Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rycho Wy już lepiej pozostańcie przy tych REKUPERATORACH ;) Kwietniki i koronki zostawimy na inny termin :lol:

Sparsley - dużo cierpliwości życzę :p

Prawda?? Dość tego... :x Może teraz konkretnie coś w kwestii Hermesa.

Np. ... temat schodów w domku :lol: . Jakie są lub będą u was schody? (może jakieś fotki?); czy pozostaliście przy żelbetowych czy macie lub będziecie mieli coś innego?

Pozdrawiam

Chyba sie nie zrozumielismy ... nie chodzi o wpinanie powietrza z kominka do wentylacji tylko o to ze cieplo z pomieszczenia w ktorym kominek działa (robisz tam z wieksze kratki nawiewajace cieple powietrze) dzieki wentylacji ... bedzie sie rozchodzilo po calym domu ... tak mi powiedzieli

Aaaaaaaaa jeśli o to chodzi to tak. Ale wtedy masz dwie instalacje: jedna rozprowadzenie ciepłego powietrza z dmuchawą elektryczną (DGP) i druga wentylacyjna podłączona do rekuperatora. Ja właśnie nie chcę dwóch instalacji, a połączyć w jedną się nie da.

EJ LUDKI - ja się poddaję

??? co jest tu grane???

Słuchaj zamareck - mi się wydaje że tu dla kaisyra chodzi o to że nie robisz instalacji DGP a jedynie WENT z REKU i to chyba ona wyręcza DGP i rozprowadza ciepłe powietrze z pomieszczenia z kominkiem po całym domku ... no chyba że ja już nic nie kumam :roll:

Dokładnie o to mi chodzi :)

No niech będzie o schodach.... Schody będą drewniane otwarte na salon (zlikwidowałem lewą ścianę klatki schodowej żeby nie czuć się jak w bloku hehehe... poza tym schody mają być ażurowe i mają być ozdobą salonu)

Schody wybrałem z oferty firmy MERA SCHODY : http://www.mera.pl/index.php?sid=produkty

naprawdę duży wybór i jest co oglądać i porównywać.

U mnie za robote i sprzet na takie prace:

- roboty ziemne

- fundamenty

- kanalizacja

- izolacje przeciwilgociowe,

- docieplenie fundamentów

- podłogi na gruncie

- sciany nośne (zewnetrzne i wewnetrzne) parteru i poddasza

- sciany dzialowe parteru i poddasza

- nadproża

- strop

- podciagi

- wylewka betonowa

- kominy

- obmurowanie klinkierem szczytu kominu komunów

- balkony

- scianka kolankowa

- stropy

- konstrukcja dachu

- folia na dachu

- dachowka

- okna dachowe

- rynny

... licza sobie 50 tys ... dodam tylko ze dach ma 240m2 ... bo to tez swoja cene generuje ... czy to dużo według Was?

Ja właśnie podpisuję umowę z budowlańcem na 54 000 PLN netto - zakres prac jak wyżej z nadbitką na krokwie.

Była to średnia cena - tzn najniższą jaką miałem 45 000, najwyższą, 70 000.

Dodam jeszcze region, bo to różnie w kraju wygląda: Górny Śląsk.

Ale niestety już są problemy z materiałami w hurtowniach: bloczek komórkowy, ceramika, stal.... i ceny zaczęły się piąć do góry.

W weekend idę zaliczkować co się da, choć do rozpoczęcia budowy jeszcze niecałe dwa miesiace - zaczynamy 01.04.08 i to nie prima aprilis

:)

Kwoty masz fajne... u mnie sama robocizna 100tys brutto, ale nie znalazłam nikogo w moich okolicach, kto by się jeszcze podjął prac na ten rok :cry:

:o :o :o o żesz.... Aż tak robocizna poszła w górę? Ja stan surowy z dachem skończyłem w listopadzie - robocizna 67 tyś. z dużą piwnicą (nie podpiwniczony jest tylko garaż) i pełnym deskowaniem dachu...

Ja właśnie podpisuję umowę z budowlańcem na 54 000 PLN netto - zakres prac jak wyżej z nadbitką na krokwie.

Była to średnia cena - tzn najniższą jaką miałem 45 000, najwyższą, 70 000.

Dodam jeszcze region, bo to różnie w kraju wygląda: Górny Śląsk.

Kwoty masz fajne... u mnie sama robocizna 100tys brutto, ale nie znalazłam nikogo w moich okolicach, kto by się jeszcze podjął prac na ten rok :cry:

Teraz muszę wypisać w umowie, co ma być w tym stanie surowym otwartym. Na co zwracać uwagę (dzięki kaisyr za poglądową listę)... co uwzględnić żeby się nie przejechać (za bardzo)...?

Wertuję więc namiętnie forum i liczę na współbudujących :roll:

Jak bede miał dostep do skanera jutro to ci podeśle opis poszczegolnych prac bardziej dokładny który może Ci sie przydać (chyba ze mi priv fax podeslesz to Ci puszcze to od reki)

Witam :wink: ,

Właśnie kupiłem projekt Hermes (przekonały mnie do niego również wpisy na tym forum) i chcę w tym roku wybudować stan surowy tego domku (w Rzeszowie).

Zmiany jakie mam zamiar wprowadzić w projekcie to:

1. Likwidacja podcienia

2. Symetryczne wydłużenie garażu o 1,80

3. W miejscu spiżarni – garderoba

4. Spiżarnia - w miejscu kotłowni

5. Kotłownia w pomieszczeniu gospodarczym powstałym z wydłużenia garażu (jak w Hermes 2)

6. Przeróbka stropu nad garażem na żelbetowy (TERIVA) i nad garażem pomieszczenia użytkowe (pralnia, fitnes) oddzielone ścianką działową

7. Podniesienie ścianki kolankowej o 1- 2 pustaki

8. Zastosowanie wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z rekuperatorem (likwidacja komina w łazience)

Co sądzicie o tych zmianach ?

Witam empi77!!!

ja tez mysle o zmianach ale im dluzej mysle tym mniej chce ich wprowadzic:)

napewno zastosuje ta metode ocieplania powietrza:) to tyle ze zmian ktore ty wprowadzasz. Jeszcze chce zrezygnowac z klatki schodowej czyli schody nie beda oddzielone scianka od salonu. Co do scianki kolankowej dlugo myslalem ale pozostaje przy tym co jest w projekcie i z tego co widze na forum jestem w potwornej mniejszosci:) Jezeli chodzi o bryle to poprostu jestem w niej zakochany i nic jej nie mam do zarzucenia.

pozdrawiam

Szczepan

Witam :wink: ,

Właśnie kupiłem projekt Hermes (przekonały mnie do niego również wpisy na tym forum) i chcę w tym roku wybudować stan surowy tego domku (w Rzeszowie).

Zmiany jakie mam zamiar wprowadzić w projekcie to:

1. Likwidacja podcienia

2. Symetryczne wydłużenie garażu o 1,80

3. W miejscu spiżarni – garderoba

4. Spiżarnia - w miejscu kotłowni

5. Kotłownia w pomieszczeniu gospodarczym powstałym z wydłużenia garażu (jak w Hermes 2)

6. Przeróbka stropu nad garażem na żelbetowy (TERIVA) i nad garażem pomieszczenia użytkowe (pralnia, fitnes) oddzielone ścianką działową

7. Podniesienie ścianki kolankowej o 1- 2 pustaki

8. Zastosowanie wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z rekuperatorem (likwidacja komina w łazience)

Co sądzicie o tych zmianach ?

Podniesienie ścianki o 2 pustaki może zmuisć Cię do zmian w więźbie.

Przeniesienie kotłowni do garażu - będą oba kominy na jednej ścianie ?

Witam Wszystkich.

Wysypał mi sie fachowiec od podpitki. Czy może mi ktoś polecić godnego zaufania ? Potrzebuje go na marzec. takli jest plan zakończenia ocieplenia mojego Hermesa. :D

z góry dziękuję.

moi dachowcy z których do tej pory jestem zadowolona biorą za podbitkę 40 zł (mi jeszcze nie robili podbitki), mogę spytać czy byli by zainteresowani jeśli cen Ci odpowiada

Witam Wszystkich.

Wysypał mi sie fachowiec od podpitki. Czy może mi ktoś polecić godnego zaufania ? Potrzebuje go na marzec. takli jest plan zakończenia ocieplenia mojego Hermesa. :D

z góry dziękuję.

moi dachowcy z których do tej pory jestem zadowolona biorą za podbitkę 40 zł (mi jeszcze nie robili podbitki), mogę spytać czy byli by zainteresowani jeśli cen Ci odpowiada

trudno sie targować w mojej sytuacji. :D Jeślii możesz zapytać o marcowy termin

to będę wdzięczny.

z góry dziękuje.

pzdr.

Powiedźcie mi proszę ile teraz trzeba liczyć na wybudowanie hermesa z pojedyńczym garażem.

Np budowany z porotermu 36 i kryty dachówką ceramiczną średniej jakości materiały? Chodzi mi o stan surowy otwarty i stan deweloperski.

Ja już wymiękam z tymi wycenami...

Ja mam z Porothermu 30 i stan surowy otwarty to około 150k pln.

Z tym że ja nie oszczędzałem na materiałach i starałem się dawać bardzo dobrej jakości.

Robocizna to około 45kpln.

pzdr.

czy ktoś z was planuje lub już zainstalował w kotłowni centralne orzewanie podpięte jednocześnie do dwóch pieców CO - gazowego i na paliwa stałe? - no wiecie tak profilaktycznie - drogie ale wygodne i tanie ale trochę uciążliwe; w końcu nigdy nie wiadomo czy za rok gaz nie będzie dwa razy droższy :-?

No i właśnie - czy w takiej sytuacji potrzebne są dwa kanały dymowe w kominie, czy można oba piece podłączyć do jednego? a może dla pieca gazowego można inaczej wyciągnąć rurę ze spalinami - np. poziomo przez ścianę zewnętrzną a potem do góry? Tak się tylko zastanawiam jak to zrobili np. ci co swe domy zbudowali już dawno temu i ogrzewali węglem a później dorzucili sobie piec gazowy?

Witaj Rycho,

nie było mnie trochę na tym forum , bo zostało założone tylko dla hermesa 2, który wlasnie zamierzam wybudowac . Co do ogrzewania to własnei takie mam plany za garazem ustawić jakiś piec na gaz , a doprojektowałem pod samym tylko garazem piwniczkę , która bedzie kotłownią i magazynem paliw stałych . komin kazałem poszerzyć , gdyz najprawdopodobniej spaliny z poszczególnych pieców beda musiały miec wlasne kanały. Co do kolejnosci montażu, to wiadome kwestia funduszy ...

U mnie za robote i sprzet na takie prace:

- roboty ziemne

- fundamenty

- kanalizacja

- izolacje przeciwilgociowe,

- docieplenie fundamentów

- podłogi na gruncie

- sciany nośne (zewnetrzne i wewnetrzne) parteru i poddasza

- sciany dzialowe parteru i poddasza

- nadproża

- strop

- podciagi

- wylewka betonowa

- kominy

- obmurowanie klinkierem szczytu kominu komunów

- balkony

- scianka kolankowa

- stropy

- konstrukcja dachu

- folia na dachu

- dachowka

- okna dachowe

- rynny

... licza sobie 50 tys ... dodam tylko ze dach ma 240m2 ... bo to tez swoja cene generuje ... czy to dużo według Was?

Kaisyr>>> to jest akceptowalna kwota . U mnie za dach wstępnei cenia na 75-80 zł /m2 , a wstepna wycena u jednego fachowca hermesa2 z podpiwnieczeniem garazu bez dachu wyniosła 55 tys. wiec sam widzisz proporcje

czy ktoś z was planuje lub już zainstalował w kotłowni centralne orzewanie podpięte jednocześnie do dwóch pieców CO - gazowego i na paliwa stałe? - no wiecie tak profilaktycznie - drogie ale wygodne i tanie ale trochę uciążliwe; w końcu nigdy nie wiadomo czy za rok gaz nie będzie dwa razy droższy :-?

No i właśnie - czy w takiej sytuacji potrzebne są dwa kanały dymowe w kominie, czy można oba piece podłączyć do jednego? a może dla pieca gazowego można inaczej wyciągnąć rurę ze spalinami - np. poziomo przez ścianę zewnętrzną a potem do góry? Tak się tylko zastanawiam jak to zrobili np. ci co swe domy zbudowali już dawno temu i ogrzewali węglem a później dorzucili sobie piec gazowy?

Witaj Rycho,

nie było mnie trochę na tym forum , bo zostało założone tylko dla hermesa 2, który wlasnie zamierzam wybudowac . Co do ogrzewania to własnei takie mam plany za garazem ustawić jakiś piec na gaz , a doprojektowałem pod samym tylko garazem piwniczkę , która bedzie kotłownią i magazynem paliw stałych . komin kazałem poszerzyć , gdyz najprawdopodobniej spaliny z poszczególnych pieców beda musiały miec wlasne kanały. Co do kolejnosci montażu, to wiadome kwestia funduszy ...

Taka inwestycja zwróci się w rozsądnym czasie ? Taniej i lepiej będzie kominek z płaszczem + solary które załatwią kwestię ciepłej wody w lecie.

pzdr.