Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

brzoza Tczew

Widzę, że w sprawie kominka mamy identyczny gust, wkład od Was od gapiłam i obudowę chcę mieć taką samą tylko w białym kolorze, no i po moich przeróbkach mój kominek wypada bardziej na środku salonu. A jaką macie szerokość obudowy, bo właśnie te proporcje mi odpowiadają.

Pochwalcie się jeszcze kuchnią, jadalnią i salonem w większym ujęciu, nie dajcie się prosić :lol:

P.s. super macie "zestaw wypoczynkowy" w salonie :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

brzoza Tczew

Widzę, że w sprawie kominka mamy identyczny gust, wkład od Was od gapiłam i obudowę chcę mieć taką samą tylko w białym kolorze, no i po moich przeróbkach mój kominek wypada bardziej na środku salonu. A jaką macie szerokość obudowy, bo właśnie te proporcje mi odpowiadają.

Pochwalcie się jeszcze kuchnią, jadalnią i salonem w większym ujęciu, nie dajcie się prosić :lol:

P.s. super macie "zestaw wypoczynkowy" w salonie :)

co do kominka: szer obudowy 140, wysokość 250; obudowa frontowa to stiuk -taka imitacja marmuru

pochwalimy sie resztą jak skończymy urządzać - bo jeszcze ktoś powie żeśmy brudasy i bałaganiarze :oops:

dzis właśnie wymieniamy ten zestawik 'mini' na 'king size'

brzoza_Tczew - ładne fotki ;)

czy to jest wersja Hermes 1 w wersji lustrzanej z garażem jednostanowiskowym? Bo my taki właśnie budujemy więc miałbym pogląd.

Czy w narożu obok kominka u góry zamaskowane są schody? Czy podnosiliście ściankę kolankową - jakiej jest wysokości?

brzoza_Tczew - ładne fotki ;)

czy to jest wersja Hermes 1 w wersji lustrzanej z garażem jednostanowiskowym? Bo my taki właśnie budujemy więc miałbym pogląd.

Czy w narożu obok kominka u góry zamaskowane są schody? Czy podnosiliście ściankę kolankową - jakiej jest wysokości?

To są schody.

Ściankę można a nawet trzeba podnieść o min. 1 bloczek.

Kilka stron wcześniej było dużo na temat ścianki kolankowej w Hermiesie.

pzdr.

Nie macie może namiaru na jakiegoś bardzo dobrego kafelkarza ? Mam łazienkę do roboty. Dość skomplikowaną :D

z góry dziękuję za pomoc.

pzd

Mogę Ci polecić kogoś z rodziny, jest szybki i solidny, niestety przez to długo trzeba czekać, w grudniu miał zaklepane terminy do czerwca, więc teraz pewnie jest to znacznie dłużej, jak chcesz czekać to podam Ci namiary

Nie macie może namiaru na jakiegoś bardzo dobrego kafelkarza ? Mam łazienkę do roboty. Dość skomplikowaną :D

z góry dziękuję za pomoc.

pzd

Mogę Ci polecić kogoś z rodziny, jest szybki i solidny, niestety przez to długo trzeba czekać, w grudniu miał zaklepane terminy do czerwca, więc teraz pewnie jest to znacznie dłużej, jak chcesz czekać to podam Ci namiary

Będę wdzięczny za telefon. Może coś mu wyskoczyło i zrobi mi łazienkę na górze.

Możecie mi powiedzieć ile średnio kosztował was glazurnik za górną łazienkę ?

Moi fachowcy krzyknęli 6.000pln i coś mi się zdaje że to dużo.

pzdr.

Ja też zdecydowałam się na HERMESA ale 2. Bardzo fajny domek. Troszke zmian chcemy wprowadzić. m.in zklikwidowanie wiatrołapu tam gdzie jest gabinet przez co sie powiększy pokój, przeniesienie tarasu i zrobienie drzwi na wprost tarasu. Zastanawiam się również nad powiększeniem łazienki przez zmiejszenie wiatrołapu.

Narazie załatwiam papierkową robote ale już się nie mogę doczekać kiedy zacznę budowę:)

Ktoś z okolic Warszawy Łodzi może buduje ten domek. Chciałabym zobaczyć jak wygląda :)

kontakt: 2230933 gg lub e-mail [email protected]

Pozdrawiam

Mikej my dopiero zaczynamy od kwietnia stawiać ściany także fotki ewentualnie później, ale chcemy pozbyć się tej ściany łączącej schody z salonem, bo wnerwia mnie ten schodek w salonie pod sufitem, bardzo brzydko to wygląda, a tak, to robisz sobie ładne schody i masz otwarty salon.

Ja jeszcze chciałabym wrócić do tego kominka, chcę go przesunąć na środek, mój majster mówił nam że nie da się tego zrobić, czy aby na pewno? Czy komina nie można złamać, musi iść koniecznie w lini prostej?

Mikej my dopiero zaczynamy od kwietnia stawiać ściany także fotki ewentualnie później, ale chcemy pozbyć się tej ściany łączącej schody z salonem, bo wnerwia mnie ten schodek w salonie pod sufitem, bardzo brzydko to wygląda, a tak, to robisz sobie ładne schody i masz otwarty salon.

Ja jeszcze chciałabym wrócić do tego kominka, chcę go przesunąć na środek, mój majster mówił nam że nie da się tego zrobić, czy aby na pewno? Czy komina nie można złamać, musi iść koniecznie w lini prostej?

komin musi iść w linii prostej. Jak zlikwidujesz ścianę schody / salon będzie dużo lepiej. kominek można trochę przesunąć na łączeniu kominek / komin.

za dwa tygodnie będę montował kominek to przekaże informację o ile udało się przesunąć do środka.

pzdr.

Adam

Mam następującą wycenę budowy Hermesa w stanie surowym otwartym (płatność ryczałtem).

Zakres robót:

- roboty ziemne

- fundamenty z hydro i termoizolacją

- wylewka na gruncie

- ściany nośne parteru i poddasza

- elementy żelbetowe (strop, schody, balkony itd.)

- kominy

materiały: 70 000

robocizna: 35 000

Zakres robót:

- konstrukcja dachu

- folia na dachu

- dachówka ceramiczna

- okna dachowe

- rynny

materiały: 40 000

robocizna: 10 000

Razem stan surowy otwarty: 155 000 ( w tym 45 000 robocizna)

Co sądzicie o wycenie w tej wysokości ?

Mam następującą wycenę budowy Hermesa w stanie surowym otwartym (płatność ryczałtem).

Zakres robót:

- roboty ziemne

- fundamenty z hydro i termoizolacją

- wylewka na gruncie

- ściany nośne parteru i poddasza

- elementy żelbetowe (strop, schody, balkony itd.)

- kominy

materiały: 70 000

robocizna: 35 000

Zakres robót:

- konstrukcja dachu

- folia na dachu

- dachówka ceramiczna

- okna dachowe

- rynny

materiały: 40 000

robocizna: 10 000

Razem stan surowy otwarty: 155 000 ( w tym 45 000 robocizna)

Co sądzicie o wycenie w tej wysokości ?

Wygląda sensownie ale bez dokładnego określenia rodzaju materiałów to niewiele można powiedzieć. Różnice w cenach mogą sięgać 30%.

pzdr.

Jeśli chodzi o schody, to my przerobiliśmy na schody ze spocznikiem Chyba nigger też tak miał zajrzyjcie do jego galerii) ale i tak zostawiamy je otwarte na salon

W sprawie kominka: my mamy cały komin przesunięty, tak że kominek wypada bardziej na środku, przesuwając tylko trzeba uważać żeby wstrzelić się między krokwie jeśli się nie uda to trzeba robić wymian. również wkład można podłączyć bokiem, to trochę przesunie kominek. oczywiście takie podłączenie bokiem wymusza szerszą obudowę.

Komin można przesunąć wg moich obliczeń w głąb salonu maksymalnie o 30 cm. Większe przesunięcie może spowodować wejście komina w kosz dachowy, a to niezbyt dobre rozwiązanie.

A schody? Koniecznie otwarte na salon. Pozbywamy się wtedy ściany tworzącej klatkę schodową jak w bloku, okropnego skosu pod sufitem, no i optycznie zwiększamy salon :) .

Pozdrawiam

Komin można przesunąć wg moich obliczeń w głąb salonu maksymalnie o 30 cm. Większe przesunięcie może spowodować wejście komina w kosz dachowy, a to niezbyt dobre rozwiązanie.

A schody? Koniecznie otwarte na salon. Pozbywamy się wtedy ściany tworzącej klatkę schodową jak w bloku, okropnego skosu pod sufitem, no i optycznie zwiększamy salon :) .

Pozdrawiam

no fakt, teraz zobaczyłam w projekcie, że to koliduje z koszem, ja mam przedłużony garaż, przez co ja mam szerszy i wyższy kosz i mogłam sobie pozwolić na wyśrodkowanie kominka. Ale nawet 30 cm oraz podłączenie bokiem to już coś daje, jeśli komuś zależy na tym