Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taka inwestycja zwróci się w rozsądnym czasie ? Taniej i lepiej będzie kominek z płaszczem + solary które załatwią kwestię ciepłej wody w lecie.

pzdr.

W sumie to przyznam sie szczerze ,ze co do solarów to nie zastanawialiśmy sie , gazowy piec będzie bardzo prostym dwufunkcyjnym z dolnej półki urządzeniem , tak dla zabezpieczenia sie gdyby w któryś dzień nie chciało sie palic ekogroszkiem ..

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taka inwestycja zwróci się w rozsądnym czasie ? Taniej i lepiej będzie kominek z płaszczem + solary które załatwią kwestię ciepłej wody w lecie.

pzdr.

W sumie to przyznam sie szczerze ,ze co do solarów to nie zastanawialiśmy sie , gazowy piec będzie bardzo prostym dwufunkcyjnym z dolnej półki urządzeniem , tak dla zabezpieczenia sie gdyby w któryś dzień nie chciało sie palic ekogroszkiem ..

ale to i tak będzie pewnie z 8.000 łącznie kotłownią.

jeszcze jedna rzecz która spędza mi sen z powiek to rodzaj stropu.

wylewany monolityczny czy tak jak w projekcie Teriva? A może filigran o którym zupełnie nic nie wiem.

-Monolityczny ponoć lepiej tłumi dźwięki no i jest cieńszy -można by tu zaoszczędzić z parę dobrych centymetrów na poczet ścianki kolankowej, poza tym (jak gdzieś wyczytałem) sufit pod nim jest tańszy i łatwiejszy w wykończeniu

-Teriva ponoć sam w sobie jest łatwiejszy w wykonaniu, ale za to zdarza się - nie wiem jak często- że się rysuje, no i jest mniej dźwiękoszczelny, no i gruby.

- Filigran - nie znam

Nie wiem jeszcze nic zbytnio na temat kosztów owych stropów, bo może to potrafi ułatwić wybór. Możecie coś na ten temat naskrobać?

Ja bede robł filigran w swoim Hermesie ... w ciagu 2 tygodni bede miał jego wycene a wiec powiem Ci ile wyszło.

Witaj Kaisyr!

Masz już może coś w kwesti tej wyceny stropu?

pozdrawiam.

czy ktoś z was planuje lub już zainstalował w kotłowni centralne orzewanie podpięte jednocześnie do dwóch pieców CO - gazowego i na paliwa stałe? - no wiecie tak profilaktycznie - drogie ale wygodne i tanie ale trochę uciążliwe; w końcu nigdy nie wiadomo czy za rok gaz nie będzie dwa razy droższy :-?

No i właśnie - czy w takiej sytuacji potrzebne są dwa kanały dymowe w kominie, czy można oba piece podłączyć do jednego? a może dla pieca gazowego można inaczej wyciągnąć rurę ze spalinami - np. poziomo przez ścianę zewnętrzną a potem do góry? Tak się tylko zastanawiam jak to zrobili np. ci co swe domy zbudowali już dawno temu i ogrzewali węglem a później dorzucili sobie piec gazowy?

Witaj Rycho,

nie było mnie trochę na tym forum , bo zostało założone tylko dla hermesa 2, który wlasnie zamierzam wybudowac . Co do ogrzewania to własnei takie mam plany za garazem ustawić jakiś piec na gaz , a doprojektowałem pod samym tylko garazem piwniczkę , która bedzie kotłownią i magazynem paliw stałych . komin kazałem poszerzyć , gdyz najprawdopodobniej spaliny z poszczególnych pieców beda musiały miec wlasne kanały. Co do kolejnosci montażu, to wiadome kwestia funduszy ...

Siemanko!

jeśli chodzi o te ewent. 2 kanały w kominie to sobie odpuściłem - będzie jak w projekcie czyli jeden. To jaki piec postawię być może jeszcze zweryfikuje życie i nasza rzeczywistość w ciągu tego czasu zanim domek będzie stał w stanie surowym zamkniętym i będzie czekał na ową instalację... (może rok lub lepiej) :roll: ;

w mediach znowu mówili o przewidywanej kolejnej drastycznej podwyżce gazu - jakieś 20-25%, a może nasze dochody poprawią się przez ten czas więc może mimo wszystko będzie mnie na niego stać... :roll:

apropo twojej piwniczki pod garażem - jak myślisz - czy ona będzie dla ciebie faktycznie wygodnai funkcjonalna??? czy będzie ci się chciało śmigać po tych schodach??? ja bym się jeszcze nad nią zastanowił, no i - jak napisał _Adam12 - niemały dodatkowy koszt inwestycji ...

_Adam12

- tak w kwesti tych solarów o których wspomniałeś do ciepłej wody latem, one przecież samodzielnie nie są wystarczającym rozwiązaniem - czy są? bo w sumie nie wiem; chyba raczej wspierają jakieś inne główne źródło przygotowujące ciepłą wodę? no i sprawa tego słońca - nie wiem jak w waszych stronach ale u nas to nawet latem różnie z nim bywa :-?

Witam :wink: ,

Właśnie kupiłem projekt Hermes (przekonały mnie do niego również wpisy na tym forum) i chcę w tym roku wybudować stan surowy tego domku (w Rzeszowie).

Zmiany jakie mam zamiar wprowadzić w projekcie to:

1. Likwidacja podcienia

2. Symetryczne wydłużenie garażu o 1,80

3. W miejscu spiżarni – garderoba

4. Spiżarnia - w miejscu kotłowni

5. Kotłownia w pomieszczeniu gospodarczym powstałym z wydłużenia garażu (jak w Hermes 2)

6. Przeróbka stropu nad garażem na żelbetowy (TERIVA) i nad garażem pomieszczenia użytkowe (pralnia, fitnes) oddzielone ścianką działową

7. Podniesienie ścianki kolankowej o 1- 2 pustaki

8. Zastosowanie wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z rekuperatorem (likwidacja komina w łazience)

Co sądzicie o tych zmianach ?

Podniesienie ścianki o 2 pustaki może zmuisć Cię do zmian w więźbie.

Przeniesienie kotłowni do garażu - będą oba kominy na jednej ścianie ?

Dzięki za podpowiedź w sprawie konieczności zmian w więźbie przy podniesieniu ścianki kolankowej o 2 pustaki, pewnie podniosę o 1 - ustalę z projektantem.

Komin od kominka powiekszę o kanał dla pieca CO (kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania) i będzie tylko 1 komin.

Podniesienie ścianki kolankowej wiąże się wyłącznie z wydłużeniem słupów i jętek niezależnie czy podnosisz o jeden czy dwa pustaki (kwestia obliczenia wydłużenia). A podnosząc dach nad garażem i domem po równo nie zmieniasz bryły budynku. Ważnym jest by pozostawić tę samą różnicę pomiędzy dolnymi krawędziami dachów by dom nie stracił na uroku.

Adam 12

Moi dachowcy są chętni na kładzenie podbitki u Ciebie jeśli uda Wam się zgrać terminy. Może jeszcze uda się coś z tej ceny upuścić. Wieczorem prześlę Ci na priv numer telefonu.

Bardzo dziękuje.

Jak dostanę numer zadzwonię do nich i spróbuję się umówić na spotkanie.

Adam

_Adam12

- tak w kwesti tych solarów o których wspomniałeś do ciepłej wody latem, one przecież samodzielnie nie są wystarczającym rozwiązaniem - czy są? bo w sumie nie wiem; chyba raczej wspierają jakieś inne główne źródło przygotowujące ciepłą wodę? no i sprawa tego słońca - nie wiem jak w waszych stronach ale u nas to nawet latem różnie z nim bywa :-?

Do solarów stsosuje się stosunkowo duży zbiornik z dwoma wężownicami.

U mnie będzie 300l Viessmana. Przy średniej pogodzie dwa panene nagrzewają cały zbiornik. W zimie robi to w pierwszej kolejnosci kominek a w ostateczności kocioł gazowy. Całość jest zautomatyzowana.

Prawdę mówiąc nie sądzę aby koszt takiej instalacji kiedyś się zwrócił ale bedę miał komfort niskich rachunków za gaz.

_Adam12

Do solarów stsosuje się stosunkowo duży zbiornik z dwoma wężownicami.

U mnie będzie 300l Viessmana. Przy średniej pogodzie dwa panene nagrzewają cały zbiornik. W zimie robi to w pierwszej kolejnosci kominek a w ostateczności kocioł gazowy. Całość jest zautomatyzowana.

Prawdę mówiąc nie sądzę aby koszt takiej instalacji kiedyś się zwrócił ale bedę miał komfort niskich rachunków za gaz.

Witam cię!

szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jakiego rzędu są to pieniądze w takiej inwestycji w system grzewczy o jakim napisałeś (mówimy tu o CWU), ale tak sobie myślę że "robiąc to dla niskich w przyszłości rachunków za gaz" - czy nie byłoby lepiej i prościej ową kasę włożyć na dobrą lokatę w banku i coroczne odsetki czyli zyski z niej "dokładać" do rachunku za gaz??? :wink: , poza tym wciąż ta kasa jest "TWOJA" - u ciebie w kieszeni, hm tzn. w banku...

Pozdrawiam.

Witam cię!

szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jakiego rzędu są to pieniądze w takiej inwestycji w system grzewczy o jakim napisałeś (mówimy tu o CWU),

CO i CWU jest w jednym systemie. Działa w prosty sposób :

1. kominek z płaszczem zasila podłogówkę i grzejniki oraz zbiornik z wodą

2. solary ogrzewaja zbiornik z wodą

3. kocioł jednofunkcyjny zasila grzejniki, podłogówkę oraz zbiornik z wodą

Całość składa się z :

1.Kocioł Viessman Vitodens 300 W+ zbiornik Vitocell 100L - 11.500 pln.

2. kominek z płaszczem wodnym 18kW Makroterm - 7500 pln

3. solary - około 8000 pln

4. dodatkowe pompy i reduktory około 2.000pln.

reszta osprzętu i tak musiała być jak masz piec gazowy.

Całość cen z 7% vat.

W sumie dopłata do normalnego systemu to około 15.000pln.

Gdyby owe 15.000 trafiło na lokatę daje nam to zysk około 900pln rocznie.

Jestem na 100% pewien że więcej zaoszczędzę rocznie na ogrzewaniu niż 900 pln.

Witam

rozmawiałem dzis z panem ktory robi kominki i on twierdzi ze kominek z plaszczem wodnym oplacalny jest tylko wtedy gdy grzejemy w kominku ok 8 godzin dziennie on twierdzi ze srednio w kominku ludzie pala ok 2 godziny na dzien i ze to nie wystarcza aby caly ten system ruszyl

odrazu mowie ze mnie sie wydaje ze to nie prawda ze jednak jest to oplacalne

on twierdzil ze kominek z plaszczem wodnym jest drozszy o okolo 5000zl

co wy na to??

Szczepan

Witam

rozmawiałem dzis z panem ktory robi kominki i on twierdzi ze kominek z plaszczem wodnym oplacalny jest tylko wtedy gdy grzejemy w kominku ok 8 godzin dziennie on twierdzi ze srednio w kominku ludzie pala ok 2 godziny na dzien i ze to nie wystarcza aby caly ten system ruszyl

odrazu mowie ze mnie sie wydaje ze to nie prawda ze jednak jest to oplacalne

on twierdzil ze kominek z plaszczem wodnym jest drozszy o okolo 5000zl

co wy na to??

Szczepan

Chyba ten pan to ma cel żeby tak mówić. Są kominki które można załadować i pali się w nich 8 godzin bez dokładania. Co do ceny kominka, można kupić taki za 10 tys. ale tu także się płaci za wzornictwo i są to już duże wkłady, super wygląd, ale z tego co widziałam to sa chyba już za 4 tys., też całkiem ładne. Jak ktoś lubi nowoczesne wzornictwo to na pewno coś wybierze za rozsądną cenę. Ja np. szukając wkładu bez plaszcza, sporo się naszukałam, żeby znaleźć kominek o nowoczesnym wzornictwie i kosztował mnie 5200 (no poza wzorem też miał kilka bajerów za które trzeba było zapłacić :wink: )

Chyba ten pan to ma cel żeby tak mówić. Są kominki które można załadować i pali się w nich 8 godzin bez dokładania. Co do ceny kominka, można kupić taki za 10 tys. ale tu także się płaci za wzornictwo i są to już duże wkłady, super wygląd, ale z tego co widziałam to sa chyba już za 4 tys., też całkiem ładne. Jak ktoś lubi nowoczesne wzornictwo to na pewno coś wybierze za rozsądną cenę. Ja np. szukając wkładu bez plaszcza, sporo się naszukałam, żeby znaleźć kominek o nowoczesnym wzornictwie i kosztował mnie 5200 (no poza wzorem też miał kilka bajerów za które trzeba było zapłacić :wink: )

Też analizowałem problem kominka. Żeby zrobić ogrzewanie kominkowe wkład musi być wysokiej jakości by wytrzymać długie okresy opalania. Czyli wkład stałopalny oraz z zamkniętą komorą spalania. To dwie najważniejsze cechy o które pytajcie w pierwszej kolejności. To niestety podraża całą inwestycję. A wkłady kominkowe z Castoramy rzędu 2000zł można sobie darować. Nie nadają się do ciągłego palenia, po prostu niewytrzymają i rozlatują się po jakimś czasie.

Odnośnie kominka z płaszczem wodnym to dokładnie ceny można znaleźć na http://www.makroterm.pl

Wybrałem ta firmę z trzech powodów :

1. mają opatentowaną konstrukcję zbiornika wymiany ciepła ( podobno jakie nieliczni na rynku )

2. całe ogrzewanie robi firma, która ma wieloletnie doświadczenie z nimi.

3. znajomi mają taki kominek i naocznie przekonałem się iż obsługa jest banalnie prosta i jest niezwykle skuteczny.

Są niestety też minusy :

1. konieczność montażu zbiornika wyrównawczego + odpływu do kanalizacji.

2. trzeba nabrać wprawy w paleniu w takim kominku. Nie można do niego załadować max. drewna i niech się pali. całość polega w zasadzie na podtrzymaniu ognia co korzystnie wpływa na spalanie.

3. kiepska estetyka.

Koszt takiego kominka do 8000 + VAT.

pzdr.

witam

we wtorek udaje sie do projektanta adaptujacego ( mam juz mapke syt wys ) i:

poszerzam garaz na dwa stanowiska ale z jedna szersza bramą

zlikwidowanie scianki w salonie oddzielajacej schody

ten system wymiany powietrza (ocieplanie nowego starym)

instalacja gazowa + kominek z plaszczem

poszerzenie drzwi balkonowych o okolo 20 cm w sypialniach małych

likwidacja okna w garderobie na korzysć okna w łazience

i narazie tle

szczepan

witam

we wtorek udaje sie do projektanta adaptujacego ( mam juz mapke syt wys ) i:

poszerzam garaz na dwa stanowiska ale z jedna szersza bramą

zlikwidowanie scianki w salonie oddzielajacej schody

ten system wymiany powietrza (ocieplanie nowego starym)

instalacja gazowa + kominek z plaszczem

poszerzenie drzwi balkonowych o okolo 20 cm w sypialniach małych

likwidacja okna w garderobie na korzysć okna w łazience

i narazie tle

szczepan

Na poszerzaniem okien balkonowych to bym sie zastanowił. W projekcie są 100 cm i tak dość drogie a powiększenie ich do 120 cm to już robienie drzwi na zamówienie. Lepiej zrobić dodatkowe okno.

Okno połaciowe w łazience fajnie wygląda ale użytkowanie to same kłopoty.

Adam

nie chce dodawac okien do drzwi balkonowych bo obawiam sie ze rogi byly by za blisko dachu, chciałbym zachowac mniej wiecej taka powierzchnie jak od frontu domu. jesli chodzi o wymiar to sam jeszcze dokładnie nie wiem. pomysł powstał dlatego ze wydaje mi sie ze mało swiatła dziennego bedzie w tych pokojach - jedno jest pewne projektant adaptujacy bedzie mial ze ma wesoło 8)

i powiem wam jeszcze w sekrecie ze na dzialce w czesci budowlanej na odcinku 25 metrow mam 3 metry przewyższenia i tez sie tym nie przejmuje

tu macie linka do mapki syt wys

http://foto.onet.pl/hz0bq,c484n54gyogy,dvcy5?D=1

Pozdrawiam

Szczepan

Podniesienie ścianki kolankowej wiąże się wyłącznie z wydłużeniem słupów i jętek niezależnie czy podnosisz o jeden czy dwa pustaki (kwestia obliczenia wydłużenia). A podnosząc dach nad garażem i domem po równo nie zmieniasz bryły budynku. Ważnym jest by pozostawić tę samą różnicę pomiędzy dolnymi krawędziami dachów by dom nie stracił na uroku.

oj zmienia, zmienia to bryłę. Nie wydłużając połaci dachu, zmienia się proporcje między murami a dachem, przecież powiększa się mur, a dach zostaje ten sam. Może w domu dwuspadowym podniesienie o jeden bloczek nie czyni tragedii, ale wyżej lub w dachu kopertowym to już mocno wpływa na wygląd dachu czyniąc go przykrótkim. już o tym mówiłam, że gdyby to nie było niekorzystne, to projektanci projektowaliby zawsze takie wysokie ścianki. Choć zauważyłam, że projektanci zaczynają projektować takie domy , wysoka ścianka kolankowa i taki mały "nałożony" na dom mały dach, ale są to domy o nowoczesnym charakterze.Całkiem ładne, ale trzeba konsekwentnie trzymać wykańczając go na zewnątrz, nie ma mowy o słonecznych żółtych tynkach o wzorze baranka.