Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super wiadomość! U mnie na poddaszu posadzki już wylane, a na dole wszystkie styropiany ułożone, zrobiona podłogówka i jutro idą posadzki na parterze !!! :D

A potem?

Potem odpoczynek. Należy mi się po tygodniu spędzonym na kolanach.

(wszystko na fotkach w albumie)

No pięknie pięknie :)) Zamareck czy Ty kładłeś ceramikę? Ile Cię wyniosła?

Witam Wszystkich.

Mam szybkie pytanie : jak rozwiazaliście kwestię montarzu barierek na balkonach ?

pzdr.

:)

A możesz sprecyzować pytanie?

Nie mam jeszcze balkonu ale już myślałem nad mocowaniem. Najlepsze jest z punktu widzenia szczelności zamocować od spodu balkonu tylko fatalnie to wygląda (moja prywatna opinia). Ja planuję nawiercić tradycyjne otwory od góry wstawić tam kotwy do których przyspawam stopki balkonu. Pozostaje tylko uszczelnić miejsca nawiertu i przejścia stopek przez izolację. Myślę że stopki można osadzić w rurce PCV wokół której będzie izolacja płyty, a szczelinę w rurce zalać jakąś żywicą.

Witam Wszystkich.

Mam szybkie pytanie : jak rozwiazaliście kwestię montarzu barierek na balkonach ?

pzdr.

:)

A możesz sprecyzować pytanie?

Nie mam jeszcze balkonu ale już myślałem nad mocowaniem. Najlepsze jest z punktu widzenia szczelności zamocować od spodu balkonu tylko fatalnie to wygląda (moja prywatna opinia). Ja planuję nawiercić tradycyjne otwory od góry wstawić tam kotwy do których przyspawam stopki balkonu. Pozostaje tylko uszczelnić miejsca nawiertu i przejścia stopek przez izolację. Myślę że stopki można osadzić w rurce PCV wokół której będzie izolacja płyty, a szczelinę w rurce zalać jakąś żywicą.

Trafiłeś w sedno. Mam dokładnie ten sam problem.

Słyszałem iż nawiercanie nie jest potrzebne ponieważ wszytko będzie zalewane posadzką i nie ma mowy o wyrwaniu. Pomysł z rurką PCV jest bardzo dobry.

Największy problem to jak odseparować metal stopki od wylewki / betonu.

Fachowcy od balustrad nie bardzo chcę się pochwalić jak to robią

pzdr.

Słuchajcie mam pytanie, ile Was wyniosła hudraulika, tzn wyprowadzenie rur z fundamentu, u nas wyszło 37 mb, gościu policzył sobie za to z materiałem 2.500 tys, powiedział że 30 zł kosztował go metr rury!! kiedy my patrzymy w necie a metr rury kosztuje 5 zł. Mąż mu nie zapłacił, powiedział, że wpierw się zorientuje, bo coś mu nie gra. Ile wyszło to u Was.

I jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Was ma ogrzewanie pompą ciepła? Nasz kierownik budowy powiedział, że to bardzo dobre rozwiązanie i duża oszczędność, ale jak jest w rzeczywistości?

Słuchajcie mam pytanie, ile Was wyniosła hudraulika, tzn wyprowadzenie rur z fundamentu, u nas wyszło 37 mb, gościu policzył sobie za to z materiałem 2.500 tys, powiedział że 30 zł kosztował go metr rury!! kiedy my patrzymy w necie a metr rury kosztuje 5 zł. Mąż mu nie zapłacił, powiedział, że wpierw się zorientuje, bo coś mu nie gra. Ile wyszło to u Was.

I jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Was ma ogrzewanie pompą ciepła? Nasz kierownik budowy powiedział, że to bardzo dobre rozwiązanie i duża oszczędność, ale jak jest w rzeczywistości?

2.500 to trochę przesadził. Ja płaciłem około 1400pln za komplet. Wyprowadzenie wody, kanalizy i wszystkich innych rurek pod wylewkę.

Pamiętaj o powietrzu do kominka.

pzdr.

Dzięki Adam, tak mysleliśmy, mój mąż wyliczył 1500, wyobraź sobie, że to po znajomości...Gościu nie chciał podać ceny przed robotą, powiedział- dogadamy się... No to się dogadają :)

Co do kominka zwrócę na to uwagę.

mi jeden fachowiec od drenażu powiedział 5.000. też niby po znajomości. Panowie od rurek wykapali i położyli drenaż za 1000. :D

Witam wszystkich!

Zdecydowałam się na projekt Hermes i mam w związku z tym pytanie czy ktoś buduje lub wybudował taki dom gdzieś w okolicach Gliwic lub w ogóle na Górnym Śląsku i czy ewentualnie byłaby możliwość obejrzenia tej budowy.

Pozdrawiam, Agnieszka.