Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba źle zrozumiałem o wejściu do tego gabinetu. Wy piszecie o tym pomieszczeniu nad garażem, a ja kombinowałem jak wejść na ten strych nad poddaszem ... :wink:

przecież w projekcie jest zaznaczone gdzie można dać właz na stryszek :roll:, mogę zrobić zdjęcie moich schodkow na stryszek i je wrzucić

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziekuje adam12 za odpowiedz. zamareck temat jest dla mnie nowy, wiec i precyzja w formulowaniu mysli kuleje :D planuje budowe jakies 60 km od wroclawia, bez generalnego wykonastwa, faktur nie potrzebuje. raczej zakladamy branie ludzi do poszczegolnych etapow. wykonczeniowka - panele, malowanie, kafelki,zabudowa szaf, wnek, garderob, montaz bialej hydrauliki robi rodzina robocizna za za free.myslicie, ze jest szansa, ze zmieszcze sie w 300 tys? z instalacjami.jako ogrzewanie to jakis piec na ekogroszek, ladowany raz na tydzien.

jeśli do tej kwoty zaliczasz już cenę szaf, garderób to może być ciężko, ale jest to możliwe. no i z panelami i innymi elementami wykończenia nie poszalejesz.

Proponuję szukać na internecie np. allegro i tam szukać materiałów- tam Ytong jest tańszy niż był rok temu i jedzie z Niemiec lub Czech. jeśli na dolny śląsk to mogęę polecić jednego gostka u którego zamawiałam ytonga na ścianki działowe. fakt że trzeba takie zakupy planować wcześniej, teraz np czekałam 6 tygodni na taśmę do foli na dach, bo nie dołożyli do przesyłki, i troche kręcą, że to wina poczty bo już dosłali. Ale w ten sposób można dużo zaoszczędzić, np na wełnie jestem 800 zł do przodu

przecież w projekcie jest zaznaczone gdzie można dać właz na stryszek :roll:, mogę zrobić zdjęcie moich schodkow na stryszek i je wrzucić

Tak, są schodki opuszczane, ale ja chciałem przedobrzyć i zacząłem podpowiadać jak zrobić pełnowymiarowe schody zabiegowe...

Apropo Kamila chętnie obejrzę Twoje schodki bo wlaśnie jestem przed zakupem takowych :).

Witajcie po przerwie . w linku ponizej znajdziecie kilka fotek mojej działeczki skany przeróbek jakich dokonałem, moze komuś to przyniesie natchnienie :-)) A tak w ogóle to czekam na wejscie ekipy, moze w tym tygodniu???

http://foto.onet.pl/iraeb,kk0eokkcgk9j,eguvn,u.html#eguvn

maroco11 po przeróbkach wygląda super. Ja przerabiając podstawowy projekt Hermesa nie dałem rady zrobić tyle co w Hermesie 2.

maroco11 po przeróbkach wygląda super. Ja przerabiając podstawowy projekt Hermesa nie dałem rady zrobić tyle co w Hermesie 2.

No cóż kazdy dostosowuje projekt pod własne pomysły. Zamareck cieszę sie, ze spodobal Ci nas zpomysł odnośnie adaptacji, jak juz bedzie cos widac na placu budowy, to pamiętaj,z e w każdej chwili mozesz wpaść i zobaczyc to w rzeczywistosci :-))

dziekuje adam12 za odpowiedz. zamareck temat jest dla mnie nowy, wiec i precyzja w formulowaniu mysli kuleje :D planuje budowe jakies 60 km od wroclawia, bez generalnego wykonastwa, faktur nie potrzebuje. raczej zakladamy branie ludzi do poszczegolnych etapow. wykonczeniowka - panele, malowanie, kafelki,zabudowa szaf, wnek, garderob, montaz bialej hydrauliki robi rodzina robocizna za za free.myslicie, ze jest szansa, ze zmieszcze sie w 300 tys? z instalacjami.jako ogrzewanie to jakis piec na ekogroszek, ladowany raz na tydzien.

300.000 --- będzie bardzo ciężko chyba, że wersja super oszczędna.

Sama robota plus materiały stan surowy otwarty to około 150 - 180k pln.

.jako ogrzewanie to jakis piec na ekogroszek, ladowany raz na tydzien.

obawiam się, że takie rzeczy to tylko w erze :D

na forum jest osobny watek o piecach na ekogroszek. możesz poczytać jak to wychodzi w praktyce.

pzdr.

dziękuję kamila za cenne rady, a jak już konkretnie ruszę to usmiechnę sie o namiary na tego kolesia, o którym wspomnialas.

kamila, adam wydaje mi sie tez, ze trudno bedzie zamknac to w 300 tys, ale licze na to,ze ceny na prowincji sa nizsze niz we wroclawiu. moja siostra wykanczala dom we wroclawiu od stanu surowego zamknietego, to tam jest obled cenowy no i kolesie sie wycwanili - cena za identyczna usluge jest rozna w zaleznosci od polozenia tych obrzezy wroclawia. najpier pytaja sie o polozenie, a potem podają cenę. licze na masowy exodus polakow z anglii :)

moglibyscie napisac ile kosztowaly was w rozbiciu wszystkie instalacje?

z tym piecem to czytalam wypowiedzi na forach - od zachwytu po stwierdzenie, ze nigdy w zyciu. tam nie ma gazu wiec w grę wchodzi opal staly jakis lub gaz plynny - chyba jest tanszy od oleju.pompa za droga. a wy na co sie zdecydowaliscie?

fajne przerobki zamareck.slyszalam,ze wykusz to spory koszt, wiec sie na twoj projekt nie zdecydowalam.w ogole to wybor projektu to droga przez mękę dla mnie. z reguly nie mam problemu z podejmowaniem decyzji i w zyciu i w pracy, ale powiem wam szczerze, ze przy budowie to jestem jak dziecko we mgle.brak mi wiedzy na temat budowania, a to moze skutkowac blednym zalozeniem warunkow brzegowych i w rezultacie bank mnie zlicytuje, albo bedziemy mieszkac na prowizorce lata. lubie czytac postepy z waszych budow bo to mnie mobilizuje

Witam

Proszę o informację, czy ktoś z Was może polecić ekipę budowlaną w okolicach Wrocławia (dokładniej niedaleko Długołęki). Zależy mi na naprawdę sprawdzonej ekipie. Chcę wybudować Gracjana (taki braciszek hermesika). Bardzo proszę o namiary.

Ps. Proszę firmy o nie podszywanie się pod inwestorów i nie reklamowanie się na forum!!! (niestety takie dwie firmy już trafiłem poprzez to forum:()

....a bardzo lize na wasze doswiadczenie

poczułam sie polizana :o :lol:

a tak serio - sa skosy i skosy - jedne sa funkcjonalne inne nie - i trzeba by juz gadac na podstawie konkretnego projektu.

podniesienie scianki kolankowej nie zawsze jest dobrym wyjsciem - czasami zbyt duze jej podniesienie sprawia ze powstaja karykatury pierwotnych projektów typowych o zaburzonych proporcjach itp. - juz pare takich przykladow na tym forum bylo...

wrzuc link bezposredni do tego Hermesa pana Michalskiego - to pogadamy :)

Witam wszystkich "Hermesowiczów".

Przymierzam się do zakupu projektu Hermes z jednostanowiskowym garażem. Dzisiaj udało mi się dobrnąć do końca forum, Wasze rady i spostrzeżenia są niezwykle ciekawe i już dzięki nim wpadłam na kilka pomysłówzmian w podstawowym projekcie. Mam jednak pytanie, jaki może być orientacyjny koszt budowy Hermesa z jednostanowiskowym garażem w stanie pod klucz, tzn. z wykończeniem zewnętrznym i wewnętrznym + umeblowanie? Chodzi mi tylko o przybliżony koszt - czy udałoby mi się zmieścic w 380 000zł?

A zmiany w projekcie:

- przeniesienie gabinetu na parterze na prawą stronę (gabinet z wcześniejszej łazienki i pomieszczenia gospodarczego)

- przesunięcie kuchni na miejsce byłego gabinetu i tym samym zyskanie wiecej miejsca dla jadalni (kuchnia byłaby większa)

- powiększenie garażu tak, by tak jak w Gracjanie, łazienka i pomieszczenie gospodarcze było wewnątrz garażu po jego lewej stronie

- podniesienie scianki kolankowej na całej górze

- prawdopodobnie w pomieszczeniu nad garażem okna połaciowe zamiast lukarny

- rezygnacja z okana w garderobie na górze

Jedynym nierozwiązanym pomyłem jest:

- usytułowanie kominka, stąd pytanie: czy po powiększeniu(rozszerzeniu) garażu, któś ustawił kominek w rogu salonu?

- schody (czy przez zastosowanie schodów z odpocznikiem (nie wiem jak to się fachowo nazywa) uniknie się na suficie iczęści ściany widocznego obudowania schodów,bo wygląda to nieciekawie...

Zmężem dyskutuję jeszcze na temat schodów - mi najbardziej odpowiadałyby otwarte na salon, mąż uważa, że byłoby to uciążliwe ze względu na dzieci, które miałyby pokojena górze np w trakcie czasu, kiedy my (rodzice) chcielibyśmy spokojnie spedzic czas w salonie. Piszę to z punktu widzenia męża :wink:

To na razie tyle,ale się rozpisałam haha

Aynne

ja jestem na etapie instalacji i myślę, że właśnie zmieszczę się w kwocie 380 tys.

Ja zrobiłam spocznik na całej szerokości, oczywiście powoduje to pewne zmiany, trzeba trochę skrócić strop, żeby wysocy domownicy lub goście nie zachaczali głową, bo dolny bieg podnosi się i wydłuża się nachodząc bardziej na " ściężkę" między salonem a jadalnią. gdyby zabudować takie schody będą lepiej wyglądać niż te w projekcie. Ale ja uważam, że lepiej będą wyglądać otwarte, ja myślę, że ta ścianka wiele nie da bo ze schodów i tak się schodzi przy salonie. Ja przedłużyłam garaż i przeniosłam kominek bardziej na środek. Również przeniosłam gabinet w miejsce kotłowni i łazienki. Wstępnie łazienkę miałam przenieść do garaż, ale po długich namysłach, postanowiłam tam zrobić pralnię, łałazienkę mam w miejscu gabinetu, ale tylko szeroką na 1,60 (co zwiększa kuchnię i jadalnię)z wejściem z holu, a szafę przeniosłam na prawą stronę. hol ma 3 metry długości, jak i uzyskany gabinet, bo przejście do garażu przesunęłam pod same schody (było to oczywiście możliwe dlatego, że przeniosłam kotłownię do garażu)