Madziorek 01.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witaj Rycho73 ! Widzę, że ostro zabierasz sie do pracy i to z głową pełną pomysłów Super - gratuluję U nas dzisiaj wstawili okna, jutro przyjedzie facet założyć bramę garażową - jupi!! Ale się cieszę, że wszystko idzie do przodu Kamila79 cena Twojej bramy Wiśniowskiego nadal mnie zaskakuje, wysłałam maila z prośbą o wycenę i producent nie zszedł z ceny 3200zł Zakupiliśmy ostatecznie Hormanna, za tą samą cenę praktycznie, jednak z 10-cioletnią gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 01.02.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 no siemasz Madziorek*!to ja powinienem dla wielu z was i dla ciebie pogratulować takich postępów na waszych budowach. Chciałbym już być na takim etapie jak ty.póki co staram się poukładać sobie w główce wiele rzeczy które mi w niej wręcz wirują a wiążą się z przyszłym domkiem. ....No a poza tym "papierki"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 01.02.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 czy ktoś z was planuje lub już zainstalował w kotłowni centralne orzewanie podpięte jednocześnie do dwóch pieców CO - gazowego i na paliwa stałe? - no wiecie tak profilaktycznie - drogie ale wygodne i tanie ale trochę uciążliwe; w końcu nigdy nie wiadomo czy za rok gaz nie będzie dwa razy droższy No i właśnie - czy w takiej sytuacji potrzebne są dwa kanały dymowe w kominie, czy można oba piece podłączyć do jednego? a może dla pieca gazowego można inaczej wyciągnąć rurę ze spalinami - np. poziomo przez ścianę zewnętrzną a potem do góry? Tak się tylko zastanawiam jak to zrobili np. ci co swe domy zbudowali już dawno temu i ogrzewali węglem a później dorzucili sobie piec gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkis 03.02.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witaj Rycho73 ! Widzę, że ostro zabierasz sie do pracy i to z głową pełną pomysłów Super - gratuluję U nas dzisiaj wstawili okna, jutro przyjedzie facet założyć bramę garażową - jupi!! Ale się cieszę, że wszystko idzie do przodu Kamila79 cena Twojej bramy Wiśniowskiego nadal mnie zaskakuje, wysłałam maila z prośbą o wycenę i producent nie zszedł z ceny 3200zł Zakupiliśmy ostatecznie Hormanna, za tą samą cenę praktycznie, jednak z 10-cioletnią gwarancją. Witam, Ja za bramę Wiśniowskiego z napędem zapłaciłem 3900 PLN za szt., tak że twoja cena jest dużo niższa i ciekawe skąd takie różnice tym bardziej, że U mnie i Hormann i Wiśniowski są w tej samej cenie. Wiśniowskiego wybrałem bo krajowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 03.02.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 1. Jeśli chodzi o wentylację to odpowietrzenie (kominki) powinny mieć piony do których podłączone są muszle, czyli chyba 2 szt. max. Pozostałym wystarczy zamontować odpowietrznik tzw. smoczek. Przynajmniej tak wynika z opinii moich fachowców od kanalizy.2. Rycho73! Ja na etapie budowy też nie wiedziałem jaki piec zainstaluję dlatego musiałem postawić komin uniwersalny (niestety droższy) i wybrałem Schidel Rondo Plus. Mogę do niego podłączyć każdy typ pieca. Niestety w moim przypadku albo albo, bo będę miał i tak w końcu jeden. Nie wiem jak podłączyć oba piece na raz.3. Rekuperator. Bardzo długo upierałem się by zainstalować w moim Hermesie to cudeńko. Wiadomo są plusy i minusy - jedni chwalą oszczędność energii i zawsze czyste i świeże powietrze w domu .... inni nie chcą się uzależniać od maszyny i żyć w szczelnym domu. Mnie zniechęciła jednak inna rzecz. Planuję zamontować kominek z DGP i okazuje się że nie można tego połączyć z instalacją rekuperatora. Tzn. mogą istnieć obydwie ale niezależnie. Czyli trzeba zdublowac ilość wszystkich przewodów, znaleźć miejsce na przeprowadzenie podwójnej ilości rur, pionów itp. No i koszty tej instalacji też podwójne. Dlatego wybrałem ogrzewanie kominkowe z DGP.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 03.02.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 dzięki ludki za wasze uwagi! chyba na razie kwestię wentylacji i ostateczną decyzję pozostawię sobie na późniejszy okres, w sumie to jaka ona będzie nie ma chyba większego wpływu na prace mające doprowadzić budynek do stanu surowego. Chodzi mi tu o to by tak doprowadzić dokumentację projektu w czasie jego adaptacji aby późniejsze prace (mając już stan surowy domu) przy montażu różnych instalacji i dodatkowych systemów dla domu nie wiązało się z przerabianiem (czasem przecież kłopotliwym) elementów budynku które ktoś już wcześniej wykonał i za które zapłaciłem. Co innego kwestia komina - to muszę jeszcze przemyśleć. Z resztą podejrzewam że wszystkich rzeczy i tak nie da się do końca przewidzieć i niespodzianki zawsze jakieś będą jak np. przebijanie się przez strop dla jakiejś rurki lub nawet (bo i o tym słyszałem) wycinanie dziury w gotowej ścianie na dodatkowe okno bo się okazało że pomieszczenie będzie za ciemne. A może ktoś podrzuci jakieś cenne uwagi jak się wystrzec pewnych rzeczy żeby się nie złapać w jakąś pułapkę by nie dać z czymś d..y, albo może ktoś sie "pochwali" gdzie chcąc dobrze - przedobrzył i strzelił gafę co się przecież nawet najlepszym zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 03.02.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 3. Rekuperator. Bardzo długo upierałem się by zainstalować w moim Hermesie to cudeńko. Wiadomo są plusy i minusy - jedni chwalą oszczędność energii i zawsze czyste i świeże powietrze w domu .... inni nie chcą się uzależniać od maszyny i żyć w szczelnym domu. Mnie zniechęciła jednak inna rzecz. Planuję zamontować kominek z DGP i okazuje się że nie można tego połączyć z instalacją rekuperatora. Tzn. mogą istnieć obydwie ale niezależnie. Czyli trzeba zdublowac ilość wszystkich przewodów, znaleźć miejsce na przeprowadzenie podwójnej ilości rur, pionów itp. No i koszty tej instalacji też podwójne. Dlatego wybrałem ogrzewanie kominkowe z DGP. Pozdrawiam. A to ciekawa uwaga! postaram się jeszcze pownikać ale to daje do myślenia; być może dzięki niej pozbawisz mnie problemu rozmyślań nad wentylacją. Ja oczywiście też wybiorę DGP i zostanę przy grawitacyjnej. Może to i dobrze. dzięki wielkie zamareck. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 03.02.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 jeszcze jedna rzecz która spędza mi sen z powiek to rodzaj stropu.wylewany monolityczny czy tak jak w projekcie Teriva? A może filigran o którym zupełnie nic nie wiem.-Monolityczny ponoć lepiej tłumi dźwięki no i jest cieńszy -można by tu zaoszczędzić z parę dobrych centymetrów na poczet ścianki kolankowej, poza tym (jak gdzieś wyczytałem) sufit pod nim jest tańszy i łatwiejszy w wykończeniu-Teriva ponoć sam w sobie jest łatwiejszy w wykonaniu, ale za to zdarza się - nie wiem jak często- że się rysuje, no i jest mniej dźwiękoszczelny, no i gruby.- Filigran - nie znamNie wiem jeszcze nic zbytnio na temat kosztów owych stropów, bo może to potrafi ułatwić wybór. Możecie coś na ten temat naskrobać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorek 04.02.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witaj Darkis! Ja sama się zastanawiałam nad tak ogromną różnicą cen w naszych bramach Ja wybrałam hormanna ze względu na długoletnią gwarancję i tańsze automaty do bram i resztę akcesoriów, np piloty. Rycho73 Ty tak trudne pytania zadajesz, że nie wiem co odpowiedzieć takimi sprawami zajmuje się u nas mąż, ja dbam o względy estetyczne My jeden problem mamy jednak z głowy, nie podłączamy gazu, będziemy podłączali piec CO na ekogroszek, z możliwością grzania wody i tyle Kominek to standard! Strop mamy lany a komin klasyczny z cegły... Co więcej mogę powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 04.02.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witaj Darkis! Ja sama się zastanawiałam nad tak ogromną różnicą cen w naszych bramach Ja wybrałam hormanna ze względu na długoletnią gwarancję i tańsze automaty do bram i resztę akcesoriów, np piloty. Rycho73 Ty tak trudne pytania zadajesz, że nie wiem co odpowiedzieć takimi sprawami zajmuje się u nas mąż, ja dbam o względy estetyczne My jeden problem mamy jednak z głowy, nie podłączamy gazu, będziemy podłączali piec CO na ekogroszek, z możliwością grzania wody i tyle Kominek to standard! Strop mamy lany a komin klasyczny z cegły... Co więcej mogę powiedzieć Dzięki i za to Madziorek! wiem że te pytania są czasem trudne ale tak to jest jak się nie siedzi profesjonalnie w tym fachu. czy możesz mi napisać co z ciepłą wodą latem mając taki piec jak twój. Czy to znaczy że ma on pracować okrągły rok? A z komina na dachu będzie nonstop coś dymić? A tak apropos twojego męża - może on coś podpowie na niektóre kwestie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 05.02.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 w kwestii instalacji gazowej - czy mógłby ktoś z was pogrzebać w pamięci lub w swoich zapiskach i napisać jaki jest pełny przewidywany koszt takiej instalacji, mam tu na myśli wszystkie etapy od projektu przyłącza gazowego do odbioru instalacji. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 05.02.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 rycho73 Jeśli chodzi o ogrzewanie wody w lecie to są do tego podgrzewacze wody ewentualnie solary. Jeśli chodzi o wentylację to nie można kilku kanałów połączyć w jeden i tak wyprowadzić na dach, bez wentylatora, bo nic nie wymuszałoby ruchu powietrza, a przy tak pozakręcanych przewodach nie ma szans, żeby działała wentylacja grawitacyjnie. Nawet do wentylatora nie można do jednego otworu włączyć kilku przewodów. Do takiego wentylatora nie wolno też dawać przewodu z okapu kuchennego. Taki wentylator to poprostu wentylacja mechaniczna wywiewna, można wybrać również taki który oprócz kanałów wywiewnych ma również kanały nawiewne. Zamiast kominków do takiego wentylatora montuje się wyrzutnię na dachu lub w ścianie, a jeśli jest również nawiew to jeszcze czerpnię. Najdoskonalsza wersja tego urz ądzenia to rekupurator. Sprawdziłam dokładnie wentylator taki na potrzeby Hermesa o dobrych parametrach akustycznych, dobrej firmy to koszt około 2 000, w markecie taniej (sam wywiew). Jeśli chodzi o współdziałanie dwuch piecy. Można zamontować np. kominek z płaszczem wodnym współpracującym z piecem działającym w obiegu zamkniętym. Przy pełnej automatyce jest możliwość podłączenia tego do jednego komina. Gdy kominek przestanie grzać automatycznie włącza się piec na gaz, prąd czy olej. Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie. niestety mój mąż uparł się na piec na paliwo stałe, więc w tym wypadku kominek z płaszczem nie ma większego sensu . Może kiedyś dociągną do nas gaz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 05.02.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 rycho73 Jeśli chodzi o ogrzewanie wody w lecie to są do tego podgrzewacze wody ewentualnie solary. Jeśli chodzi o wentylację to nie można kilku kanałów połączyć w jeden i tak wyprowadzić na dach, bez wentylatora, bo nic nie wymuszałoby ruchu powietrza, a przy tak pozakręcanych przewodach nie ma szans, żeby działała wentylacja grawitacyjnie. Nawet do wentylatora nie można do jednego otworu włączyć kilku przewodów. Do takiego wentylatora nie wolno też dawać przewodu z okapu kuchennego. Taki wentylator to poprostu wentylacja mechaniczna wywiewna, można wybrać również taki który oprócz kanałów wywiewnych ma również kanały nawiewne. Zamiast kominków do takiego wentylatora montuje się wyrzutnię na dachu lub w ścianie, a jeśli jest również nawiew to jeszcze czerpnię. Najdoskonalsza wersja tego urz ądzenia to rekupurator. Sprawdziłam dokładnie wentylator taki na potrzeby Hermesa o dobrych parametrach akustycznych, dobrej firmy to koszt około 2 000, w markecie taniej (sam wywiew). Jeśli chodzi o współdziałanie dwuch piecy. Można zamontować np. kominek z płaszczem wodnym współpracującym z piecem działającym w obiegu zamkniętym. Przy pełnej automatyce jest możliwość podłączenia tego do jednego komina. Gdy kominek przestanie grzać automatycznie włącza się piec na gaz, prąd czy olej. Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie. niestety mój mąż uparł się na piec na paliwo stałe, więc w tym wypadku kominek z płaszczem nie ma większego sensu . Może kiedyś dociągną do nas gaz Pozdrawiam Dzięki Kamila79 ja skłaniam się do pieca na paliwa stałe... ...tylko właśnie pozostaje kwestia ciepłej wody latem; oczywiście wiem że są do tego podgrzewacze. Ale tak: - nie chciałbym tu rozwiązania problemu podgrzewaczem elektrycznym tzw. bojlerem bo mam to coś teraz w mieszkaniu i wiem że nie chciałbym tego w domku - opcją może być tu przepływowy podgrzewacz gazowy i właśnie dlatego jeśli już miałbym instalować tego typu urządzenie na wodę, to może jednak od razu zamontować średniej klasy dwufunkcyjny piec gazowy do CO i CWU??? dzięki temu miałbym również jakąś alternatywę dla CO (gdy np. chciałbym zimą gdzieś wyjechać, lub dla wygody gdyby mnie było na nią stać).... I właśnie stąd moje przemyślenia z tym kominem itp. A co do solarów to do końca nie wiem ale to chyba raczej zabawka wspomagająca system CWU niż samowystarczalna, poza tym z tym słońcem to różnie bywa. narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 05.02.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam wszystkich u nas nic nowego czekamy na papierki chce wam pokazac dzialke http://foto.onet.pl/hz0bq,c484n54gyogy,dlsrw,u.html#dlss1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 05.02.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 cos mi nie wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 05.02.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 moze teraz http://foto.onet.pl/hz0bq,c484n54gyogy,dlsrw,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 05.02.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 http://foto.onet.pl/hz0bq,c484n54gyogy jak nie teraz to nie wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 05.02.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witaj rycho73 !!! i pytaj o co chcesz .... Dzięki stary. Spędziłem już trochę czasu przy projekcie i mam jeszcze pewne dylematy jeśli chodzi o zmiany jakie chciałbym dokonać Jeden z tych dylematów to np.: czy zlikwidować podcień przesuwając gabinet w jego kierunku (wejście do gabinetu na przesuniętej ściance spod schodów - prostopadle do ściany z kominkiem), wówczas szerokie wyjście na ogród (w miejscu okna) - położone centralnie na elewacji ogrodowej. w tej zmianie plusy to: - powiększony trochę gabinet do ok. 11-12 m2 - przestronniejsza klatka schodowa - możliwość zrobienia schodów ażurowych - nie ma problemu co zrobić z przestrzenią pod schodami - bardziej "ustawna" ściana z kominkiem (poza tym myślę że drzwi do gabinetu tuż obok kominka to nie najlepszy efekt wizualny) - bezpośrednie i chyba wygodniejsze wyjście na ogród - mniej skomplikowana (i przez to chyba trochę tańsza) bryła domu do zbudowania minus to: - ....brak podcienia - parę metrów kw. (może w sumie zbytecznych) więcej do ogrzania Widzę, że pisząc tego posta - sam właściwie sobie odpowiedziałem na pytanie czego właściwie chcę, ale może ktoś z was wypowie się na ten temat... Ja mam podobne zmiany ... plus jeszcze troche innych, likwiduje wykusz ... i sciankę miedzy kuchnia i salonem. Strop na filigran ... scianke kolankowa podnosze do 1,00 - 1,10 metra ... inaczej okna ... wieksza lazienka na parterze (z pralnia bedzie) ... i troche jeszcze innych zmian ... ogolnie beda zupełnie nowe rzuty bo na orginale byłoby to nieczytelne ... i bede miał je wiekszej skali ... jak bede miał projekt po zmianach to Ci podeśle może Ci cos zainspiruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 05.02.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 zapomniałem poruszyć kwestię która mnie trochę intryguje po przestudiowaniu projektu. Otóż na dachu Hermesa doliczyłem się ośmiu kominków wywiewnych , 4 z nich to odpowietrzenie kanalizacji, a pozostałe 4 to wentylacja kuchni, spiżarni i obu łazienek. Nie wiem jak wam się podoba to rozwiązanie ale czy nie ma jakiegoś lepszego pomysłu na to by daszek tego pięknego domku nie był tak poszatkowany? - czy jest możliwe jakb "spięcie" ich w mniejszą ilość rur które "wyjdą" sobie na zewnątrz. Jak wy to chcecie u siebie rozwiązać, nie tylko kwestię samych kominków ale ogólnie system dobrej i skutecznej wentylacji w Hermesie; mam bowiem wrażenie że ten zaprojektowany nie wygląda "doskonale" (chyba że się mylę - może ktoś rozwieje moje obawy) mam tu na myśli również a może szczególnie wentylację poddasza? co prawda rozważam jeszcze system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ale to cudeńko -konkretnie zrobione- niestety trochę kosztuje. Tak przy okazji jakie jest wasze zdanie na temat Went. z Rek. w Hermesie; czy ktoś z was to ma lub planuje??? pozdrawiam ja planuję ... rekuperatory.pl wyceniła ją na 24tys bez GWC i 34tys z GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 05.02.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 czy ktoś z was planuje lub już zainstalował w kotłowni centralne orzewanie podpięte jednocześnie do dwóch pieców CO - gazowego i na paliwa stałe? - no wiecie tak profilaktycznie - drogie ale wygodne i tanie ale trochę uciążliwe; w końcu nigdy nie wiadomo czy za rok gaz nie będzie dwa razy droższy No i właśnie - czy w takiej sytuacji potrzebne są dwa kanały dymowe w kominie, czy można oba piece podłączyć do jednego? a może dla pieca gazowego można inaczej wyciągnąć rurę ze spalinami - np. poziomo przez ścianę zewnętrzną a potem do góry? Tak się tylko zastanawiam jak to zrobili np. ci co swe domy zbudowali już dawno temu i ogrzewali węglem a później dorzucili sobie piec gazowy? ... chciałem piec na paliwa stałe zamontowac w swoim Hermesie 2 ale: - cieżko jest wstawic piec do kotłowni i miec jeszcze tam miejsce na skad opału - projektant powiedzial ... prosze pana ... nie bedzie maił pan czasu ani ohcoty schodzić, sprawdzac, dosypywac, jezdzic za opałem ... jak jest gaz z sieci to piec gazowy jednofunkcyjny ... i az takich duzych kolosalnych roznic w ekspolatacji nie bedzie ... jak pan dobrze dom docieplisz i rekuperator bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts