Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla zainteresowanych.

Jedno z rozwiązań schodów drewnianych ze spocznikiem.

http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,fdmrx,u.html#ftw9l

pzdr.

Ładne.

Ale dla mnie jeden minus - nadal są to schody zabiegowe :wink:

Natomiast jestem pod wrażeniem łazienki. Czy byłaby możliwość wrzucenia fotek obejmujących łazienkę bardziej całościowo?

Dla zainteresowanych.

Jedno z rozwiązań schodów drewnianych ze spocznikiem.

http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,fdmrx,u.html#ftw9l

pzdr.

Ładne.

Ale dla mnie jeden minus - nadal są to schody zabiegowe :wink:

Natomiast jestem pod wrażeniem łazienki. Czy byłaby możliwość wrzucenia fotek obejmujących łazienkę bardziej całościowo?

Zgadza się. Trzy stopnie musiały lekko zachdzi żaby spocznik był odpowiednio duży. Taki kompromis.

Odnośnie łazieńki to nie mam "kompleksowego" zdjecia ponieważ ciężko zmieścic w kadrze :D

http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,fuaik,u.html#fuaik

http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,fuaik,u.html#fuaim

powodzenia i cierpliwości.

PS.Ja przymierzam się do zagospodarowania terenu przed domem i ceny mnie lekko oszołomiły. Metr kostki granitowej średnio 230 pln.

:evil:

PS.Ja przymierzam się do zagospodarowania terenu przed domem i ceny mnie lekko oszołomiły. Metr kostki granitowej średnio 230 pln.

Super. Ja spróbuję geberity na ścianie kolankowej umieścić, mam chyba trochę wyższą i powinny się zmieścić.

Co do kostki to jesteś pewny że nie jest to cena za tonę? Z tony jest około 4,5m2...

http://www.allegro.pl/item400160010_kostka_granitowa_8_11_szara_producent.html

Super. Ja spróbuję geberity na ścianie kolankowej umieścić, mam chyba trochę wyższą i powinny się zmieścić.

Co do kostki to jesteś pewny że nie jest to cena za tonę? Z tony jest około 4,5m2...

http://www.allegro.pl/item400160010_kostka_granitowa_8_11_szara_producent.html

Sprawdzałem w wielu firmach. Położenie kosztki na gotowo miedzy 220 - 240 pln za metr. kwadratowy. Do tego obrzeża i inne cuda.

pzdr.

Adam12 chyba kostka granitowa wcale nie wychodzi dużo drożej. Biorąc 240zł za tonę kostki szarej 7/9 masz 6,0 m2 nawierzchni co daje 40zł/m2, a przy 4/6 już 8,5 m2 czyli 28,23 zł/m2.

Ceny są więc podobne, licząc że kupujesz zwykłą kostkę betonową, a nie wypasioną kostkę firmy Libet, która kosztuje od 60zł/m2. A jeśli już masz kostkę, to koszt pozostałych robót czyli korytowanie, podbudowa i podsypka jest taki sam dla obu rodzajów kostki.

Z tego co się dowiadywałem to sama robocizna brukarska kształtuje się około 70zł/m2. Cena ta obejmuje całość prac od początku czyli zdjęcia ziemi, przez zagęszczenie podłoża, podbudowy, podsypka, ułożenie i zagęszczenie kostki z zamuleniem szczelin. Do tego należy doliczyć materiały.

Adam12 chyba kostka granitowa wcale nie wychodzi dużo drożej. Biorąc 240zł za tonę kostki szarej 7/9 masz 6,0 m2 nawierzchni co daje 40zł/m2, a przy 4/6 już 8,5 m2 czyli 28,23 zł/m2.

Ceny są więc podobne, licząc że kupujesz zwykłą kostkę betonową, a nie wypasioną kostkę firmy Libet, która kosztuje od 60zł/m2. A jeśli już masz kostkę, to koszt pozostałych robót czyli korytowanie, podbudowa i podsypka jest taki sam dla obu rodzajów kostki.

Z tego co się dowiadywałem to sama robocizna brukarska kształtuje się około 70zł/m2. Cena ta obejmuje całość prac od początku czyli zdjęcia ziemi, przez zagęszczenie podłoża, podbudowy, podsypka, ułożenie i zagęszczenie kostki z zamuleniem szczelin. Do tego należy doliczyć materiały.

70pln się zgadza ale przy puzlach. Przy kostce granitowej liczą sobie nawet do 90 pln za metr a przy 4/6 nawet ponad 100pln plus wszystkie materiały, których podobno ( takl twierdziło kilku wykonawców ) idzie znacznie więcej.

Domysłam się iż trochę tutaj kombinują bo przy ksotce granitowej trzeba się znacznie więcej narobic.

pzdr.

Kochani ile płaciliście za okna, bez dachowych, i jakie wybraliście, drewno czy plastik, jaka firma ?

Pozdrawiam

Okna wybrałem firmy OKNOPLAST KRAKÓW. Uważam że to bardzo dobre okna na bardzo dobrych profilach, niestety cena bardzo wysoka bo prawie dwa razy tyle co mekej wyszło (również z roletami). Kolor złoty dąb dwustronnie okleinowane. Zaletą jest barwienie profili w masie. Jak zarysujesz bawiąc się nieodpowiednio młotkiem to nie będzie znać bo pod okleiną jest brązowy plastik. Fatalnie wyglądają okna po przejściach gdy spod spodu wygląda biały plastik.

j

Ja za okna firmy Veka płacę 14 tys, kolor obustronny złoty dąb, również pod spodem jest brązowy plastik ( myslałam, że to jest standard przy kolorach ), okna równiez bardzo dobre. Zamareck nie przepłaciłes przypadkiem? Chyba ze te rolety tyle wyniosły. Za taką cene to porządne drewno bys kupił.

Ja za okna firmy Veka płacę 14 tys, kolor obustronny złoty dąb, również pod spodem jest brązowy plastik ( myslałam, że to jest standard przy kolorach ), okna równiez bardzo dobre. Zamareck nie przepłaciłes przypadkiem? Chyba ze te rolety tyle wyniosły. Za taką cene to porządne drewno bys kupił.

.

Oknoplast jest drogi to fakt, ale ta kwota wzięła się jak podsumujesz takie dopłaty za każdą duperelę jak:

- dopłata za okucia antywłamaniowe,

- na wyjściu na taras i balkony niski próg "win-step" (taki patent Oknoplastu, że próg ma bodaj tylko 1 czy 2 cm i nie potykasz się, a standardowo próg ma 7cm),

- wszystkie okna ruchomy słupek środkowy,

- jakieś super klamki z zabezpieczeniem(nie pamiętam dokładnie)

no i jak piszesz rolety też nie są zbyt tanie (tym bardziej jeśli weźmiesz cały komplet w kolorze okien). Jak bym dopłacił z 5 tys faktycznie miałbym porządne drewniane, ale jak to drewniane ..... za 5 lat musisz malować.... za 10 znów ....

pozdrawiam

Wszystko razem i kasa leci że hej..... ale zawsze można wziąć po prostu okna bez żadnych dodatków i najtańsze rolety. Czemu nie.

ps. Twoje okna mają profile barwione też jak Oknoplast bo właśnie Oknoplast bierze profile od Veki do swoich okien. Te profile znajdują się chyba w pierwszej trójce światowej.

A kostka granitowa taka piękna... :cry:

U mnie podwórko przed domem ma ponad tysiąc metrów i marzył mi się taki duuuuży podjazd z granitu... No ale na marzeniach się skończy niestety.. :-?

A psinka po betonie ma biegać? ;) Czy do nas ją podrzucisz...

Po ciężkich negocjacjach stanęło na 94 pln robota z materiałami + Libet z 15% rabatem.

Zrujnowałem się :cry:

A jednak Libet? No to cena mnie nie dziwi.

Pozdrawiam

Libet wychodzi około 55 pln za metr kwadratowy czyli około 10 pln drożej od gorszej jakości puzli. W tym wszystkim najgorsze są koszty podbudowy i robocizny. No i metraż... u mnie wyszło około 115 m.kw. plus taras.

Przy kotce brukowej wychodziło około 30 pln drożej ponieważ za samo ułożenie krzyczą sobie 70 - 95 pln plus materiały także nie ma lekko...

pzdr.

Adam - Akurat w moim przypadku to prawda :wink: Zajmuję się budową sama, bo małżon w innym mieście pracuje, więc pojawia się w weekendy a 4-romiesięczny maluch zadania mi nie ułatwia :wink:

U nas lekkie opóźnienie - w poniedziałek wchodzą cieśle, a dopiero pod koniec sierpnia bedzie robione pokrycie dachu. Teraz załatwiam okna, elektryka już mam (kumpel zrobi), załatwiam kable i osprzęt elektryczny od innego kumpla, wieczorem mam gadać z kolesiem od tynków a ogrzewanie zrobią mi chłopaki z mojej firmy - wprawdzie się przeprowadziłam, ale obiecali, że przyjadą z Trójmiasta te 450 km :lol:

Koleś od tynków z polecenia z forum - liczy 20 zł/m robocizny, ale powiedział, że ceny konkretnej za materiał mi nie poda, bo nie jest w stanie, ze względu na to, że dom jest z ceramiki Plecewickiej i cegły nie są równiuteńkie :-? Czy ma rację???????

Pokrycie budynku blachą, bez deskowania, z obróbkami i orynnowaniem - 8.000 zł - czy to dobra cena???

Ceny tynków gipsowych jakie pamiętam to ok. 27pln/m z materiałem lub ok. 17 bez ale to było rok temu jesienią.

Odnośnie dachu się nie wypowiem bo nie mam porównania.

Jedno mogę doradzić na gorąco. Przygotuj sobie miejsce i podpięcie na maszynę do zmiękczania wody. Nie wiem jak jest w okolicy Warszawy ale u nas jest dramat. Twarda jak cholera.

Ja posłuchałem hydraulika, że nie ma sensu bo mamy dobra wodę a teraz muszę kuć w gotowej kotłowni.

PS. Dzisiaj u mnie na budowie działały 3 niezależne ekipy: brukowcy, montaż zbiornika na wodę oraz panele. Ciężko jest ich upilnować.

pzdr.

Pokrycie budynku blachą, bez deskowania, z obróbkami i orynnowaniem - 8.000 zł - czy to dobra cena???

Wg mnie cena akceptowalna, ja bym brał.

Jaka powierzchnia dachu wychodzi u Ciebie? Ile wyniosą Cie materiały na dach tak mniej-więcej?

U mnie wychodzi 300m2 powierzchni samego dachu, o ile koszt pokrycia potrafię oszacować to nie wiem ile wyniosą dodatkowe elementy - gąsiory, kosze itd.