ninjacorps 21.08.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Adam - posadzki oczywiście też (zapomniałam napisać). A co do ogrzewania , to parter cały w podłogówce, więc raczej na zatopione rury nikt się nie połaszczy A dlaczego po posadzkach trzeba 3 miesiące czekać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 21.08.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 To może i ja się skromnie pochwalę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/837089ce97bfd4b2.html zaczynamy instalacje... MEKEJ dlaczego tylko jedna fotka??? O ile podnosiłeś scianke kolankową ?? A w zwiazku z tym przedłużałeś w jakis sposób konstrukcję dachu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 21.08.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Adam - posadzki oczywiście też (zapomniałam napisać). A co do ogrzewania , to parter cały w podłogówce, więc raczej na zatopione rury nikt się nie połaszczy A dlaczego po posadzkach trzeba 3 miesiące czekać???? Żeby miały odpowiednią wilgotność do położenia kafli. Podobnie tynki. Jeśli będziesz robił wylewki w październiku to zbyt szybko nie wyschną. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 21.08.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 To może i ja się skromnie pochwalę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/837089ce97bfd4b2.html zaczynamy instalacje... MEKEJ dlaczego tylko jedna fotka??? O ile podnosiłeś scianke kolankową ?? A w zwiazku z tym przedłużałeś w jakis sposób konstrukcję dachu ???? Ściankę podniosłem o 20cm i nie musiałem przedłużać dachu (może nieznacznie...) to może jeszcze fotka z tyłu domu (ale przed zamknięciem) muszę porobić nowe zdjęcia i dorzucić do albumu, ale wciąż czasu brakuje http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c1c6d4d676a40ff.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 21.08.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 To może i ja się skromnie pochwalę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/837089ce97bfd4b2.html zaczynamy instalacje... Czyli stan zwany surowym zamknięty masz za sobą Czy możesz podrzucić orientacyjnie skalę kosztów (bo może czas mi starać się o większy kredyt...)? Zuzia Do tej pory wydałem około 200.000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 21.08.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Adam - posadzki oczywiście też (zapomniałam napisać). A co do ogrzewania , to parter cały w podłogówce, więc raczej na zatopione rury nikt się nie połaszczy A dlaczego po posadzkach trzeba 3 miesiące czekać???? Żeby miały odpowiednią wilgotność do położenia kafli. Podobnie tynki. Jeśli będziesz robił wylewki w październiku to zbyt szybko nie wyschną. pzdr. No tak, liczę tylko, że przy uruchomionej podłogówce będą wysychały ciut krócej. Generalnie nie zamierzam na wariata kłaść kafli (chociaż chciałabym , żeby było to mozliwie jak najmniej odległe) Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 22.08.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Adam - posadzki oczywiście też (zapomniałam napisać). A co do ogrzewania , to parter cały w podłogówce, więc raczej na zatopione rury nikt się nie połaszczy A dlaczego po posadzkach trzeba 3 miesiące czekać???? Żeby miały odpowiednią wilgotność do położenia kafli. Podobnie tynki. Jeśli będziesz robił wylewki w październiku to zbyt szybko nie wyschną. pzdr. No tak, liczę tylko, że przy uruchomionej podłogówce będą wysychały ciut krócej. Generalnie nie zamierzam na wariata kłaść kafli (chociaż chciałabym , żeby było to mozliwie jak najmniej odległe) Dzięki uruchomionej podłogówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 22.08.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Adam - no przecież nie uruchomię jej od razu po wylewkach ale po ok. 2 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 23.08.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Heh, moment nieuwagi i łosie zamurowały okno tarasowe - to z salonu. W poniedziałek będą poprawiać Poza tym na całym obwodzie + nośne są po 4 warstwy bloczków, no zaczyna to wreszcie wyglądać jak dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 25.08.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam Wszystkich po długieeeeeej nieobecnosci!!!! Stan na dzien dzisiejszy to POZWOLENIE NA BUDOWE i wylane ŁAWY FUNDAMENTOWE Pozdrawiam SZczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 26.08.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam Wszystkich po długieeeeeej nieobecnosci!!!! Stan na dzien dzisiejszy to POZWOLENIE NA BUDOWE i wylane ŁAWY FUNDAMENTOWE Pozdrawiam SZczepan Gratuluję startu!!! Pokaż koniecznie fotki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 26.08.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 http://foto.onet.pl/hz0bq,8kwtzlklkol8,gab7f?D=1 tu powinny być zdjęcia ława ze względu na spadek terenu jest dość DUŻA - tak przynajmniej mi powiedziano Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 27.08.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 http://foto.onet.pl/hz0bq,8kwtzlklkol8,gab7f?D=1tu powinny być zdjęcia ława ze względu na spadek terenu jest dość DUŻA - tak przynajmniej mi powiedziano Szczepan Sprasley , zastanawia mnie jedno: dlaczego nie zdjąłeś humusu ????? Jak teraz zamierzasz to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 27.08.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 sprawa wyglada tak ze jest tam dosc stromo i postanowilem ze cala ta ziemia z fundamentów idzie do srodka na nia wysypie jeszcze gruz i ubije zagęszczarka Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 27.08.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 sprawa wyglada tak ze jest tam dosc stromo i postanowilem ze cala ta ziemia z fundamentów idzie do srodka na nia wysypie jeszcze gruz i ubije zagęszczarka Szczepan jak wysoką są wody gruntowe na wiosnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 27.08.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 powiem tak przez ostatnie dwa lata nie było zimy. Ja jestem właścicielem działki od 1,5 roku i podczas tego okresu w okolicach Krakowa dwa razy dochodziło do lokalnych podtopień. Jeździłem wtedy na działkę, aby sprawdzić jak zachowuje sie nasz teren, robiłem wykopy w różnych miejscach działki i było dość sucho i twardo. jeśli chodzi o pozostałości organiczne w obrębie fundamentów to wysypałem tam wapno, które miało wypalić co żywe. Mam nadzieje ze będzie ok a teraz z zupełnie innej beczki dziś na budowie było szalowanie - ząbkowanie to info dla tych którzy maja domek na pochyłym terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 27.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Chłopaki i dziewczyny ile kosztowała Was robocizna + materiał hydrauliki i elektryki. U nas krzyczą sobie elektryka 5 robocizna 3 materiał, a hydraulika 8 sama robocizna, ale w to wchodzi podłogówka kaloryfery inst wodna i kanalizacyjna w domu, nie wiem ile materiał będzie kosztował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 28.08.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 powiem tak przez ostatnie dwa lata nie było zimy. Ja jestem właścicielem działki od 1,5 roku i podczas tego okresu w okolicach Krakowa dwa razy dochodziło do lokalnych podtopień. Jeździłem wtedy na działkę, aby sprawdzić jak zachowuje sie nasz teren, robiłem wykopy w różnych miejscach działki i było dość sucho i twardo. jeśli chodzi o pozostałości organiczne w obrębie fundamentów to wysypałem tam wapno, które miało wypalić co żywe. Mam nadzieje ze będzie ok a teraz z zupełnie innej beczki dziś na budowie było szalowanie - ząbkowanie to info dla tych którzy maja domek na pochyłym terenie Problem w tym iż ziemia ciągnie wilgoć. W jakim stopniu to może zobrazuje Ci mój przypadek. U siebie mam prawie 100cm zagęszczonego piachu ale drabina postawiona na gołej wylewce po kilku miesiąca robiła się czarna od wilgoci od dołu. Co prawda nie dałem foli pod beton ..... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparsley 28.08.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 kurcze mam nadzieje ze bedzie dobrze u mnie po przekatnej domu jest 2 metry przewyzszenia i cala ta ziemia z fundamentów wypełni to miejsce najglebsze a tam gdzie jest najwyzej bede musial troche podebrac i wysypac gruzu folie daje obowiazkowo to juz wiem na 100% Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 28.08.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 kurcze mam nadzieje ze bedzie dobrze u mnie po przekatnej domu jest 2 metry przewyzszenia i cala ta ziemia z fundamentów wypełni to miejsce najglebsze a tam gdzie jest najwyzej bede musial troche podebrac i wysypac gruzu folie daje obowiazkowo to juz wiem na 100% Szczepan Sprasley tu nie chodzi tylko o wilgoć. Humus czyli potocznie ziemia urodzajna lub grunt organiczny, ulega z biegiem lat pod wpływem obciążenia konsolidacji. Zachodzą w nim procesy gnilne i rozpadu cząstek organicznych co powoduje osiadanie gruntu. Im większą grubość humusu pozostawisz tym większe będzie osiadanie (1 metr humusu to kilka centymetrów). Proces może trwać nawet 10 lat, a efektem będzie osiadanie posadzek na parterze. Grunt piaszczysty czy gliniasty z wykopów to jedna sprawa a humus to osobna bajka. Dla laików słowo "ziemia" obejmuje każdy rodzaj gruntu, a tak nie jest. Ja osobiście nie odważyłbym się na coś takiego. Zdzieram nawet humus który pozostałby metr poniżej poziomu tarasu, na podjazdach i chodnikach choć podniesione będą pół metra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts