Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mi poszło 200 chyba z kawałeczkiem, ale mam powiększony garaż 2 m szerokości.

A u nas w najbliższy wtorek wylewki a w piątek robią kotłownię. W czwartek albo piątek mam zamiar sama zamontować kominek :wink: (no oczywiście do przeniesienia tego klocka będę musiałą "użyć" sąsiadów )

Wiatr (i to wcale nie silny) zerwał obróbkę wierzchów kominów z cegłami :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Jak myślicie - kogo to wina ?

dekarzy, bo przykręcili blachę na 4 wkręty, czy murarzy bo spieprzyli zaprawę? (oderwana blacha spadła z kilkoma całymi cegłami)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę Was o pomoc w kwesti malowania podbitki. Powiedźcie mi czym najlepiej jest ją pomalować. Zależy mi na kolorze złoty dąb. Chciałbym ją pomalować takim ustrojstwem aby za rok nie malować jej na nowo... Może ma ktoś jakiś pomysł...

Ja zastosowałem lakierobejcę DULUX (do drewna na zewnątrz). Nie jest tania ale fachowcy zapewniali mnie że wytrzyma z 5 lat.

Proszę Was o pomoc w kwesti malowania podbitki. Powiedźcie mi czym najlepiej jest ją pomalować. Zależy mi na kolorze złoty dąb. Chciałbym ją pomalować takim ustrojstwem aby za rok nie malować jej na nowo... Może ma ktoś jakiś pomysł...

U mnie była taka procedura malowania Sadolinem lakiero-bejca kolor Pinia :

1. przed założeniem basa 1 raz

2. przed założeniem kolor 1 raz

3. po założeniu kolor 1 raz

taki jest standard.

Ja dopłaciłem za malowanie drugi raz kolorem po założeniu.

Efekt :

http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,e5mbx,u.html#e5mbx

PS. Z tymi metrami to faktycznie coś mi się pomyliło. :)

Ja malowałem BONDEX-em (też pinia), ale dopiero w tym roku i nie wiem jak będzie wyglądało za kilka miesięcy/lat, póki co jest OK.

Wełny zamówiłem na razie 120m2 - tak mi wyliczyli w hurtowni biorąc pod uwagę ilość dachówki - jak będzie za mało to domówię.

Aktualnie jestem na etapie podłączania pieca, od poniedziałku wylewki, a później ocieplanie poddasza żeby ciepło nie uciekało...

Witam po weekendzie

Wczoraj dzięki uprzejmości Kamila79 mogliśmy sobie obejrzeć jak wygląda Hermes w naturze za co bardzo dziękujemy. :wink:

Obejrzenie Hermesa "na żywo" pozwoliło nam podjąc pewne decyzje co do jego przyszłego wyglądu . Tu z czegoś zrezygnujemy , tam coś dodamy itd... 8)

p.s. jutro spotykamy się z przedstawicielem banku na rozmowie wstępnej , mam nadzieje że nie dostane zawału (lub co bardziej prawdopodobne do reszty osiwieje) na widok wyliczonej raty. :(

Ja malowałem BONDEX-em (też pinia), ale dopiero w tym roku i nie wiem jak będzie wyglądało za kilka miesięcy/lat, póki co jest OK.

Wełny zamówiłem na razie 120m2 - tak mi wyliczyli w hurtowni biorąc pod uwagę ilość dachówki - jak będzie za mało to domówię.

Aktualnie jestem na etapie podłączania pieca, od poniedziałku wylewki, a później ocieplanie poddasza żeby ciepło nie uciekało...

Najpierw ogrzewanie a potem wylewki posadzek ? Kurcze jak to się robi ? :)

Zrobiłem najpierw ogrzewanie ze względu na podłogówkę, którą przecież trzeba zalać wylewką. Poza tym wszystkie rury będe maił zalane w posadzcce. Jak to się robi innaczej? ;)

Myślałem, że mówisz o montażu pieca itp. :)

Z wylewkami poczekaj na +5st. i zorganizuj jakieś dogrzewanie. Inaczej będzie schło bardzo bardzo długo. Z wełną też bym poczekał ponieważ od wylewek jest wilgotno w domu a tego wełna nie lubi.

pzdr

miałem na myśli klasyczny na elewacje 3 lub 5 cm.

a my planujemy nawet 8 cm na suficie w garażu a cztery w podłodze pomieszczenia, a garaż mamy ogrzewany. Kiedyś czytałam, że ktoś kto miał nieogrzewany garaż i 10 cm styropianu, w pomieszczenie nad garażem było zawsze 2-3 stopnie chłodniej od pozostałej części domu. Ale planując docieplenie sufitu, trzeba o tym pamiętać, przy montażu bramy garażowej

Też mam zorganizowaną kozę, którą będę dogrzewał, wełnę położę po około 2 tygodniach jak trochę wilgoci odparuje.

Co do pokoju nad garażem to będe tylko ocieplał podłogę 4cm styropianem, ale w garażu mam grzejnik - mam nadzieję że to pomoże - zresztą to ma być mój pokój, a ja ciepła nie lubię ;)

Adam chyba się przejęzyczyłeś.... nigdy nie stosuje się klasycznego styropianu elewacyjnego EPS-70 na podłogi bo jest za miękki. Minimum to EPS-100, a do garaży i obciążonych posadzek EPS-200.

.... chyba że chodziło Ci o EPS-70 przyklejony do sufitu w garażu ??? :) Wtedy jest OK.

Adam chyba się przejęzyczyłeś.... nigdy nie stosuje się klasycznego styropianu elewacyjnego EPS-70 na podłogi bo jest za miękki. Minimum to EPS-100, a do garaży i obciążonych posadzek EPS-200.

.... chyba że chodziło Ci o EPS-70 przyklejony do sufitu w garażu ??? :) Wtedy jest OK.

Chodziło mi o sufit. :)

Jeśli brama jest zamontowana tak jak u mnie to to z klejeniem sytry na suficie jest problem. Wykonalne ale dużo zabawy.

Odnośnie temperatur to w trakcie budowy / prac w około domu garaż z reguły jest składowiskiem wszelkiego typu wynalazków i praktycznie cały dzień otwarty lub często otwierany co daje podobny efekt. W takiej sytuacji jego ogrzewanie nie ma sensu.

Ja u siebie mam na stropie terriva nad garażem mam 6 cm jednego z lepszych styro na rynku ale nie najlepszy. Chyba Silver . Ale i tak czuć chłód przez panele. Na pewno parkiet byłby lepszym izolatorem ale koszty....