Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hermesik 2 jest już gotowy ... i jestem juz jego dumnym posiadaczem :D ... nie ma jeszcze do niego tylko kosztorysów ... ale te pownny sie pojawic jakoś w połowie stycznia (według biura Domena projekt) i beda wykonane w oparciu o dane z końca 2007 roku

KAISYR moje gratulacje . Ja własnei też dostałem wiadomośc od pani z biura projektów, ze kosztorysiki sie robią i pisze wiecej, ze w przyszłym tygodniu powinny być !!! Ale chyba jakies zestawienia materiałowe to juz posiadają skoro jest projekt, to moze podesłabys wykaz i ilości materiałów tak do zorientowania sie co oni tam wymyślili .... bo chyba w przyszłym tygodniu też sie jednak zdecyduję...

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po długiej przerwie

Termin rozpoczęcia mojej budowy zbliża się wielkimi krokami. Pierwszą łopatę planujemy wkopać w marcu 2008. Póki co śledzę uwagi zawarte na forum, które sa bezcenne. Bezcenne jak wizyta na budowie u tczew_brzozy - Monika, wielkie dzięki.

Mam ostatnio spory dylemat w kwestii ogrzewania - gaz czy ekogroszek. Czy ktoś z was próbował w małej kotłowni Hermesa używać pieca na ekogroszek?

Wiesiek

Świetne pytanie ... sam sie nad tym zastanawiam ... gaz czy ekogroszek ... co do ekogroszka jest lekki opór ze strony małżonki (to jest do przejścia) ... a wieć pozostaje główne pytanie-problem ... czy zmieści się kocioł na ekogroszek w kotłowni Hermesa 2 (wydaje się że tak) oraz gdzie magazynować materiał opałowy (będzie w workach a więc łatwiej to magazynować) oraz ile zapasu ekogroszak uda się upchnąć w tym miejscu, aby nie jeździć po jego zapas co dwa tygodnie.

A wiecie, ze ja myślałem i o tym i o tym i tak zasadniczo ekogroszek , ale równeiż myślę o zainstalowaniu jakiegoś bardzo prostego i taniego pieca gazowego dwufunkcyjnego, zeby w lato mieć ciepłą wodę o każdej porze dnia i nocy

Termin rozpoczęcia mojej budowy zbliża się wielkimi krokami. Pierwszą łopatę planujemy wkopać w marcu 2008. Póki co śledzę uwagi zawarte na forum, które sa bezcenne. Bezcenne jak wizyta na budowie u tczew_brzozy - Monika, wielkie dzięki.

Mam ostatnio spory dylemat w kwestii ogrzewania - gaz czy ekogroszek. Czy ktoś z was próbował w małej kotłowni Hermesa używać pieca na ekogroszek?

Wiesiek

Świetne pytanie ... sam sie nad tym zastanawiam ... gaz czy ekogroszek ... co do ekogroszka jest lekki opór ze strony małżonki (to jest do przejścia) ... a wieć pozostaje główne pytanie-problem ... czy zmieści się kocioł na ekogroszek w kotłowni Hermesa 2 (wydaje się że tak) oraz gdzie magazynować materiał opałowy (będzie w workach a więc łatwiej to magazynować) oraz ile zapasu ekogroszak uda się upchnąć w tym miejscu, aby nie jeździć po jego zapas co dwa tygodnie.

My wydłużyliśmy garaż z przodu i z tyłu po 90 cm i na tyłach garażu zrobiliśmy kotłownie. Nie będzie problemu z ogrzewaniem na paliwo stałe

Marocco11 przesyłam ci spóźnione aczkolwiek obiecane rzuty piwnicy:

http://images31.fotosik.pl/98/f49a5b858d087ba0.gif

Jedynie z czego ostatecznie zrezygnowaliśmy, to z okienka zrzutowego przy garażu (będziemy korzystać z okna frontowego po prawej stronie), z tyłu za garażem jest wyjście z piwnicy na zewnątrz - zjazd i ta piwnica naprzeciw jest ślepa - zrezygnowaliśmy z okna, pod schodami jest mały schowek... Poza tym jak widać :) Taras i garaż nie jest podpiwniczony, strop żelbetowy... Miejsca jest na prawdę dużo i nie obawiamy się o miejsce na kotłownię, skład opału, czy innych rupieci ;) Poza tym ślepa piwniczka będzie na kompociki, może kiedyś winko.... :)

Jeśli chodzi o koszty, to za robociznę zapłaciliśmy 18,5 tyś zł za piwnicę + 1 tyś zł za zjazd do piwnicy + 1,5 tyś za kanał w garażu. Koparkę mieliśmy własną, ale trzeba liczyć dobre 2 dni roboty, poza tym koszt betonu mieści się w granicach 15 tyś zł + oczywiście stal, gwoździe, papa, piasek, żwir..... Średnio około 45 tyś zł plus okna i drzwi. Mam nadzieję, że jakoś ci pomogłam i przepraszam za zwłokę.

Pap72 niezła ta Twoja chatka :)

Hermesik 2 jest już gotowy ... i jestem juz jego dumnym posiadaczem :D ... nie ma jeszcze do niego tylko kosztorysów ... ale te pownny sie pojawic jakoś w połowie stycznia (według biura Domena projekt) i beda wykonane w oparciu o dane z końca 2007 roku

KAISYR moje gratulacje . Ja własnei też dostałem wiadomośc od pani z biura projektów, ze kosztorysiki sie robią i pisze wiecej, ze w przyszłym tygodniu powinny być !!! Ale chyba jakies zestawienia materiałowe to juz posiadają skoro jest projekt, to moze podesłabys wykaz i ilości materiałów tak do zorientowania sie co oni tam wymyślili .... bo chyba w przyszłym tygodniu też sie jednak zdecyduję...

Zestawienia materiałowego nie ma. Nie ma też uproszczonego kosztorysu. Jak się pojawi pełny kosztorys albo uproszczony to dam znać ... pełny jest nie stety płatny ... kosztuje ok 250 zł ... ale chyba się zdecyduje.

KAISYR>>> ile w waszym rejonie bierze projektant adaptacyjny ??? Bo my jesteśmy tez po wstepnych ustaleniach ... choc nie posiadamy jeszcze projektu :-)

Dom stawiamy w Nysie (choć obecnie miszkamy we Wrocławiu) i stamtąd mamy projektanta do adaptacji. Z uwagi iż mamy sporo zmian ... projektant będzie robił nowe rzuty kondygnacji (a więc będą też nowe rzuty instalcji) bo po naniesieniu wszystkich naszych zmian rysunek byłby praktycznie nie czytelny (zmieniamy konstrukcję stropu a więc i to trzeba narysować i obliczyć) ... koszt adaptacji ok 5000-6000 zl ... jest to cena za projekt i wszystkie potrzebne uzgodnienia ... nigdzie nie musze chodzic i nic załatwieć ... od projektanta dostaję pozwolenie na budowe i wtedy mu płacę.

maroco11 dziś lub jutro zamieszcze rzuty ze zmianami które chcemy zrobić a więc bedzie widac że zmian jest sporo. Jak bedą pytania to czekam :)

Wiesiek

My wydłużyliśmy garaż z przodu i z tyłu po 90 cm i na tyłach garażu zrobiliśmy kotłownie. Nie będzie problemu z ogrzewaniem na paliwo stałe

A jakie macie wymiary kotłowni po zmianach.

Marocco11 przesyłam ci spóźnione aczkolwiek obiecane rzuty piwnicy:

http://images31.fotosik.pl/98/f49a5b858d087ba0.gif

Jedynie z czego ostatecznie zrezygnowaliśmy, to z okienka zrzutowego przy garażu (będziemy korzystać z okna frontowego po prawej stronie), z tyłu za garażem jest wyjście z piwnicy na zewnątrz - zjazd i ta piwnica naprzeciw jest ślepa - zrezygnowaliśmy z okna, pod schodami jest mały schowek... Poza tym jak widać :) Taras i garaż nie jest podpiwniczony, strop żelbetowy... Miejsca jest na prawdę dużo i nie obawiamy się o miejsce na kotłownię, skład opału, czy innych rupieci ;) Poza tym ślepa piwniczka będzie na kompociki, może kiedyś winko.... :)

Jeśli chodzi o koszty, to za robociznę zapłaciliśmy 18,5 tyś zł za piwnicę + 1 tyś zł za zjazd do piwnicy + 1,5 tyś za kanał w garażu. Koparkę mieliśmy własną, ale trzeba liczyć dobre 2 dni roboty, poza tym koszt betonu mieści się w granicach 15 tyś zł + oczywiście stal, gwoździe, papa, piasek, żwir..... Średnio około 45 tyś zł plus okna i drzwi. Mam nadzieję, że jakoś ci pomogłam i przepraszam za zwłokę.

Pap72 niezła ta Twoja chatka :)

Też myslałem o piwnicy tylko troche mnie koszty wystraszyły ... wykończona pewnie kosztowac będzie z 60000 - 70000. A więc zrezygnowalismy z tego.

Marocco nie mieliśmy żadnych problemów z poprowadzeniem klatki schodowej na dół, samo zejście postanowiliśmy jednak zamknąć drzwiami na poziomie zero, tak aby nie musieć dodatkowo ocieplać klatki schodowej do piwnicy, wiąże się to również z wykończeniem schodów, oświetleniem itd. Schody są zabudowane obustronnie. Zrobiłabym ci zdjęcia jak to wygląda, ale obecnie wszystkie okna mamy zabite i w budynku jest bardzo ciemno :-? Chyba nie wiele byłoby widać...

Kaisyr masz rację co do kosztów całej piwnicy - niestety :( Mam nadzieję, że zyskam za to pięknym ogrodem, tzn nie zawalonym stertą rupieci, opałem, składem drzewa, taczkami pod tarasem itd. :lol:

Nie zerkałam daleko wstecz, ale niektórzy z Was pytali o wycenę okien i ceny były podawane kolosalne :o My dziś byliśmy wpłacić zaliczkę za okna i drzwi balkonowe z montażem... No i cały koszt inwestycji wyniósł nas... 10.500,00zł :) 16 okien + dwoje drzwi (taras i balkon), jednostronny kolor, PCV, firma AVANGARDA....

Przymierzamy się także do wykonania szamba, dziś przywieźli kręgi - ale to jest "gówniana" inwestycja w naszym wydaniu, gdyż koszty samej budowy + podłączenia będą się wahały w granicach 5-6 tyś, a najdalej za dwa lata na naszej ulicy maja pociągnąć kanalizację :evil: Do tego czasu jednak chcielibyśmy już wygodnie mieszkać :)

Zastanawiamy się także nad bramą garażową, podobają nam się bramy Wiśniowskiego, segmentówka bez automatu kosztuje bagatela jedyne 3780zł :roll:

Szukam sponsora ;) Pozdrawiam!

Madziorek*

Ja za moje okna (mam więcej i większe niż w projekcie) zapłaciłam 17 200. Tej samej firmy gdyby były białe i prosty profil kosztowały by 12 000. Miałam też ofertę kolorowych za 12 000, ale profile i okucia firmy guziczek, a tak mam piękne dwustronnie oklejone, profil półzaokrąglone, profil VEKA, okucia ROTO, no i co w domku jednorodzinnym moim zdaniem konieczne 5-cio komorowe. Ja nie ryzykowałabym tak tanich okien, do domku nie powinno się montować okien jak do bloku.

A jeśli chodzi o bramę Wiśniowskiego, za taką jak w projekcie w kolorze brązowym zapłaciliśmy wraz z montarzem 2400. Wzór w te szerokie panele bez tłoczeń.

Pozdrawiam

Czy ktoś z Was wykonał w swoim Hermesie wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperator) + ewentulanie GWC do niego. Ja się własnie zastanawiam nad nią ... mam nawet juz pierwszą wstepną wycene z rekuperatory.pl ... ok 36tyś (rekuperator + instalacją w domu + GWC + montaż i transport) ... ciekae czy ktos ma juz doświadzenie z reku w Hermesie

Czy ktoś z Was wykonał w swoim Hermesie wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperator) + ewentulanie GWC do niego. Ja się własnie zastanawiam nad nią ... mam nawet juz pierwszą wstepną wycene z rekuperatory.pl ... ok 36tyś (rekuperator + instalacją w domu + GWC + montaż i transport) ... ciekae czy ktos ma juz doświadzenie z reku w Hermesie

Nie drążyłam tego tematu zbyt mocno, ale w sklepie na Kościuszki we Wrocławiu facet popatrzył na projekt i za wentylację z rekuperatorem ocenił wstępnie 15 tys.

Madziorek*

Ja za moje okna (mam więcej i większe niż w projekcie) zapłaciłam 17 200. Tej samej firmy gdyby były białe i prosty profil kosztowały by 12 000. Miałam też ofertę kolorowych za 12 000, ale profile i okucia firmy guziczek, a tak mam piękne dwustronnie oklejone, profil półzaokrąglone, profil VEKA, okucia ROTO, no i co w domku jednorodzinnym moim zdaniem konieczne 5-cio komorowe. Ja nie ryzykowałabym tak tanich okien, do domku nie powinno się montować okien jak do bloku.

A jeśli chodzi o bramę Wiśniowskiego, za taką jak w projekcie w kolorze brązowym zapłaciliśmy wraz z montarzem 2400. Wzór w te szerokie panele bez tłoczeń.

Pozdrawiam

Kamila79 możesz podać namiar na firmę o której piszesz ?

Kamila79 napisała:

Ja za moje okna (mam więcej i większe niż w projekcie) zapłaciłam 17 200. Tej samej firmy

Kamilo tej samej firmy, tzn z avangardy?? Tak? Bo nie bardzo rozumiem :-? Poza tym skoro masz więcej okien i do tego większych, dwustronnie oklejonych, to wcale dużo nie zapłaciłaś! Obustronny kolor, to u nas mniej więcej 40% wartości okien :o My zdecydowaliśmy się na jednostronny kolor, co stanowi 22% wartości okna! Poza tym ja również piszę o pięciokomorówce.

Zastanawia mnie także cena bramy :o

To jest segmentówka czy uchylna? My chyba wybierzemy kasetony i najprawdopodobniej firm HORMANN, pełna wycena bramy z montażem wyniesie nas do 3 tyś zł, a gwarancja jest na 10 lat :) Wiśniowski daje tylko 2 lata!

Marocco11 gratuluję! :p Teraz tylko do dzieła, czekamy na pierwsze widoczne rezultaty :)