Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WITAM WSZYSTKICH POSIADACZY TEGO WSPANIAŁEGO DOMKU. DZISIAJ WŁAŚNIE ZACZEŁY SIĘ U NAS WYKOPY POD DOMEK. CHCEMY ZAKOŃCZYĆ PRZED ZIMĄ STAN SUROWY ZAMKNIĘTY JEDNAK POGODA CHYBA NAM NIE DOPISZE. JESTEŚMY POSIADACZAMI HERMESA Z PODWÓJNYM GARAŻEM - NAD KTÓRYM PLANUJEMY ZROBIĆ OSOBNE MIESZKANIE DLA MAMY JEDNAK NIE MAMY POMYSŁU GDZIE UMIEŚCIĆ SCHODY WEJŚCIOWE . DOM JEST ZBYT BLISKO USYTUOWANY OGRODZENIA BY ZROBIĆ JE Z BOKU GARAŻU A CHCEMY BY BYŁO TO OSOBNE WEJŚCIE. JEŻELI MACIE JAKIEŚ POMYSŁY PODZIELCIE SIĘ Z NAMI BĘDZIEMY BARDZO WDZIĘCZNI.

POZDRAWIAMY

IZA I BASTEK

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam po dłuższej przerwie

Kamila79: budowa ruszyła, dokladnie wczoraj zalalismy płytę chudym betonem tak więc stan zero mamy skończony. Ściany zaczynamy stawiać z początkiem września, o ile hurtownia nie nawali z dostawą.

SylwiaPo: Zmiany jakie wprowadzilismy:

- rezygnacja z pokoju na dole. W to miejsce przesuneliśmy kuchnię powiekszjąc tym samym jadalnię i podcień na tarasie.

- usuneliśmy też sciankę oddzielającą schody od salonu.

- w pokoju nad garażem dodaliśmy duzą lukarnę (zrezygnowaliśmy tez z pomieszczenia gosp. powiększjąc sam pokój)

- wyrzuciliśmy trzy okna połaciowe, zostały jescze trzy ale prawdopodobnie skończy się na dwóch sztukach.

- nadal zastanawiamy sie czy nie zrezygnować z przypór na rogach budynku.

Izabel: A moze pokombinować z tyłu budynku ? Coś w stylu rozbudowanej wiekszej lukarny z wejściem zamiast okna. Moze nawet starczyło by miejsca na mały witrołap.

pozdrawiam

nigger

ps. niedługo umieszczę kilka zdjęc z poszczególnych etapów budowy

Witam

Zakupiliśmy z mężem dwa tygodnie temu projekt z biura projektowego Domena , który nosi nazwę HERMES. Z bryły jesteśmy bardzo zadowoleni, lecz ułożenie pomieszczeń na parterze jest dla nas nie odpowiednie. Gabinet chcemy przesunąć na tylną ścianę od strony tarasu( tam gdzie jest pokój nr 5) a z przodu gdzie jest gabinet ( pokój nr 3) kuchnię. Chcemy również zabudować tą wnękę gdzie jest wyjście na taras a zrobić go pod balkonem. Czy ktoś również wykonywał zmiany w tym projekcie. Proszę o kontakt pod adresem e-mail: [email protected] pozdrawiam wszystkich, którzy zmierzają się z budową domu

Witam

Ciesze się, że hermes ma tak duże zaineresowanie. My także budujemy ten dom, wersja z podwójnym garażem, oczywiście kuchnia od frontu( zrezygnowalismy z pokoju na dole)... jak dobrze pójdzie w pozdzierniku wstawimy okna.

Czy ktos jest juz na tym etapie budowy?

pozdrawiam

:D

Hmm, ja jestem już na 99,9 % zdecydowany na Hermesa...

Też chciałbym kuchnię od frontu, ale zależy nam na pokoju na dole, więc chyba zostanie tak jak jest.

Zmieniacie technologię, czy budujecie zgodnie z projektem? Ja m yślę o postawieniu z Silki i ociepleniu styropianem. Do tego jak dobrze pójdzie to pompa ciepła i wentylacja - na etapie projektu nie podniesie to znacząco kosztów budowy.

Za to podniesie je podpiwniczenie.....

Ale cóż pożyjemy - zobaczymy :wink:

Widzę, że wiekszość osób budujących Hermes 3 likwiduje pokój na dole i powiększa kuchnię. Jak w zeszłym roku (ok lipca) rozmawiałam z architektem (panem Marcinem) na ten temat (projekt z podwójnym garażem był w powijakach). Mówił, że większości kupujących zależy na wersji z pokojem na dole...

Też się bardzo cieszę, że tyle osób jest zainteresowanych tym projektem. Jak dla nas jest on super!!! Bardzo zmyślnie urządzony i relatywnie tani w wykonaniu.

kamila79

nie chcemy zmieniać technologii i budujem z BK 36. Ytong nas odstraszył.

SylwiaPo

zgadzam się z innymi co do likwidacji pokoju na dole i dużej kuchni (my powiększyliśmy jeszcze taras poprzez wsunięcie ściany do środka)

Zamieszczajcie zdjęcia z budowy.

My w tym roku stawiamy fundamenty i na wiosnę reszta. Nie udało nam się wykonać planu ze stanem surowym w tym roku - były problemy z ekipą. Ale mam nadzieję, że złe dobrego początki.

Pozdrowienia dla wszystkich "hermesowców".

• 4 weeks później...

Witam Sail i cieszę się źe kolejna osoba dołączyła do grona posiadaczy Hermesa.

Ja miałam zamiar startować z fundamentami jeszcze w tym roku ale niestety jak jechałam na wakacje to zapłaciłam za mapkę geodecie a ten 3-4 dni później miał dostarczyć mapę mojej architektce która ma załatwiać mi rówqnież pozwolenie na budowę wróciłam po trzech tygodniach a okazało się że mapki jeszcze nie ma. Facet wiedział że jestem zagranicą dostał kasę to mnie olał. Dopiero 4 dni po moim przyjeździe dostarczył mapy. Więc szanse prawie zerowe na rozpoczęcie w tym roku budowy.

Pozdrawiam Kamila

Witam.

A ja byłam dziś na działce i sobie wyobrażałam mój domek.

nigger i krysiam mam pytanko gdzie się budujecie, może mogłabym podejrzeć Wasze domki na żywo, bo mój jak tak dalej będzie szło to za trzy lata wybudujemy. Bo moja pani architekt nie mogła przyjechać w piatek na umowione spotkanie bo źle się czuła. wogle to ona jest jakaś pechowa albo ja naiwna :(

nigger, gratuluje dość zaawansowanego stanu budowy :)

i super, że umieściłeś zdjęcia. Dzięki nim mogłam sobie trochę "zwizualizować" dom.

Mam pytanie,

czy nie bardziej opłacało Ci się wykopać same fundamenty zamiast robić taki wykop, prawie jak pod piwnicę i deskować? Czy może to było spowodowane jakimiś przyczynami technologicznymi. Pytam, bo właśnie w październiku rozpoczynamy fundamenty i chcemy je wykopać i wyłożyc folią, a nie deskować.

Poza tym zauważyłam, że budujesz z ceramiki a nie z betony komórkowego. Czemu i to zmieniłeś?

Pozdrawiam

Ala

czy nie bardziej opłacało Ci się wykopać same fundamenty zamiast robić taki wykop, prawie jak pod piwnicę i deskować? Czy może to było spowodowane jakimiś przyczynami technologicznymi. Pytam, bo właśnie w październiku rozpoczynamy fundamenty i chcemy je wykopać i wyłożyc folią, a nie deskować.

Poza tym zauważyłam, że budujesz z ceramiki a nie z betony komórkowego. Czemu i to zmieniłeś?

Pozdrawiam

Ala

Taki wykop to dla koparki kilka godzin pracy, poza tym nie chcieliśmy oszczędzać na fundamencie. Zresztą same deski z szalunków wykorzystujemy na bieżąco w wielu innych miejscach.

Co do materiału na ściany nośne to od samego początku zamierzaliśmu budować z porothermu 44, ostatecznie decydując sie na ścianę dwuwarstwową (30cm + 12cm styro), BK nie braliśmy w ogóle pod uwagę.

nigger

Ale jestem zadowolona ze zmian jaki wprowadziła nasza pani architekt, w projekcie. Najpierw chcieliśmy poszerzyć nasz jednostanowiskowy garaż o jakiś metr żeby tam cos pomieścić, ona podpowiedziała nam że lepiej go wydłużyć (po 90 cm z przodu i tyłu) czyli na długość 8 metrów z kawałkiem no i koniec końców również poszerzyliśmy do 6 metrów i paru cm. Przez to że go przedłużyliśmy równocześnie podniósł sie dach- mniej więcej będzie to wyglądać tak: http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_311_8.jpg . Czyli będziemy mieć trochę węższy garaż od tego z projektu dwustanowiskowiskowego Hermesa, ale dłuższy i spokojnie wejdą dwa auta. nam to osobiście bardziej się podoba niż w orginale. Dzięki temu posunięciu dom uzyskał kilka następnych walorów, a mianowicie kotłownia będzie teraz na tyłach garażu- będzie mieć 12 m2- będzie wspólny komin dla pieca i kominka, komin będzie troche przesunięt do tyłu garażu dzięki czemu w salonie będzie on na środku ściany a nie upchany w kącie. No i zyskałam dodatkowe pomieszczenie gospodarcze gdzie miała być kotłownia. Tam będę mieć pralnię, do której będzie z łazienki "zsyp" dla brudnych ciuchów. No i będziemy mieć ogromną sypialnię nad garażem, z wielką garderobą- po podłodze 48 m. Może znajdzie się tam jakaś sauna. Przez to że zwiększy się ściana szczytowa w tym pomieszczeniu okna nie będą połaciowe tylko dwa duże szcytowe (a mam z nich super widok na piekne brzozy).

Likwidujemy również ścinkę między schodami a salonem, dzieki temu zwiększy się salon. Małą garderobę podzielimy między dwa pokoje synów, niestety trzeci synuś będzie pokrzywdzony(będę musiała zrobić losowanie pokoi). Chciałam również dwa okna w salonie zrobić duże balkonowe, ale nasza architektka doradziła nam żeby jedno, te od strony garażu zostawić bo to jedyne sensowne miejsce na grzejnik, ale to drugie owszem to dobry pomysł bo jak się będzie wchodzić do domu odrazu z korytarz będzie piękny widok i na przeciw powinniśmy posadzić jakieś fajne drzewo. i jeszcze doradziła nam żeby salon użądzić odwrotnie niż w projekcie, tzn: na ścianie między oknami dać telewizor najlepiej plazmę oraz kino domowe :wink: bo nie będzie przeszkadzać słonće, no i oczywiście kanapy w strone tej plazmy. Jedna kanapa, ta bokiem do plazmy bedzie stać tyłem do jadalni, ale architektka mówi że to będzie fajnie wyglądać, gdyż my chcemy zrobić taki murek-barek między salonem a jadalnią.

Sorki że tak się tu rozpisałam, ale moze ktoś kiedyś skorzysta.

A i ja nie rezygnuję z pokoju na dole, bo my wszystkie na górze zajmujemy, a ten będzie gościnny.

Witam wszystkich po przerwie!!

miałby byc okna w pażdzierniku a dopiero kończą dach...brak ludzi do pracy, robotnicy uciekaja do Angli, mam już trochę zdjęć domku hermes z więźbą, jeśli ktoś chce to prześlę ma maila... dołaczyłabym do posty ale nie wiem jak:-(,

pozdrawiam krysiam

Witajcie Hermesowicze

My również zakupiliśmy projekt tego domku. Dokonaliśmy pewnych zmian na parterze, ale tak poza tym reszta nam pasuje.

W piątek czyli 13-stego dostaliśmy pozwolenie na budowę. Jak się okazuje 13-sty nie dla każdego jest pechowy.

W październiku chcemy ruszyć z fundamentami. Mam nadzieję, że pogoda nam dopisze. Jak będziemy mieli zdjęcia to umieszczę je na stronie.

Pozdrawiam

Magda