Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. Jeśli chodzi o wentylację to odpowietrzenie (kominki) powinny mieć piony do których podłączone są muszle, czyli chyba 2 szt. max. Pozostałym wystarczy zamontować odpowietrznik tzw. smoczek. Przynajmniej tak wynika z opinii moich fachowców od kanalizy.

2. Rycho73! Ja na etapie budowy też nie wiedziałem jaki piec zainstaluję dlatego musiałem postawić komin uniwersalny (niestety droższy) i wybrałem Schidel Rondo Plus. Mogę do niego podłączyć każdy typ pieca. Niestety w moim przypadku albo albo, bo będę miał i tak w końcu jeden. Nie wiem jak podłączyć oba piece na raz.

3. Rekuperator. Bardzo długo upierałem się by zainstalować w moim Hermesie to cudeńko. Wiadomo są plusy i minusy - jedni chwalą oszczędność energii i zawsze czyste i świeże powietrze w domu .... inni nie chcą się uzależniać od maszyny i żyć w szczelnym domu. Mnie zniechęciła jednak inna rzecz. Planuję zamontować kominek z DGP i okazuje się że nie można tego połączyć z instalacją rekuperatora. Tzn. mogą istnieć obydwie ale niezależnie. Czyli trzeba zdublowac ilość wszystkich przewodów, znaleźć miejsce na przeprowadzenie podwójnej ilości rur, pionów itp. No i koszty tej instalacji też podwójne. Dlatego wybrałem ogrzewanie kominkowe z DGP.

Pozdrawiam.

Z tego co wiem .. po konsultacjqach ze specami od wentylacji mechanicznej z rekuperacja ... nie ma potrzeby robienia dwoch niezaleznych instalacji jednej dla DGP a drugiej dla wentylacji ... wystarcza jedna od wentylacji i ona rozporwadzi powietrze ogrzane po całym domu ... dodatkowo znajomi tak maja w domu 300m2 i nie narzekają ... ale skoro piszesz inaczej to musze sie jeszcze raz gdzies dowiedziec :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze jedna rzecz która spędza mi sen z powiek to rodzaj stropu.

wylewany monolityczny czy tak jak w projekcie Teriva? A może filigran o którym zupełnie nic nie wiem.

-Monolityczny ponoć lepiej tłumi dźwięki no i jest cieńszy -można by tu zaoszczędzić z parę dobrych centymetrów na poczet ścianki kolankowej, poza tym (jak gdzieś wyczytałem) sufit pod nim jest tańszy i łatwiejszy w wykończeniu

-Teriva ponoć sam w sobie jest łatwiejszy w wykonaniu, ale za to zdarza się - nie wiem jak często- że się rysuje, no i jest mniej dźwiękoszczelny, no i gruby.

- Filigran - nie znam

Nie wiem jeszcze nic zbytnio na temat kosztów owych stropów, bo może to potrafi ułatwić wybór. Możecie coś na ten temat naskrobać?

Ja bede robł filigran w swoim Hermesie ... w ciagu 2 tygodni bede miał jego wycene a wiec powiem Ci ile wyszło.

Z tego co wiem .. po konsultacjqach ze specami od wentylacji mechanicznej z rekuperacja ... nie ma potrzeby robienia dwoch niezaleznych instalacji jednej dla DGP a drugiej dla wentylacji ... wystarcza jedna od wentylacji i ona rozporwadzi powietrze ogrzane po całym domu ... dodatkowo znajomi tak maja w domu 300m2 i nie narzekają ... ale skoro piszesz inaczej to musze sie jeszcze raz gdzies dowiedziec :)

Ja rozmawiałem właśnie z firmą rekuperatory.pl i oni odradzili mi wpinanie powietrza z kominka do instalacji rekuperatora. Podobno to nie wskazane i może zaszkodzić rekuperatorowi. Lepiej dowiedz się dokładnie.

Pozdrawiam

Rycho73 napisał:

czy możesz mi napisać co z ciepłą wodą latem mając taki piec jak twój. Czy to znaczy że ma on pracować okrągły rok? A z komina na dachu będzie nonstop coś dymić?

A tak apropos twojego męża - może on coś podpowie na niektóre kwestie??

Rycho niestety, ale z komina na dachu będzie non stop coś dymić :) No chyba, że okaże się to jednak nieopłacalne wówczas tylko zimą będzie wykorzystywany piec a poza sezonem grzewczym prąd.

Mój mąż niestety w tygodniu pracuje z dala od domu :( widujemy się póki co tylko w weekendy, wiele spraw jest załatwiane na telefon, no i powiedzmy, że mieliśmy duże zaufanie do naszej ekipy budowlanej, która to w większości podejmowała decyzję za nas (za porozumieniem stron oczywiście ;) ), także rozumiesz, że on za bardzo nie ma czasu na fora internetowe...

Co do przepływowych podgrzewaczy wody na gaz - rozumiem, że masz na myśli tradycyjnego "junkersa" i jego odpowiedniki - tak? My obecnie mamy w domu podobne urządzonko firmy ARISTON i możnaby powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni, gdyby nie jakość gazu, którą nam emitują :roll: Najgorzej jest zimą - masakra - ledwo obiad można na piecu ugotować, a jeśli chodzi o ciepłą wodę, to najpierw trzeba spuścić wiadro zimnej nim piec się zapali :evil: Do tego trzeba doliczyć baterie, które są pożerane w expresowym tempie (w dzisiejszych czasach już chyba nikt nie kupuje "z wieczną świeczką" pieców :roll: )

Ja mam również pytanie na dziś: otóż chodzi mi o to, że obecnie jesteśmy na etapie zakładanie instalacji elektrycznej i wodnokanalizacyjnej, następnie przyłącza i co dalej?? Najpierw tynki czy wylewki? Kiedy kominek?? Chodzi mi o to, aby jak najmniej bajzlu robić :-? Nie sprzątać czy poprawiać dwa razy po sobie. W ogóle to zastanawiamy się nad rodzajem tynków, bo po co przepłacać np za piwnicę, czy łazienki, jeśli i tak kładziemy płytki... Może mi ktoś coś doradzić?

jeszcze jedna rzecz która spędza mi sen z powiek to rodzaj stropu.

wylewany monolityczny czy tak jak w projekcie Teriva? A może filigran o którym zupełnie nic nie wiem.

-Monolityczny ponoć lepiej tłumi dźwięki no i jest cieńszy -można by tu zaoszczędzić z parę dobrych centymetrów na poczet ścianki kolankowej, poza tym (jak gdzieś wyczytałem) sufit pod nim jest tańszy i łatwiejszy w wykończeniu

-Teriva ponoć sam w sobie jest łatwiejszy w wykonaniu, ale za to zdarza się - nie wiem jak często- że się rysuje, no i jest mniej dźwiękoszczelny, no i gruby.

- Filigran - nie znam

Nie wiem jeszcze nic zbytnio na temat kosztów owych stropów, bo może to potrafi ułatwić wybór. Możecie coś na ten temat naskrobać?

Ja bede robł filigran w swoim Hermesie ... w ciagu 2 tygodni bede miał jego wycene a wiec powiem Ci ile wyszło.

Witaj!

sporo poczytałem na temat tego filigranu. Powiem jedno - wygląda to bardzo dobrze i bardzo mi się podoba ten typ stropu - toteż z niecierpliwością czekam na twoją wycenę, Z góry dzięki.

A może jeszcze wiesz ile kosztuje wynajęcie dźwigu? :lol:

A może ktoś z Hermesowiczów zna koszt innego typu stropu dla Hermesa niż filigran żeby można było je porównać.

Rycho73 napisał:

czy możesz mi napisać co z ciepłą wodą latem mając taki piec jak twój. Czy to znaczy że ma on pracować okrągły rok? A z komina na dachu będzie nonstop coś dymić?

A tak apropos twojego męża - może on coś podpowie na niektóre kwestie??

Rycho niestety, ale z komina na dachu będzie non stop coś dymić :) No chyba, że okaże się to jednak nieopłacalne wówczas tylko zimą będzie wykorzystywany piec a poza sezonem grzewczym prąd.

Mój mąż niestety w tygodniu pracuje z dala od domu :( widujemy się póki co tylko w weekendy, wiele spraw jest załatwiane na telefon, no i powiedzmy, że mieliśmy duże zaufanie do naszej ekipy budowlanej, która to w większości podejmowała decyzję za nas (za porozumieniem stron oczywiście ;) ), także rozumiesz, że on za bardzo nie ma czasu na fora internetowe...

Co do przepływowych podgrzewaczy wody na gaz - rozumiem, że masz na myśli tradycyjnego "junkersa" i jego odpowiedniki - tak? My obecnie mamy w domu podobne urządzonko firmy ARISTON i możnaby powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni, gdyby nie jakość gazu, którą nam emitują :roll: Najgorzej jest zimą - masakra - ledwo obiad można na piecu ugotować, a jeśli chodzi o ciepłą wodę, to najpierw trzeba spuścić wiadro zimnej nim piec się zapali :evil: Do tego trzeba doliczyć baterie, które są pożerane w expresowym tempie (w dzisiejszych czasach już chyba nikt nie kupuje "z wieczną świeczką" pieców :roll: )

NO WŁAŚNIE...... "I BĄDŹ TU MĄDRY I PISZ WIERSZE".... :(

Madziorek

my zamontowaliśmy najpierw kominek, tylko pod stolik na wkład dodatkowo postawiliśmy bloczki betonowe, żeby nie było za nisko. Najpierw generalnie robi się tynki mokren następnie wylewkę, a na końcu tynki suche.

Jednak jeśli najpierw daje się szlichte, a nastęnie wylewkę samopoziomującą, to tynki robi się między tymi czynnościami. Przy ściankach z płyty G-K, dla jej trwałości lepiej zrobić je po tynkach i wylewkach, ale jęśli zależy Wam na dobrej akustyce, to ścianki należy wykonać przed wylewkami.

Ja mam podobne zmiany ... plus jeszcze troche innych, likwiduje wykusz ... i sciankę miedzy kuchnia i salonem. Strop na filigran ... scianke kolankowa podnosze do 1,00 - 1,10 metra ... inaczej okna ... wieksza lazienka na parterze (z pralnia bedzie) ... i troche jeszcze innych zmian ... ogolnie beda zupełnie nowe rzuty bo na orginale byłoby to nieczytelne ... i bede miał je wiekszej skali ... jak bede miał projekt po zmianach to Ci podeśle może Ci cos zainspiruje :)

Jeśli bliżej mówić o moich zmianach to:

-dodanie okna w kuchni na elewacji bocznej

-dostawienie kawałka ścianki działowej do tej dzielącej kuchnię od salonu tak by tworzyła literę "L"

-przesunięcie ścianki łazienka/spiżarnia o jej grubość powiększając odrobinę łazienkę

-likwidacja podcienia i przesunięcie ścianki spod schodów o metr (przy kominie)

-wejście do gabinetu na tej ściance

-wyjście na ogród położone centralnie na elewacji tylnej w miejscu okna

-oczywiście okno w gabinecie zamiast wyjścia

-poszerzenie garażu o jakieś 50-60 cm

-przeróbka schodów frontowych -stworzenie ćwiartki okręgu, bez "murku-ramienia" od strony garażu

-tylny taras szeroki obejmujący całą tylną elewację

-strop - hm... tu się skłaniam w stronę filigranu

-oczywiście podniesienie ścianki kolankowej - tylko nie wiem jaszcze o ile, być może wystarczy o jeden pustak

-dwa okna w zamian jednego na ścianie szczytowej strychu - w przyszłości prawdopodobnie będę chciał podzielić strych nad garażem na dwa pomieszczenia, chcę żeby każde miało swoje okno

-wyłaz kominiasrki

To mniej więcej wszystko co pamiętam

Ale oczywiście nigdy dość inspiracji, chętnie zobaczę twoje nowe rzuty :lol: (może być priv)

narka

ja planuję :) ... rekuperatory.pl wyceniła ją na 24tys bez GWC i 34tys z GWC

ja narazie decyzje w sprawach wentylacji i ewentualnego REKU oraz typu pieca i całego systemu ogrzewania zostawię sobie na później. Może coś mnie natchnie jak zobaczę domek w stanie surowym - a to jeszcze trochę potrwa :-?

Ja rozmawiałem właśnie z firmą rekuperatory.pl i oni odradzili mi wpinanie powietrza z kominka do instalacji rekuperatora. Podobno to nie wskazane i może zaszkodzić rekuperatorowi. Lepiej dowiedz się dokładnie.

Pozdrawiam

Chyba sie nie zrozumielismy ... nie chodzi o wpinanie powietrza z kominka do wentylacji tylko o to ze cieplo z pomieszczenia w ktorym kominek działa (robisz tam z wieksze kratki nawiewajace cieple powietrze) dzieki wentylacji ... bedzie sie rozchodzilo po calym domu ... tak mi powiedzieli

Chyba sie nie zrozumielismy ... nie chodzi o wpinanie powietrza z kominka do wentylacji tylko o to ze cieplo z pomieszczenia w ktorym kominek działa (robisz tam z wieksze kratki nawiewajace cieple powietrze) dzieki wentylacji ... bedzie sie rozchodzilo po calym domu ... tak mi powiedzieli

Aaaaaaaaa jeśli o to chodzi to tak. Ale wtedy masz dwie instalacje: jedna rozprowadzenie ciepłego powietrza z dmuchawą elektryczną (DGP) i druga wentylacyjna podłączona do rekuperatora. Ja właśnie nie chcę dwóch instalacji, a połączyć w jedną się nie da.

Aaaaaaaaa jeśli o to chodzi to tak. Ale wtedy masz dwie instalacje: jedna rozprowadzenie ciepłego powietrza z dmuchawą elektryczną (DGP) i druga wentylacyjna podłączona do rekuperatora. Ja właśnie nie chcę dwóch instalacji, a połączyć w jedną się nie da.

EJ LUDKI - ja się poddaję

??? co jest tu grane???

Słuchaj zamareck - mi się wydaje że tu dla kaisyra chodzi o to że nie robisz instalacji DGP a jedynie WENT z REKU i to chyba ona wyręcza DGP i rozprowadza ciepłe powietrze z pomieszczenia z kominkiem po całym domku ... no chyba że ja już nic nie kumam :roll:

http://foto.onet.pl/hz0bq,c484n54gyogy

jak nie teraz to nie wiem jak :evil:

no siemanko sparsley!

moje gratulacje - piękna działeczka - piękna malownicza okolica, mogę wiedzieć ile masz tam metrów?

Pozdro

czesc

tzn dzialka na ktorej sie bede budowal ma 20 a ale budowlane jest tylko 6 moze 7 arow a reszta to tereny zielone a te zdjecia ktore sa z gory z drogi asfaltowej to dzialka ktora wytyczylem na sprzedaz :)

Chłopaki ja to w ogóle nie rozumiem o czym piszecie - porozmawiajmy może o kwietnikach w naszym domu :wink: :D

No dobra Madziorek* - to co tam z twoimi kwietnikami :p

kiedyś dawno temu zrobiłem własnoręcznie pewien piękny duży stojak na kwiaty z paroletniej brzozy. sięgał od podłogi do sufitu i miał kilka półek na kwiatki....

...ALE czy faktycznie Madziorek* chcesz O TYM rozmawiać? :D

EJ LUDKI - ja się poddaję ??? co jest tu grane???

Słuchaj zamareck - mi się wydaje że tu dla kaisyra chodzi o to że nie robisz instalacji DGP a jedynie WENT z REKU i to chyba ona wyręcza DGP i rozprowadza ciepłe powietrze z pomieszczenia z kominkiem po całym domku ... no chyba że ja już nic nie kumam :roll:

No dobra. Kaisyrowi chodzi chyba o to, że sama instalacja rekuperatora zasysa ciepłe powietrze z salonu ogrzanego kominkiem i rozprowadza je po całym mieszkaniu. Niestety to niemożliwe!!! Rekuperator nie rozprowadza powietrza zasysanego z pomieszczeń. Powietrze usuwane z pomieszczeń traktowane jest jako "brudne" i wydalane jest na zewnątrz. Po drodze przepływa ono przez wymiennik ciepła (serce rekuperatora), gdzie ogrzewa powietrze pobrane z zewnątrz. Po prostu oddaje mu częśc swego ciepła (czy też energii) nie mieszając się z nim. Tak na prosty rozum. Jeśli chodzi o skuteczność grzania to wydajniejsze jest DGP bo rozprowadza ciepło bezpośrednio do pomieszczeń, natomiast rekuperator potrafi odzyskać jedynie część tego ciepła. Zresztą nie można porównywać bo DGP służy do ogrzewania, a rekuperacja do wentylacji z odzyskiem części ciepła.

Niech fachowcy się wypowiedzą jeśli się mylę.[/b]

EJ LUDKI - ja się poddaję ??? co jest tu grane???

No dobra. Kaisyrowi chodzi chyba o to, że sama instalacja rekuperatora zasysa ciepłe powietrze z salonu ogrzanego kominkiem i rozprowadza je po całym mieszkaniu. Niestety to niemożliwe!!! Rekuperator nie rozprowadza powietrza zasysanego z pomieszczeń. Powietrze usuwane z pomieszczeń traktowane jest jako "brudne" i wydalane jest na zewnątrz. Po drodze przepływa ono przez wymiennik ciepła (serce rekuperatora), gdzie ogrzewa powietrze pobrane z zewnątrz. Po prostu oddaje mu częśc swego ciepła (czy też energii) nie mieszając się z nim. Tak na prosty rozum. Jeśli chodzi o skuteczność grzania to wydajniejsze jest DGP bo rozprowadza ciepło bezpośrednio do pomieszczeń, natomiast rekuperator potrafi odzyskać jedynie część tego ciepła. Zresztą nie można porównywać bo DGP służy do ogrzewania, a rekuperacja do wentylacji z odzyskiem części ciepła.

Niech fachowcy się wypowiedzą jeśli się mylę.[/b]

no dobra. i to co tu piszesz faktycznie trzyma się kupy zakładając że kaisyrowi faktycznie chodzi o jedną instalację (dla REKU - nie dla DGP); ale jeśli jest to takie logiczne to dlaczego kaisyr napisał: ".... po konsultacjach ze specami od wentylacji mechanicznej z rekuperacja .... nie ma potrzeby..." oraz ".... dodatkowo znajomi tak maja w domu 300m2 i nie narzekają ..." ????????

:o :o :o :o :o :o