Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po przerwie. Trochę się zmieniło od moich ostatnich postów. Właśnie kończymy stawiać ściany, jutro zamawiam strop (ciekawe ile będe musiał czekać).

Mam pytanie czy ktoś z Was zamontował system kominowy Leier zamiast Schiedla? Jak się spisuje? I jeszcze jedno, czy to prawda że kominarz nie odbierze nam instalacji jeżeli drzwi pomiędzy kotłownią, a innymi pomieszczeniami nie będą miały atestu ogniotrwałości lub jeżeli nie będą blaszane?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A i czy polecacie zrobienie piwnic czy nie bo zastanawiam się gdzie później np trzymac opał??

Jeśli ktoś jest zwolennikiem piwnic i nie przerażają go koszty dodatkowe to jak najbardziej celowe jest przenieść całą kotłownię z magazynem opału do piwnicy. Jeśli nie lubimy piwnic - a takim człowiekiem jestem - to można przewidzieć np. dodatkowy domek (altanę) na opał obok domu :).

PS.

U mnie robota w końcu ruszyła dalej. Jak dotąd ciężko było ściągnąć fachmanów bo długie terminy teraz. A tu nagle zwalili się wszyscy na raz: do ocieplenia elewacji, do ocieplenia poddaszy i wykończenia wnętrz i na dodatek elektrycy.

Depczą po sobie ale robota idzie że ho (wszystko w albumie) !! :)

Witam po przerwie. Trochę się zmieniło od moich ostatnich postów. Właśnie kończymy stawiać ściany, jutro zamawiam strop (ciekawe ile będe musiał czekać).

Mam pytanie czy ktoś z Was zamontował system kominowy Leier zamiast Schiedla? Jak się spisuje? I jeszcze jedno, czy to prawda że kominarz nie odbierze nam instalacji jeżeli drzwi pomiędzy kotłownią, a innymi pomieszczeniami nie będą miały atestu ogniotrwałości lub jeżeli nie będą blaszane?

Prawda. Norma mówi o certyfikacie na 30min. Do tego odpowiednie przekroje wszystkich wentylacji.

pzdr.

Adam12 w jaki sposób uzyskałeś obniżenie na wannę, masz w łazience podwyższoną posadzkę? Mógłbyś zrobić więcej zdjęć tego rozwiązania? Jeżeli możesz to dorzuć też zdjęcia schodów.

Adam12 w jaki sposób uzyskałeś obniżenie na wannę, masz w łazience podwyższoną posadzkę? Mógłbyś zrobić więcej zdjęć tego rozwiązania? Jeżeli możesz to dorzuć też zdjęcia schodów.

W miejscu wanny nie robisz wylewki i po kłopocie. Zaoszczędzone około 10 - 12 cm. w moim przypadku. pod wanną idzie "guma" oraz kafelki dla 100% wypoziomowania.

pięknie pięknie adam12 już nie długo zamieszka w swoim domku

a ja w sobotę będę robił ogrodzenie tymczasowe:) bo podobno plac budowy musi być ogrodzony

pozdrowienia dla wszystkich :D

takie są przepisy ale życie jest życiem. pomyśl o wjeździe dla koparki i betoniarki.

pzdr.

:evil: :evil: :evil: k.... miałem włamanie na budowę !!!!! :evil: :evil: :evil:

współczuję.

ja na poważnie zaczynam myśleć o nocowaniu na budowie bądź podłączeniu alarmu.

pzdr.

ja równiez współczuje

ale ogladalem twoje zdjecia i widze ze ocieplasz welna i teraz chcialem wywolac temat co lepsze welna czy styropian

pozdrawiam

szczepan

No to nie zdziwicie się gdy ja odpowiem, że lepsza wełna :) Wszystko zależy od tego z czego wznosicie mury nośne, od szybkości z jaką mury potrafią wchłaniać wilgoć i ją oddawać, od tego jakie zastosujecie tynki i wiele wiele innych....

A przede wszystkim od zasobności portfela ... Ja liczyłem się z dużo większym kosztem decydując się na wełnę, ale efekt końcowy mnie zaskoczył.