Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

Moge sie pochwalić już stanem ZERO swego budyneczku . Było cieżko i długo, ale juz jest ... dodam , ze mam piwnice pod garazem i stad taki długi okres prac . Muszę tylko poszukac jak sie zdjęcia wkleja i wtedy podzielę sie z wami fotami.

Maroco11.... super! Wklejaj, wklejaj bo wszyscy jesteśmy bardzo ciekawi

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zamareck

Zawsze Twój Hermes najbardziej podobał mi się na zewnątrz, teraz jak jest pomalowany tylko upewniło mnie to w moim przekonaniu.

A mam pytanie o to ile wystaje u Ciebie cokół po obsypaniu ziemią.

Kamila79 dzięki za opinię :p

Co do cokołu to aktualnie z powodu spadku terenu działki jest różnie. Od strony kuchni jest tylko 20cm, a od strony garażu jest 50cm. Aby cokół spełniał swoje zadanie musi mieć wysokość minimum 30cm. I właśnie niedługo zacznę doprowadzać teren wokół domu by uzyskać te 30cm. Oczywiście na tyłach domu i od garażu zrobię pewnie wyższy. Zamierzam najpierw wokół domu wykonać opaskę odsączającą szer 50cm i zasypać drobnymi kamykami.

Pozdrawiam

Właśnie ja mam problem, bo ja mam za nisko zbudowaną ścianę fundamentową i żeby fundament był obsypany powyżej strefy przemarzania to zostanie mi tylko 10 cm. Chciałam dać na cokole tynk mozaikowy ale myślę, że cokół wysokości 10 cm wyglądałby nieciekawie, szczególnie przy tak dużym domu, więc pozostaje mi tylko wersja tak jak w projekcie, czyli z opaską styropianową, a to psuje mi mój pomysł na schody, z których chciałam zrezygnować a w ich miejsce chciałam zrobić ścieżkę tak jak podjazd do garażu tylko, że z jednym "stopniem".

Powoli wkraczam w etap instalacji i w związku z tym mam prośbę - proszę o umieszczenie fotografii lub przynajmniej symbolu transformatora 24V - bo nie wiem jaki mam dobrać. Czy transformator, który jest w projekcie musi być instalowany - czy to wymóg przepisów - czy też można z niego zrezygnować?

Powoli wkraczam w etap instalacji i w związku z tym mam prośbę - proszę o umieszczenie fotografii lub przynajmniej symbolu transformatora 24V - bo nie wiem jaki mam dobrać. Czy transformator, który jest w projekcie musi być instalowany - czy to wymóg przepisów - czy też można z niego zrezygnować?

O rany do czego to ma być? Mi instalację robił elektryk i nie mam pojęcia co tam zamontował. Ja tylko mówiłem co i jak ma działać, gdzie ma świecić, gdzie i kiedy gasnąć :) , a on instalował. Oczywiście projekt oryginalny poszedł do kosza hehehe.

Kochani ile płaciliście za okna, bez dachowych, i jakie wybraliście, drewno czy plastik, jaka firma ?

Pozdrawiam

Okna wybrałem firmy OKNOPLAST KRAKÓW. Uważam że to bardzo dobre okna na bardzo dobrych profilach, niestety cena bardzo wysoka bo prawie dwa razy tyle co mekej wyszło (również z roletami). Kolor złoty dąb dwustronnie okleinowane. Zaletą jest barwienie profili w masie. Jak zarysujesz bawiąc się nieodpowiednio młotkiem to nie będzie znać bo pod okleiną jest brązowy plastik. Fatalnie wyglądają okna po przejściach gdy spod spodu wygląda biały plastik.

O rany do czego to ma być? Mi instalację robił elektryk i nie mam pojęcia co tam zamontował. Ja tylko mówiłem co i jak ma działać, gdzie ma świecić, gdzie i kiedy gasnąć :) , a on instalował. Oczywiście projekt oryginalny poszedł do kosza hehehe.

Ja też tego transformatora do niczego nie potrzebuję, ale nie wiem czy jakieś przepisy tego nie wymagają...

Co do okien Oknoplastu - to dobry wybór, ale mnie cena przeraziła.

Hej.

Ma ktoś pomysł na wykończenie schodów wejściowych ?

Główkuję nad tym od kilku dni :cry:

Niestety nie pomogę, bo nie ten etap mi w głowie niestety i jeszcze się za takimi rzeczami nie rozglądam... Wiem tylko, że u mnie napewno nie będą obłożone niczym ciemnym, bo zawsze będzie widać na nich szary nalot.

Czy na poddaszu macie tak jak w projekcie - ścianki z KG czy murowane??? Jeżeli murowane, to czy zmieniana była u Was konstrukcja stropu???

makej - sorki, źle się wyraziłam - u mnie też jest teriva, ale wykonawca mówi, że powinny być dodatkowe zbrojenia czy tam podciągi na ścianki murowane, bo to zbyt duże obciążenie bedzie... A mi się wydaje to naciągane, chociaż nie chcę się mądrzyc bo budowlaniec ze mnie żaden (jak na razie :wink: )

makej - sorki, źle się wyraziłam - u mnie też jest teriva, ale wykonawca mówi, że powinny być dodatkowe zbrojenia czy tam podciągi na ścianki murowane, bo to zbyt duże obciążenie bedzie... A mi się wydaje to naciągane, chociaż nie chcę się mądrzyc bo budowlaniec ze mnie żaden (jak na razie :wink: )

Podciągi to chyba przesada.

U mnie są żebra rozdzielcze 6xfi12

Hej.

Ma ktoś pomysł na wykończenie schodów wejściowych ?

Główkuję nad tym od kilku dni :cry:

Niestety nie pomogę, bo nie ten etap mi w głowie niestety i jeszcze się za takimi rzeczami nie rozglądam... Wiem tylko, że u mnie napewno nie będą obłożone niczym ciemnym, bo zawsze będzie widać na nich szary nalot.

Czy na poddaszu macie tak jak w projekcie - ścianki z KG czy murowane??? Jeżeli murowane, to czy zmieniana była u Was konstrukcja stropu???

U nas kierownik kazał robić żelbet nad garażami, terive mam nad częścią mieszkalną.

http://img177.imageshack.us/img177/8564/rys15th2.gif

tak to wygląda? Te żebra to dwie belki obok siebie, tak?

No to k...a się już nic nie zrobi...

"Bo my robimy tak jak w projekcie" - to k...a już nie można inwestorowi podpowiedzieć, że tak będzie szybciej, łatwiej i taniej???????

I pomysleć , że płacę tak olbrzymią kasę... :evil: :evil: :evil: