Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oj zmienia, zmienia to bryłę. Nie wydłużając połaci dachu, zmienia się proporcje między murami a dachem, przecież powiększa się mur, a dach zostaje ten sam. Może w domu dwuspadowym podniesienie o jeden bloczek nie czyni tragedii, ale wyżej lub w dachu kopertowym to już mocno wpływa na wygląd dachu czyniąc go przykrótkim. już o tym mówiłam, że gdyby to nie było niekorzystne, to projektanci projektowaliby zawsze takie wysokie ścianki. Choć zauważyłam, że projektanci zaczynają projektować takie domy , wysoka ścianka kolankowa i taki mały "nałożony" na dom mały dach, ale są to domy o nowoczesnym charakterze.Całkiem ładne, ale trzeba konsekwentnie trzymać wykańczając go na zewnątrz, nie ma mowy o słonecznych żółtych tynkach o wzorze baranka.

... a ja uparcie twierdzę że podniesienie ścianki kolankowej do 2 pustaków jest niezauważalne Dużo z nas tak zrobiło i nie widać tego. Ja też tak zrobiłem i czy na zdjęciach widać że dom stał się brzydki? Kamilo :wink: pamiętaj że jestes jedyna , która tak tu twierdzi .

Pozdrowienia szczególnie dla Ciebie

(ps..... można zobaczyć jakieś fotki Twojego Hermesa?)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oj zmienia, zmienia to bryłę. Nie wydłużając połaci dachu, zmienia się proporcje między murami a dachem, przecież powiększa się mur, a dach zostaje ten sam. Może w domu dwuspadowym podniesienie o jeden bloczek nie czyni tragedii, ale wyżej lub w dachu kopertowym to już mocno wpływa na wygląd dachu czyniąc go przykrótkim. już o tym mówiłam, że gdyby to nie było niekorzystne, to projektanci projektowaliby zawsze takie wysokie ścianki. Choć zauważyłam, że projektanci zaczynają projektować takie domy , wysoka ścianka kolankowa i taki mały "nałożony" na dom mały dach, ale są to domy o nowoczesnym charakterze.Całkiem ładne, ale trzeba konsekwentnie trzymać wykańczając go na zewnątrz, nie ma mowy o słonecznych żółtych tynkach o wzorze baranka.

... a ja uparcie twierdzę że podniesienie ścianki kolankowej do 2 pustaków jest niezauważalne Dużo z nas tak zrobiło i nie widać tego. Ja też tak zrobiłem i czy na zdjęciach widać że dom stał się brzydki? Kamilo :wink: pamiętaj że jestes jedyna , która tak tu twierdzi .

Pozdrowienia szczególnie dla Ciebie

(ps..... można zobaczyć jakieś fotki Twojego Hermesa?)

chciałem powiedzieć ze stoje murem za kamila!!!

przeciez w projekcie od wewnątrz jest 70 cm wysokosci to spokojnie wystarczy.

Ciężko się spierać o gusta. Jeśli chodzi o wysokość 70 to jest to dużo poniżej pasa tak? A myśleliście o wykończeniu? Nie ma szans podejść do okna. I to w przypadku gdy ocieplacie tylko jedną warstwą wełny pomiędzy krokwiami. Wtedy na krokwie dochodzi tylko ruszt i płyta GK. Po skosie licząc odejmie to z 5cm czyli zostaje Ci 65 :) . Jednak jeśli chcesz ocieplić poddasze jak należy i wyeliminować "zimną krokiew" to musicie dać na krokwie jeszcze drugą 5 cm warstwę wełny w poprzek plus płyta GK to da razem z rusztem ok 8cm ... czyli po skosie z 60cm co pozostawia 50cm na gotowo:) :) . Oczywiście to rzecz gustu.

Myślę że to ile miejsca komu potrzebne to sprawa osobista. Nie ma się co kłócić. Proponuję jednak zanim się ktoś wypowie pojechać i zobaczyć u kogoś wykończone poddasze bez zmian i porównać z poddaszem podniesionym. Jedynie wtedy "namacalnie" będzie można zdecydować co dla kogo lepsze.

Pozdrawiam serdecznie.

nie chce dodawac okien do drzwi balkonowych bo obawiam sie ze rogi byly by za blisko dachu, chciałbym zachowac mniej wiecej taka powierzchnie jak od frontu domu. jesli chodzi o wymiar to sam jeszcze dokładnie nie wiem. pomysł powstał dlatego ze wydaje mi sie ze mało swiatła dziennego bedzie w tych pokojach - jedno jest pewne projektant adaptujacy bedzie mial ze ma wesoło 8)

i powiem wam jeszcze w sekrecie ze na dzialce w czesci budowlanej na odcinku 25 metrow mam 3 metry przewyższenia i tez sie tym nie przejmuje

tu macie linka do mapki syt wys

http://foto.onet.pl/hz0bq,c484n54gyogy,dvcy5?D=1

Pozdrawiam

Szczepan

Światła wystarczy. Po wsytawieniu okna dochowego 78 x 140 jest super.

Wieczorem wstawię zdjęcia.

pzdr.

przeciez w projekcie od wewnątrz jest 70 cm wysokosci to spokojnie wystarczy.

Ścianka w projekcie to pełna tragedia. Ja u siebie podniosłem o jeden blczek Porthermu i wyszło średnio. Np. łóżko w sypialni bedę musiał lekko odsunąć od ściany żeby wtawać bez obawy.

http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,6ipzr,u.html

http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,82zzu,u.html

Można ok. 3 cm uratować ale trzeba przypolnowąć pomiarów drzwi tarasowych na górze aby nie zastawili zbyt dużo miejsca na wylewkę.

U mnie niestety musiałem dać 5cm stryro.

http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,cc0sx,u.html

Generalnie jeśli można to podnoście ściankę o min. 2 bloczki.

Odnośnie docieplenia to główna warstwa zależy od grubości krokwi. U mnie były 18cm więc maksymalnie wchodziła wełna 15cm. Ostatecznie musiałem dołożyć 10cm na zakładkę. Kolejne 3 cm obniżenia skosów ale za to mam nadzieję iż nie będzie piekarnika w lecie.

pzdr.

Adam 12 mamy te same poglądy. Apropo do 15cm wełny pomiędzy krokwiami dokładam tylko 5 na zakładkę (mam nadzieję że wystarczy) własnie dlatego by nie stracić na wysokości. Sprawdzałem to m.in. w łazience - tam wanna narożna jest pod skosem. Wyobrażacie sobie jak wstać w wannie nie waląc głową w skos?

maroco11 GRATULACJE! ... i do dzieła!

Adam napewno skorzystam z twojej rady jesli chodzi o okna dodatkowe bo pomyslalem sobie ze włoze tej samej wielkosci co sa w kotłowni i małej łazience obok drzwi balkonowych

ale scianki kolankowej nie podniose :p ja podobnie jak kamila mysle o takim odsunieciu od kolankowej tylko ze do wysokosci 90cm

poza tym moge Ci tylko pogratulowac bo czegos takiego jak u Ciebie na budowie to jeszcze nie widzialem bede brał przykład :D

Szczepan

Adam 12 mamy te same poglądy. Apropo do 15cm wełny pomiędzy krokwiami dokładam tylko 5 na zakładkę (mam nadzieję że wystarczy) własnie dlatego by nie stracić na wysokości. Sprawdzałem to m.in. w łazience - tam wanna narożna jest pod skosem. Wyobrażacie sobie jak wstać w wannie nie waląc głową w skos?

maroco11 GRATULACJE! ... i do dzieła!

ja odsuwam wannę o 40cm od ściany kolankowej .... :D

i zrezygnowałem z wylewki i ocieplenia pod wanną.

Muszę się pochwalić!

W sobotę u mnie na działce był totalny sajgon i 19-ście drzew dokonało swojego żywota. Niestety wszystkie je musiałem wyciąć bo kolidowały z domem. Ale za to teraz ile mam igliwia!!

Jeszcze tylko powyrywać korzenie i krzaki, brama wjazdowa tymczasowa i do dzieła. Planowany strat 31.03.2008.

Muszę się pochwalić!

W sobotę u mnie na działce był totalny sajgon i 19-ście drzew dokonało swojego żywota. Niestety wszystkie je musiałem wyciąć bo kolidowały z domem. Ale za to teraz ile mam igliwia!!

Jeszcze tylko powyrywać korzenie i krzaki, brama wjazdowa tymczasowa i do dzieła. Planowany strat 31.03.2008.

Proszę Pana a zgoda gminy na wycinkę była :lol:

Oczywiście, że tak, choć pierowtnie chcieli koniecznie zostawić jakieś drzewo: najpierw wskazali, te które znajdowałoby się w salonie, później te, które stałoby na środku wjazdu do garażu, dodając przy tym, że przecież wjazd i garaż da się przeprojektować!

:D

Ale po pewnych przepychankach słownych udało się i zgoda była. Teraz tylko muszę jeszcze posadzić nowe drzewka, co na pewno zrobie, ale po wybudowaniu domu.

Oczywiście, że tak, choć pierowtnie chcieli koniecznie zostawić jakieś drzewo: najpierw wskazali, te które znajdowałoby się w salonie, później te, które stałoby na środku wjazdu do garażu, dodając przy tym, że przecież wjazd i garaż da się przeprojektować!

:D

Ale po pewnych przepychankach słownych udało się i zgoda była. Teraz tylko muszę jeszcze posadzić nowe drzewka, co na pewno zrobie, ale po wybudowaniu domu.

ja tylko żartowałem. :D

Witam Wszystkich!!!

zlozylem papiery u projektanta, oto najnowsze wieści

zmiany te o ktorych pisalem wczesniej pozostaja.

dodatkowo zamiast terivy normalna płyta nad garazem rowniez

koszt to 2800zł a w tym:

zmiany w projekcie

naniesienie domu na dzialke

załatwienie warunków woda prad gaz

efektem koncowym ma byc pozwolenie na budowe za około 2 miesiące

pozdrawiam

Szczepan

koszt to 2800zł a w tym:

zmiany w projekcie

naniesienie domu na dzialke

załatwienie warunków woda prad gaz

efektem koncowym ma byc pozwolenie na budowe za około 2 miesiące

Czy architekt w to wliczył opłaty za uzgodnienia? Bo mi wydaje się że będzie 2800 dla architekta plus opłaty w każdym urzędzie osobno. Przecież wydanie samych mapek do celów opiniodawczych, potem do celów projektowych i wydanie samych uzgodnień kosztuje.

Nawiasem mówiąc ja to wszystko sam załatwiłem :)