Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Adam12 nie... prawie każdy żałuje ze podnosił ściankę kolankową, bo to psuje często bryłę budynku.

A ja już wymysliłam jak zrobię kabinę na dole: w kotłowni u mnie pralni zamiast okna dam luksfery i zrobię wnękę 80x80 z płytek z wejściem od właściwej łazienki. W szparę między ścianką kabiny i ścianę garażu zmieści się brudnik z sypem z górnej łazienki. :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W przypadku Hermesa to tylko podniesienie dach o 25 cm w górę. Czy może to zepsuć bryłę ? :(

Efekt jest taki, że standartowa ściana na poddaszu kończy się bardzo nisko czyli na około 65 - 70 cm a po dodaniu jednego bloczka na około 90 - 95 cm.

Byłem ostatnio u znajomych, których ścianki kolankowe maja 80 cm i przy moich 185 cm wzrostu prawie pół pokoju było dla mnie niedostępne.

No chyba, że na kolanach. :D

Mam dwa pytania:

1. Czy ktoś zakładał już rynny do Hermesa ? Macie może jakieś wstępne wyceny ?

2. W oryginalnym projekcie ścianka kolankowa ma 70cm. Chcę ją podnieść o jeden poziom czyli ok 95cm. Jak jest u was ?

:)

1. nie zakładałem, nie mam wycen ;)

2. docelowo będzie o kilka cm wyżej, wysokość trzech pustaków po zrobieniu podłogi.

nigg

W przypadku Hermesa to tylko podniesienie dach o 25 cm w górę. Czy może to zepsuć bryłę ? :(

ściany parteru wydają sie dość wysokie (mój budynek będzie podsypany ziemią więc to się zmieni no i jeszcze kompletny dach dojdzie) nie mniej przy 25cm zmiana proporcji może być już zauważalna.

Chyba że zamierzasz przedłużyć krokwie ?

Byłem ostatnio u znajomych, których ścianki kolankowe maja 80 cm i przy moich 185 cm wzrostu prawie pół pokoju było dla mnie niedostępne.

to już druga strona medalu ;)

nigg

No ale to zależy jeszcze w znacznym stopniu od kąta nachylenia dachu....

Jeden potekcjalny wykonawca proponował zamiane stropu terriva na monolit - podobno zyskałbym ok. 10-15 cm wysokości na samej grubości stropu :roll:

Ja całość robię z Porotherm 30cm, nośne 25cm a działówki 11,5. Na poddaszu również.

A czym zamierzasz docieplić sciany zewnętrzne ?

nigg

Na początku myślałem owełnie ale żeby zachować jej zalety trzeba wszystko wykończyć według "oddychalnego" systemu. Mam tu na myśli wszelkie kleje , podkłady, tynki no i na końcu farba musi też oddychać a to stwarza poważny problem z doborem materiałów. Zwłaszcza wewnątrz. Większość dzisiejszych "super zmywalnych " farb tworzy tak szczelną warstwę na ścianie, że można zapomnieć o oddychaniu.

Nie wspominając o cenie gdzie wełna jest o około 50 % droższa.

ściany parteru wydają sie dość wysokie (mój budynek będzie podsypany ziemią więc to się zmieni no i jeszcze kompletny dach dojdzie) nie mniej przy 25cm zmiana proporcji może być już zauważalna.

Chyba że zamierzasz przedłużyć krokwie ?

Za bardzo się nie martwię, że będzie to zauważalne. W sumie nie jest to zbyt wysoki dom ( ok. 8m ) a chcę mieć wystarczający komfort na poddaszu.

Z tymi krokwiami to mnie zaskoczyłeś. Ich przedłużenie spowodowało by również wydłużenie okapu. Mam racje ? Projektant ze mnie żaden stąd takie pytania. Pozorozmawiam z moim kierownikiem nie zgłaszam mi żadnych uwa g przy ustalaniu podniesienia ścianki kolankowej o jeden bloczek.

Dobrze, że zamówiłem wszystkie krokwie o 30 cm dłuższe. Może się przydać.

Tak chodzi mi o stan zero. według kosztorysu to 25 tyś.

Wszystko zależy od warunków tzw. ziemnych.

Jeżeli będziesz się trzymać projektu czyli ścianka na 7 warstw bloczków, bez drenażu i jakiś innych dodatków to powinno wystarczyć ale liczyłbym raczej 30.000 pln.

Ja wydałem ok. 25.000 na materiały + ok. 9000 za robotę. Ale mam 10 warstw bloczków, drenaż, kanalizajację, izolacja z Izohanu + hydromax 8cm. No i weszło prawie 250 ton piasku. :D

• 3 weeks później...

Hej.

Budujecie, bo tu taka cisza. Byście pochwalili sie postępami prac, mogłabym pooglądać Wasze domki, bo mojego jak tak dalej będzie to i za dwa lata nie zobaczę, bo moja pani architekt zwodzi mnie już prawie trzy miesiące. ponoć jutro już projekt ma być, ale to już nie pierwszy raz słyszę. :(

Hej.

Budujecie, bo tu taka cisza. Byście pochwalili sie postępami prac, mogłabym pooglądać Wasze domki, bo mojego jak tak dalej będzie to i za dwa lata nie zobaczę, bo moja pani architekt zwodzi mnie już prawie trzy miesiące. ponoć jutro już projekt ma być, ale to już nie pierwszy raz słyszę. :(

Ja stoję i czekam na wykonawcę. Nie użyję słów jakie mi się cisną. Miał wejść na koniec października i robić ściany szczytowe i dach. W ten poniedziałek po raz drugi przesunął termin na przyszły tydzień. :evil:

Wyjdzie na to, że będą robić dach w grudniu.