Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie liczyłem na tak szybką odpowiedź. Twój post podniósł mnie na duchu:) Bylibyśmy bardzo wdzięczni gdybyś przedstawiła swoje wyliczenia.

Pozdrawiam

Zrobiłam podsumowanie materiałów i wychodzi to mniej więcej tak:

-fundamenty razem z chudziakiem 13 000, ale już wiem teraz, że mam za małą ściankę fundamentową o jeden rząd bloczków nawet jak na strefę przemarzania na Dolnym Śląsku.

-Ściany+komin+stal na schody i strop około 47 000, mamy ściany YTONG 36,5, cały budynek w tym systemie (tzn. stosowaliśmy elementy docieplenia wieńca oraz kształtki U, ale uważam, że wbrew obiegowym opiniom nie wychodzi to drożej od np. nadproży typu L) komin kupywaliśmy na Karmelkowej, wychodzi o połowę taniej niż orginalny schiedla. A YTONGA kupowałam według cen z III 2007, wtedy było to 134zł/m2, myślę że to już przeszłość.

-strop terriva+ chudziak oraz drut wiązałkowy itp. 14 000, najtaniej strop wyszedł w betardzie, do 70 km transport gratis

-więźba + łaty 9 000

-dachówka + haki stalowe do rynien 17 000 (ceny z VI 2007, ale tu chyba nie podrożało) najtaniej wyszło mi w PSB w Strzelinie. Dachówka brązowa IBF.

-okna pcv profil Vega, okucia Roto obustronny orzech 17 000, tylko że większe niż w projekcie (np. w pokojach mam szerokie drzwi balkonowe na 150, bo zrezygnowałam z połaci) no i trochę dodałam okien

-brama segmentowa brązowa z montażem 2 400

-klinkier na komin z zaprawą 2 000, ale ja mam jeden duży komin a nie dwa

-wkład kominkowy z montażem to wydatek 5 200, ale jest piękny, duży ma dużo udogodnień i co najważniejsze ma bezpośrednie doprowadzenie powietrza do kominka, co przy otwartej kuchni jest niezbędne

-wełna (o ile dobrze zamówiłam ilość) Knauf 0,40: 18 cm+5cm 6 500, tylko że to ceny z allegro, bardzo korzystne z możliwością odbioru we Wrocławiu (dla innych zainteresowanych również w Warszawie)

Narazie tyle zrealizowałam, więc na tyle mogę pomóc. Dodam jeszcze, że mój Hermes w części głównej na dole i na górze powiększył się po 5m2, a garaż i analogicznie góra ma 52m2, nad garażem mam też terrivę. Poszerzając i przedłużając garaż też znacznie powiększył mi się dach o około 40-50m2. Mam nadzieję, że się przyda.

Wielkie dzięki za te wyliczenia. Teraz jakoś mniej więcej wiemy jak to będzie wyglądać. Niestety zapomniałem odjąć od tych moich 90tyś. kosztów związanych z przyłączeniem energetyki wody, adaptacje projektu itp. więc możliwe, że trochę mniej zrobię...

To nasza działka. Jeszcze nie podzielona przez geodetę. 15 arów dla nas.

http://www.imagic.pl/public/thumb_479b6fea253a5977659570.jpghttp://www.imagic.pl/public/thumb_479b6fea4f7fc180064448.jpghttp://www.imagic.pl/public/thumb_479b6fea7d62f836596412.jpg

Pozdrawiam

Takich działek za trzebnicą nie dają... - Niestety trzeba kupić:)

W warunkach zabudowy mam wytyczne co do dachu- musi być czerwony! :o Nie mam prawa do wyboru koloru? Chcieliśmy grafitowy, czy można ten warunek jakoś nagiąć?

Kamila79 czy masz jakieś fotki swojego domku? W całym tym wątku jest kilka zdjęć zrealizowanych hermesów ale Twojego chyba nie było.

Pozdrawiam

m-pod

tak myślałam, że to rejony Trzebnicy,nam niestety nie pasował ten kierunek, ale na emeryturę kto wie może tam będziemy szukać działki, ładnie i na grzyby blisko. Ale jeszcze bardziej chciałabym działkę w sosnowym lesie, 100m od morza :lol: .

Jeśli chodzi o zdjęcia to ostatnio chwaliłam się swoim kominem, z którego jestem bardzo zadowolona (na 13 stronie), a innych nie wklejam bo to dopiero stan surowy a już parę osób pokazywało Hermesa, to nie chcę dublować, ale jak już będę miała tynki to się pochwalę, tym bardziej że mój Hermes mocno się pozmieniał

A czy geodeta musi mieć przygotowaną wcześniej działkę? U mnie trawa na pół metra i niezbyt równo - czy to im przeszkadza? Czy przed wizytą geodety muszę mieć zdjęty humus?

witam

ja nic nie przygotowywałem panowie po prostu przyjechali i zaczeli dzialac. prawde mowiac to nawet ich poprosilem zeby dali mi zanc kiedy beda mierzyc bo tak naprawde to nie bylem im do niczego potrzebny sami sobie znalezli dzialke i zabrali sie do pracy a teraz do dwóch tygodni mapka ma byc gotowa

Szczepan

Już jakiś czas temu pojawiłem się na waszym forum i wciąż oczywiście je obserwuję. TYM razem pojawiam się jednak jako pełnoprawny (tak myślę) uczestnik waszych rozmów ponieważ parę dni temu stałem się dumnym posiadaczem projektu HERMES 2.

W temacie budownictwa nie jestem orłem więc z góry sorry jeśli niektóre z moich przyszłych pytań lub stwierdzeń wydadzą się wam śmieszne. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego grona.

W moich poprzednich postach zadałem pytanie czy jest tu ktoś budujący Hermesa (jakąkolwiek wersję) kto mieszka w północno-wschodniej Polsce. niestety nikt się nie odezwał. Czyżby faktycznie nikogo nie było? :o W razie czego ponawiam pytanie, może coś się zmieniło w ostatnim czasie.

Póki co przymierzam się do oddania projektu do adaptacji no a później reszta papierków... no i byłbym szczęśliwy zbudować w tym roku stan surowy chociażby otwarty.

pozdrawiam wszystkich

Witaj rycho73 !!! i pytaj o co chcesz ....

Dzięki stary.

Spędziłem już trochę czasu przy projekcie i mam jeszcze pewne dylematy jeśli chodzi o zmiany jakie chciałbym dokonać :-?

Jeden z tych dylematów to np.: czy zlikwidować podcień przesuwając gabinet w jego kierunku (wejście do gabinetu na przesuniętej ściance spod schodów - prostopadle do ściany z kominkiem), wówczas szerokie wyjście na ogród (w miejscu okna) - położone centralnie na elewacji ogrodowej.

w tej zmianie plusy to:

- powiększony trochę gabinet do ok. 11-12 m2

- przestronniejsza klatka schodowa - możliwość zrobienia schodów ażurowych

- nie ma problemu co zrobić z przestrzenią pod schodami

- bardziej "ustawna" ściana z kominkiem (poza tym myślę że drzwi do gabinetu tuż obok kominka to nie najlepszy efekt wizualny)

- bezpośrednie i chyba wygodniejsze wyjście na ogród

- mniej skomplikowana (i przez to chyba trochę tańsza) bryła domu do zbudowania

minus to:

- ....brak podcienia :cry:

- parę metrów kw. (może w sumie zbytecznych) więcej do ogrzania :roll:

Widzę, że pisząc tego posta - sam właściwie sobie odpowiedziałem na pytanie czego właściwie chcę, ale może ktoś z was wypowie się na ten temat...

rycho 73

nie będę się wypowiadać na temat funkcjonalności Hermesa 2, bo tak naprawdę dół jest zupełnie inny niż w wersji podstawowej. Ale jeden z minusów o których piszesz to tak naprawdę plus. Piszesz o kilku dodatkowych metrach do ogrzania, ale dzięki temu unikasz proplemu z chłodniejszą posadzką w pokoju nad podcieniem.

zapomniałem poruszyć kwestię która mnie trochę intryguje po przestudiowaniu projektu. Otóż na dachu Hermesa doliczyłem się ośmiu kominków wywiewnych :o , 4 z nich to odpowietrzenie kanalizacji, a pozostałe 4 to wentylacja kuchni, spiżarni i obu łazienek. Nie wiem jak wam się podoba to rozwiązanie ale czy nie ma jakiegoś lepszego pomysłu na to by daszek tego pięknego domku nie był tak poszatkowany? - czy jest możliwe jakb "spięcie" ich w mniejszą ilość rur które "wyjdą" sobie na zewnątrz.

Jak wy to chcecie u siebie rozwiązać, nie tylko kwestię samych kominków ale ogólnie system dobrej i skutecznej wentylacji w Hermesie; mam bowiem wrażenie że ten zaprojektowany nie wygląda "doskonale" (chyba że się mylę - może ktoś rozwieje moje obawy) mam tu na myśli również a może szczególnie wentylację poddasza?

co prawda rozważam jeszcze system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ale to cudeńko -konkretnie zrobione- niestety trochę kosztuje. Tak przy okazji jakie jest wasze zdanie na temat Went. z Rek. w Hermesie; czy ktoś z was to ma lub planuje???

pozdrawiam

rycho 73

nie będę się wypowiadać na temat funkcjonalności Hermesa 2, bo tak naprawdę dół jest zupełnie inny niż w wersji podstawowej. Ale jeden z minusów o których piszesz to tak naprawdę plus. Piszesz o kilku dodatkowych metrach do ogrzania, ale dzięki temu unikasz proplemu z chłodniejszą posadzką w pokoju nad podcieniem.

siemanko Kamila79

Masz rację - o tym nie wspomniałem - to jest akurat PLUS

zapomniałem poruszyć kwestię która mnie trochę intryguje po przestudiowaniu projektu. Otóż na dachu Hermesa doliczyłem się ośmiu kominków wywiewnych :o , 4 z nich to odpowietrzenie kanalizacji, a pozostałe 4 to wentylacja kuchni, spiżarni i obu łazienek. Nie wiem jak wam się podoba to rozwiązanie ale czy nie ma jakiegoś lepszego pomysłu na to by daszek tego pięknego domku nie był tak poszatkowany? - czy jest możliwe jakb "spięcie" ich w mniejszą ilość rur które "wyjdą" sobie na zewnątrz.

Jak wy to chcecie u siebie rozwiązać, nie tylko kwestię samych kominków ale ogólnie system dobrej i skutecznej wentylacji w Hermesie; mam bowiem wrażenie że ten zaprojektowany nie wygląda "doskonale" (chyba że się mylę - może ktoś rozwieje moje obawy) mam tu na myśli również a może szczególnie wentylację poddasza?

co prawda rozważam jeszcze system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ale to cudeńko -konkretnie zrobione- niestety trochę kosztuje. Tak przy okazji jakie jest wasze zdanie na temat Went. z Rek. w Hermesie; czy ktoś z was to ma lub planuje???

pozdrawiam

Jest możliwość spięcia kanałów wywiewnych w jeden wspólny wentlator, ale ten kosztuje około 2-3 pln, nie licząc przewodów. No i troche mnie dziwi dlaczego 4 kominki do kanalizacji, wystają aż nad dach, wystarczy wyprowadzić tylko jeden, a w poostałe piony wyprowadzić naprzykład na stryszek lub za ostatnie urządzenie i dać zawór napowietrzający. A nawiasem mowiąc ja będę miała 6 kominków, ale to przez moje przeróbki. w przyszłym tygodniu montujemy na dachu komminki, sama się boję jak to będzie wyglądać :wink:

Jest możliwość spięcia kanałów wywiewnych w jeden wspólny wentlator, ale ten kosztuje około 2-3 pln, nie licząc przewodów. No i troche mnie dziwi dlaczego 4 kominki do kanalizacji, wystają aż nad dach, wystarczy wyprowadzić tylko jeden, a w poostałe piony wyprowadzić naprzykład na stryszek lub za ostatnie urządzenie i dać zawór napowietrzający. A nawiasem mowiąc ja będę miała 6 kominków, ale to przez moje przeróbki. w przyszłym tygodniu montujemy na dachu komminki, sama się boję jak to będzie wyglądać :wink:

skąd taka cena? cóż to za wentylator? jakieś szczególne właściwości?