Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem to fizycznie niemożliwe:

1. kopanie fundamentów plus wylanie ław ok. 2 dni

2. mininum 5 dni przerwy. Zależy do gruntu.

3. ścianki fundamentowe plus wylanie betonu min. 2 -3 dni

4. minimum 5 dni przerwy. Bez względu na pogodę.

5. stawianie ścian optymistycznie ok. 7 dni.

6. zbrojenie stropu plus wylanie min. 7 dni.

7. przerwa minimum 7 dni.

i już mamypraktycznie 1,5 miesiąca... a gdzie reszta ?

No w końcu się doczekaliśmy i odebraliśmy projekt i zawieźliśmy do starostwa. Hura.

Jak pogoda dopisze to będziemy się budować w zimmie.

Muszę jeszcze zrobić projekt podłączenia wody, żeby mieć już na budowie-wodociąg jakieś 12 metrów od domu, prąd już jest. Może teraz będzie już z górki.

Projekt podłączenia wody lepiej zlecić wodociągom. Oni beda kładli rury więc niech wezmą całą odpowiedzialność na siebie :D

Adam, a gdzie ty się zaopatrujesz w materiały. W Strzelinie skład budowlany ma takie ceny że ludzie z naszych okolic wolą zamawiać z Wrocławia (tym bardziej że na wyjazd na Strzelin i Oławe jest pare składów budowlanych). Czy Ty właśnie wybierałeś te rejony, czy raczej zrobiłeś szersze rozeznanie?

Jestem w tej dobrej sytuacji, że moja druga / ładniejsza połowa prowadzi hurtownię budowlaną. Co prawda nie we Wrocławiu ale mam wgląd we wszystkie ceny rynkowe i łatwiej jest negocjować.

Prawda jest taka, że hurtownie się specjalizują i rzadko się zdarza aby miały dobre ceny na wszystko.

Jeżeli będziesz coś potrzebować daj znać. Może będę mógł pomóc.

Odnośnie cen na postawienie domu to moja sugestia aby dokładnie sie z tym upewnić. Ceny na rynku za stan surowy otwarty z dachem to 40 - do 50 tys. Sam dach to ok. 60- 70 zł. za metr kwadratowy. Twoja cena jest tak niska, że aż nieprawdopodobna. :D Oby nie było jakiś sztuczek.

Z jakiego betonu komórkowego chcesz budować ?

Z YTONGA, bo to ma być ściana jednowarstwowa.

Adam12

A gdzie Twoja lepsza połowa ma hurtownię? Czy może gdzieś blisko Wrocławia?

Kłodzko ale przy dużych dostawach dostarcza towar również na budowy w okolicach Wrocławia. Kwestia warunków, towaru i ceny. :D

Nie chcę Cię zniechęcać do Ytonga bo to super produkt ma tylko trzy wady:

1. trzeba mieć doświadczonego i bardzo dokładnego wykonawcę

2. konieczne jest zachowanie reżimu technologicznego. TZn. jeśli ściana ma "oddychać" to musisz użyć odpowiednie tynki i farby - zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne.

3. Kosmiczna cena.

Ja również planowałem mieć jednowarstwówkę z Ytonga ale finalnie zrezygnowałem na rzecz Porothermu 30cm plus wełna lub stryropian.

Ja również planowałem mieć jednowarstwówkę z Ytonga ale finalnie zrezygnowałem na rzecz Porothermu 30cm plus wełna lub stryropian.

Zrobiliśmy dokładnie ten sam ruch ;) Oczywiście z czasem zrezygnowaliśmy też z wełny na rzecz 10cm styropianu, mam nadzieję że będzie ciepło.

Kamila: wycenę masz naprawdę imponującą, dogadaliście już wszystkie poszczególne etapy budowy ?

nigg

Nie chcę Cię zniechęcać do Ytonga bo to super produkt ma tylko trzy wady:

1. trzeba mieć doświadczonego i bardzo dokładnego wykonawcę

2. konieczne jest zachowanie reżimu technologicznego. TZn. jeśli ściana ma "oddychać" to musisz użyć odpowiednie tynki i farby - zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne.

3. Kosmiczna cena.

Ja też mam lekkie obawy. Ale tak mi się wydaje że na jednowarstwową chyba tak naprawdę nadaje się tylko Ytong, może się mylę? To tylko moje wewnętrzne przekonanie. Może macie inne zdanie? Myślałam ostatnio nad ścianą dwuwarstwową z gorszego betonu komórkowwego i styropianu, ale ja już mam serdecznie dość mojej pani architekt, że nie bardzo mi się podoba pomysł kolejnych zmian w projekcie, bo trwało by to pewnie z dwa miesiące, choć może jak dostałabym pozwolenie na budowę a zima była by zbyt zimnaa na budowanie to może bym to jeszcze przemyślała? ale jeśli już ściana 2W to z BK.

Jeśli chodzi o "oddychanie" ścian to nas najmniej to przejmuje.

Jk myślicie o ile może być droższy Ytong od innego BK, chyba Solbet też nie jest najtańszy, no i o jakości innych firm nie mam informacji.

Zrobiliśmy dokładnie ten sam ruch ;) Oczywiście z czasem zrezygnowaliśmy też z wełny na rzecz 10cm styropianu, mam nadzieję że będzie ciepło.

Kamila: wycenę masz naprawdę imponującą, dogadaliście już wszystkie poszczególne etapy budowy ?

nigg

Jestem coraz bliżej tego samego.

:D

Koszty poszczególnych etapów u mnie ( sama robocizna bez kosztów sprzętu typu koparki zagęszczarki, piasek itp ) :

1. fundamenty z wylewką - 6.000 pln

2. wszystkie ściany parteru + wylanie stropu - 18.000 pln.

3. ściany szczytowe + dach - 18.000 pln.

Z tego co wiem to wykonawcy na przyszły rok wołają już między 45 - 50 tys.

Adam

Jeśli chodzi o ściany, to podjeliśmy decyzję, że jednak będzie dwuwarstwowa z betonu komórkowego jakiegoś tanniego i styropianu. Bo faktycznie trochę się boimy nie fachowego wykonania, no ale nawet jeśli 1W jest dobrze zrobione to i tak ma wiekszy współczynnik U. No i w tym przypadku bedzie można zastosować BK 500 lub nawet 600. No i architektka powiedziała nam że nie jest w tym wypadku potrzebna zmiana w pozwoleniu na budowę, tylko ona dokonuje wpisu do dziennika budowy, więc ona może się tym zająć już teraz jak my czekamy na pozwolenie na budowę, no i nie dopłacamy jej juz do adaptacji.

Fakt na początku chcieliśmy 2W potem zasugerowaliśmy się porównaniem cen ścian gotowych w Muratorze, ale tak mylę że oni przy obydwu wycenach brali pod uwagę tą samą firmę, a myślę że większość ludzi przy 1W bierze Ytonga, a przy 2W tańszą firmę.

Adam 12, dzięki za zestawienie kosztów. Nasz wykonawca cały sprzet już ma, jedyne co załatwiamy to koparkę zeby zdjęła z góry ziemię, bo mamy znajomego koparkowego, a wykonawca nam za to obniżył cenę za wykop pod fundament. Fakt że jego wycena jest lekko niepokojąca, ale znam też wiele przypadków gdzie wykonawcy się cenili, a jakość ich wkonania pozostawiała wiele do życzenia, wiec myślę ze cena robocizny nie wiele mówi o jakości pracy.

Mówiąc o sprzęcie nie miałem na myśl betoniarki czy drobnych narzędzi jakie ma każdy wykonawca.

Mówię o zagęszczarce, maszynie do zasypania piaskiem fundamentów, pompie do betonu itp. w sumie wydasz minimum 2000 złotych.

Odnośnie wycen w gazetach to musisz dodać do tego ok. 30% ponieważ tyle podrożały materiały i robocizna.