Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kamila79 dziękuję za informację.

W tym tygodniu jestem w rozjazdach i będzie bardzo ciężko.

U mnie ogólnie tragedia. Sokółka ma kolejne opóźnienie w dostawie okien.

Miały być na początku maja, potem czerwca a teraz mówią, że 1szy tydzień lipca.

Dzisiaj jadę do nich wyrwać szefowi serce.

Odnośnie pomiarów elewacji to jestem po rozmowie z wykonawcą i chyba ma rację.

157 m.kw. to trochę mało. Sama elewacja garażu ma u podstawy ok. 7m i 7 wysokości co nam daje ponad 30m.kw. a gdzie reszta...

Nic to dostanę dokładne pomiary to sobie sprawdzę.

:D

Ale ściany poddasza trochę inaczej się liczy, w kosztorysie jest to pokazane, no i jednak sporo odchodzi na drzwi i okna to też jest bardzo dokładnie pokazane, a jak narazie to mi się wszystko zgadza z kosztorysem. A jeśli chodzi o tynki wewnętrzne, to ja podawałam wymiary ścian no ale oczywiste jest że trzeba je otynkować z dwu stron.

Masz rację. Mogę sie uśmiechnąć o ksero tych rysunków ? Podjadę gdzie będzie trzeba.

Na samej elewacji wychodzi mi 6000 zł. za robę tę więcej niż według projektu.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

pogubilem sie z postami o Hermesie... gdzies w ktoryms pytalem o wiezbe.. okazuje sie ze w zestawieniu jest blad.. blad kosztuje ok 1m3 drewna czyli ok 1000zl.

Cytuje odpowiedz Marcina Michalskiego, autora naszych domow:

Witam

W zestawieniu drewna jest błąd za co przepraszamy.

Płatew PŁ4 o przekroju 14x14cm ma długość 2,43m ale należy doliczyć 20cm

zapasu.

Z poważaniem

Marcin Michalski

Podpowiem Wam jak u mnie cenowo sie zakraja... Hermes3 z pelnym podpiwniczeniem, sciana 3W-keramzyt, Teriva na wszystkich stropach, dach z pelnym deskowaniem i dachowka ceramiczna glazurowana.

Koszt robocizny stanu surowego Z DACHEM,schody i pierwsze posadzki w garazu i piwnicy koszt 35tys.

Niewiem tylko czy mowiac "DACH" jest instalacja rynien i odgromowa.. nei chce pytac majstra bo wyczuje a tak moze sie cos utarguje:)

pozdrawiam

Adam 12 mi najwygodniej by było podjechać do Ciebie na budowę bo to tylko trochę na bok od trasy mojej budowy, a ja często jeżdzę na działkę, na pewno będę jachać w niedzielę na grila. No i od poniedziałku znowu rusza u mnie budowa no to będę pewnie codzień tam jeździć, no a jak Tobie to nie pasuje to ja mieszkam na Hubach to możemy gdzieś w tych rejonach się spotkać.

Moi drodzy dostałam pierwszą wycenę kosztów materiałów i robocizny HERMESA3 bez piwnicy. Obejmuje ona zakres prac od I etapu po ogrodzenie, wylewki pod kontener, generalnie od a do z pod klucz. Zerknijcie na tą wycenę, co o niej myślicie?są to ceny z materiałami i z robocizną. Jedna ekipa robi nam wszystko.

Stan surowy z dachem bez okien

Etap1 Zakres- wykonanie ław i ścian fundamentowych z izolacjami brutto 27007,83

Etap II Zakres- wykonanie posadzki betonowej i poziomów kanalizacyjnych brutto 12895,86

Etap III Zakres- Wykonanie ścian i kominów parteru ze stropem teriva brutto 72828,09

Etap IV Zakres- wykonanie murów i kominów na poddaszu brutto 24310,20

Etap V Zakres- wykonanie wierzby dachowej brutto 23510,72

Etap VI Zakres- Pokrycie dachu folią wysoko-paroprzepuszczalną i dachówką ceme brutto 49837,78

suma 212310,06

================================================

Etap II Obsadzanie okien brutto 38155,12

Etap II Zakres- Ocieplenie ścian zewnętrznych ( styropian 12cm, tynk akryl) wykonanie podbitki z PCV brutto 41130,80

Etap III Zakres- Ocieplenie poddasza wełną min.gr.20cm i wykonanie zabudowy z płyt GK brutto 32963,49

Etap IV zakres- instalacja elektryczna i wodno kanalizacyjna ( plastik zgrzewany) brutto 17511,12

Etap V Zakres- Tynk wewnętrzny gipsowy ( agregatem) i posadzki betonowe. Rozprowadzenie ciepłego powietrza brutto 34665,11

Etap VI Inne prace wykończeniowe ( glazury, terakoty, gresy. drzwi wew, podłogi, farby itp) brutto 61490,01

Etap V Zakres- prace dodatkowe w otoczeniu budynku i w budynku ( szacunkowo) czyli ( kominek, ogrodzenie kostka brukowa, brama wjazdowa klinkier itp ) 45806,81

suma 271722,46

Razem za całość łącznie z ogrodzeniem 484 032,52

Oczywiście w wycenie mam wszystko rozpisane, tu podałam Wam mniej więcej zakres robót i ceny.

Jak widzę takie wyceny to się zastanawiam czy ludzie mają nadmiar kasy, czy kompletny brak czasu na ekipy które zajmują się tylko budową, a materiał zamawia się we własnym zakresie, przecież to rozbuj w bialy dzień, tak naciągać klientów. Dla przykładu, ja robiłam wyceny okien w wielu firmach, okna 5-cio komorowe dwustronnie oklejane, kilka więcej niż w projekcie i najdroższa wycena to 19 tyś już z montażem (przeciętnie 16tys.)

Wiecie co, można załamać ręce :-( Ta wycena, którą mniej więcej Wam podałam, jest najtańszą jak na razie. Szczerze Wam powiem że ta wycena nas przeraża, liczylismy na około 400 tys, a tu wychodzi prawie 500, to jakaś masakra. Chyba zdecydujemy sie ponegocjowac z tą ekipą sam stan surowy z dachem, bo z wyceny ten etap wychodzi jeszcze w miarę jak myślicie? A do nastepnych etapów, będziemy brać inne ekipy. Masakra jakaś. Poza tym teraz znaleźć ekpię z polecenia, graniczy z cudem, wszyscy maja takie terminy że głowa boli.

Wiecie co, można załamać ręce :-( Ta wycena, którą mniej więcej Wam podałam, jest najtańszą jak na razie. Szczerze Wam powiem że ta wycena nas przeraża, liczylismy na około 400 tys, a tu wychodzi prawie 500, to jakaś masakra. Chyba zdecydujemy sie ponegocjowac z tą ekipą sam stan surowy z dachem, bo z wyceny ten etap wychodzi jeszcze w miarę jak myślicie? A do nastepnych etapów, będziemy brać inne ekipy. Masakra jakaś. Poza tym teraz znaleźć ekpię z polecenia, graniczy z cudem, wszyscy maja takie terminy że głowa boli.

Negocjuj albo szukaj.

Napisałaś, że bez okien - tzn. również bez dachowych?

Kurde wychodzi, że ta moja piwnica nie jest koszmarnie droga....

Fakt, że Wasze okolice są nieco droższe od reszty kraju (podobno)....

Co to znaczy z pełnym deskowaniem dachu? Czyli uważasz że ta cena jest za duża?

Co to znaczy?...

No, że między dachówką, a wełną, oprócz folii będą deski, na całym dachu :wink: generalnie deskowanie podnoi koszty całości o ok. 5-6 tyś.

No sama przyznasz, że niska nie jest -ale teraz takie czasy :-? , jeśli akceptujesz tą cenę i ekipa ma termin to bierz i do przodu :wink:

Jeśli nie i masz czas to negocjuj/szukaj itd.

Wiesz Sail, ja się kompletnie na tym nie znam, dlatego pytam :wink: Co do deskowania, to nie wiem czy mam w wycenie, wiem tylko że mam wliczoną dachówke i tyle. Dopiero jak już będziemy poważnie rozmawiać z tą ekipą, to będę znała wszystkie szczegóły.

Jak nie wiesz, to pewnie nie masz, bo większość ekip: "Panie, a po co deskowanie, teraz nikt tego tak nie robi..."

Na szczęście można znaleźć też takich: "Ooo deskowanie, popieram"

Co do szczegółów - zrozumiałem, że masz kosztorys, a kosztorys jest dość szczegółowy, przynajmniej mój ;)

Dokładnie tak jak mówisz: dołożyć jakieś 800zł przy inwestycji 300 000 to tyle co nic.

Ale jeśli zrobiłeś 70 to faktycznie musiałeś miec kiepskie grunty w podłożu. Bo jeśli nie to niepotrzebnie sie natrudziliście. Zwyczajowo robi się 60, a przy idealnym posadowieniu można zejść własnie do 40 - 50.

oj to nie jakieś 800 zł. Ja za beton do ław bez Vatu płaciłam 3800, czyli gdybym je poszerzyła do 70 cm to kosztowało by mnie to o 2850 zł więcej netto (ceny z początku marca), a to tylko początek, dokładać tak po parę tys na każdym etapie to zbiera się konkretna sumka. Na początku budowy to może wydaje się nie wiele, wydaje nam się że mamy tyle kasy, to tam 2, 3 tyś to mało. Ale kiedyś to na forum podsumowała fajnie jedna ze stałych bywalczyń tego forum: dziś już bardziej by oszczędzała na stanie surowym, bo teraz nie ma na swoją upatrzoną baterię do zlewu, czy zasłony i nie pociesza ją fakt, że ma bardzo solidnie zbudowany dom.

Adam 12 mi najwygodniej by było podjechać do Ciebie na budowę bo to tylko trochę na bok od trasy mojej budowy, a ja często jeżdzę na działkę, na pewno będę jachać w niedzielę na grila. No i od poniedziałku znowu rusza u mnie budowa no to będę pewnie codzień tam jeździć, no a jak Tobie to nie pasuje to ja mieszkam na Hubach to możemy gdzieś w tych rejonach się spotkać.

Ja też mieszkam na Hubach przy Krynickiej. W niedzielę też pewnie będę się kręcił po budowie. Zawsze jest tam coś do roboty. :D

Daj znać gdzie i kiedy. Dostosuję się :D

Z góry dziękuję.

Wiesz Sail, ja się kompletnie na tym nie znam, dlatego pytam :wink: Co do deskowania, to nie wiem czy mam w wycenie, wiem tylko że mam wliczoną dachówke i tyle. Dopiero jak już będziemy poważnie rozmawiać z tą ekipą, to będę znała wszystkie szczegóły.

Jak nie wiesz, to pewnie nie masz, bo większość ekip: "Panie, a po co deskowanie, teraz nikt tego tak nie robi..."

Na szczęście można znaleźć też takich: "Ooo deskowanie, popieram"

Co do szczegółów - zrozumiałem, że masz kosztorys, a kosztorys jest dość szczegółowy, przynajmniej mój ;)

Deskowanie dyskwalifikuje folię.

Fizycznie wygląda ta tak, że zamiast folii paro-przepuszczalnej cały dach pokrywa sie deskami na następnie papą a no to idą łaty i kontrłaty pod dachówkę.

Deski i papa są dużo droższe od foli. O robociźnie nie wspomnę ....

Ja też mieszkam na Hubach przy Krynickiej. W niedzielę też pewnie będę się kręcił po budowie. Zawsze jest tam coś do roboty. :D

Z góry dziękuję.

No to witam sąsiada, ja wprawdzie z drugiej strony Hub, bo na Ślicznej. Ja mogę jutro podjechać na Twoją budowę gdzieś kwadrans po 12. A jak Ci nie pasuje to możemy gdzieś na osiedlu spotkać w przyszłym tygodniu.

Z góry dziękuję.

No to witam sąsiada, ja wprawdzie z drugiej strony Hub, bo na Ślicznej. Ja mogę jutro podjechać na Twoją budowę gdzieś kwadrans po 12. A jak Ci nie pasuje to możemy gdzieś na osiedlu spotkać w przyszłym tygodniu.

Raczej się nie wyrobię do 12stekj więc proponuję w przyszłym tygodniu może być np. McDonalds :D

Uwaga dla osób mających w planach podłączenie do kanalizacji.

Sprawdźcie bardzo dokładnie na jakiej głebokości jet zrobiona główna kanaliza.

W projekcie wyprowadzenie z domu jest pod ławą ale jest bardzo głęboko i może nie być spadku. Ja mam tak sytuację i muszę rozwalić kawałem posadzki żeby przerobić wyjście kanalizacji na zewnątrz domu.

Deskowanie dyskwalifikuje folię.

Fizycznie wygląda ta tak, że zamiast folii paro-przepuszczalnej cały dach pokrywa sie deskami na następnie papą a no to idą łaty i kontrłaty pod dachówkę.

Deski i papa są dużo droższe od foli. O robociźnie nie wspomnę ....

No właśnie nie do końca tak, ale już były dyskusje na forum. Generalnie ja myślałem o papie, mój wykonawca twierdzi, że od kiedy poddasza są użytkowe to nie daje sie papy tylko folie - również na deskowanie. Przedyskutuję to jeszcze z kierownikiem budowy.

I pochwalę się - zalali mi w sobotę strop nad piwnicą, więc może dziś, może jutro - zaczną rosnąć mury :wink: :lol: