Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli chodzi o GWC to najlepiej opisuje to firma http://WWW.REKUPERATORY.PL

cytat:

Aby uniknąć maksymalnego ogrzewania się wymiennika latem, a co za tym idzie zwiększyć jego skuteczność warto stosować się do pewnych zasad, szczególnie podczas uciążliwych upałów:

1. Należy pamiętać, aby wymiennik pracował intensywnie w okresie, gdy temperatura na zewnątrz nie osiągnęła jeszcze wartości maksymalnych: we wczesnych godzinach rannych oraz w godzinach popołudniowych. W praktyce oznacza to, że aby uzyskać maksymalną skuteczność oraz maksymalnie przedłużyć skuteczną pracę wymiennika latem, GWC powinien być wykorzystywany pomiędzy 5.00 a 11.00 oraz po południu, już po przejściu najgorszego upału, czyli od 18.00 do około północy. W pozostałym okresie GWC powinien być poddawany regeneracji lub pracować na minimalnym przepływie powietrza.

http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art17.shtml

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o GWC to najlepiej opisuje to firma http://WWW.REKUPERATORY.PL

cytat:

Aby uniknąć maksymalnego ogrzewania się wymiennika latem, a co za tym idzie zwiększyć jego skuteczność warto stosować się do pewnych zasad, szczególnie podczas uciążliwych upałów:

1. Należy pamiętać, aby wymiennik pracował intensywnie w okresie, gdy temperatura na zewnątrz nie osiągnęła jeszcze wartości maksymalnych: we wczesnych godzinach rannych oraz w godzinach popołudniowych. W praktyce oznacza to, że aby uzyskać maksymalną skuteczność oraz maksymalnie przedłużyć skuteczną pracę wymiennika latem, GWC powinien być wykorzystywany pomiędzy 5.00 a 11.00 oraz po południu, już po przejściu najgorszego upału, czyli od 18.00 do około północy. W pozostałym okresie GWC powinien być poddawany regeneracji lub pracować na minimalnym przepływie powietrza.

http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art17.shtml

Zgoda ale po paru dniach upałów to nic nie pomoże. Ziemia i rurka tak będzie nagrzana, że nie zdąży się schłodzić.

Z drugiej strony w tych godzinach można skorzystać z okien. Zimne powietrze jest najbardziej potrzebne w południe kiedy największy upał.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich "Hermesowiczów". Jestem zielony w temacie budowy domu dlatego zastanawiam się ile może wynieść budowa takiego domku. Chcę wziąć kredyt i waham się czy ma to być 250 000, czy może 300 000. Nadmieniam że jestem z województwa łódzkiego dlatego jestem ciekaw w jakiej kwocie się zmieszczę.

Pozdrawiam serdecznie.

Fajna obróbka z drewna. Robili to fachowcy od więźby ?

Na zdjęciach nie widać dokładnie ale chyba robisz tylko deskowanie? Zgadza się ?

No fachowcy mi się udali (oczywiście nie zapominają zawołać o dopłatę za każde dodatkowe fikuśne machnięcie piłą :wink: ).

Apropo o co chodzi z tym deskowaniem? jeśli chodzi ci o pełne deskowanie to tego nie robię. Tradycyjnie folia i łaty. A te deski co widać to chyba nadbitka ... jeśli o to ci chodzi.

A co u was na budowach? Opowiadajcie!!!

• 2 weeks później...

Hej,

witam serdecznie wszystkich Hermesiaków

tez będę budaował Hermesa w wersji z 2 garażami

aktualnie jestem na etapie adaptacji projektu i załatwiania mediow

prosze o porade w kwestii zmian projektu - wstępnie zdecydowałem sie na likwidacje podcienia na parterze i wprowadzenie jednej, dużej bramy garażowej zamiast dwóch - proszę o info czy w/w zmiany skutkują dużymi zmianami konstrukcyjnymi budynku i o szacunkowe info ile wprowadzenie takich zmian do projektu może kosztować

pozdro

Jeśli chodzi o podcień to musiałbyś wydłużyć główny podciąg biegnący od frontu do ściany podcienia. Wiąże się to ze znacznym wzmocnieniem tego podciągu (szacuję dodatkowe zbrojenie w ilości co najmniej 4 fi 20 w dolnej strefie rozciąganej), ale to musi obliczyć konstruktor. Nie wiem ile by to kosztowało.

A brama to nie problem, wystarczy tylko dłuższe nadproże a jak nie ma takich to wykonać na budowie podciąg nad bramą.

Witam

Kupiłem wreszcie projekt Hermesa i chciałbym dołączyć do waszego forum. Mam nadzieję, że mnie przygarniecie i podzielicie się wiedzą, której nigdy nie za dużo. :wink:

Jesteśmy z Bydgoszczy i budowę zaczynamy na wiosnę. Czy ktoś z was buduje, lub budował, gdzieś w naszych okolicach? Chętnie zobaczyłbym jak wygląda Hermes w realu, a do Wrocławia mam trochę daleko (większość z Was chyba własnie buduje w okolicach Wrocławia). Wszelkie lokalizacje w okolicach Gdańska, Poznania, Płocka oczywiście tez wchodzą w rachubę.

Mam pytanie. W tynm tygodniu idę do adaptacji projektu. Wielu z Was pisze o wydłużeniu garażu i przeniesieniu kotłowni. czy ktoś mógłby mi przesłać rysunek jak wygląda taka zmiana i na ile musi się zmienić dach? Będe wielce zobowiązany.

Pozdrawiam i do góry mury

8)

Cześć Majcher, jesteśmy z Tczewa koło Gdańska.

Budujemy Hermesa z jednym garażem od marca tego roku. Praktycznie bez żadnych zmian. Zaadoptowaliśmy pomieszczenie nad garażem, które według projektu miało być strychem na pokój i to w zasadzie tyle. Podnieśliśmy ściankę kolankowa o jeden pustak i w szczytowej ścianie daliśmy okno, bez wykusza, jak jest w projekcie. Poza tym zrezygnowaliśmy z okna dachowego w garderobie.

Obecnie dom jest ocieplony, otynkowany z zewnątrz, więc już przypomina Hermesa. W środku kończymy tynki. Myślę, że za miesiąc będzie na co popatrzeć. W marcu chcemy się wprowadzić. Jeśli dla ciebie nie za daleko, zapraszamy.

witam tczew_brzozy

Wielkie dzięki za odzew. Tczew oczywiście jest blisko. Bardzo się cieszę, że będę mógł przyjechać i zobaczyć to cudo. Z tego co piszesz prawdopodobnie zakres moich zmian będzie podobny - przenosze kuchnię do pokoju, adaptuję strych na pokój, likwiduję okno dachowe w garderobie, dodaję okno na strychu na grzbiecie budynku i zastanawiam się nad dodaneim jednego okna w jadalni. Poza tym standard.

Prawdopodobnie będę jechał w weekend do Gdyni. Nie wiem jeszcze czy uda mi się pojechać teraz czy za dwa tygdonie, ale jakbyś mógł przysłać mi na piva swój telefon będe zobowiązany.

Pozdrawiam

Więksszość z nas miało problem czy zostawiać gabinet, czy powiększać kuchnię, a może zlikwidować podcień. A tu powstała nowa wersja Hermesa jest tam to wszystko. http://www.dobry-dom.pl/projektydomow/82/1631/

Wygląda prawie jak mój Hermes po zmianach, tylko, ze ja musiałam dołożyć kupę kasy dodatkowo... :-?

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności.

Widzę , że u wszystkich pracę trwają nieprzerwanie. Ja po kilkutygodniowejj przeprawie z bankiem podpisałem cyrograf i od przyszłego tygodnia zaczynam finalne kończenie. Na pierwszy ogień idzie pasadzka. W końcu nie bedę musiał patrzeć na te upaprane gipsem podłogi i milion rurek.

:D

Witamy serdecznie wszytkich Hermesowców

Wspólnie z żoną również wybraliśmy ten fajny projekcik, tylko oczywiście coś trzeba zmienic : :D . Myślelimy nad podpiwniczeniem domu, ale ostatecznie zrezygnowaliśmy. Obecnie jesteśmy na etapie zmian w nasyzm projekcie.

Co do schodów to zmieniliśmy je na bardziej funkcjonalne i wygodne, poszerzamy je na 1,20m oraz dodaliśmy przystajnik. Nie chcemy miec problemów z wnoszeniem czegokolwiek, chociazby wózka dzicięcego :lol: .

Wydużyliśmy garaż i w ten sposób zyskaliśmy pomieszczenie gospodarcze na kotłownie ( i wyszło całkiem spore). Wydłużyliśmy dom i dzięki temu temu zwiększyliśmy zacienienie nad tarasem, przy okazji powiększając kuchnię i jadalnię.

Tylko tak przeglądając forum zaczęliśmy się zastanawiac z jakimi kosztami musimy się liczy (jeszcze nie posiadamy kosztorysu)??

Czy ktoś akutalnie budujący posiada w miarę aktualny kosztorys? A może ktoś już jest na końcowym etapie budowy i może podzielic się informacjami ile kosztował stan surowy zamknięty Hermes 3.

Chętnie też zobaczylibyśmy to wybudowane "dzieło" na żywo :D, zawsze to można inaczej spojrze na pewne rozwiązania.

Pozdrawiamy serdecznie