Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zrobiłam spocznik na całej szerokości, oczywiście powoduje to pewne zmiany, trzeba trochę skrócić strop, żeby wysocy domownicy lub goście nie zachaczali głową, bo dolny bieg podnosi się i wydłuża się nachodząc bardziej na " ściężkę" między salonem a jadalnią.

A ja ten spocznik 'wciąłem' w pokój nad garażem. Czyli schody jakby opierają sie na wieńcu garażu a półpiętro jest wygospodarowane z tego pokoju, który jest i tak bardzo duży bo garaż dwustanowiskowy dodatkowo powiększony o kotłownię z tyłu.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zrobiłam spocznik na całej szerokości, oczywiście powoduje to pewne zmiany, trzeba trochę skrócić strop, żeby wysocy domownicy lub goście nie zachaczali głową, bo dolny bieg podnosi się i wydłuża się nachodząc bardziej na " ściężkę" między salonem a jadalnią.

A ja ten spocznik 'wciąłem' w pokój nad garażem. Czyli schody jakby opierają sie na wieńcu garażu a półpiętro jest wygospodarowane z tego pokoju, który jest i tak bardzo duży bo garaż dwustanowiskowy dodatkowo powiększony o kotłownię z tyłu.

mi tak proponowali moi wykonawcy, ale my nad garażem robimy sypialnię z dużą garderobą i takim małym "salonikiem" dla nas, bo jakoś nie wierzę, że w salonie na dole bedzie spokój przy moich dzieciach

380.000 jest realne ale z wykończeniem nie będzie szaleństw. Jestem na etapie wykończeniówki ( gładzie, glazura itp ) i moje założone 380.000 należy do przeszłości. :cry:

Wbrew pozorom trochę metrów do wykończenia jest.

PS. Wczoraj sarny znowu zmasakrowały drzewka. Co za bestie. Jak by trawy nie miały dość. :evil:

A ja pocieszałam się, że może uda się poniżej 180000zł :( Chcę wziąść kredyt na dom, a resztę pieniązków otrzymać ze sprzedaży 2 pokojowego mieszkania w bloku - 46m - w którym obecnie mieszkam z męzem i 2 dzieci... ech, ale będzie spłacania ;-(

Zastanawiam się, czy ktoś z Was zadasza taras? Jak to może wyglądać, by nie odcinało się od bryły busynku? Jakiś daszek w podobnym stylu na filarach? Macie może jakieś pomysły?

Odnośnie ogrzewania, to jużzupełnie zgupiałam - straszne koszty... Myślałam o pompie ciepła, ale zaczynam powoli zarzucac ten pomysł. Kominek z płaszczem wodnym na pewno bedzie, co dalej, nie wiem...

Witam

Proszę o informację, czy ktoś z Was może polecić ekipę budowlaną w okolicach Wrocławia (dokładniej niedaleko Długołęki). Zależy mi na naprawdę sprawdzonej ekipie. Chcę wybudować Gracjana (taki braciszek hermesika). Bardzo proszę o namiary.

Ps. Proszę firmy o nie podszywanie się pod inwestorów i nie reklamowanie się na forum!!! (niestety takie dwie firmy już trafiłem poprzez to forum:()

Ponawiam swoją prośbę...

ja jestem na etapie instalacji i myślę, że właśnie zmieszczę się w kwocie 380 tys.

Kamila79 , a te 380 liczysz na jaki etap ..... ??? Bo troche sie przeraziłem

nie chciałam nikogo przerażać, ja myślę, że tyle może wystarczyć na średnio umeblowany dom, choć Adam który jest dalej posunięty w pracach jest mniej optymistyczny co mnie przeraża, bo ja nie mam ani grosza więcej na dom :cry: a taniochy nie chce w całym domu :(

nie chciałam nikogo przerażać, ja myślę, że tyle może wystarczyć na średnio umeblowany dom, choć Adam który jest dalej posunięty w pracach jest mniej optymistyczny co mnie przeraża, bo ja nie mam ani grosza więcej na dom :cry: a taniochy nie chce w całym domu :(

kamila upewniam sie te 380 to liczysz juz na średnio umeblowany domek????

U mnie koparka nie moze wjechac na działke bo przecież co chwila pada i nawet nie mogę prac rozpocząc :-))

witam

my już mieszkamy od miesiaca a zawsze trafi sie jeszcze jakis wydatek.

myśle że kwota 380 tys z pełnym umeblowaniem, wyposażeniem, ogrodem, ogrodzeniem... to to mocno optymistyczne założenie.

Niestety wykończeniówka mocno wykańcza, także moim zdaniem opcja dla oszczednych to min 450 tys

ale szczerze życzę wam żeby wam raczej zostło niż zabrakło

pozdr B

ja jestem na etapie instalacji i myślę, że właśnie zmieszczę się w kwocie 380 tys.

Kamila79 , a te 380 liczysz na jaki etap ..... ??? Bo troche sie przeraziłem

Jeśli potrzebujecie mogę podać orientacyjne koszty poszczególnych etapów.

Staram się nie szaleć ale wybieram raczej dobre gatunkowo materiały i kombinuję jak mogę. Co nie wiele pomaga.

Wczoraj żona znalazła fachowca który po ciężkich negocjacjach zgodził się na wygładzenie ( tyk gipowy ) i pomalowanie ścian za 11 pln od metra a metrów jest ok. 600 :evil:

pzdr.

pzdr.

Jestem bardzo zainteresowany.

Interesuje mnie też realne zużycie podstawowych materiałów na stan surowy otwarty, głównie stal, bloczki, cegły, dachówki.

Dziś mam spotkanie z potencjalnym wykonawcą. Mobilizuję psychikę na to co mogę usłyszeć...

pzdr.

Jestem bardzo zainteresowany.

Interesuje mnie też realne zużycie podstawowych materiałów na stan surowy otwarty, głównie stal, bloczki, cegły, dachówki.

Dziś mam spotkanie z potencjalnym wykonawcą. Mobilizuję psychikę na to co mogę usłyszeć...

Tego nie można policzyć. Każda zmiana w projekcie wiąże się z zmianą ilości. Stal kupujesz a wagę, dachówki zależą od rodzaju, bloczki podobnie itd.

Tego nie można policzyć. Każda zmiana w projekcie wiąże się z zmianą ilości. Stal kupujesz a wagę, dachówki zależą od rodzaju, bloczki podobnie itd.

Nie chodzi mi o to że ktoś mi poda ile ja potrzebuję, tylko o to żeby mieć jakieś odniesienie do tego co pójdzie u mnie i o rząd wielkości.

Nie chodzi mi o to że ktoś mi poda ile ja potrzebuję, tylko o to żeby mieć jakieś odniesienie do tego co pójdzie u mnie i o rząd wielkości.

Hermes jednostanowiskowy ? Jakie bloczki ?

pzdr.

Hermes jednostanowiskowy ? Jakie bloczki ?

pzdr.

Dwustanowiskowy

Bloczki standardowe betonowe na fundament

sciany buduje najprawdopodobniej z porothermu 25 P+W

strop teriva

zygzak

ilość stali jest podana na stronach konstrukcyjnych

(kilogramy można przeliczyć na metry) jest to dość zgodne, bloczki są podane w kosztorysie, jeśli nie masz to ten temat już przerabialiśmy na wcześniejszych stronach, strop wyliczą bez problemu tam gdzie będziecie zamawiać to samo z dachem, ilość drewna na więźbę jest w projekcie. jeśli chodzi o ilość betonu no to tu trzeba zastosować wzór a*b*c,

Adam12

za 6600 to ja bym wolała wziąć tydzień urlopu i pędzel we własne ręce :D, my tak zrobimy, a swoją drogą dlaczego gładzie na tyn gipsowy :o , przecież jego główną zaletą ma być to ze jest on gładki od razu?

Kamila :

Odnośnie tynków gipsowych to taka jest teoria. A praktyka jest taka iż sufity na 100% trzeba przecierać warstwa około 2 mm gładzi. Na ścianach trochę mniej.

Jest opcja farb i tynków strukturalnych ale zapadał decyzja, że idziemy w gładkie powierzchnie. Mam garaż i kotłownie wykończone lekko gładzią ( jedna delikatna przecierka ) i na to farba strukturalna " piasek pustyni " i wyszło super. Próby bez delikatnej gładzi wychodziły kiepsko.

Odnośnie urlopu na tydzień to jesteś "niepoprawną optymistką" jak dasz radę 600m.kw w takim czasie :D Nie mówiąc już o zdrowiu i zarwaniu pracy. :D

PS. Może moje tynki nie są fachowo zrobione.

Zygzak

Ja mam z pojedynczym garażem więc wszelkie kalkulacje odpadają.

Brzoza>> taką mam własnie teorię, ze wykończenówka domku bedzie wykańczajaca :-). Pełne umeblowanie- ciekawie brzmi, zawsze to umeblowanie można sobie uzupełniac . A teraz powiedzcie mi Ci, którzy juz mieszkaja ile trzeba włazyc , zeby sie wprowadzić i skromnie zamieszkac ???

Dzis własnei dostałem telefon od wykonawcy, ze w końcu wjechała koparka ..huuura coś w końcu zaczyna się dziać :-)

A powiedzcie jeszcze w zeszłym roku ceramika o tej porze roku w jakiej była cenie za m2???