Aynne 24.04.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Adam12 - Byłabym bardzo zainteresowana orientacyjnymi kosztami poszczególnych etapów budowy Hermesika - mój e-mail: [email protected] Byłabym bardzo wdziędzna za ospowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 24.04.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Chyba zaszalałem. Po zmianach wyszło mi 230 metrów użytkowej + ca 50 metrów garaż/pom. gosp, razem około 280 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 25.04.2008 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Tego nie można policzyć. Każda zmiana w projekcie wiąże się z zmianą ilości. Stal kupujesz a wagę, dachówki zależą od rodzaju, bloczki podobnie itd. Nie chodzi mi o to że ktoś mi poda ile ja potrzebuję, tylko o to żeby mieć jakieś odniesienie do tego co pójdzie u mnie i o rząd wielkości. Hermes jednostanowiskowy ? Jakie bloczki ? pzdr. Dwustanowiskowy Bloczki standardowe betonowe na fundament sciany buduje najprawdopodobniej z porothermu 25 P+W strop teriva Adam Proszę o info jeśli jesteś zorientowany jaki jest koszt wybudowania hermesa 1 stanowiskowy garaż z lanym stropem? Dostałem wycenę za stan deweloperski 420 tyś (jest tam już dach z dachówką ceramiczną, elewacja zewnętrzna, tynki tradycyjne ze szlichtą gładzi, pełna elektryka tzn z gniazdkami, piec na ekogroszek + kaloryfery i podgrzewana podłoga na parterze, okna z roletami pcv, aha, no i drzwi wewnętrzne). Nie wiem czy to dużo czy mało. Jest to kwota brutto (oczywiście z materiałem i wszystkimi koparkami etc...) Ja już powolio głupieje z tymi wycenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 25.04.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ja już powolio głupieje z tymi wycenami Witaj w klubie Przy obecnych wahaniach cen materiałów i usług nie ma czegoś takiego jak wycena konkretnego domu. Bierzesz listę materiałów, excela, robisz rundkę po okolicznych hurtowniach + ew. allegro, dodajesz ceny usług i masz wycenę. Ale za miesiąc i tak będzie nieaktualna, chyba że zatowarujesz się od razu we wszystko. Co do podanej przez Ciebie ceny - wydaje mi się całkiem całkiem, ale ja patrzę z perspektywy rynku warszawskiego. Niedawno sprzedałem mieszkanie 50m2 za niewiele mniej, więc taki dom brałbym w ciemno. Aczkolwiek budując systemem gospodarczym na pewno da się taniej. Ja szacuję stan surowy zamknięty swojego domu - wyszedł nieco większy metraż - na ok 200tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aynne 25.04.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Zygzak - wTwojej galerii wydaje mi się że kominek jest w rogu, tak? Co musiałeś zrobić by tak było? Nie do końca rozumiem rzuty więc się dopytuję... Mi też zależy by kominek był w narożniku salonu. Mam też pytanie odnośnie schodów - wyrzuciłeś ściankę dzielącą schody i salon? Kochani Hermesowicze, a może powrzócalibyście jakieśfotki z wnętrz waszych domków? Albo jakieś wizualizacje? Cały czas się zastanawiam, jak włąściwie może wyglądać pomieszczenie nad garażem - czy lepiej zaadoptować je na pokój, czy na łazienkę z pralnią? Jakoś nie umiem sobie tego pmieszczenia wyobrazić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 25.04.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Zygzak - wTwojej galerii wydaje mi się że kominek jest w rogu, tak? Co musiałeś zrobić by tak było? Nie do końca rozumiem rzuty więc się dopytuję... Mi też zależy by kominek był w narożniku salonu. Mam też pytanie odnośnie schodów - wyrzuciłeś ściankę dzielącą schody i salon? Kochani Hermesowicze, a może powrzócalibyście jakieśfotki z wnętrz waszych domków? Albo jakieś wizualizacje? Cały czas się zastanawiam, jak włąściwie może wyglądać pomieszczenie nad garażem - czy lepiej zaadoptować je na pokój, czy na łazienkę z pralnią? Jakoś nie umiem sobie tego pmieszczenia wyobrazić... Tak jest, kominek w rogu. Co musiałem zrobić? U mnie wszystko jest inaczej... Bryły budynku i garażu są wydłużone, komin dzięki temu można było tak przesunąć żeby wypadał za kominkiem i nie wchodził w kosz. Ściana za schodami będzie - Pani Architekt o niej zapomniała , projekt 'się poprawia'. Pralnia będzie w tym pomieszczeniu do którego wchodzi się z półpiętra - tam jest przewidziana wentylacja i podejście wod-kan. A pokój - cóż, na chwilę obecną planuję tam postawić stół do ping-ponga ale to nie przejdzie akceptacji żony to wiem na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 25.04.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Zapraszam na wiosnę, już wtedy prace powinny pójść do przodu to sobie zobaczysz mniej więcej jak to wygląda ) Bellucci i jak, ruszyliście już z budową? Podtrzymujesz zaproszenie? Strasznie mnie nosi, już bym coś porobił ale nie wolno jeszcze... Lada moment pójdzie wniosek o pnb a ekipa dopiero w sierpniu najprawdopodobniej startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.04.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Zgodnie z uwagą kolegi ciężko jest podsumować koszty kompleksowe ale mogę pomóc przy poszczególnych etapach. Sam notowałem wszelkie wymiray plus odpowiednie koszty co pomaga przy kalkulacji danego etapu. Koszt całkowity zalezy od tak wielu czynników indywidualnych, że nie spośb tego porównać. Ja np. wsypałem do fundamentu ( podniesionego do 10 warst bloczka ) sam piach i kosztowąło to ok. 6000pln ale można również wszypac zemię na ostatnią warstwę powwiedzmy 0.5 - 0.6 metra zagęścić pospółką. Efekt i koszt diametralnie różne. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.04.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 [Kochani Hermesowicze, a może powrzócalibyście jakieśfotki z wnętrz waszych domków? Albo jakieś wizualizacje? Cały czas się zastanawiam, jak włąściwie może wyglądać pomieszczenie nad garażem - czy lepiej zaadoptować je na pokój, czy na łazienkę z pralnią? Jakoś nie umiem sobie tego pmieszczenia wyobrazić... zmiana stropu na klasyczny, brak sufitu, belki przystropowe, skasowane okienko ( kompletnie bez sensu ) na rzecz połaciowego i wychodzi piękny gabinet. http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,e5maq,u.html http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,e5mas,u.html http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0,e5mao,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aynne 25.04.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Adam_12 - przegladałam dzisiaj całą galerię i po prostu nie mogę się napatrzeć jak ładnie wykończone są wnętrza. jednej rzeczy nie rozumiem z podanych linków - zdjęcia są jednego i tego samego pomieszczenia - tego nad garażem? Czyli po jednej stronie dachu okienko trójkątne, a po drugiej dwa połaciowe, tak? Bardzo mi się podoba ten układ 2 okien obok siebie - dużo światła ) Czy Ktoś z Was zakłada w Hermesie wentylację mechaniczną - rekuperator? Jak to się sprawdza jeśli będzie w domu np. kominek z płaszczem wodnym? Czy naprawdę konieczne są dwa odzielne systemy? Ciekawi mnie jeszcze jedno - na jakich wielkościach działek budujecie Hermesa? U mnie będzie 1300m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aynne 25.04.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Hahaha - ale ze mnie gapa, wlaśnie sobie uswiadomiłam, że te zdjęcia to pomieszczenoe nad garażem. Hmm. Zrobic tam gabinet... ciekawy pomysł. Może nawet ten pomysł zastosuję i u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.04.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 ale to trójkątne okno sobie odpuść. szkada pieniędzy. światła daje bardzo mało i dużo zabawy jest z zabudową. lepiej zrobić połaciowe po kazdej stronie. dzięki za miłe słowa. na razie są tam trzy światy ale pomału idziemy do przodu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 29.04.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy Ktoś z Was zakłada w Hermesie wentylację mechaniczną - rekuperator? Jak to się sprawdza jeśli będzie w domu np. kominek z płaszczem wodnym? Czy naprawdę konieczne są dwa odzielne systemy? Ale przecież one są do zupełnie różnych rzeczy, zupełnie niezależne. Płaszcz wodny z kominka zasila bezpośrednio instalację grzewczą, wspomaga działanie pieca i pozwala oszczędzić inne paliwo. Rekuperator pozwala w sposób oszczędny i efektywny wentylować pomieszczenia. Oba systemy są opcjonalne i zupełnie niezależne. Można rozważyć kominek z dystrybucją gorącego powietrza włączoną w obwód zasilający rekuperatora, ale z tego co pamiętam to zdania są mocno podzielone odnośnie stosowania takiego rozwiązania. Ciekawi mnie jeszcze jedno - na jakich wielkościach działek budujecie Hermesa? U mnie będzie 1300m... 1800. Niestety, ścisła linia zabudowy wymusza postawienie budynku 6m od ogrodzenia co nie jest do końca tak jak bym chciał ale z tym nic się nie da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 29.04.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 1800. Niestety, ścisła linia zabudowy wymusza postawienie budynku 6m od ogrodzenia co nie jest do końca tak jak bym chciał ale z tym nic się nie da zrobić. 6m to faktycznie niewiele ale jak masz bezpośrednio z drogi to nie jest tak źle. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 29.04.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 6m to faktycznie niewiele ale jak masz bezpośrednio z drogi to nie jest tak źle. pzdr. Ściana frontowa będzie 8 m bo w linii zabudowy ma być najdalej wysunięta część budynku, czyli schody. Na szczęście garaż też jest jeszcze kolejny metr cofnięty więc samochody na podjeździe zmieszczą się z łatwością. Jedyny plus jest taki że część ogrodowa za domem będzie większa. Niemniej nie rozumiem tego przepisu, powinna być możliwość budowy w dowolnym miejscu w ramach obowiązujących norm budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 30.04.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam wszystkich po przerwie:) zakupiłem porotherma 25cm wczoraj i przedwczoraj stawialismy go na dzialce i powiem wam ze ilosc palet jest potworna zaczynamy 15 lipca Pozdrawiam Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.04.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam wszystkich po przerwie:) zakupiłem porotherma 25cm wczoraj i przedwczoraj stawialismy go na dzialce i powiem wam ze ilosc palet jest potworna zaczynamy 15 lipca Pozdrawiam Szczepan to już rób miejsce na bloczki fundamentowe + działówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 01.05.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 dzis postawilismy na działce blaszaka 1370 zł z transportem i montazem bardzo fajna sprawa i wydaje mi sie ze cena tez ok Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdSPiKE 02.05.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Witam wszystkich. Mam pytanie bo mam zamiar zacząć budowę domu HERMES i chciałbym się dowiedzieć jakie mniej wiecej są koszty tego domku na dzień dzisiejszy "systemem ekonomicznym" tzn bez szaleństw, z materiałów w miare dobrych a tanich. A i czy polecacie zrobienie piwnic czy nie bo zastanawiam się gdzie później np trzymac opał?? Nie wiem czy to ma znaczenie przy cenie materiałów budowlanych ale mieszkam na śląsku. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pag dj 03.05.2008 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 witam wszystkich na tym gronie wielbicieli jak i zarazem realizatorow swoich Hermesow. ja jestem nowy na tym forum chociaz sledze wasze zmagania od 0,5 roku.. Dodam jeszcze ze sami z zona chcemy kupic taki projekt hermesa 3 i go zrealizowac.. przedemna padło pytanie ile .. to wyjdzie..!!! to odwieczne pytanie na ktore mozna prosto sobie odp.. ja z racji tego ze mam mozliwosci przerobu własnej ekipy moge powiedziec jedno.. jesli macie zaoszczendzic na fachowcach to jest to bez sensu..!!!! lepiej kupic tansze materiałya niech fachowiec to zrobi dobrze.. a terraz koszta podejzewam ze wielu z nas i tak bedzie 1/2 prac robiła we własnym zakresie czyli jesli ktos zna sie na zeczy i budowlance to stan surowy zamkniety z elektryka i co i wc moze ogarnie za 200 tys.. tylko trzeba liczyc wszystko po najtanszych kosztach materiałow.. ja sam starzm sie sobie powyliczac materiały.. mimo iz dokładnie nigdy ich nie wylicze nawet znajac normy na złuzycie itp.. A tak na marginesie zapytam was czy ktos robił wylewany strop?? a nie z teriwy!!!!! ja planuje wylewany.. tak samo jak fundamenty rowniez wylewane ze zbrojeniem, ale to sa plany.. na starcie to musze kupic projekt i naniesc pare zmian, i czekac na przypływ gotowki na realizacje. POzdrawiam.. gg 700903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts