Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba nie ma się co sprzeczać kto jak zrobił. Nie pytajcie też kto ma jaką długość krokwi, bo jeśli jak piszecie każdy ma o ileś tam (np 40cm) przesunięte ściany to każdemu wyjdzie co innego. Ja pomierzyłem wszystko sam z rysunków i rzutów, dodałem na zapas 20cm i zamówiłem więźbę. Dopiero jak przyszli cieśle okazuje się że jeszcze czegoś tam brakuje a coś trzeba zrobić inaczej.

Dlatego lepiej konsultujcie wszystko z cieślą, który ma tą więźbę składać (oczywiście szukajcie doświadczonych cieśli ) :wink:

No i jak pisałem wcześniej problemy pojawiają sie gdy cieśle zaczną analizować projekt więźby. Otóż szczyt dachu wystaje poza krawędź domu o 113cm (chodzi o ten nad balkonem). Mój cieśla mówi, że to stanowczo za dużo jak na dach pokryty dachówką ceramiczną (za duży ciężar). Według niego można wystawić maksymalnie 80cm.

Po rozmowie z Adamem12 okazuje się że on skrócił ten dach. Mam pytanie do tych, którzy skończyli już etap pokrycia dachowego: jaką długość dachu przy szczycie nad balkonem macie? Skracaliście czy zostawiliście jak w projekcie?

No i jak pisałem wcześniej problemy pojawiają sie gdy cieśle zaczną analizować projekt więźby. Otóż szczyt dachu wystaje poza krawędź domu o 113cm (chodzi o ten nad balkonem). Mój cieśla mówi, że to stanowczo za dużo jak na dach pokryty dachówką ceramiczną (za duży ciężar). Według niego można wystawić maksymalnie 80cm.

Po rozmowie z Adamem12 okazuje się że on skrócił ten dach. Mam pytanie do tych, którzy skończyli już etap pokrycia dachowego: jaką długość dachu przy szczycie nad balkonem macie? Skracaliście czy zostawiliście jak w projekcie?

Wczoraj przyjrzałem się temu dokładnie i wygląda to tak :

-- poza ściany wystają dwie krokwie w zmniejszonym przeze mnie rozstawie ( w projekcie było chyba 90cm a ja dołożyłem jedna ka każda stronę i są co 80 cm )

-- plus około 10 -15 cm przerwy do ściany nośnej

W sumie to daje około 1m. Nie mogę tego zmierzyć bez odpowiedniej drabiny ale: krokiew ma grub. 10cm + 70 - 80cm rozstaw + 10cm + ok. 10cm do ściany = ok. 100 - 110.

Wszystko opiera się na dwóch grubych jak cholera belkach i nie sądzę żeby coś się z tym działo.

http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6iq1b,u.html

http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6iq1b,u.html#6iq0z

• 2 weeks później...

No u mnie robota trochę z opóźnieniem ale idzie. Cieśle właśnie kończą więźbę. Zrobiłem jednak wypust na 110 cm nad balkonem i chyba dam jakieś ozdobne zastrzały podtrzymujące choć nie wiem do końca czy są potrzebne. Porobię fotki i zamieszczę. W ogóle to poprzerabiałem całą więźbę. Pewnie zaraz odezwą się głosy że coś jest nie tak jak powinno. Cierpliwie będę analizował wszystkie komentarze.

ps. Sail!! Gdzieś ty podział balkon???

Witam

sorki ale troche zapomnialem... mimo ze u mnie juz sa czesciowo deski co nie co widac na fotach. nie sa to specjalnie robione foty ale wiezbe widac..

http://images13.fotosik.pl/67/122dd5808d4b1988m.jpg

http://images30.fotosik.pl/74/3765cdf25ee53e91m.jpg

http://images21.fotosik.pl/399/0667d8ed04a2c07fm.jpg

PS. zerknijcie na dlugosc deski kalenicy nad lukarnami w zestawieniu :) w realu musi byc ok 3,5m u mnie w zestawieniu byla dlugosc chyba 1,12 :)

Witam wszystkich forumowiczów,

W przyszłym roku będę rozpoczynał budowę Hermesa. Mam jednak parę wątpliwości co do zmian w projekcie i z ogromną chęcią zobaczyłbym zrealizowany projekt. Jestem z Warszawy i pytalem już kiedyś czy ktoś zbudował dom w mojej okolicy, ale nikt nie odpowiedział. W środę jadę do Karpacza i będę przejeżdżał koło Wrocławia. Czy ktoś w tych okolicach zbudował już Hermesa i miałby chwilę aby pokazać go w całej okazałości. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc :lol:

Mój adres mailowy (tu szybciej zareaguje)

[email protected]

Pozdrawiam

Marcin

My budujemy hermesa 3 L w Legionowie, a raczej już kończymy.

Zrobiliśmy małe przeróbki :

garaż wydłużony i na tyłach kotlownia

na prawo łazienka i zaraz za nią takie samo pomieszczenie jako pralnia.

a na przeciwko będzie sazfa wnękowa a pomiędzy korytarz prowadzący do garażu.

W pomieszczeniu nad garażami zero ścianek działowych - jeden pokoj z przeznaczeniem na bilarda, pinponga itp.

acha i w kuchni mała przeróbka, ścianka idzie od gabinetu na 2,20 i kończy się na wysokości schodow (bez filara).

Dodam, że zaczeliśmy w kwietniu tego roku. W tej chwili są już okna, drzwi, bramy garażowe, tynki, prawie na calości wylewki, elektryk i hdraulik kończy pracę.

Jak chcesz to służymy foto.

Pozdrawiam

PS. adres meilowy nie działa

Dla zainteresowanych przesyłam linka z ostatnimi zdjęciami z postępu robót na mojej budowie.

http://alicce.fotosik.pl/albumy/263905.html

Tempo imponujące. Jak Twoja ekipa to zrobiła zachowując konieczne przerwy technologiczne ?

Wszystko robili jak należy. Najpier w 4 dni fundamenty i przerwa (jechali na inną budowę, bo ciągną 3 na raz) potem parter strop przerwa itd. Z początku robili w szóstkę od pn do sb od 7-19 bez przerw na napoje"energetyczne".

Dla zainteresowanych przesyłam linka z ostatnimi zdjęciami z postępu robót na mojej budowie.

http://alicce.fotosik.pl/albumy/263905.html

Tempo imponujące. Jak Twoja ekipa to zrobiła zachowując konieczne przerwy technologiczne ?

Wszystko robili jak należy. Najpier w 4 dni fundamenty i przerwa (jechali na inną budowę, bo ciągną 3 na raz) potem parter strop przerwa itd. Z początku robili w szóstkę od pn do sb od 7-19 bez przerw na napoje"energetyczne".

4 dni na ławy ? ile czekali po wylaniu stanu zero i po stropie ?

Pytam bo u mnie kierownik kategorycznie wyliczał każdy dzień i sprawdzał wilgotność betonu.

Na zdjęciach nie widać nadproży nad oknami ? Są tam jakieś specjalne bloczki ?

pzdr.

Tak jest w 4 dni ławy i to z kopaniem ręcznym.

Nie pamiętam dokładnie ile było dni przerwy, ale sporawo.

A jeśli chodzi o nadproża to sami wycinali, żeby nie podrażać.

Czy ktoś jest może zorientowany jak się mają ceny robozicny za:

- kafelki

- podbitkę

- ocieplenie dachu

- elewację zewnętrzną ???????????????????????

A czy ktoś z Was robił lub planuje robić wentylację poddasza?

Ja myślałam o wentylacji mechanicznej wywiewnej pokoi na górze, ale ponoć taka jest nie wskazana do budynków z kominkiemk, no ale z drugiej strony wyciąg kuchenny to też wentylacja wywiewna a teraz chyba prawie każdy go montuje i to mając otwartą kuchnię na salon w którym jest kominek? Macie w tym zakresie jakąś wiedzę?

A czy ktoś z Was robił lub planuje robić wentylację poddasza?

Ja myślałam o wentylacji mechanicznej wywiewnej pokoi na górze, ale ponoć taka jest nie wskazana do budynków z kominkiemk, no ale z drugiej strony wyciąg kuchenny to też wentylacja wywiewna a teraz chyba prawie każdy go montuje i to mając otwartą kuchnię na salon w którym jest kominek? Macie w tym zakresie jakąś wiedzę?

Też miałem ten dylemat ale odpuściłem. Zostawię drzwi z podcięciem ok. 1 cm plus mam okna z wentylacją dość skuteczną podobno.

Wywiewna pewnie by się przydała ale to są dodatkowe koszty.

Jeśli chodzi o wentylację mechaniczną wywiewną to według mnie należy postąpić analogicznie jak przy instalacji do rekuperacji. Ilość powietrza wywiewanego powinna być równa ilości "zasysanej". Kominek będę miał o zamkniętym palenisku, czyli zasysa powietrze z zewnątrz a nie z salonu. Czyli aby wydmuchiwać powietrze z kuchni czy poddasza należy gdzieś jeszcze trochę tego powietrza wprowadzić do domu. Robiąc DWG powietrze będzie zasysane z zewnątrz i ogrzane wdmuchiwane do pomieszczeń. Latem można zasysać bypasem świeże powietrze bez udziału kominka.

Jeszcze tylko muszę pomyśleć nad wentylacją poddasza. Myślę że zrobię jedną kratkę wentylacyjną ale tylko w holu przy schodach. Tam będzie najwięcej gorącego wilgotnego powietrza napływającego z dołu. W pokojach wystarczy po prostu wywietrzyć rozszczelniając okno przy założeniu że drzwi mają pod spodem szparę.

Jeśli chodzi o wentylację mechaniczną wywiewną to według mnie należy postąpić analogicznie jak przy instalacji do rekuperacji. Ilość powietrza wywiewanego powinna być równa ilości "zasysanej". Kominek będę miał o zamkniętym palenisku, czyli zasysa powietrze z zewnątrz a nie z salonu. Czyli aby wydmuchiwać powietrze z kuchni czy poddasza należy gdzieś jeszcze trochę tego powietrza wprowadzić do domu. Robiąc DWG powietrze będzie zasysane z zewnątrz i ogrzane wdmuchiwane do pomieszczeń. Latem można zasysać bypasem świeże powietrze bez udziału kominka.

Jeszcze tylko muszę pomyśleć nad wentylacją poddasza. Myślę że zrobię jedną kratkę wentylacyjną ale tylko w holu przy schodach. Tam będzie najwięcej gorącego wilgotnego powietrza napływającego z dołu. W pokojach wystarczy po prostu wywietrzyć rozszczelniając okno przy założeniu że drzwi mają pod spodem szparę.

Przy kilkudniowych upałach GWC będzie dostarczał ciepłe powietrze.

Można kupić okna z automatycznymi nawiewami powietrza.