Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adam - posadzki oczywiście też (zapomniałam napisać). A co do ogrzewania , to parter cały w podłogówce, więc raczej na zatopione rury nikt się nie połaszczy :wink:

A dlaczego po posadzkach trzeba 3 miesiące czekać????

Żeby miały odpowiednią wilgotność do położenia kafli. Podobnie tynki.

Jeśli będziesz robił wylewki w październiku to zbyt szybko nie wyschną.

pzdr.

To może i ja się skromnie pochwalę

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/837089ce97bfd4b2.html

zaczynamy instalacje...

MEKEJ

dlaczego tylko jedna fotka??? O ile podnosiłeś scianke kolankową ?? A w zwiazku z tym przedłużałeś w jakis sposób konstrukcję dachu ????

Ściankę podniosłem o 20cm i nie musiałem przedłużać dachu (może nieznacznie...)

to może jeszcze fotka z tyłu domu (ale przed zamknięciem) muszę porobić nowe zdjęcia i dorzucić do albumu, ale wciąż czasu brakuje :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c1c6d4d676a40ff.html

To może i ja się skromnie pochwalę

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/837089ce97bfd4b2.html

zaczynamy instalacje...

Czyli stan zwany surowym zamknięty masz za sobą :D

Czy możesz podrzucić orientacyjnie skalę kosztów (bo może czas mi starać się o większy kredyt...)?

Zuzia

Do tej pory wydałem około 200.000pln

Adam - posadzki oczywiście też (zapomniałam napisać). A co do ogrzewania , to parter cały w podłogówce, więc raczej na zatopione rury nikt się nie połaszczy :wink:

pzdr.

No tak, liczę tylko, że przy uruchomionej podłogówce będą wysychały ciut krócej. Generalnie nie zamierzam na wariata kłaść kafli (chociaż chciałabym , żeby było to mozliwie jak najmniej odległe)

Dzięki

pzdr.

No tak, liczę tylko, że przy uruchomionej podłogówce będą wysychały ciut krócej. Generalnie nie zamierzam na wariata kłaść kafli (chociaż chciałabym , żeby było to mozliwie jak najmniej odległe)

Dzięki

uruchomionej podłogówce ? :o

powiem tak przez ostatnie dwa lata nie było zimy. Ja jestem właścicielem działki od 1,5 roku i podczas tego okresu w okolicach Krakowa dwa razy dochodziło do lokalnych podtopień. Jeździłem wtedy na działkę, aby sprawdzić jak zachowuje sie nasz teren, robiłem wykopy :D w różnych miejscach działki i było dość sucho i twardo. jeśli chodzi o pozostałości organiczne w obrębie fundamentów to wysypałem tam wapno, które miało wypalić co żywe. Mam nadzieje ze będzie ok

a teraz z zupełnie innej beczki

dziś na budowie było szalowanie - ząbkowanie to info dla tych którzy maja domek na pochyłym terenie

powiem tak przez ostatnie dwa lata nie było zimy. Ja jestem właścicielem działki od 1,5 roku i podczas tego okresu w okolicach Krakowa dwa razy dochodziło do lokalnych podtopień. Jeździłem wtedy na działkę, aby sprawdzić jak zachowuje sie nasz teren, robiłem wykopy :D w różnych miejscach działki i było dość sucho i twardo. jeśli chodzi o pozostałości organiczne w obrębie fundamentów to wysypałem tam wapno, które miało wypalić co żywe. Mam nadzieje ze będzie ok

a teraz z zupełnie innej beczki

dziś na budowie było szalowanie - ząbkowanie to info dla tych którzy maja domek na pochyłym terenie

Problem w tym iż ziemia ciągnie wilgoć. W jakim stopniu to może zobrazuje Ci mój przypadek.

U siebie mam prawie 100cm zagęszczonego piachu ale drabina postawiona na gołej wylewce po kilku miesiąca robiła się czarna od wilgoci od dołu.

Co prawda nie dałem foli pod beton .....

pzdr.

kurcze mam nadzieje ze bedzie dobrze

u mnie po przekatnej domu jest 2 metry przewyzszenia i cala ta ziemia z fundamentów wypełni to miejsce najglebsze a tam gdzie jest najwyzej bede musial troche podebrac i wysypac gruzu folie daje obowiazkowo to juz wiem na 100% Szczepan

Sprasley tu nie chodzi tylko o wilgoć. Humus czyli potocznie ziemia urodzajna lub grunt organiczny, ulega z biegiem lat pod wpływem obciążenia konsolidacji. Zachodzą w nim procesy gnilne i rozpadu cząstek organicznych co powoduje osiadanie gruntu. Im większą grubość humusu pozostawisz tym większe będzie osiadanie (1 metr humusu to kilka centymetrów). Proces może trwać nawet 10 lat, a efektem będzie osiadanie posadzek na parterze. Grunt piaszczysty czy gliniasty z wykopów to jedna sprawa a humus to osobna bajka. Dla laików słowo "ziemia" obejmuje każdy rodzaj gruntu, a tak nie jest.

Ja osobiście nie odważyłbym się na coś takiego. Zdzieram nawet humus który pozostałby metr poniżej poziomu tarasu, na podjazdach i chodnikach choć podniesione będą pół metra.

Pozdrawiam