Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze w temacie okien, dobre okno połaciowe, jak ja zamawiałam okna kosztowało tyle co ja zapłaciłam za drzwi balkonowe o wymiarach 2,3 na 1,5 w okleiny firmy VEKA z okuciami Roto, czyli też dobre marki. A robiąc podwójne okno połaciowe należałoby zapłacić za dwa takie okna + drzwi balkonowe które są w projekcie, oraz kołnierz zespolony który wychodzi drożej niż do okien pojedynczych. No i jeszcze jedna sprawa, jak oglądam zdjęcia tych wąskich drzwi balkonowych w małych pokojach w już zrealizowanych Hermesów, to jakoś dziwnie dla mnie to wygląda, takie wąskie okno na tak szerokiej ściany (oczywiście to moje subiektywne odczucie). Ja jestem bardzo zadowolona, że zrezygnowałam z połaci na rzecz szerszych drzwi. U mnie na górze jest bardzo jasno, z tym że u góry nie mam jeszcze ścianek działowych.

A tak w ogóle jak się już otynkuje to pomieszczenia na górze robią się jaśniejsze.

Ja też skasowałam okna dachowe - w mniejszych pokojach dołożyłam po dodatkowym oknie od szczytu a w największej sypialni to dla mnie kompletną bzdurą byłoby montowanie dachowego, skoro jest podwójne balkonowe + małe okno....

Ja też zlikwidowałem okna połaciowe i dołożyłem po oknie na szczycie 90x150 przy drzwiach balkonowych i mysle , ze to wystarczy, tym bardziej, ze okna te będą od strony południowego-zachodu, a dachowe by były od samego południa, wieć ... daliśmy sobei spokój, jak widzę nie jestem sam, który podjał taka decyzje ... ale jak to juz ktoś tu wspomniał to rzecz gustu i wizji ...

Hej Hermesowicze budujący w mojej okolicy!

Nie przyda się Wam styropian EPS100 gr 6cm , EPS70 gr 15cm, EPS200 gr 5cm ??? Zostało mi tego trochę po budowie i chętnie odstąpię bo w garażu nie mam się jak ruszyć. No i jeszcze wełna na elewacje ISOVER gr 10cm. Jak niedaleko to sam chętnie podwiozę.

Pozdrawiam.

Wielkie dzięki wszystkim za info - ostatecznie zdecydowałem się na powiększenie okien połaciowych bez dodawania nowych.

Czy ktoś z was planuje ogrzewać gazem ? Jeżeli tak to jak sobie poradziliście z odprowadzeniem skroplin z komina w sytuacji gdy komin budowany jest od stropu ?

pozdro

Jeżeli tak to jak sobie poradziliście z odprowadzeniem skroplin z komina w sytuacji gdy komin budowany jest od stropu ?

pozdro

Komin prowadzony od stropu to największy błąd w tym projekcie. Ka żdy kierownik budowy Ci to powie. Komin musi iść od samego dołu i mieć swój fundament!!!

Pozdrawiam

Jeżeli tak to jak sobie poradziliście z odprowadzeniem skroplin z komina w sytuacji gdy komin budowany jest od stropu ?

pozdro

Komin prowadzony od stropu to największy błąd w tym projekcie. Ka żdy kierownik budowy Ci to powie. Komin musi iść od samego dołu i mieć swój fundament!!!

Pozdrawiam

Zgadza się.

Jeśli ktoś nie ma fundamentu można zrobić tak :

http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,83bnf,u.html#83bnf

czyli dodatkowe wzmocnieni posadzki w spiżarni.

pzdr.

Jaki piec ? Kondensacyjny ?

Adam

chciałbym kondensacyjny - ale tu jest kwestia doprowadzenia powietrza z poza budynku z czym też trzeba sobie poradzić...

nie bardzo rozumiem twoja uwagę dot. wzmocnienia posadzki w spiżarni w kontekście pobudowania komina na stropie ?

Ad.1 do pieca kondensacyjnego z zamknięta komora spalania ( chyba większość na rynku ) montuje się podwójny ( jeden w drugim ) przewód kominowy ze stali nierdzewnej. Zewnętrzny ma średnice około 16cm a wewnętrzny ok 8cm.

Środkiem wydalane są spaliny a zewnętrznym zasysane jest powietrze lub na odwrót :D Skropliny są odprowadzane do kanalizacji. Trzeba przygotować tylko rurkę ok. 50mm w pobliżu pieca.

Biała rurka po lewej stronie przy kotle.

http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,f3xkt,u.html#f3xkt

Ad2. U mnie fachowcy nie wykopali fundamentu pod komin ponieważ za późno się połapałem iż jest błąd w projekcie. Dlatego wzmocniłem posadzkę pod kominem. Zrezygnowałem izolacji ( styropianu) pod samym kominem.

pzdr.

Ad.1 do pieca kondensacyjnego z zamknięta komora spalania ( chyba większość na rynku ) montuje się podwójny ( jeden w drugim ) przewód kominowy ze stali nierdzewnej. Zewnętrzny ma średnice około 16cm a wewnętrzny ok 8cm.

Środkiem wydalane są spaliny a zewnętrznym zasysane jest powietrze lub na odwrót :D Skropliny są odprowadzane do kanalizacji. Trzeba przygotować tylko rurkę ok. 50mm w pobliżu pieca.

Biała rurka po lewej stronie przy kotle.

http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,f3xkt,u.html#f3xkt

Ad2. U mnie fachowcy nie wykopali fundamentu pod komin ponieważ za późno się połapałem iż jest błąd w projekcie. Dlatego wzmocniłem posadzkę pod kominem. Zrezygnowałem izolacji ( styropianu) pod samym kominem.

pzdr.

wielkie dzięki za info, jakbyś mógł mi jeszcze wyjaśnić:

czy to znaczy że w komin Schiedel-a wchodzą jeszcze 2 rury ?

skropliny odchodzą od pieca a nie prosto z komina ?

Witam wszystkich Hermesowiczów

Wprawdzie budowe zaczniemy dopiero wiosną i to pózną raczej , ale od kilku miesięcy sledzimy na bieżąco to forum . Zmian w projekcie zrobiliśmy niewiele , sądzać z lektury mieścimy się w standarcie czyli podniesienie scian kolankowych , likwidacja niektórych okien połaciowych etc...

Chciałbym zapytać o coś innego . Mianowicie ostatnio była dyskusja o kominie prowadzonym od stropu . Zwróciłem na to uwagę architektowi ( zrobił nam adaptacje , szkody górnicze kat II ) i on stwierdził że to się da jeszcze zmienić na etapie budowy ( lada ty/dzień mamy dostać pozwolenie) . A także że robiąc go tak jak w projekcie będzie znacząco droższy niż gdyby prowadzić go od posadzki . Skąd ta różnica ?!

:( Szkoda że nie ma już żadnego budującego z Górnego Śląska, bo z checią obejrzałbym Hermesa w całej krasie na żywo :(