_Adam12 28.05.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam! Dopiero się odzywam, bo do tej pory u mnie zastój - dopiero w przyszłym tygodniu wchodzi w końcu ekipa murarzy zamareck - współczuję tego włamania - mam nadzieję, że straty chociaż nieduże... adam12 - naprawdę miło się ogląda Twoją galerię! Zazdroszczę! dzięki. fajne jest to iż "solarium" w pochmurny dzień po 2 -3 godzinach podgrzewa 300l wody do temperatury około 40 st. Jak będzie upał to woda chyba się zagotuje PS. Osobną kwestią jest fakt iż to się kompletnie nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 28.05.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 fajne jest to iż "solarium" w pochmurny dzień po 2 -3 godzinach podgrzewa 300l wody do temperatury około 40 st. Jak będzie upał to woda chyba się zagotuje PS. Osobną kwestią jest fakt iż to się kompletnie nie opłaca. fajne fajne, tyle, że u mnie z nimi nie zaszaleję a chęci były - i tak kombinuję, czy na całość bez szaleństw mi kasy starczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 29.05.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 fajne fajne, tyle, że u mnie z nimi nie zaszaleję a chęci były - i tak kombinuję, czy na całość bez szaleństw mi kasy starczy... Ja wiem, że jak kolektorów nie zrobię na etapie budowy to potem już na pewno nie. Więc wezmę odrobinę większy kredyt i je zrobię. Faktem jest że mogą się nigdy nie zwrócić, ale perspektywa niemal darmowej ciepłej wody w okresie wiosna-jesień przemawia do wyobraźni zwłaszcza w kontekście galopujących cen paliw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 29.05.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Witajcie u nas był spory poslizg i dopiero od kilku dni chłopaki zaczęli budowę od fundamentu w górę, . Zygzak pod koniec czerwca bedę miała dom pod dachem, także jakby co to zapraszam do Zalesia koło Grodziska. A jak u Ciebie zacząłeś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 29.05.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 A jak u Ciebie zacząłeś coś? Tia, złożyłem wniosek o pozwolenie (tzn. P.Architekt złożyła) i czekam. Moje przeróbki w galerii poniżej. Oczywiście nie obyło się bez problemów, bo mam parę drzew do wycięcia pod budynek a osoba wydająca pozwolenia na wycinkę akurat ciężko zaniemogła. No ale mam nadzieję że to się wkrótce wyjaśni, jestem już umówiony na "wizję lokalną", ale i tak dwa tygodnie w plecy. Dalej plan jest taki że w lipcu zwożę materiały a w sierpniu start z budową, muszę to jeszcze potwierdzić u szefa ekipy - aż się boję dzwonić A i projektuje się przyłącze wody i kanalizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 29.05.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 A no tak to jest niestety, skądś to znam My za to borykamy się z prądem, chłopaki już są potrzebują prąd, a my musimy dla nich do sąsiada się podłączać, tylko że on też kończy dom w środku i co chwila wywalają u niego korki, bo on coś włączy, nasi coś włączą i padaka, a elektrownia sobie w kulki leci i mają w nosie. Ehh polska rzeczywistość niestety. A gdzie dokładnie będziesz się budował ? Podaj mi na priv jak możesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 30.05.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam Wszystkich a my zaczynamy juz w czerwcu hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych o ich izolacji drenazach itp itd... i wszystkim tym co moze mnie spotkac na etapie grzebania w ziemi za 2 tygodnie start Szczepan moje gg 5523836 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 30.05.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych o ich izolacji drenazach itp itd... i wszystkim tym co moze mnie spotkac na etapie grzebania w ziemi O ławach wiem tyle, ile mam zamówić stali i cementu - wybrałam opcję ślepej wiary w słowa kierbuda i wykonawcy (obaj niezależni) - kierbud to szef mojego ojca, szefem firmy wykonawczej jest teść mojej najlepszej kumpeli - przynajmniej będę wiedziała gdzie ich szukać jak coś spieprzą, hahahhaahahahahaaa Widzę, że już parę osób się zebrało co w czerwcu zaczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 30.05.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam Wszystkich a my zaczynamy juz w czerwcu hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych Warto może zrobić uziom fundamentowy? Tutaj info Z tego co widziałem po dziennikach budowy coraz więcej osób to robi w ten sposób. Potrzeba tylko kilkadziesiąt metrów bednarki i parę złączek, nie trzeba spawać. A przy okazji - gdzie w oryginalnym projekcie wypada szafka elektryczna? Ja chcę zrobić w przedsionku przed garażem ale waham się czy nie lepiej jednak w samym garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 30.05.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Zygzak - ja na pewno szafkę będę robiła w garażu. Tam nie będę miała problemu gdzie ją umieścić czy jak zabudować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 31.05.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Zygzak - ja na pewno szafkę będę robiła w garażu. Tam nie będę miała problemu gdzie ją umieścić czy jak zabudować.. Popieram! Ja umieściłem szafkę w garażu. Nie ma znaczenia projekt elektryczny, to tylko proforma, a i tak każdy robi instalację po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 31.05.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych o ich izolacji drenazach itp itd... i wszystkim tym co moze mnie spotkac na etapie grzebania w ziemi : Za dużo by wszystko omówić. Zobacz na necie. Po wylaniu ławy izolujesz 2x np Dysperbitem, potem na wierzchu 2X plastpapa i dalej murujesz murki fundamentowe z bloczków betonowych. Radzę murować na wygładzoną spoinę bo wtedy łatwo posmarować murki izolacją - a to ważne. Murki oklejasz z zewnątrz styropianem (EPS 100 minimum), potem klej siatka , klej, znów dysperbit i na to folia kubełkowa i możesz zasypywać . I to chyba wariant standartowy. Jeśli masz grunty przepuszczalne (piaszczyste) i nie budujesz w jakimś dołku i nie masz piwnic, to drenaż opaskowy możesz sobie odpuścić. Ale wariantów jest o wiele więcej ..... AHA!!! Nie zapomnij zostawić w murkach otworów ( np wstaw kawałki rur) na wszystkie media i przejścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 01.06.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 hermesowicze napiszcie mi wszystko co powinienem wiedziec o ławach fundamentowych o ich izolacji drenazach itp itd... i wszystkim tym co moze mnie spotkac na etapie grzebania w ziemi : Za dużo by wszystko omówić. Zobacz na necie. Po wylaniu ławy izolujesz 2x np Dysperbitem, potem na wierzchu 2X plastpapa i dalej murujesz murki fundamentowe z bloczków betonowych. Radzę murować na wygładzoną spoinę bo wtedy łatwo posmarować murki izolacją - a to ważne. Murki oklejasz z zewnątrz styropianem (EPS 100 minimum), potem klej siatka , klej i na to folia kubełkowa i możesz zasypywać . I to chyba wariant standartowy. Jeśli masz grunty przepuszczalne (piaszczyste) i nie budujesz w jakimś dołku i nie masz piwnic, to drenaż opaskowy możesz sobie odpuścić. Ale wariantów jest o wiele więcej ..... AHA!!! Nie zapomnij zostawić w murkach otworów ( np wstaw kawałki rur) na wszystkie media i przejścia... o to chodziło zrobiłem sobie wydruk waszych fundamentów zamarecka i adama12 i będę tymi zdjęciami szantażował wykonawce rozumiem ze pod ławy daje podbetonke albo gruz potem idzie zbrojona ława. Ja myślałem ze daje sie jeszcze izolacje pod lawę. Drenaż muszę dać obowiązkowo to już wiem na pewno Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 01.06.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Adam, Zamareck - zazdroszczę etapów Waszych budów no ale i u mnie zaczynają we wtorek http://img88.imageshack.us/img88/2758/06052008005gd1.jpg http://img88.imageshack.us/img88/2758/06052008005gd1.54bc7e8a01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 01.06.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 o to chodziło zrobiłem sobie wydruk waszych fundamentów zamarecka i adama12 i będę tymi zdjęciami szantażował wykonawce Adam czytałeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 01.06.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Adam, Zamareck - zazdroszczę etapów Waszych budów no ale i u mnie zaczynają we wtorek Dzięki Ninjacorps ... gratuluję startu, zobaczysz, teraz jak machina ruszy nie da się już jej zatrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 01.06.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Adam12 dlaczego założyłeś kolektory płaskie zamiast próżniowych? Płaskie to przecież przeżytek ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 02.06.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Adam12 dlaczego założyłeś kolektory płaskie zamiast próżniowych? Płaskie to przecież przeżytek ??? Oj tu mnie zaskoczyłeś. Założyłem to : http://www.viessmann.pl/pl/products/Solar-Systeme/Vitosol_100-F.html Cena była konkurencyjna około 5800 z systemem mocowania. Model wyższy próżniowy 200T kosztował znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 02.06.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Adam12 dlaczego założyłeś kolektory płaskie zamiast próżniowych? Płaskie to przecież przeżytek ??? Oj tu mnie zaskoczyłeś. Założyłem to : http://www.viessmann.pl/pl/products/Solar-Systeme/Vitosol_100-F.html Cena była konkurencyjna około 5800 z systemem mocowania. Model wyższy próżniowy 200T kosztował znacznie więcej. Znacznie czyt. 2 x więcej także nie było szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 02.06.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 o to chodziło zrobiłem sobie wydruk waszych fundamentów zamarecka i adama12 i będę tymi zdjęciami szantażował wykonawce Adam czytałeś ??? To się nazywa sposób. PS. Mój wykonawca podzienkowął mi po fundamentach. Nie mógł znieść innego sposobu niż ten co o na znał. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts