Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Dopiero się odzywam, bo do tej pory u mnie zastój - dopiero w przyszłym tygodniu wchodzi w końcu ekipa murarzy :lol:

zamareck - współczuję tego włamania - mam nadzieję, że straty chociaż nieduże... :evil:

adam12 - naprawdę miło się ogląda Twoją galerię! Zazdroszczę! :D

dzięki.

fajne jest to iż "solarium" w pochmurny dzień po 2 -3 godzinach podgrzewa 300l wody do temperatury około 40 st. Jak będzie upał to woda chyba się zagotuje :D

PS. Osobną kwestią jest fakt iż to się kompletnie nie opłaca.

:evil:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fajne jest to iż "solarium" w pochmurny dzień po 2 -3 godzinach podgrzewa 300l wody do temperatury około 40 st. Jak będzie upał to woda chyba się zagotuje :D

PS. Osobną kwestią jest fakt iż to się kompletnie nie opłaca.

:evil:

fajne fajne, tyle, że u mnie z nimi nie zaszaleję a chęci były - i tak kombinuję, czy na całość bez szaleństw mi kasy starczy... :-?

fajne fajne, tyle, że u mnie z nimi nie zaszaleję a chęci były - i tak kombinuję, czy na całość bez szaleństw mi kasy starczy... :-?

Ja wiem, że jak kolektorów nie zrobię na etapie budowy to potem już na pewno nie. Więc wezmę odrobinę większy kredyt i je zrobię. Faktem jest że mogą się nigdy nie zwrócić, ale perspektywa niemal darmowej ciepłej wody w okresie wiosna-jesień przemawia do wyobraźni zwłaszcza w kontekście galopujących cen paliw. :wink:

A jak u Ciebie zacząłeś coś?

Tia, złożyłem wniosek o pozwolenie (tzn. P.Architekt złożyła) i czekam. Moje przeróbki w galerii poniżej. Oczywiście nie obyło się bez problemów, bo mam parę drzew do wycięcia pod budynek a osoba wydająca pozwolenia na wycinkę akurat ciężko zaniemogła. No ale mam nadzieję że to się wkrótce wyjaśni, jestem już umówiony na "wizję lokalną", ale i tak dwa tygodnie w plecy. Dalej plan jest taki że w lipcu zwożę materiały a w sierpniu start z budową, muszę to jeszcze potwierdzić u szefa ekipy - aż się boję dzwonić :roll: A i projektuje się przyłącze wody i kanalizy

A no tak to jest niestety, skądś to znam :( My za to borykamy się z prądem, chłopaki już są potrzebują prąd, a my musimy dla nich do sąsiada się podłączać, tylko że on też kończy dom w środku i co chwila wywalają u niego korki, bo on coś włączy, nasi coś włączą i padaka, a elektrownia sobie w kulki leci i mają w nosie. Ehh polska rzeczywistość niestety. A gdzie dokładnie będziesz się budował ? Podaj mi na priv jak możesz.

Pozdrawiam

hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych o ich izolacji drenazach itp itd... i wszystkim tym co moze mnie spotkac na etapie grzebania w ziemi :D

O ławach wiem tyle, ile mam zamówić stali i cementu :wink: - wybrałam opcję ślepej wiary w słowa kierbuda i wykonawcy (obaj niezależni) - kierbud to szef mojego ojca, szefem firmy wykonawczej jest teść mojej najlepszej kumpeli - przynajmniej będę wiedziała gdzie ich szukać jak coś spieprzą, hahahhaahahahahaaa :wink: :wink: :wink:

Widzę, że już parę osób się zebrało co w czerwcu zaczyna :lol: :lol: :lol: :lol:

Witam Wszystkich

a my zaczynamy juz w czerwcu

hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych

Warto może zrobić uziom fundamentowy? Tutaj info Z tego co widziałem po dziennikach budowy coraz więcej osób to robi w ten sposób. Potrzeba tylko kilkadziesiąt metrów bednarki i parę złączek, nie trzeba spawać.

A przy okazji - gdzie w oryginalnym projekcie wypada szafka elektryczna? Ja chcę zrobić w przedsionku przed garażem ale waham się czy nie lepiej jednak w samym garażu...

hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych o ich izolacji drenazach itp itd... i wszystkim tym co moze mnie spotkac na etapie grzebania w ziemi :

Za dużo by wszystko omówić. Zobacz na necie. Po wylaniu ławy izolujesz 2x np Dysperbitem, potem na wierzchu 2X plastpapa i dalej murujesz murki fundamentowe z bloczków betonowych. Radzę murować na wygładzoną spoinę bo wtedy łatwo posmarować murki izolacją - a to ważne. Murki oklejasz z zewnątrz styropianem (EPS 100 minimum), potem klej siatka , klej, znów dysperbit i na to folia kubełkowa i możesz zasypywać . I to chyba wariant standartowy. Jeśli masz grunty przepuszczalne (piaszczyste) i nie budujesz w jakimś dołku i nie masz piwnic, to drenaż opaskowy możesz sobie odpuścić.

Ale wariantów jest o wiele więcej ..... ;)

AHA!!! Nie zapomnij zostawić w murkach otworów ( np wstaw kawałki rur) na wszystkie media i przejścia...

hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych o ich izolacji drenazach itp itd... i wszystkim tym co moze mnie spotkac na etapie grzebania w ziemi :

Za dużo by wszystko omówić. Zobacz na necie. Po wylaniu ławy izolujesz 2x np Dysperbitem, potem na wierzchu 2X plastpapa i dalej murujesz murki fundamentowe z bloczków betonowych. Radzę murować na wygładzoną spoinę bo wtedy łatwo posmarować murki izolacją - a to ważne. Murki oklejasz z zewnątrz styropianem (EPS 100 minimum), potem klej siatka , klej i na to folia kubełkowa i możesz zasypywać . I to chyba wariant standartowy. Jeśli masz grunty przepuszczalne (piaszczyste) i nie budujesz w jakimś dołku i nie masz piwnic, to drenaż opaskowy możesz sobie odpuścić.

Ale wariantów jest o wiele więcej ..... ;)

AHA!!! Nie zapomnij zostawić w murkach otworów ( np wstaw kawałki rur) na wszystkie media i przejścia...

o to chodziło :D zrobiłem sobie wydruk waszych fundamentów zamarecka i adama12 i będę tymi zdjęciami szantażował wykonawce :D

rozumiem ze pod ławy daje podbetonke albo gruz potem idzie zbrojona ława. Ja myślałem ze daje sie jeszcze izolacje pod lawę.

Drenaż muszę dać obowiązkowo to już wiem na pewno

Szczepan

Adam12 dlaczego założyłeś kolektory płaskie zamiast próżniowych? Płaskie to przecież przeżytek ???

Oj tu mnie zaskoczyłeś.

Założyłem to :

http://www.viessmann.pl/pl/products/Solar-Systeme/Vitosol_100-F.html

Cena była konkurencyjna około 5800 z systemem mocowania.

Model wyższy próżniowy 200T kosztował znacznie więcej.

Adam12 dlaczego założyłeś kolektory płaskie zamiast próżniowych? Płaskie to przecież przeżytek ???

Oj tu mnie zaskoczyłeś.

Założyłem to :

http://www.viessmann.pl/pl/products/Solar-Systeme/Vitosol_100-F.html

Cena była konkurencyjna około 5800 z systemem mocowania.

Model wyższy próżniowy 200T kosztował znacznie więcej.

Znacznie czyt. 2 x więcej także nie było szans. :D