Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... da jeszcze zmienić na etapie budowy ( lada ty/dzień mamy dostać pozwolenie) . A także że robiąc go tak jak w projekcie będzie znacząco droższy niż gdyby prowadzić go od posadzki . Skąd ta różnica ?!

Witaj w gronie Feniks!

Wystarczy że przy wykonywaniu fundamentów zrobisz dodatkowy fundament pod komin, a potem to wiadomo murowanie jak każdy inny. Ale analizując koszty komin od samego dołu wychodzi znacznie drożej, bo musisz doliczyć fundament no i około 2,60m samego komina w jakimś systemie (a nie są one tanie)

No to teraz całkiem zgłupiałem . Z rozmowy z architektem wynikało coś odwrotnego ! Że robiąc komin od podstawy będzie taniej . No chyba że ja go zle zrozumiałem . :(

Może miał na myśli murowany a nie systemowy. Ale moim zdaniem nie ma szans aby wyszło taniej.

Pozostanie też kwestia podłączenia pieca w kotłowni przy kominie rozpoczynającym się od pierwszej kondygnacji.

Mój KR kategorycznie nie zgodził się na takie rozwiązanie i powiedział iż kwitów nie podpisze. Projekt ma zatwierdzenia więc.... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

pzdr.

PS. Parę zdjęć znajdziesz tutaj:

http://foto.onet.pl/5i0cv,o88y0yodydy0

Jakiej grubości macie podbitkę dachu??

Ja mam 15 mm. Mój wykonawca twierdzi, że to dobra grubość, w projekcie jest 19 mm, ale on stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, ale cieńsza już nie powinna być.

Jak ktoś będzie chciał to podam namiar na tartak, za Trzebnicą (Dolny Śląsk, niedaleko Wielkopolski) mają tam rewelacyjną podbitkę klasy AB za rozsądną cenę, z możliwością dostawy.

Właśnie od kilku dni próbuję zrobić zdjęcia mojej podbitki i wam się pochwalić, ale jak dojadę na budowę to gdzieś się słońce chowa i nie było by widać koloru, może dziś się uda, mroźno ale jak słonecznie :)

Ja mam 15 mm. Mój wykonawca twierdzi, że to dobra grubość, w projekcie jest 19 mm, ale on stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, ale cieńsza już nie powinna być.

Jak ktoś będzie chciał to podam namiar na tartak, za Trzebnicą (Dolny Śląsk, niedaleko Wielkopolski) mają tam rewelacyjną podbitkę klasy AB za rozsądną cenę, z możliwością dostawy.

Właśnie od kilku dni próbuję zrobić zdjęcia mojej podbitki i wam się pochwalić, ale jak dojadę na budowę to gdzieś się słońce chowa i nie było by widać koloru, może dziś się uda, mroźno ale jak słonecznie :)

Kamila ja zrobiłem nadbitkę i deski boazeryjne grubości 19mm kupowałem w tartaku niedaleko żmigrodu

Mam takie pytanie:

Jaką macie moc przyłaczeniową ? Bo pan z energetyki przekonał nas do 16 kW. Zaczynam mieć wątpliwości czy to nie za mało (przy naszej ulicy nie ma gazu więc siłą rzeczy pewne "sprzęta" będą na prąd). Może warto podnieść na te 25kW ?!

A wiesz, ze za każdy przyznany kW płaci się co miesiąc. Kiedyś na tym forum był wątek dotyczący tego problemu i 99% twierdziła, że 15 kW wystarcza.

Niestety nie zgodzę się z Wami.

Po pierwsze: za przyznanie kW płacisz tylko przy podłączeniu jednorazowo

Po drugie: ja podłączyłem z uwagi na brak gazu 16 kW i niestety będę musiał wystąpić o zwiększenie mocy, gdyż zamontowałem rezerwowe źródło grzania ciepłej wody w postaci podgrzewacza przepływowego o mocy 24kW. No to jasne chyba że 16kW nie wystarczy no nie? Nawet jakbym dał podgrzewacz tylko 16kW to i tak cały dom musiałby mieć około 20kW.

Niestety nie zgodzę się z Wami.

Po pierwsze: za przyznanie kW płacisz tylko przy podłączeniu jednorazowo

Po drugie: ja podłączyłem z uwagi na brak gazu 16 kW i niestety będę musiał wystąpić o zwiększenie mocy, gdyż zamontowałem rezerwowe źródło grzania ciepłej wody w postaci podgrzewacza przepływowego o mocy 24kW. No to jasne chyba że 16kW nie wystarczy no nie? Nawet jakbym dał podgrzewacz tylko 16kW to i tak cały dom musiałby mieć około 20kW.

Przepływowy podgrzewacz wody o mocy 24kW ? Co to za potwór ?

Jak go włączysz to światła przygasną na wiosce :)

Czy ktoś z Was pamięta ile wełny potrzeba na ocieplenie poddasza w wersji Hermes 1?

O ile dobrze pamiętam to ok. 90 m.kw razem z pomieszczeniem nad garażem.

pzdr

Adam chyba 190m2.

Mi między krokwie poszło 200m2, a 5 cm na krokwiach trochę więcej. Ja mam trochę powiększony dach nad garażem