Kamila79 23.10.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Adam12 nie... prawie każdy żałuje ze podnosił ściankę kolankową, bo to psuje często bryłę budynku. A ja już wymysliłam jak zrobię kabinę na dole: w kotłowni u mnie pralni zamiast okna dam luksfery i zrobię wnękę 80x80 z płytek z wejściem od właściwej łazienki. W szparę między ścianką kabiny i ścianę garażu zmieści się brudnik z sypem z górnej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 23.10.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 W przypadku Hermesa to tylko podniesienie dach o 25 cm w górę. Czy może to zepsuć bryłę ? Efekt jest taki, że standartowa ściana na poddaszu kończy się bardzo nisko czyli na około 65 - 70 cm a po dodaniu jednego bloczka na około 90 - 95 cm. Byłem ostatnio u znajomych, których ścianki kolankowe maja 80 cm i przy moich 185 cm wzrostu prawie pół pokoju było dla mnie niedostępne. No chyba, że na kolanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 23.10.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 To trzeba było stanać do tej drugiej kolejki jak Bozia dzieliła wzrost i intelekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 23.10.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Ostro. Dobrze, że mam dzisiaj dobry humor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 23.10.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 To miał być żart . Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 23.10.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 To miał być żart . Przepraszam Wiem. Wysłałem mailem kilka zdjęć z kolejnych etapów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigger 23.10.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Ja całość robię z Porotherm 30cm, nośne 25cm a działówki 11,5. Na poddaszu również. A czym zamierzasz docieplić sciany zewnętrzne ? nigg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigger 23.10.2006 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Mam dwa pytania: 1. Czy ktoś zakładał już rynny do Hermesa ? Macie może jakieś wstępne wyceny ? 2. W oryginalnym projekcie ścianka kolankowa ma 70cm. Chcę ją podnieść o jeden poziom czyli ok 95cm. Jak jest u was ? 1. nie zakładałem, nie mam wycen 2. docelowo będzie o kilka cm wyżej, wysokość trzech pustaków po zrobieniu podłogi. nigg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigger 23.10.2006 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 W przypadku Hermesa to tylko podniesienie dach o 25 cm w górę. Czy może to zepsuć bryłę ? ściany parteru wydają sie dość wysokie (mój budynek będzie podsypany ziemią więc to się zmieni no i jeszcze kompletny dach dojdzie) nie mniej przy 25cm zmiana proporcji może być już zauważalna. Chyba że zamierzasz przedłużyć krokwie ? Byłem ostatnio u znajomych, których ścianki kolankowe maja 80 cm i przy moich 185 cm wzrostu prawie pół pokoju było dla mnie niedostępne. No chyba, że na kolanach. to już druga strona medalu nigg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 24.10.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Byłem ostatnio u znajomych, których ścianki kolankowe maja 80 cm i przy moich 185 cm wzrostu prawie pół pokoju było dla mnie niedostępne. No chyba, że na kolanach. No ale to zależy jeszcze w znacznym stopniu od kąta nachylenia dachu.... Jeden potekcjalny wykonawca proponował zamiane stropu terriva na monolit - podobno zyskałbym ok. 10-15 cm wysokości na samej grubości stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 24.10.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ja całość robię z Porotherm 30cm, nośne 25cm a działówki 11,5. Na poddaszu również. A czym zamierzasz docieplić sciany zewnętrzne ? nigg Na początku myślałem owełnie ale żeby zachować jej zalety trzeba wszystko wykończyć według "oddychalnego" systemu. Mam tu na myśli wszelkie kleje , podkłady, tynki no i na końcu farba musi też oddychać a to stwarza poważny problem z doborem materiałów. Zwłaszcza wewnątrz. Większość dzisiejszych "super zmywalnych " farb tworzy tak szczelną warstwę na ścianie, że można zapomnieć o oddychaniu. Nie wspominając o cenie gdzie wełna jest o około 50 % droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 24.10.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 W przypadku Hermesa to tylko podniesienie dach o 25 cm w górę. Czy może to zepsuć bryłę ? ściany parteru wydają sie dość wysokie (mój budynek będzie podsypany ziemią więc to się zmieni no i jeszcze kompletny dach dojdzie) nie mniej przy 25cm zmiana proporcji może być już zauważalna. Chyba że zamierzasz przedłużyć krokwie ? Za bardzo się nie martwię, że będzie to zauważalne. W sumie nie jest to zbyt wysoki dom ( ok. 8m ) a chcę mieć wystarczający komfort na poddaszu. Z tymi krokwiami to mnie zaskoczyłeś. Ich przedłużenie spowodowało by również wydłużenie okapu. Mam racje ? Projektant ze mnie żaden stąd takie pytania. Pozorozmawiam z moim kierownikiem nie zgłaszam mi żadnych uwa g przy ustalaniu podniesienia ścianki kolankowej o jeden bloczek. Dobrze, że zamówiłem wszystkie krokwie o 30 cm dłuższe. Może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 30.10.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam.Czy możecie mi podać ile Wam wyszły fundamenty razem z izolacją z podziałem na materiał i robociznę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.10.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam. Czy możecie mi podać ile Wam wyszły fundamenty razem z izolacją z podziałem na materiał i robociznę? Pozdrawiam Pytasz do stanu "0" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 30.10.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Tak chodzi mi o stan zero. według kosztorysu to 25 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.10.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Tak chodzi mi o stan zero. według kosztorysu to 25 tyś. Wszystko zależy od warunków tzw. ziemnych. Jeżeli będziesz się trzymać projektu czyli ścianka na 7 warstw bloczków, bez drenażu i jakiś innych dodatków to powinno wystarczyć ale liczyłbym raczej 30.000 pln. Ja wydałem ok. 25.000 na materiały + ok. 9000 za robotę. Ale mam 10 warstw bloczków, drenaż, kanalizajację, izolacja z Izohanu + hydromax 8cm. No i weszło prawie 250 ton piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 14.11.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Hej. Budujecie, bo tu taka cisza. Byście pochwalili sie postępami prac, mogłabym pooglądać Wasze domki, bo mojego jak tak dalej będzie to i za dwa lata nie zobaczę, bo moja pani architekt zwodzi mnie już prawie trzy miesiące. ponoć jutro już projekt ma być, ale to już nie pierwszy raz słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 15.11.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Hej. Budujecie, bo tu taka cisza. Byście pochwalili sie postępami prac, mogłabym pooglądać Wasze domki, bo mojego jak tak dalej będzie to i za dwa lata nie zobaczę, bo moja pani architekt zwodzi mnie już prawie trzy miesiące. ponoć jutro już projekt ma być, ale to już nie pierwszy raz słyszę. Ja stoję i czekam na wykonawcę. Nie użyję słów jakie mi się cisną. Miał wejść na koniec października i robić ściany szczytowe i dach. W ten poniedziałek po raz drugi przesunął termin na przyszły tydzień. Wyjdzie na to, że będą robić dach w grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigger 15.11.2006 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 U nas też był zastój przez trzy tygodnie. W poniedziałek wrócili dekarze i ruszyli konkretnie z robotą. Wygląda na to że przed końcem tygodnia pojawi sie pierwszy czarny cemencik na dachu nigg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 15.11.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts