwane jak najbardziej są możliwe. Sokółka wyceniła mi takie drzwi na 7800 pln A ile za komplet okien i drzwi? Ja robiłem wycenę na komplet okien wraz z rozsuwanymi na taras o wym. HxS 2400x2300 z PCV w okleinie dwustronnej, barwionego w masie - całość na dom (w tym szyby P4 i okucia WK2) w okolicach 20-24 tyś. brutto z montażem. Nie zastanawiajcie się ile same drzwi - ważne ile za wszystko Dodam, że za 24 zrobi znany producent z Krakowa - tarasowe bez poprzeczki - z pełna gwarancją . Za 20 inni producenci, niestety chcą poprzeczkę lub brak gwarancji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufcio 28.05.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 CzescBartek i inny hermesowcy, czy ktos z Was zamawiał wieżbe na podstawie zestawienia z projektu? jest w nim chyba jakis błąd.. zerknijcie na pozycje PŁ4 to płateew sztuk 4 w wykuszach ale po 12,89 m tyle ile kalenica główna...dziwna sprawa a koszt nie maly bo ok 1tys zł.Ogladajac rysunek wydaje sie byc nie dluzsze niz 2,5-3m. Foty nigera potwierdzaja.. Jak jest u Was?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 30.05.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Jesli chodzi o więźbę to nie pomogę bo przeprojektowałem ją w całości razem z moim cieślą ... No i pochwalę się, że dziś wykonawca zakończył murować murki fundamentowe. Na tym etapie zmiany polegały tylko na przedłużeniu ław do słupa w narożniku tarasu. Koszt mały a sztywność całej ramy zapewnia jednolite osiadanie słupa z całym budynkiem. Za tydzień planuję mieć wszystko obłożone styropianem i folią kubełkową, a środek zasypany i zagęszczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 31.05.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Czesc Bartek i inny hermesowcy, czy ktos z Was zamawiał wieżbe na podstawie zestawienia z projektu? jest w nim chyba jakis błąd.. zerknijcie na pozycje PŁ4 to płateew sztuk 4 w wykuszach ale po 12,89 m tyle ile kalenica główna...dziwna sprawa a koszt nie maly bo ok 1tys zł. Ogladajac rysunek wydaje sie byc nie dluzsze niz 2,5-3m. Foty nigera potwierdzaja.. Jak jest u Was? pozdr Kufcio, nie wiem Nie mam projektu - jeden u budowlańców, drugi u mojego kierownika budowy Jesli uda mi się dojechać w sobotę na działkę w czasie kiedy jeszcze tam będą to postaram się sprawdzić.... A z natury też nie pomogę, bo raz, że do więźby to jeszcze daleko, a dwa, że zlikwidowałem lukarny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 31.05.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Jeśli chodzi o cenę okien, to ja robiłam wycenę w kilkunastu firm- okna 5-cio komorowe oklejane z dwu stron kolor orzech (w środku również- tu można się wrobić, jak się niedoprecyzuje) profile zaokrąglone- trochę pozmieniane, w porównaniu do projektu - drzw na taras szersze bo 150cm, drugie drzwi tarasowe nie otwierane ale imitujące okna otwierane, okna na dole z przodu skrócone do 130 cm, dwa okna 90*200 w pokoju nad garażem, oraz dwa dodatkowe, w kotłowni i łazience przeniesionych do garazu(razem 17 okien) dostałam wyceny od 12 do 20 tyś. z montażem,bez szprosów, okna na dole te po 150 cm dzielone, a nie jak w projekcie. te dwadzieścia to oczywiście okna z Krakowa. Właśnie rozpatruję trzy oferty 17 tyś- profil Weka oraz 16 tyś profil aluplast, ale tu już z parapetami i okapnikami, oraz profil Gealan za 15 500. o tych ostatnich wcześniej nie słyszałam ale ładnie wyglądają. Macie jakieś opinie na temat profili aluplast? Adam 12, wracając do mojego pytania o długość połaci, to ostatnio doczytałam, że przy nachyleniu dachu 40, 160 cm to jest optymalny wymiar, ale ja będę mieć aż 7 Veluxów, więc też wybiorę 140 cm. No i jeszcze się pochwalę, że dotarła do mnie połowa Ytonga (niestety bez kleju- nie wiem czy czekać, czy może zaryzykować i kupić innej firmy, czekam na opinie w tej sprawie) no i mam już kształtki na nadproża i strop na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 01.06.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Czesc Bartek i inny hermesowcy, czy ktos z Was zamawiał wieżbe na podstawie zestawienia z projektu? jest w nim chyba jakis błąd.. zerknijcie na pozycje PŁ4 to płateew sztuk 4 w wykuszach ale po 12,89 m tyle ile kalenica główna...dziwna sprawa a koszt nie maly bo ok 1tys zł. Ogladajac rysunek wydaje sie byc nie dluzsze niz 2,5-3m. Foty nigera potwierdzaja.. Jak jest u Was? pozdr Kufcio, nie wiem Nie mam projektu - jeden u budowlańców, drugi u mojego kierownika budowy Jesli uda mi się dojechać w sobotę na działkę w czasie kiedy jeszcze tam będą to postaram się sprawdzić.... A z natury też nie pomogę, bo raz, że do więźby to jeszcze daleko, a dwa, że zlikwidowałem lukarny..... Zamawiałem więźbę dokładnie według załącznika z projektu i nie było żadnych kłopotów. Mam wersję jednostanowiskową bez żadnych większych przeróbek. Coś mi tam zostało min. chyba płatew o której mówisz ale nie jestem pewien ponieważ więźbę robił "znajomy" tartak i dołożyli mi kilka "krokwi" gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 01.06.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Adam 12, wracając do mojego pytania o długość połaci, to ostatnio doczytałam, że przy nachyleniu dachu 40, 160 cm to jest optymalny wymiar, ale ja będę mieć aż 7 Veluxów, więc też wybiorę 140 cm. No i jeszcze się pochwalę, że dotarła do mnie połowa Ytonga (niestety bez kleju- nie wiem czy czekać, czy może zaryzykować i kupić innej firmy, czekam na opinie w tej sprawie) no i mam już kształtki na nadproża i strop na budowie Z tego co wiem to klei do Ytonga jest gratis i powinien być fabryczny ale są zamienniki. Jeśli będziesz zainteresowana to sprawdzę co sie najbardziej nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 01.06.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Adam 12, wracając do mojego pytania o długość połaci, to ostatnio doczytałam, że przy nachyleniu dachu 40, 160 cm to jest optymalny wymiar, ale ja będę mieć aż 7 Veluxów, więc też wybiorę 140 cm. No i jeszcze się pochwalę, że dotarła do mnie połowa Ytonga (niestety bez kleju- nie wiem czy czekać, czy może zaryzykować i kupić innej firmy, czekam na opinie w tej sprawie) no i mam już kształtki na nadproża i strop na budowie Z tego co wiem to klei do Ytonga jest gratis i powinien być fabryczny ale są zamienniki. Jeśli będziesz zainteresowana to sprawdzę co sie najbardziej nadaje. Klej gratis do Ytonga to przeszłość, za klej wydam około 1500 zł, ale własnie się dowieziałam, że Ytong nie produkuje sam kleju tylko zleca to innym firmą i pakuje do swoich firmowych worków, oczywiście z już odpowiednią marżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 02.06.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Klej gratis do Ytonga to przeszłość, za klej wydam około 1500 zł, ale własnie się dowieziałam, że Ytong nie produkuje sam kleju tylko zleca to innym firmą i pakuje do swoich firmowych worków, oczywiście z już odpowiednią marżą. Poszukaj zaprawy do bloczków z betonu komórkowego KB15. To dokładnie to samo co Ytong tylko dużo tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 02.06.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Odnośnie okien to ważne jest żeby przy dużych oknach tarasowych były wzmocnione prowadnice. Przy skrzydłach powyżej 130cm szerokości standardowe wysiadają . Ja rozważałem kilka opcji ale pewne ograniczenie to boczne przeszklenia, które muszą mieć minimum 60 cm a wtedy zostanie tylko 120 cm na wyjście. No i koszty rozsuwanych były relatywnie duże. Przy tarasie koniecznie trzeba zastosować elektr. podnoszenie rolety. Przy tej powierzchni ręczne bezie bardzo niewygodne i kłopotliwe. Ostatecznie stanęło na "Sokółce" drewno sosnowe w kolorze ciemny Teak, Famili Softline, http://www.sokolkasa.pl/?lang=pl&page=2&pid=3 Montażysta doradził mi żeby okna z pokoi ( 1500x1500 oraz 1300x1500 ) zrobić dwuskrzydłowe ponieważ tak duża tafla szkła powoduje bardzo duże obciążenia na zawiasy. Każde skrzydło jest uchylno-rozwierne. Przy oknach balkonowych będą szprosy konstrukcyjne na wysokości 80cm. Do tego rolety w systemie integra. Za całość około 25.000 z montażem i z 7% VATem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 02.06.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Dzięki Adam12 za podpowiedź w sprawie kleju. Co do okien o szerokości 1500, to prawda. ja mam jedno okno na szerokość 110 i wogle go nie otwieram (tylko na uchył i do mycia, to już jest za szerokie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 02.06.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Uffff... cały dzień zajęło zasypanie fundamentów i przestrzeni pomiędzy murkami. Osobiście dopilnowałem brygadę bo bez dozoru to zasypali by w 4 godziny przejeżdżając co pewien czas zagęszczarką i powiedzieli że zagęszczone jest na amen. Na zagęszczeniach gruntu to akurat się znam i sam w porywach obsługiwałem zageszczarkę. A wszystko trwało 10 godzin i weszło 10 wywrotek piachu po 20 ton każda. W poniedziałek rurki od kanalizy, potem betonowanie płyty i potem wioooooo..........Apropo czy ktoś poszerzał fundamenty z 40 na szersze? Adam12 wciąż kombinuję jakby pojechać zobaczyć Twojego Hermesa, może udało by się w tym tygodniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkis 02.06.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Witam,Za radą fachowców poszerzyłem na 70 ponoc 40 to troche mało.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 04.06.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam, Za radą fachowców poszerzyłem na 70 ponoc 40 to troche mało. Pozdrawiam A ci fachowcy to zarabiali w zależności od ilości wylanego betonu? 70 to bardzo dużo jak na parter + poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts