zamareck 29.02.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 projektant powiedzial mi ze zalatwienie pozwolenia na budowe w tym warunki woda prad gaz dostep do drogi ma kosztowac 1800zł i 1000 na zmiany w projekcie strop, garaz, okna, i jakies tam pierdoly:) wydanie warunków a nie zaprojektowanie przylacza mediów to bedzie osobno Za wydanie warunków też płacisz opłaty urzędowe. Nie wspomnę już o mapkach. Do wydania warunków musisz zanieść mapkę. I czasem wystarcza zwykłe ksero a innym mapa do celów opiniodawczych z czerwonymi pieczęciami. Czyli rozumiem że 1800 zawiera już te opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 29.02.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 projektant powiedzial mi ze zalatwienie pozwolenia na budowe w tym warunki woda prad gaz dostep do drogi ma kosztowac 1800zł i 1000 na zmiany w projekcie strop, garaz, okna, i jakies tam pierdoly:) wydanie warunków a nie zaprojektowanie przylacza mediów to bedzie osobno Za wydanie warunków też płacisz opłaty urzędowe. Nie wspomnę już o mapkach. Do wydania warunków musisz zanieść mapkę. I czasem wystarcza zwykłe ksero a innym mapa do celów opiniodawczych z czerwonymi pieczęciami. Czyli rozumiem że 1800 zawiera już te opłaty. tak 1800zł i mnie nic nie interesuje z waszych wypowiedzi widze ze to chyba niska kwota powtarzam jeszcze raz za projekty przylaczy bede płacił osobno Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 02.03.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Sparsley>> ja płaciłem 1400 za adaptacje , zmiany itp i finalna rzecza było pozwolenie na budowe, które adaptacyjny przyniósł mi po dwóch tygodniach od momentu zlożenia w starostwei , oczywiscie mapki to sam załatwiałem i teraz jestem na etapie projektu przyłącza wodnego (500zł) , a przylącze elektryczne to juz robi energetyka i juz wpłaciem pierwszą rate tj 900zł. jak widac za papierki troche tzreba popłacic ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 03.03.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Jeśli ktoś poszukuje sprawdzonego i solidnego wykonawcę do zabudowy G/K to proszę o kontakt. Podam namiar na fachowca, który u mnie kończy całe poddasze. Z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć iż rzadko się spotyka tak solidnego wykonawcę. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 13.03.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jak widze znów zastój na tym forum To w takim razie podzielę sie z Wami moja wiadomoscią, ze moja ekipa wchodzi z pracami na początku kwietnia .[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 14.03.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 u nas bez zmian czekamy na dwie sprawy pozwolenia i klienta i do dziela pozdrawiam wszystkichSzczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrsj 14.03.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 projektant powiedzial mi ze zalatwienie pozwolenia na budowe w tym warunki woda prad gaz dostep do drogi ma kosztowac 1800zł i 1000 na zmiany w projekcie strop, garaz, okna, i jakies tam pierdoly:) wydanie warunków a nie zaprojektowanie przylacza mediów to bedzie osobno Za wydanie warunków też płacisz opłaty urzędowe. Nie wspomnę już o mapkach. Do wydania warunków musisz zanieść mapkę. I czasem wystarcza zwykłe ksero a innym mapa do celów opiniodawczych z czerwonymi pieczęciami. Czyli rozumiem że 1800 zawiera już te opłaty. tak 1800zł i mnie nic nie interesuje z waszych wypowiedzi widze ze to chyba niska kwota powtarzam jeszcze raz za projekty przylaczy bede płacił osobno Szczepan Jestem w trakcie więc opisuję- - 1000 zł dla architekta to rynkowa cena, nazwę ją normalną ale... no właśnie proponuję Ci uzgodnić szczegóły np : kto zapłaci za takie uzgodnienie jak ZUDP, czasami to jest duża kwota (np 500 zł) bo to wszystko zależy od długości przyłączy poszczególnych mediów, dodam tylko że niezależnie czy występujesz o pozwolenie na budowę samego domu czy z przyłączami uzgodnienie w ZUDP to podstawa i bez niego nie złożysz wniosku o pozwolenie na budowę - podczas nanoszenia zmian w projekcie nie robi tego tylko sam architekt ale cały zespół projektantów z innych branż z uprawnieniami do projektowania oni również (nawet jak nie ma żadnych zmian instalacji w domu w co wątpię ) muszą podpisać rysunki swoją pieczątką jak adaptujący czyli biorący odpowiedzialność. Dogadaj sobie z architektem czy w kwocie 1800 zł są też opłaty dla pozostałych projektantów adaptujących. A teraz dla wszystkich którzy są przed (dotyczy gminy Wieliczka) 1. wystąpienie o warunki przyłączenia - do poszczególnych zakładów wrysowujemy mniej więcej lokalizację domu nie koniecznie na aktualnej mapie i wypełniamy poszczególne wnioski, czekamy ok. 1 miesiąca i dostajemy warunki przyłączenia 2. architekt nanosi na mapę do celów projektowych(aktualna w odpowiedniej skali) dokładne miejsce usytuowania domu i mapa trafia do pozostałych branż które nanoszą na podstawie warunków przyłączeniowych wszystkie kabelki i rurki na zewnątrz naszego domu 3. taka mapa trafia do ZUDP czyli do zakładu uzgadniania dokumentacji projektowej. Tam sprawdzają wszystkie odległości domu od ogrodzenia, od sąsiadów, od szamba.... 4. właściwie teraz dopiero architekt i pozostali projektanci mogą przystąpić do nanoszenia wszystkich zmian architektonicznych, konstrukcyjnych i instalacji 5. zmiany muszą być zaznaczone na rysunkach i w opisie na czerwono, każda strona musi być opieczętowana i popisana przez tego kto zmiany wprowadził 6. i teraz dopiero składamy 4 egz. projektu budowlanego wraz ze wszystkimi uzgodnieniami które uzyskaliśmy oraz oświadczeniami o prawie do dysponowania nieruchomością wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę i to właściwie tylko tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 15.03.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Ja startuję od poniedziałku 17.03. Geodeta już wytyczył budynek, w poniedziałek zaczynamy kopać fundamenty. Jeszcze tylko zastanawiam się nad ogrodzeniem - czy inwestować już w docelowe czy zrobić jakąś tanią prowizorkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 15.03.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Ja startuję od poniedziałku 17.03. Geodeta już wytyczył budynek, w poniedziałek zaczynamy kopać fundamenty. Jeszcze tylko zastanawiam się nad ogrodzeniem - czy inwestować już w docelowe czy zrobić jakąś tanią prowizorkę... Może przeszkadzać przy podjeżdżaniu betoniarek itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 15.03.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 też tak myślałem, dlatego wstrzymam się jeszcze z docelowym ogrodzeniem i zrobię prowizorkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 16.03.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 też tak myślałem, dlatego wstrzymam się jeszcze z docelowym ogrodzeniem i zrobię prowizorkę. jeśli nie ma ciśnienia nie rób żadnego. przynajmniej do momentu wylania stropu. potem już betoniarki nie wjeżdżają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 16.03.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Kilka nowych fotek z zabudowy. Dla zainteresowanych. http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,e5mbi,u.html pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 16.03.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 też tak myślałem, dlatego wstrzymam się jeszcze z docelowym ogrodzeniem i zrobię prowizorkę. jeśli nie ma ciśnienia nie rób żadnego. przynajmniej do momentu wylania stropu. potem już betoniarki nie wjeżdżają. przepisy wymagają ogrodzenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 16.03.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 też tak myślałem, dlatego wstrzymam się jeszcze z docelowym ogrodzeniem i zrobię prowizorkę. jeśli nie ma ciśnienia nie rób żadnego. przynajmniej do momentu wylania stropu. potem już betoniarki nie wjeżdżają. przepisy wymagają ogrodzenia budowy. jak wielu innych bzdur. trzeba nauczyć się z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 16.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 mrsj daj sobie spokój z adaptacją projektu przez projektantów branżowych. Do pozwolenia na budowę wystarczy adaptacja projektu architektonicznego i zmiany konstrukcyjne. Instalacje i tak wykonuje się inaczej niż w projekcie. A po drugie nie ma obowiązku nanosić wszystkich przyłączy do pozwolenia na budowę domu. Przepisy się zmieniły i wymagane są tylko zapewnienia o przyłączu. Radzę złożyć potem osobny projekt z przyłączami jako osobne zgłoszenie robót. A dlaczego? Bo podczas odbioru podlega odbiorowi cały zakres pozwolenia na budowę, czyli jeśli wybudujesz dom, a spie.....ysz (ew. pozmieniasz) coś w kanalizie czy innych kabelkach i rurach i zgłosisz całość do odbioru ..... to nie odbiorą z tego powodu również budynku! A głupio tak całego domu z powodu jakiegoś przyłącza nie dać odebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 18.03.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Adam 12 a ile wyszło Ci metrów podbitki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza_Tczew 18.03.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja startuję od poniedziałku 17.03. Geodeta już wytyczył budynek, w poniedziałek zaczynamy kopać fundamenty. Jeszcze tylko zastanawiam się nad ogrodzeniem - czy inwestować już w docelowe czy zrobić jakąś tanią prowizorkę... witam ... a mysmy właśnie skończyli. Od weekendu mieszkamy. 17.03.07 rozpoczeły się wykopy pod fundament, także mija dokładnie rok i chata stoi. Życzę ci 'mekej' żebyś też juz za rok mieszkał i wszystkim forumowiczom powodzenia w budowie i spłacie kredytów ...poza tym fajnie wprowadzać się na wiosnę... chce się żyć pozdrawiam brzoza Tczew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 18.03.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Adam 12 a ile wyszło Ci metrów podbitki? 70 m.kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 18.03.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ktoś kończył elewację ? Ile jest dokładnie metrów ? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 18.03.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 witam ... a mysmy właśnie skończyli. Od weekendu mieszkamy. 17.03.07 rozpoczeły się wykopy pod fundament, także mija dokładnie rok i chata stoi. Życzę ci 'mekej' żebyś też juz za rok mieszkał i wszystkim forumowiczom powodzenia w budowie i spłacie kredytów ...poza tym fajnie wprowadzać się na wiosnę... chce się żyć pozdrawiam brzoza Tczew Gratulacje i miłego mieszkania a raczej domowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts