Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mike 01 - tak mi się jakoś wydaje - chyba przez dodatkową lukarnę i ten wykusz (?). Więc to tylko moje odczucia - zaczynam na wiosnę, to jeszcze nie umiem tego wszystkiego oszacować, ale na pewno ktoś z "zaawansowanych" Ci na to pytanie odpowie. Zresztą zobacz na mój podpis to zobaczysz jaki ze mnie fachowiec :wink:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ninjacorps napisal:

Głównym powodem, dlaczego wybrałam Hermesa jest to, że Gracjana wtedy jeszcze nie było . Poza tym Gracjan wydaje mi się droższy. Ostatnia wersjua Hermesa też ma wykusz w jadalni, jakby co)

Po czym sadzisz ze Gracjan jest drozszy?

Pytanie do budujacych:

Jakie sa szanse wybudowania Hermesa w stanie surowym zamknietym(zakryty dach i wszystkie okna) za 100tys? Mam na mysli budowanie systemem gospodarczym tak wiec chodzi tylko o cene materialow.Czy wybudowanie w takiej cenie jest mozliwe?

Same okna i dach to 80k pln. A gdzie reszta ? .... stan surowy zamknięty to kwota ok. 180k. minimum. Chyba, że robisz tzw. wersję ekonomiczną ale to już inna kwestia.

pzd.

Witam wszystkich Hermesowiczów! Chciałam zapytać jaki jest koszt budowy takiego domku "pod klucz" najchętniej z dwoma garażami? Czy ktoś mógłby do mnie coś skrobnąćw tym temacie?

Czy moglibyście przesłać do mnie rzut parteru i piętra?

Jakie są wymiary zewnętrzne domu z podwójnym garażem?

A może ktoś może pochwalić się już wybudowanym Hermeskiem w okolicach Krakowa???? :lol:

Pozdrawiam Monika

_Adam12 co masz na mysli wersja ekonomiczna?

Kosz okien i dachu czyli ok 80k pln to liczysz za sam material czy z robocizna?

100tys za dach i okna to chyba lekka przesada :) ale moze sie myle

Jest mnóstwo możliwości do oszczędzania od fundamentów po dach.

Możesz np. nie ocieplać ścianki fundamentowej Hydromaxem i oszczędzisz ok. 1.000pln. Możesz fundamenty zasypać ziemia lub gliną a nie piaskiem i oszczędzisz następne 4.000 - 5.000.

Możesz budować z bloczka komórkowego lub z Ytonga itd itp....

80k to oczywiście z robocizną ale bez szaleństw. Ja za okna drewniane z Sokółki plus 6 połaciówek z Fakro zapłaciłem 30k.

Prawie wszystko o Hermesie masz tu: HERMES

Jeśli chciałabyś zobaczyć na żywo - to koło Krakowa budują się co najmniej dwa - mój ;) i Darkisa. Za to mamy odbicia lustrzane ;)

Ja niedługo będę miał stan surowy zamknięty - kolega Darkis jest zdecydowanie bardziej zaawansowany w pracach...

Jak coś to pisz na priv.

_Adam12 co masz na mysli wersja ekonomiczna?

Kosz okien i dachu czyli ok 80k pln to liczysz za sam material czy z robocizna?

100tys za dach i okna to chyba lekka przesada :) ale moze sie myle

Jest mnóstwo możliwości do oszczędzania od fundamentów po dach.

Możesz np. nie ocieplać ścianki fundamentowej Hydromaxem i oszczędzisz ok. 1.000pln. Możesz fundamenty zasypać ziemia lub gliną a nie piaskiem i oszczędzisz następne 4.000 - 5.000.

Możesz budować z bloczka komórkowego lub z Ytonga itd itp....

80k to oczywiście z robocizną ale bez szaleństw. Ja za okna drewniane z Sokółki plus 6 połaciówek z Fakro zapłaciłem 30k.

Powiedźcie lajkowi co daje zasypanie piachem fundamentów a czego nie daje ziemia? Nie znam sie na tym a chętnie bym się dowiedział.

Co się dzieje ze ścianka fundamentową gdy nie jest ocieplona?

Adam12

Podliczałeś ile kosztuję Cię stan surowy zamknięty?

Boję się, że nie oszczędzę tam gdzie można i będę musiał oszczędzać na rzeczach, na których sie nie powinno oszczędzać.

Będziemy mieli ok 350tyś i w tym chciałbym zrobić elewcję i środek (pomalować etc). Nie wiem czy to wystarczy... :-?

Masz może jakieś namiary na sprawdzoną ekipę? Widzę, że jestes z dolnegośląska.

Rafał 350tys spokojnie wystarczy według mnie na całość. Nie zgadzam się z Kamilą co do znacznych kosztów z podniesieniem ścianki kolankowej, bo 2 rzędy pustaków to znikomy koszt w porównaniu z całym domem (1000 max 2000 zł w zależności od rodzaju pustaków). Lepiej pomyśleć teraz bo potem tego nie da sie zmienić i będziesz walił głową w mur i ze złości sobie włosy wyrywał. :wink:

Jeśli chodzi o moją ekipę to jest dobra, ale są tak zapracowani na miejscu że nie chce im się jeździć nawet do Wrocławia choć to tylko 50km. Ja mieszkam na zachód od Wrocka i jeśli to Twoje okolice to napisz mi na PRIV.

No nie całkiem to tylko koszt bloczków. Starałam to się wyjaśnić. Jeśli nie chce się stracić na urodzie bryły budynku, to trzeba wydłużyć połacie dachu, a więc dochodzą dłuższe krokwie i idzie więcej dachówki, foli, ocieplenia...Wiele osób nie wydłuża połaci, a to wychodzi gdy budynek jest już wykończony. Gdyby to było takie obojętne, to architekci we wszystkich domach projektowali by wysokie ścianki kolankowe. No i dołożenie jednej warstwy bloczków może nie wpływa na jego konstrukcję, ale już podniesienie z 60 cm na 120 już tak, bo już trzeba zdecydowanie bardziej ją wzmocnić. porównywałam kilka domów według tego samego projektu z różnym ściankami kolankowymi i gdy nie były przedłużane połacie, budynek zawsze tracił. Ja doszłam do wniosku, że pomieszczenia są na tyle duże, że wolę je podnieść, robiąc przedściankę.

No ale tu każdy może wybrać wariant który mu bardziej odpowiada.

Pozdrawiam

Do zasypania fundamentów generalnie powinien iść tylko paisek zagęszczony warstwowo co 30 -40 cm. NIestety jest on dość drogi ok. 380 pln 24 tony ( u mnie poszło prawie 300t. ) więc niektórzy wsypują ziemie lub inne nadwyżki z budowy i tylko na wierzch piasek.

Efekty/skutki mogą być 2 :

1. wysoka woda gruntowa będzie podciągana do wylewki chudziaka i nawet izolacja wyleki nie pomoże.

2. słabo zagęszczony może spowodować pękanie wylewki chudziaka przy osiadaniu piasku.

Co prawda można się częsciowo zabezpieczyć przed tym ( folia na piach, wzmocnienia siatką zbrojeniową itp ) ale nigdy w 100%.

Brak izolacji ścianki fundamentowej może skutować podciąganiem kapilarnym wilgoci z gruntu. Jeżeli izolacja pozioma tego nie zatrzyma to bedzei ciężko ( znaczy drogo ) usunąć taką przypadłość.

To tak po krótce.

pzdr.

Odnośnie podnoszenia ścianki kolankowej to prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie Hermesa bez tego.

W pokojach na górze po ułożeniu styro pod wylewkę wydaje się jakby tej ścianki w ogóle nie było mimo że podniesiana jest o jeden bloczek czyli około 30cm.

Jak dojdzie 5 cm wylewki + ocieplenie i zabudowa dachu tej ściany praktycznie nie będzie a pokoje na górze nie są za duże.

Wedug mnie są wręcz małe. Dach schodzi tak ostro, że niewiele z nich zostaje.

Polecam ostatnie fotki :

http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,cc0sx,u.html

http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,cc0t2,u.html

Odnośnie podnoszenia ścianki kolankowej to prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie Hermesa bez tego.

W pokojach na górze po ułożeniu styro pod wylewkę wydaje się jakby tej ścianki w ogóle nie było mimo że podniesiana jest o jeden bloczek czyli około 30cm.

Jak dojdzie 5 cm wylewki + ocieplenie i zabudowa dachu tej ściany praktycznie nie będzie a pokoje na górze nie są za duże.

Polecam ostatnie fotki :

Fajna ta Twoja chatka :) To w tej chwili masz ściankę na ok 1m?

Kurcze, właśnie tego się boję. Zostawię na 1m a okaże się, żę w rzeczywistości ma 60 cm.

Polecam ostatnie fotki :

Fajna ta Twoja chatka :) To w tej chwili masz ściankę na ok 1m?

Kurcze, właśnie tego się boję. Zostawię na 1m a okaże się, żę w rzeczywistości ma 60 cm.

Dzięki

Ja mam 4 x 25cm bloczki Porotherm + wieniec + belka - 6cm styro - 6 wylewka - 2cm wykładzina - 8cm zabudowa dachu = około 80cm. :D

No i dołożenie jednej warstwy bloczków może nie wpływa na jego konstrukcję, ale już podniesienie z 60 cm na 120 już tak, bo już trzeba zdecydowanie bardziej ją wzmocnić. porównywałam kilka domów według tego samego projektu z różnym ściankami kolankowymi i gdy nie były przedłużane połacie, budynek zawsze tracił. Ja doszłam do wniosku, że pomieszczenia są na tyle duże, że wolę je podnieść, robiąc przedściankę.

No ale tu każdy może wybrać wariant który mu bardziej odpowiada.

Kamila nie rozumiem po co chcesz wydłużać połać jeśli ze wszystkich stron symetrycznie podnosisz dach razem z garażem to budynek raczej nic nie straci. Mowa o 3 pustakach. Zobacz moje fotki. Jesli podniesiesz o 2 metry to faktycznie straci, ale o 75cm ?

Apropo przedścianki -- nie szkoda Ci miejsca wewnątrz pokoju?

Oczywiście tak jak piszesz wariant zależy od gustu danego inwestora ;)

Chciałbym aby ta ścianka kolankowa miała minimum h=1m.

Powinno to chyba wystarczyć aby pokoje "jakoś" wygladały. Co Wy na to?

U mnie ą 4 bloczki ( ok. 1m ) plus wieniec i belka ale wcale nie jest za wysoko.

Powiedziałbym wręcz, że jest na styk. Po wylaniu wylewek ( 8cm styro+ 6cm wylewka ) wyszło coś około 1m ale zabudowa zabierze trochę.

Sorki, ale po co dawać 8 cm styropianu na piętrze? :roll:

Co do podnoszenia ścianek kolankowych - ja podniosłem o 2 pustaki, ale równocześnie zmieniłem strop terriva na monolit zyskując ok. 20 cm - w efekcie cały dom podnióśł się o jakieś 20 cm - raczej nie do zauważenia.... A ścianka kolankowa będzie sensowna ;)

Sail, to wychodzi dopiero przy wykończonym budynku, ale 20 cm pewnie będzie prawie nizałważalne, no i mniej to się rzuca w oczy przy dachach dwuspadowych niż kopertowych. i nie chodzi tu o symetrię, ale proporcję między budynkiem a dachem.

Pokoje są tak duże, że mi nie szkoda, a zyskuje się na ogrzewaniu.

Pozdrawiam