_Adam12 11.06.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 No właśnie nie do końca tak, ale już były dyskusje na forum. Generalnie ja myślałem o papie, mój wykonawca twierdzi, że od kiedy poddasza są użytkowe to nie daje sie papy tylko folie - również na deskowanie. Przedyskutuję to jeszcze z kierownikiem budowy. I pochwalę się - zalali mi w sobotę strop nad piwnicą, więc może dziś, może jutro - zaczną rosnąć mury Słyszałem o takich rozwiązaniach ale to trochę bez sensu : 1. Folia ma za zadanie "wypuścić" wilgoć, która przedostała się z wnętrza domu. oraz ochronić przed wodą żeby przedostała się podczas np. deszczu do wełny ( lub innego ocieplenia ). 2. Deskowanie dyskwalifikuje pierwszą i zasadniczą właściwość folii. Wilgoć będzie zatrzymywana przez deskowanie. Przypuszczam, że na deskowanie stosuję się albo inną ( nie wysoko paro przepuszczalną ) folię ze względów na wyższą cenę papy termozgrzewalnej. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 11.06.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Sail, deskowanie ma sens , ale w wietrznych terenach (Ty chyba w takich się budujesz, więc tu nie dziwi że Twoja ekipa na taki Cię namówiła), w iinnych to tylko zbędny wydatek. Ja nawet chciałam mieć gont bitumiczny ale po przeliczeniu kosztów deskowania okazało się, że wyjdzie to drożej (znacznie) niż przy zwykłej dachówce. Gont ze względu na ceny deskowania zaczyna być opłacalny przy skomplikowanych dachach z lukarnami,bawolimi okami itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 11.06.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Tereny owszem wietrzne Do deskowania sam sie przekonałem Słyszałem o takich rozwiązaniach ale to trochę bez sensu : 1. Folia ma za zadanie "wypuścić" wilgoć, która przedostała się z wnętrza domu. oraz ochronić przed wodą żeby przedostała się podczas np. deszczu do wełny ( lub innego ocieplenia ). 2. Deskowanie dyskwalifikuje pierwszą i zasadniczą właściwość folii. Wilgoć będzie zatrzymywana przez deskowanie. Przypuszczam, że na deskowanie stosuję się albo inną ( nie wysoko paro przepuszczalną ) folię ze względów na wyższą cenę papy termozgrzewalnej. Adam Niby tak, ale: nadal nikt nie jest w stanie mi wytłumaczyć skąd ta wilgoć w przestrzeni dachu - przecież od wewnątrz daje się folie paroizolacyjną Mój wykonawca twierdzi, że dla niego wszystko jedno czy folia czy papa (nawet cenowo), tyle, że przy papie nie da mi gwarancji, że nie będzie śmierdzieć na poddaszu smołą w lecie. Twierdzi, że folia jest ok i spełnia swoje zadanie... Pogadam jeszcze z kierownikiem a to co zrobimy to pewnie i tak trafi do moich zdjęć Oczywiście dyskusja byłaby inna, gdyby dach miał czekać na docelowe pokrycie z rok, czy dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 11.06.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Niby tak, ale: nadal nikt nie jest w stanie mi wytłumaczyć skąd ta wilgoć w przestrzeni dachu - przecież od wewnątrz daje się folie paroizolacyjną jednak minimalne ilości wilgoci się tam przedostają a wełna jej bardzo nie lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 11.06.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Adam 12 wysłałam Ci wiadomość na priv. Jak patrzę na Wasze wyceny to jednak miałam dużo szczęścia: za stan 0 z poziomem kanalizacyjnym płaciłam wykonawcy 5 tyś, za ściany nośne z kominem,stropem i schodami mam zapłacić 10 tyś i za więżbę + dachówka również 10 tyś. Fakt, że to ja teraz szargam sobie nerwy, ze Ytong dociera do mnie w ratach. A że nie zamówiłam do niego odrazu dodatkowych elementów, to teraz obdzwaniam połowę hurtowni na dolnym śląsku, za ksztłtkami U oraz elementami docieplenia wieńców i w większości z nich słyszę że oni raczej niechętnie chcą współpracować z Ytongiem (są to hurtownie z listy dystrybutorów), ale myślę że warto poczekać kilka miesięcy dłużej a zaoszczędzić kilkadziesiąt tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 12.06.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 oj to nie jakieś 800 zł. Ja za beton do ław bez Vatu płaciłam 3800, czyli gdybym je poszerzyła do 70 cm to kosztowało by mnie to o 2850 zł więcej netto (ceny z początku marca) No nie zgodzę się. Przeliczyłem to dokładnie i zwiększenie szerokości fundamentów do 70 cm to około 6 kubików betonu dodatkowo. I na pewno nie jest to aż 2 tysiące złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 12.06.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Jak patrzę na Wasze wyceny to jednak miałam dużo szczęścia: . Jesli chodzi o mnie to robociana wygląda tak: - stan surowy bez dachu - 28.000 - więźba (struganie, malowanie, ozdobniki i podbitka) + pokrycie dachówką - 20.000, Czyli razem 48.000 ...... to chyba w granicach średniej, choć trochę powiększyłem swojego Hermesa i mam teraz około 190 mkw i 100 mkw dachu więcej niż piewrwotnie. Kamila naprawdę masz szczęście ze swoim wykonawcą. Dopilnuj tylko by wszystko było jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 13.06.2007 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 oj to nie jakieś 800 zł. Ja za beton do ław bez Vatu płaciłam 3800, czyli gdybym je poszerzyła do 70 cm to kosztowało by mnie to o 2850 zł więcej netto (ceny z początku marca) No nie zgodzę się. Przeliczyłem to dokładnie i zwiększenie szerokości fundamentów do 70 cm to około 6 kubików betonu dodatkowo. I na pewno nie jest to aż 2 tysiące złotych. około 6 więcej czyli zamówisz 7 żeby nie brakło a 7 x 250pln = 1750 zł. Kamila niewiele się pomyliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 13.06.2007 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Jesli chodzi o mnie to robociana wygląda tak:- stan surowy bez dachu - 28.000- więźba (struganie, malowanie, ozdobniki i podbitka) + pokrycie dachówką - 20.000, Podbitka to raczej po ociepleniu. Z tego co ja się orientuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 13.06.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 oj to nie jakieś 800 zł. Ja za beton do ław bez Vatu płaciłam 3800, czyli gdybym je poszerzyła do 70 cm to kosztowało by mnie to o 2850 zł więcej netto (ceny z początku marca) No nie zgodzę się. Przeliczyłem to dokładnie i zwiększenie szerokości fundamentów do 70 cm to około 6 kubików betonu dodatkowo. I na pewno nie jest to aż 2 tysiące złotych. około 6 więcej czyli zamówisz 7 żeby nie brakło a 7 x 250pln = 1750 zł. Kamila niewiele się pomyliła. Wybaczcie, ale nie pamiętam ile płaciłam za kubik, w moją wycenę jest wliczona już praca pompy (a ta czasowo też się wydłuży) i ile było kubików. Ja po prostu doliczyłam 75% wzrost kosztu, bo o tyle zwiększyłby się wymiar fundamentów. A biorąc pod uwagę, że cena cementu od tego czasu mocno wzrosła, więc myślę że moja wycena jest raczej niedoszacowana niż przeszacowana. no może w Waszych rejonach taniej wychodzi beton niż w moim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 13.06.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Na południu Wrocławia ( np. Sanbet ) ok. 260+vat + pompa + dojazd PS.do ław pompa nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 13.06.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Ale się dokładni zrobiliśmy Nadal twierdzę że 1850zł to nie to samo co 2850zł. Po drugie nie wiedziałem że tak drogo kupujecie beton. Ja płaciłem jeszcze po starych cenach. A na budowie? A na budowie mury pną się już do góry..... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 14.06.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Ale się dokładni zrobiliśmy Nadal twierdzę że 1850zł to nie to samo co 2850zł. Po drugie nie wiedziałem że tak drogo kupujecie beton. Ja płaciłem jeszcze po starych cenach. A na budowie? A na budowie mury pną się już do góry..... :) Nie się zrobiliśmy, tylko ja tak już mam, lubię liczyć , ale tak po przemyśleniach zgodzę się na jakiś środek, bo ja po przeróbkach mam garaż większy od wersji dwustanowiskowej, no i przypomniałam sobie, że mam w niektórych miejscach fundament 50 cm (tak chyba jest w projekcie) więc te proporcje się zmienią. No i w moim betonie był dodatek żeby fundament był wodoszczeln, bo mam małoprzepuszczalny grunt i pompę musiałam mieć, bo pod wykop nie podjechał by samochód, bo by się zakopał wiosną. A po ile Ty masz beton, bo mnie jeszcze czeka wylanie chudziaka na tarasie (mój ma ponad 30 m2) wylanie schodów, zalanie stropu, nie wspominając o nadprożach i wieńcach, no i gdzie jest on tak tanio. A z tymi murami pnącymi to chyba lekka szpileczka w moją stronę, a co u mnie pnią się za to materiały, mam strop, komin, kształtki U, no i wtym tygodniu po wielkich trudach dojedzie do mnie pozostałe 16 palet YTONGA, tylko elementów docieplenia wieńca nie mogę dostać czy ktoś wie gdzie takie coś można dostać, bo hurtownicy z dolnego śląska to nawet nie mają ochoty zamawiać czegokolwiek w Ytongu, tak są olewani, a jeszcze potm klienci się na nich wyżywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 14.06.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A tak sobie wymyśliłam kuchnię, dla wersji bez gabinetu. Nie sugerujcie się kolorem. Lodówka ma być zasłonięta ścianką, za którą jest wyjście na korytarz, dokładnie w tym miejscu co jest wyjście z gabinetu, zlew ma być 1 1/2 komory z ociekaczem, w kolorze blatu. Blat od barku ma być ciut dłuższy od tego obniżonego blatu od strony kuchni. Czy mielibyście jakieś uwagi co do użyteczności tej kuchni? I co sądzicie o górnych szafkach, otwieranych do góry, a nie na boki, fakt, że wyglądają lepiej w "nowoczesnej" kuchni, ale czy są wygodne, mam zamiar mieć tam rzeczy które będę często używać. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi. Na ostatnim zdjęciu zniknęła lodówka, ale ona tam będzie. No i oczywiście wymiary jadalni nie są zachowane, ale to nie o nią teraz chodzi. http://images12.fotosik.pl/83/4a3c0c4e73c2b334med.jpg http://images12.fotosik.pl/83/f98394e8d7294487med.jpg http://images11.fotosik.pl/77/63af8f8934acce44med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 14.06.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Kamila bardzo fajny układ! Masz zachowany tak zwany "trójkąt ergonomi" czyli lodówka, zlew i kuchenka muszą tworzyć trójkąt. O szafki się nie martw. Znajomi takie mają i twierdzą że są wygodniejsze od tradycyjnych. Zadbaj tylko by były wyposażone w teleskopy pożądnej firmy. Zazdroszczę Ci trochę tej przestrzeni ale ja postawiłem jednak na ten mały pokoik jako gościnny. Trudno, ale rozciągnąłem dom o metr, i kuchnia troszkę mi się powiększyła Apropo nadproży. Czy musisz robić je z oryginalnego Ytonga? Wogóle czy muszą to być kształtki? Jeśli tak to oglądnij ofertę podobnych czyli SILKA albo SOLBET. Wymiary na pewno są takie same lub zbliżone. A jeśli zalezy Ci na czasie to zastosuj klasyczne nadproża betonowe (pod warunkiem dodatkowego ich ocieplenia by nie stworzyć mostku cieplnego - ocieplasz Ytonga czy zostawiasz gołego tak wogóle?) A docieplenie wieńca możesz zrobić z bloczków o grubości 6. A jeśli masz więcej miejsca to wsadź tam jeszcze styropian. Po co płacić za ten sam bloczek z przyklejonym ociepleniem jak można to zrobić samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 14.06.2007 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Na południu Wrocławia ( np. Sanbet ) ok. 260+vat + pompa + dojazd no a u nas beton jest po 230 + vat + pompa + dojazd..... no chyba że ktoś ma znajomości jak to w małej mieścinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 15.06.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Kamila bardzo fajny układ! Masz zachowany tak zwany "trójkąt ergonomi" czyli lodówka, zlew i kuchenka muszą tworzyć trójkąt. O szafki się nie martw. Znajomi takie mają i twierdzą że są wygodniejsze od tradycyjnych. Zadbaj tylko by były wyposażone w teleskopy pożądnej firmy. Zazdroszczę Ci trochę tej przestrzeni ale ja postawiłem jednak na ten mały pokoik jako gościnny. Trudno, ale rozciągnąłem dom o metr, i kuchnia troszkę mi się powiększyła Apropo nadproży. Czy musisz robić je z oryginalnego Ytonga? Wogóle czy muszą to być kształtki? Jeśli tak to oglądnij ofertę podobnych czyli SILKA albo SOLBET. Wymiary na pewno są takie same lub zbliżone. A jeśli zalezy Ci na czasie to zastosuj klasyczne nadproża betonowe (pod warunkiem dodatkowego ich ocieplenia by nie stworzyć mostku cieplnego - ocieplasz Ytonga czy zostawiasz gołego tak wogóle?) A docieplenie wieńca możesz zrobić z bloczków o grubości 6. A jeśli masz więcej miejsca to wsadź tam jeszcze styropian. Po co płacić za ten sam bloczek z przyklejonym ociepleniem jak można to zrobić samemu? W kuchni bardzo zależało mi na zachowaniu ergonomi i mam nadzieję, ze w praktyce się sprawdzi.Ja już mam rozplanowane nawet gdzie będzie kasza, a gdzie woreczki. Udało mi się to wycenić w 2 studiach kuchennych, za fronty mdf i wszystkie bajery ułatwiające życie wychodzi w granicach 11 500, no i pierwszy raz od kiedy robię wyceny, usłyszałam, że raczej nie zdrożeje, jak już to tanieje A tak wogle to mi też udało się wygospodarować gabinet na dole, w miejsce łazienki i kotłowni, które znalazły się w przedłużonym garażu. W sprawie ścian: wg projektu, wieńce docieplone są 6cm styropianu i 6 cm płytki z betonu. Wczoraj dowiedziałam się, że jest szansa,że to dostanę, policzą mi to w/g cen z katalogu YTONGA na lipiec, wyszło ok 1500 zł, a elementy są już dopasowane do wymiarów wieńca- w hermesie to 24 i 28, więc odpada problem "sztukowania" i wcale wiele drożej to nie wyjdzie, ważniejsze jest to żeby wogle to dostać. A jeśli chodzi o nadproża, to jak zamawialiśmy strop w sanbecie i pytaliśmy o nadproża L, facet powiedział nam, żebyśmy sprawdzili czy nie wyjdzie nam taniej w kształtkach "U" ytonga. No i wyszło taniej, do okien do 150cm już mam tylko mi brakuje do okna tarasowego i wjazdu do garażu. A co najważniejsze unikam w tym momęcie mostków termicznych, no i co dla mnie bardzo istotne, nie będę mieć w tych miejscach problemów z tynkiem,to mnie najbardziej przekonało. Sumując- wieńce, trzpienie i nadproża (a mam trochę okin dodanych) mają mnie kosztować nie całe 4 tyś- no do nadproży dojdzie beton i stal, który by nie był potrzebny przy nadprożach L, ale liczyłam i tak się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 15.06.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Na południu Wrocławia ( np. Sanbet ) ok. 260+vat + pompa + dojazd no a u nas beton jest po 230 + vat + pompa + dojazd..... no chyba że ktoś ma znajomości jak to w małej mieścinie A gdzie ta betoniarnia, pewnie tu dojazd by mnie dobił, ze Strzelina mam za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 15.06.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Na południu Wrocławia ( np. Sanbet ) ok. 260+vat + pompa + dojazd no a u nas beton jest po 230 + vat + pompa + dojazd..... no chyba że ktoś ma znajomości jak to w małej mieścinie A gdzie ta betoniarnia, pewnie tu dojazd by mnie dobił, ze Strzelina mam za darmo Przed Siechnicą za stacją Orlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 15.06.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Jak już zaczęliśmy dywagacje na temat projektów to u mnie będzie tak : http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,8pesz,u.html http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,8pesz,u.html#8pet2 http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,8pesz,u.html#8pet5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts