_Adam12 09.04.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Po wielkich bólach znam juz całkowity koszt mojego systemu ogrzewania : - kominek z płaszczem - solary - kocioł kondensacyjny. Wszystko spięte w jeden układ. Jeśli ktoś ma za dużo kasy to mogę podać ile coś takiego kosztuje pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 09.04.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Ja byłabym zainteresowana kosztami. U nas kierownik budowy zaproponował pompę ciepła i kominek z płaszczem wodnym, ponieważ u nas nie ma gazu na działce i w najbliższym czasie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 09.04.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 W takim razie podaję. 1. Viessman Vitodens 300 19kW (ster. Vitotronic 200 ) + zasobnik Vitosol B100 300l ( dwie wężownice ) --- 11.500.2. Makroterm Caro 18kW z zabezpieczeniem - 8.200 3. Solary Viessman Vitosol 100 F + syst. mont. --- 5.900 4. Osprzęt kotłowni kompletny ( komin, pompy, mieszacze itp ) --- ok. 8.750 5. Osprzęt kominka ( złączki, rurki CU itp ) --- 1.000 6. Montaż solarów - 2.4007. Montaż komina - 350 8. Montaż kotłowni - 1.8009. Montaż kominka - 1.800 10. Uruchomienie - 600 w sumie ok. 42.000 pln. Wykonawcą będzie firma z Wrocławia specjalizująca się z skomplikowanych instalacjach i przez to bardzo droga. System kominka posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem w przypadku braku zasilania oraz wkład z pyrolizą. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 10.04.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 I jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Was ma ogrzewanie pompą ciepła? Nasz kierownik budowy powiedział, że to bardzo dobre rozwiązanie i duża oszczędność, ale jak jest w rzeczywistości? Ja planuje, ale o efektach pogadamy najwcześniej za rok... Patrząc na ceny, które podał Adam , to pompa tania jest nawet inwestycyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 10.04.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 I jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Was ma ogrzewanie pompą ciepła? Nasz kierownik budowy powiedział, że to bardzo dobre rozwiązanie i duża oszczędność, ale jak jest w rzeczywistości? Ja planuje, ale o efektach pogadamy najwcześniej za rok... Patrząc na ceny, które podał Adam , to pompa tania jest nawet inwestycyjnie Mam 2 znajome osoby, które zamontowały pompę ciepła. Jak twierdzą sprawa czysta i super wygodna w eksploatacji. W to nie wątpię. Jednak koszt wykonania to około 30 - 35 tys. zł. A eksploatacja? Są bardzo zdziwieni że ta pompa ciągnie strasznie prąd. Niestety to nie działa na powietrze. A mając na uwadze rosnące ceny prądu zastanawiałbym się na tym. Ale moja opinia pochodzi tylko z obserwacji innych a nie z posiadania własnej instalacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 10.04.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 I jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Was ma ogrzewanie pompą ciepła? Nasz kierownik budowy powiedział, że to bardzo dobre rozwiązanie i duża oszczędność, ale jak jest w rzeczywistości? Ja się już 'wyleczyłem' z pompy ciepła, też na podstawie opinii znajomych, u których już kilka sezonów to chodzi. 1. Ciągnie prąd i to niemało. 2. Efektywność - w bardzo duże mrozy w domu było po prostu zimno. 3. Nienajlepiej sprawdza się w układach mieszanych, tzn. podłogówka parter + kaloryfery na piętrze - tak chce zrobić. Z założenia jest to urządzenie niskotemperaturowe, wtedy osiąga dużą sprawność i efektywność. Jeśli kaloryfery to specjalne niskotemperaturowe o dużej powierzchni, ale nawet wtedy nie są one dość wydajne. Powtórzę - to wyłącznie moje subiektywne wnioski i opinie użytkowników. Na tą chwilę decyduję się na kondensacyjny kocioł gazowy jednofunkcyjny, ze zbiornikiem ok 100L i cyrkulacja, np http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/podgrzewacze-wody/produkt_vaillant/VSC_ecoCOMPACT.html Do tego kominek z DGP i wszystko. No, ewentualnie solary ale to będzie zależało od kosztów stanu surowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 10.04.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Bo o PC to trzeba myśleć od początku i odpowiednio m.in. ocieplić dom. Podajcie więcej danych bo to że ktoś ma PC i źle mu działa, to tak jakbym napisał, że mam czerwony samochód i dużo pali - nigdy więcej czerwonego samochodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 10.04.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Koszty należy trochę inaczej kalkulować. W mojej wycenie są elementy za około 8.000, które tak czy inaczej muszą się znaleźć w kotłowni. Bez różnicy czy jest to system na PC czy na kotle. Bardzo trafna uwaga jest dotycząca łączenia ogrzewania niskotemperaturowego takiego jak podłogówka z klasycznymi grzejnikami. Te ostanie muszą być bardzo dużej powierzchni aby były efektywne. Odnośnie późniejszego podłączenia solarów to przerabiałem ten temat i jest to bardzo trudne. Trzeba od samego początku przygotować kotłownie, specjalny zbiornik na wodę z podwójną wężownicą, instalację z CU + elektryka na sterowanie , mieszacze plus pompy + uwzględnić to przy użytym programatorze. Generalnie to średnio się to kalkuluje biorąc pod uwagę zestrojenie tego wszystkiego razem. Osobiście uważam system rozbudowany nie ma szans się zwrócić jako inwestycja ale przynajmniej rachunki będą zdecydowanie mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 10.04.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Generalnie to średnio się to kalkuluje biorąc pod uwagę zestrojenie tego wszystkiego razem. Tzn. wg Ciebie solary się nie kalkulują czy podłączanie ich do już działającej instalacji? Bo jeśli to drugie to się nie zrozumieliśmy - nie chcę podłączać ich później tylko od razu z całością instalacji, na później odłożyłem tylko decyzję czy wogóle się w nie ładować. Mam czas, architekt dopiero kończy adaptację projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 10.04.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Generalnie to średnio się to kalkuluje biorąc pod uwagę zestrojenie tego wszystkiego razem. Tzn. wg Ciebie solary się nie kalkulują czy podłączanie ich do już działającej instalacji? Bo jeśli to drugie to się nie zrozumieliśmy - nie chcę podłączać ich później tylko od razu z całością instalacji, na później odłożyłem tylko decyzję czy wogóle się w nie ładować. Mam czas, architekt dopiero kończy adaptację projektu same solary to koszt około 6 - 7 tys. plus montaż ok. 2.000 ale przygotowanie kotłowni jest znacznie bardziej skomplikowane. Miałem na myśli iż od samego początku trzeba praktycznie wszystko przygotować pod taki system. Czy to się zwróci to nie wiem. U mnie będzie działać mniej więcej tak : 1. kominek z płaszczem - ogrzewanie CO ( jeśli jest wygaszony => kocioł ) 2. solary - ciepła woda ( jeśli nie ma słońca => kocioł ) podobno takie rozwiązanie jest najbardziej efektywne. w zimie kiedy jest ładna pogoda i palimy w kominku kocioł jest praktycznie nieużywany Jak to wpłynie na rachunki to przekonam się dopiero po dwóch latach jak będzie dobrze przygotowane drzewo i dom się "dogrzeje". pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 10.04.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 2. solary - ciepła woda ( jeśli nie ma słońca => kocioł ) A masz już jakieś doświadczenia jak się taki układ sprawuje? Czy w sezonie letnim solary np 2 standardowe panele w istotnym stopniu odciążają kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 10.04.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 2. solary - ciepła woda ( jeśli nie ma słońca => kocioł ) A masz już jakieś doświadczenia jak się taki układ sprawuje? Czy w sezonie letnim solary np 2 standardowe panele w istotnym stopniu odciążają kocioł? Według specjalisty od firmy montującej nie pierwszy taki układ przy zbiorniku 300l kocioł się włącza bardzo rzadko. Wszystko jednak zależy od zużycia wody. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 11.04.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 czesc wszystkim!!! a jaka ma zywotnosc taki system ile lat to pociagnie i czy w tym okresie realnie sie na tym zaoszczedzi ??? Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoskwinka 12.04.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 witam wszystkich hermesowiczów. z zapartym tchem sledze cały wątek i wiele cennych rad uzyskałam czytając o waszych zmaganiach podczas budowy. przymierzamy sie do budowy hermesa z jednostanowiskowym garażem. zastanawia mnie jedno - czy da sie upchnąc w łazience na górze jeszcze prysznic,przy założeniu, że całość podniesie się o 1 lub 2 pustaki? no i jeszcze jedno - podobnie jak adam12 i zamierzamy zaadaptować strych na gabinet i tu nasuwa się kolejne pytanie - czy da się jakoś zrobić wejście do tego gabinetu na tej samej wysokości co reszta pomieszczeń na górze? lub tak przerobić schody by wejscie do tego gabinetu było ze spocznika, bez zadnych schodkow w dol do gabinetu? chcielibysmy by dom był ogrzewany peletami lub ekogroszkiem - czy ta kotłownia ma wystarczajace wymiary na kociol z podajnikiem? no i ostatnie pytanie, dom w założeniu przeznaczony jest dla rodziny z 1 dzieckiem. mi się marzy na górze przerobić jeden z tych 11metrowych pokoi na pralnie z suszarnią i prasowalnia i składem bielizny pościelowej, ręczniki itp., by nie latać z brudnymi rzeczami na dól do prania, a później nie targać z dołu stert upranych i uprasowanych rzeczy do szaf w pokojach na górze. da sie jakoś tak poprowadzic rurę z wodą i odpływ do pralki do tego pokoju po prawej stronie naprzeciwko schodów? będę wdzięczna za każde sugestie, bo co tu ukrywac, mhmm... z wyobraźnią przestrzenną i techniką to u mnie tak jakby lekko jak zauważyłam na bakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 12.04.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 czy da sie upchnąc w łazience na górze jeszcze prysznic,przy założeniu, że całość podniesie się o 1 lub 2 pustaki? Tak da się. My umieściliśmy go przy kominie przesuwając kibelek pod ścianę ze skosem, a przy wylewaniu podłóg pozostawiliśmy dziurę by zyskać dodatkowe 10cm. czy da się jakoś zrobić wejście do tego gabinetu na tej samej wysokości co reszta pomieszczeń na górze? lub tak przerobić schody by wejscie do tego gabinetu było ze spocznika, bez zadnych schodkow w dol do gabinetu? Ciekawy pomysł. Myślę że jedyne wyjście to zrobić następne schody zabiegowe w miejscu garderoby bez ściany od strony holu (niestety rezygnując z garderoby całkowicie). chcielibysmy by dom był ogrzewany peletami lub ekogroszkiem - czy ta kotłownia ma wystarczajace wymiary na kociol z podajnikiem? Ja wciskam piec z podajnikiem ale przesunąłem drzwi od strony mieszkania maksymalnie do łazienki bo kocioł jest głęboki i drzwi będą uderzać w niego lub będzie zawadzał w przejściu z garażu do domu. dom w założeniu przeznaczony jest dla rodziny z 1 dzieckiem Jak doszłaś do takiego wniosku ??? Ten dom ma na górze 3 sypialnie czyli dla rodziny 2+2 !!! Nie liczę dodatkowego pokoiku na dole. mi się marzy na górze przerobić jeden z tych 11metrowych pokoi na pralnie z suszarnią i prasowalnia ... da sie jakoś tak poprowadzic rurę z wodą i odpływ do pralki do tego pokoju po prawej stronie naprzeciwko schodów?..... Hmmmmmm dziwne, ale rzecz gustu. Rurki da się przeprowadzić bez problemu, fachowcy Ci to zrobią. Nie szkoda Ci pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoskwinka 12.04.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 zamareck dziekuje, dziekuje, dziekuje , dziekuje za odpowiedz. to tak na gorąco, po przeczytaniu.z garderoby nie mozemy zrezygnowac,bo w załozeniu największy pokoj na gorze jest dla syna. pamietam jak sama dorastalam w klitce i chcialabym, aby on miał miejsce na nauke, wypoczynek, a w niedalekiej przyszlosci na swobodne przyjmowanie kumpli.... plci zenskiej tez dla nas pozostanie sypialnia11,9 z garderobą - oddajac mu najwiekszy pokoj zabierzemy garderobę przypisaną do najwiekszego pokoju na gorze. tak wiec niestety nie mozemy z niej zrezygnowac . piszac, ze projekt jest przeznaczony dla rodziny 2+1 miałam na myśli indywidualne przystosowanie go do potrzeb naszej rodziny - bedziemy mieszkac tam tylko w trojkę, z opcja, ze syn pojdzie w przyszlosci na studia i zostaniemy sami. z tym tez sie wiaze pomysl przeksztalcenia jednego pokoju w taki pomieszczenie na gorze. nasza praca wymaga sformalizowanego ubioru, do tego moje dziecko brudzi sie na potege i uwierz mi wymaga to prania i prasowania na okraglo, a mi sie nie usmiecha bieganie z tym wszystkim w relacji gora -dol. jak rozwiazales problem skladowania opalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 12.04.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Opał będę składował w altanie ogrodowej. Zrobiłem specjalnie drzwi na tyłach garażu do przenoszenia go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 13.04.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 brzoskwinka jest możliwość zrobienia domu na jednym poziomie tak ma krysiam (garaż też jest bez schodów z tego co pamiętam). Ja mam też przerobione schody na schody ze spocznikiem na całej szerokości, tylko że nie zmieniałam wysokości wejścia. w czasie adaptacji projektu architekt musiałby przerobi schody, może trochę strop , ale na pewno da się to zrobić A tak nawiasem mówiąc to spory dom dla rodziny 2+1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 13.04.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Chyba źle zrozumiałem o wejściu do tego gabinetu. Wy piszecie o tym pomieszczeniu nad garażem, a ja kombinowałem jak wejść na ten strych nad poddaszem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoskwinka 13.04.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 dziekuje adam12 za odpowiedz. zamareck temat jest dla mnie nowy, wiec i precyzja w formulowaniu mysli kuleje planuje budowe jakies 60 km od wroclawia, bez generalnego wykonastwa, faktur nie potrzebuje. raczej zakladamy branie ludzi do poszczegolnych etapow. wykonczeniowka - panele, malowanie, kafelki,zabudowa szaf, wnek, garderob, montaz bialej hydrauliki robi rodzina robocizna za za free.myslicie, ze jest szansa, ze zmieszcze sie w 300 tys? z instalacjami.jako ogrzewanie to jakis piec na ekogroszek, ladowany raz na tydzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts