zygzak 07.08.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Wszyscy tak zajęci budowaniem iż nie mają czasu pisać Może jeszcze nie budowa ale już urwanie głowy: woda prąd wykop piach stal cegły drewno geodeta i wciąż poszukiwanie materiałów, śledzenie ofert, szukanie okazji, zbieranie informacji... Niech już się zacznie i majster weźmie część na siebie bo kota dostanę I wciąż nie opuszcza mnie wrażenie że zapomniałem o czymś ważnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 08.08.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 I wciąż nie opuszcza mnie wrażenie że zapomniałem o czymś ważnym hahahaahaahah, to tak jak umnie zygzak - materiały na dach to ok 17.000. Powierzchnia ok. 240-245 m Adam - koleś mi powiedział, ze ew., to może mi podać najbardziej pesymistyczną wersję, czyli 33 zł/m Dzięki za wspomnie nie o tym zmiękczaniu wody.Popytam. A jakie to są koszty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 08.08.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 [ Dzięki za wspomnie nie o tym zmiękczaniu wody.Popytam. A jakie to są koszty?? Urządzenie na tabletki z soli około 2.000 ale szczegóły podam jak mi wycenią.Muszę założyć jak najszybciej czyli zanim szlak trafi głowice baterii. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 10.08.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Wszyscy tak zajęci budowaniem iż nie mają czasu pisać Dokładnie tak. Zajęci od rana do późnej nocy. Trwa malowanie Pokój nad garażem już pomalowany.... oj było co malować bo pokój wyszedł 55 mkw. Fotki niedługo. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazar 13.08.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 witam wszystkich budujących Hermesa buduję w okolicach Poznania - jeżeli jest ktoś z okolic to proszę o info mam pytanie odnośnie ścianki kolankowej - czy podnosił ktoś ją o 2 pustaki (ok.50cm) i może zaprezentować jakieś zdjęcia - zastanawiam się czy 2 to nie przesada, bo na pewno podniosę o 1 z góry dzięki za info pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 14.08.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 mam pytanie odnośnie ścianki kolankowej - czy podnosił ktoś ją o 2 pustaki (ok.50cm) i może zaprezentować jakieś zdjęcia - zastanawiam się czy 2 to nie przesada, bo na pewno podniosę o 1 ..... Z tego co pamiętam większość podniosła o 2 pustaki tak jak i ja. Zobacz fotki w moim albumie. Wyszło super!!! Nie wyobrażam sobie pokoi na górze bez podnoszenia. Wyjątkiem chyba jest Kamila79. Kamila!!! Pozdrowienia dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 14.08.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 witam wszystkich budujących Hermesa buduję w okolicach Poznania - jeżeli jest ktoś z okolic to proszę o info mam pytanie odnośnie ścianki kolankowej - czy podnosił ktoś ją o 2 pustaki (ok.50cm) i może zaprezentować jakieś zdjęcia - zastanawiam się czy 2 to nie przesada, bo na pewno podniosę o 1 z góry dzięki za info pozdro MAzar proponuję przenieść się kilka stron wcześniej. Tam toczyła się długa dyskusja na ten temat. Ja jestem osobiście zwolenniczką zrobienia przedścianki, bo i tak w pokojach zostaje po 16 m2 podłogi, a koszt wiele mniejszy i nie narusza to bryły budynku. Proponuję poczytać wcześniejsze strony, tam porzedstawiłam swoje argumenty, osoby które podwyższały swoje. Jednak mało kto zostawiał chyba tak jak jest w projekcie. A jeśli Ci się nie śpieszy to ja za 3 tygodnie będę już miała przedśćianki zrobione to wstawię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 14.08.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 witam wszystkich budujących Hermesa buduję w okolicach Poznania - jeżeli jest ktoś z okolic to proszę o info mam pytanie odnośnie ścianki kolankowej - czy podnosił ktoś ją o 2 pustaki (ok.50cm) i może zaprezentować jakieś zdjęcia - zastanawiam się czy 2 to nie przesada, bo na pewno podniosę o 1 z góry dzięki za info pozdro MAzar proponuję przenieść się kilka stron wcześniej. Tam toczyła się długa dyskusja na ten temat. Ja jestem osobiście zwolenniczką zrobienia przedścianki, bo i tak w pokojach zostaje po 16 m2 podłogi, a koszt wiele mniejszy i nie narusza to bryły budynku. Proponuję poczytać wcześniejsze strony, tam porzedstawiłam swoje argumenty, osoby które podwyższały swoje. Jednak mało kto zostawiał chyba tak jak jest w projekcie. A jeśli Ci się nie śpieszy to ja za 3 tygodnie będę już miała przedśćianki zrobione to wstawię zdjęcia Kamila o ile przesunęłaś przedścianki ? Ja podniosłem o jeden bloczek ale i tak był problem z dobraniem łóżka ponieważ ścianka kolankowa wyszła około 90cm i nie każde się mieści. Żeby uzyskać 100cm odsunąć trzeba o około 10 - 15 cm. pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 14.08.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Przesunęłam o około 70 (+/- 5cm. jutro podam dokładnie, bo zapomniałam) Wysokość ścianki 115 cm- miało być 120, ale tak wyszedł profil moim dachowcom i już tak zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 17.08.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Hermesiaki! Deszcz zalał mi ściany fundamentowe - tak, że fundamenty calutkie stoją w wodzie. Fundament mam niezaizolowany i nieobmurowany (izolację mają robić na samym końcu budowy, co mnie dziś zaskoczyło, bo wszystkie domy w okolicy już dawno ją mają )..."Spec" mówił, że nic się bloczkom betonowym nie stanie i wyschną...ale widok ścian i nieprzepuszczalna glina mnie dzis tak zdołowały Nie znalazłam nigdzie info o tym, że tak się nie robi i że mogę składać jakieś reklamacje... Może macie jakiś pomysł, albo wskazówkę. Zuzia Hej. Jeśli moge coś do radzić to : 1. ochrz.... kierownika budowy, który zgodził się na nieizolowanie fundamentów wiedząc, że jest nieprzepuszczalny grunt. 2. nie wiem jak wysoką masz ściankę ale jeśli jest to więcej niż 6-7 warstw to powinny być one bezwzględnie potraktowane dysperbitem lub coś w tym rodzaju, następnie ocieplone ( styro hydro 5 -6 cm )+ folia kubełkowa i obsypane. Można też na styropian położyć siatkę wzmacniającą, zaciągnąć klejem i położyć folię. 3. potem można zasypywać i zagęszczać środek. W innym pryzpadku mogą popękać fundamenty szczególnie na narożnikach. 4. jeśli woda nie będzie stała długo to nie ma wielkiego zmartwienia. Szybko zejdzie i jak bloczki porządnie wyschną przeprowadzisz całą operację. fotka przed: http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,6ipf7,u.html#6ipf7 po http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,6ipf7,u.html#6ipg5 pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 18.08.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Właśnie wróciłam z budowy i przypomniałam sobie, że znowu nie zmierzyłam odległości mojej przedścianki od ściany kolankowej. Postaram się Adam na jutro pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 18.08.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 witajcie dawno mnie nei było na forum, ale za to dzis moge sie podzielić z wami takim przekrojem z mojej budowy (prawie cztery miesiace) hermesa ... co prawda wersji nr 2, ale ... hermes ) http://foto.onet.pl/k0jog,5594j0o48gs9,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 19.08.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 gratuluje i po cichu zazdroszcze Dzięki , dzięki Suzis ale ja juz powli nie mam sił , a tu kazdy starszy, ze dopiero najgorsze przede mną .... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 19.08.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 gratuluje i po cichu zazdroszcze Dzięki , dzięki Suzis ale ja juz powli nie mam sił , a tu kazdy starszy, ze dopiero najgorsze przede mną .... ) Eee nie przesadzaj. Wszystkich straszą Co takiego miałoby być to 'najgorsze'? Oby tylko kasa była, cała reszta w przypadku budowy to mały pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 19.08.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Eee nie przesadzaj. Wszystkich straszą Co takiego miałoby być to 'najgorsze'? Oby tylko kasa była, cała reszta w przypadku budowy to mały pikuś. No włąsnei jak ktoś ma kasy bez liku bo trafil tą duzą kumulację w totka to o hermesie nei bedzie rozmyslal .... bo ponoc stan surowy to ten wlasnei mały pikus ..... w stosunku do reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 19.08.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 maroco11 gratuluję postępów !!! Nareszcie coś widać Mówisz , że straszą Cię wykończeniówką? Hmmmmmm.... po części mają rację. Tu nie chodzi tylko o kasę, ale o czas. Mam na myśli to, że na etapie stanu surowego (jak już pewnie wiesz) musisz podejmować jakieś decyzje, wybory bo to potem ma następstwo w kolejnym etapie itd. itp. Wszystko ma znaczenie i powiązanie z czymś później. W wykończeniówce jest identycznie tylko że tempo wzrasta i ilość decyzji do podjęcia w krótkim czasie jest coraz większa. Przynajmniej tak jest w moim przypadku - budowa pochłonęła mnie całkowicie. Może inni to potwierdzą ??? No chyba, że komuś nie zależy na czasie, może wprowadzić się za 3 lata, ma kupe kasy i "dopieszcza" dom odwlekając przeprowadzkę .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 20.08.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 + koszty zdecydowanie większe + pilnowanie fachowców + milion spraw do ogarnięcia..... a i tak wymieniłem tylko 1/10 wykończeniówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 20.08.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ta, ja się zaczynam nie wyrabiać już teraz, więc nie wiem, co będzie później... Podpowiedzcie, czy jeśli w tym roku chcę zrobić jeszcze elektrykę, tynki wewn i ogrzewanie to czy ocieplać dom z zewnątrz??? Czy mur będzie na to gotowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 20.08.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 witajcie dawno mnie nei było na forum, ale za to dzis moge sie podzielić z wami takim przekrojem z mojej budowy (prawie cztery miesiace) hermesa ... co prawda wersji nr 2, ale ... hermes ) http://foto.onet.pl/k0jog,5594j0o48gs9,u.html maroco11 gratuluje i po cichu zazdroszcze To może i ja się skromnie pochwalę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/837089ce97bfd4b2.html zaczynamy instalacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 21.08.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Ta, ja się zaczynam nie wyrabiać już teraz, więc nie wiem, co będzie później... Podpowiedzcie, czy jeśli w tym roku chcę zrobić jeszcze elektrykę, tynki wewn i ogrzewanie to czy ocieplać dom z zewnątrz??? Czy mur będzie na to gotowy??? Ogrzewanie na samym końcu. Bardzo chodliwy towar. Po za tym co z posadzkami ? Weź też pod uwagę i po tykach i wylaniu posadzek jest 2 - 3 miesiące przerwy z poważnymi pracami. W zasadzie można robić tylko górę. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts