Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[...]na własnym doświadczeniu stwierdzam, ze być może gdybyśmy stawiali 3 dom, to dopiero wówczas byłby on w pełni funkcjonalny, bezpieczny i przy okazji ładny :)

Mam tylko nadzieję, że ten dom nas przeżyje, a co będzie potem, to już inna sprawa ;)

No to zgodnie z przysłowiem ;)

Ja troszkę żałuje tylko jednej rzeczy, ale przerobić się nie da więc trzeba polubić ;) - konkretnie, że wejście z garażu nie jest bezpośrednio do wiatrołapu, ale co tam - dom jest SUPER!!!

No i rozpocząłem walkę z myszami, które usiłują zniszczyć mi moją cenną elewacje :evil: , a raczej ocieplenie :evil:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[

No i rozpocząłem walkę z myszami, które usiłują zniszczyć mi moją cenną elewacje :evil: , a raczej ocieplenie :evil:

Mam to samo i prowadzę na razie równą walkę. Bestie się wciskają między bruk a ocieplenie cokołu. Wyżej nie dadzą rady bo jest listwa.

pzdr.

A nasi sąsiedzi mają tak łownego kota, że kilka działek w okolicy obrabia. Nawet mi kiedyś osobiście przyniósł mysz pod nogi. :D

Witam wszystkich,

budujemy HERMESA 2 i jesteśmy na etapie wylewania płyty nad parterem. Mam do Was pytanie i prośbę o pomoc: czym planujecie ogrzewać domki? gazem, węglem, eko-groszkiem itp. i jakie stosujecie kominy? Mówiąc brutalnie, jakie ogrzewanie jest najtańsze?

Musimy ostatecznie zdecydować o wyborze ogrzewania, bo majstry chcą murować kominy, a że są bardzo dokładni chcą wiedzieć wcześniej wszystko i rozplanować sobie prace.

czy zakładaliście taki wariant ogrzewania: kominek z płaszczem wodnym i ogrzewanie gazem?

za wszelkie podpowiedzi dziękuję

Witam.

Jako, że posiadam kominek z płaszczem plus gaz to mogę trochę przybliżyć temat.

Minusy :

1. różnica w kosztach w stosunku do zwykłego kominka jest znaczna. Problem nie jest w samym kominku 19 kW, który kosztuje około 9000 pln ale oprzyrządowaniu i konieczności znalezienia firmy, która to porządnie zainstaluje. A to kosztuje bardzo dużo.

2. Jeżeli kominek ma ogrzewać również wodę konieczny jest zbiornik z dwoma wężownicami.

3. bezwzględne jest stosowanie suchego drewna. W innym przypadku to mamy męczarnie a nie palenie w kominku.

Plusy:

1. wrzucasz kawał suchego dębu lub grabu i na kilka godzin masz problem z głowy. dmuchawa i sterownik sam reguluje poziom temperatury i proces spalania w kominku.

Z tego co się orientuję najtaniej wychodzi groszek ale do tego jest potrzebna osobna kotłownia ze względu na kurz.

Na forum jest mnóstwo opinii na ten temat.

pzdr.

Witajcie

Pewnei mieliście podobny problem być moze jest tutaj on poruszany, ale powidzcie jakeigo typu (tj z jakiego materiału i jakiej marki) rynny zastosowaliście do swoich Hermesikow ???

Ja bardzo chciałem rynny Marley, ale sprowadzenie ich do mojej wichury zajęłoby ponad tydzień i wziąłem po prostu takie jakie mieli w lokalnej hurtowni czyli Galeco. I wiecie co? Jestem pozytywnie zaskoczony jakością wykonania. No i są tańsze od Marleya. Mogę z czystym sumieniem je polecić.

• 2 weeks później...

U mnie skończone tynki. Dokładnie miesiąc temu złożyłam wniosek o kolejną transzę i sku....yny jeszcze nie przelali mi jej na konto :evil: :evil: :evil: :evil:

No i jestem zablokowana....

Co z tego, że wszyscy mówią, że i tak super szybko robię (w czerwcu zaczęste były fundamenty) skoro mogłabym dalej (fachowców mam) :evil: :evil: :evil: :evil:

http://img520.imageshack.us/img520/9462/05102008124wv4.jpg

http://img520.imageshack.us/img520/1553/05102008127ms9.jpg

[/img]

zygzak i ninjacorps gratuluję postępów! Cierpliwie ale do przodu!

A ja, życzę otrzymania kredytu (transzy), właśnie oglądam program PORTFEL, aż ciarki mnie przechodzą jak myślę żebym miała teraz podpisywać kredyt (konkretnie to mój mąż). Nam dwa lata temu zrobili niespodziankę, bo najpierw bez problemu mieliśmy dostać kredyt na potrzebną kwotę we frankach, a ostatecznie wyszło, że brakuje nam zdolności na 30 tyś i żeby dostać potrzebną kwotę musieliśmy wziąć złotówki :cry: , a teraz słyszę, że z dnia nadzień można mieć zdolność niższą o 250 tys. :o

Kochani,

Inspektor napisał: "Jest błąd w projekcie polegający na tym, że płatwie kalenicowe p1 przechodzą przez wieniec co jest nieprawidłowe pod względem konstrukcyjnym bo zbrojenie wieńca musi pozostać ciągłe.

Należy teraz wykonac cztery przejścia przez wieniec, obniżyć się z murem tzn. podkuć i wykonać wieniec opasujący od dołu płatwie."

My wcale nie robiliśmy tego wieńca po skosie, nie kojarzę ze zdjęć żeby którykolwiek z hermesów prezentowanych na forum taki posiadał, to jest bardzo rzadko stosowane rozwiązanie (w projekcie go nie było). Chyb masz inspektora maniaka zbrojenia. A ja myślałam, że to mój kierownik ma hopla na punkcie zbrojenia. No a może budujesz, tam gdzie mocno wieje?