ninjacorps 23.11.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Mi poszło 200 chyba z kawałeczkiem, ale mam powiększony garaż 2 m szerokości. A u nas w najbliższy wtorek wylewki a w piątek robią kotłownię. W czwartek albo piątek mam zamiar sama zamontować kominek (no oczywiście do przeniesienia tego klocka będę musiałą "użyć" sąsiadów ) Wiatr (i to wcale nie silny) zerwał obróbkę wierzchów kominów z cegłami Jak myślicie - kogo to wina ? dekarzy, bo przykręcili blachę na 4 wkręty, czy murarzy bo spieprzyli zaprawę? (oderwana blacha spadła z kilkoma całymi cegłami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 24.11.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Proszę Was o pomoc w kwesti malowania podbitki. Powiedźcie mi czym najlepiej jest ją pomalować. Zależy mi na kolorze złoty dąb. Chciałbym ją pomalować takim ustrojstwem aby za rok nie malować jej na nowo... Może ma ktoś jakiś pomysł... Ja zastosowałem lakierobejcę DULUX (do drewna na zewnątrz). Nie jest tania ale fachowcy zapewniali mnie że wytrzyma z 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 24.11.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Proszę Was o pomoc w kwesti malowania podbitki. Powiedźcie mi czym najlepiej jest ją pomalować. Zależy mi na kolorze złoty dąb. Chciałbym ją pomalować takim ustrojstwem aby za rok nie malować jej na nowo... Może ma ktoś jakiś pomysł... U mnie była taka procedura malowania Sadolinem lakiero-bejca kolor Pinia : 1. przed założeniem basa 1 raz 2. przed założeniem kolor 1 raz 3. po założeniu kolor 1 raz taki jest standard. Ja dopłaciłem za malowanie drugi raz kolorem po założeniu. Efekt : http://foto.onet.pl//5i0cv,o88y0yodydy0,e5mbx,u.html#e5mbx PS. Z tymi metrami to faktycznie coś mi się pomyliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 24.11.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Ja malowałem BONDEX-em (też pinia), ale dopiero w tym roku i nie wiem jak będzie wyglądało za kilka miesięcy/lat, póki co jest OK. Wełny zamówiłem na razie 120m2 - tak mi wyliczyli w hurtowni biorąc pod uwagę ilość dachówki - jak będzie za mało to domówię. Aktualnie jestem na etapie podłączania pieca, od poniedziałku wylewki, a później ocieplanie poddasza żeby ciepło nie uciekało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 24.11.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam po weekendzie Wczoraj dzięki uprzejmości Kamila79 mogliśmy sobie obejrzeć jak wygląda Hermes w naturze za co bardzo dziękujemy. Obejrzenie Hermesa "na żywo" pozwoliło nam podjąc pewne decyzje co do jego przyszłego wyglądu . Tu z czegoś zrezygnujemy , tam coś dodamy itd... p.s. jutro spotykamy się z przedstawicielem banku na rozmowie wstępnej , mam nadzieje że nie dostane zawału (lub co bardziej prawdopodobne do reszty osiwieje) na widok wyliczonej raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.11.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ja malowałem BONDEX-em (też pinia), ale dopiero w tym roku i nie wiem jak będzie wyglądało za kilka miesięcy/lat, póki co jest OK. Wełny zamówiłem na razie 120m2 - tak mi wyliczyli w hurtowni biorąc pod uwagę ilość dachówki - jak będzie za mało to domówię. Aktualnie jestem na etapie podłączania pieca, od poniedziałku wylewki, a później ocieplanie poddasza żeby ciepło nie uciekało... Najpierw ogrzewanie a potem wylewki posadzek ? Kurcze jak to się robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 25.11.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Zrobiłem najpierw ogrzewanie ze względu na podłogówkę, którą przecież trzeba zalać wylewką. Poza tym wszystkie rury będe maił zalane w posadzcce. Jak to się robi innaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.11.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Zrobiłem najpierw ogrzewanie ze względu na podłogówkę, którą przecież trzeba zalać wylewką. Poza tym wszystkie rury będe maił zalane w posadzcce. Jak to się robi innaczej? Myślałem, że mówisz o montażu pieca itp. Z wylewkami poczekaj na +5st. i zorganizuj jakieś dogrzewanie. Inaczej będzie schło bardzo bardzo długo. Z wełną też bym poczekał ponieważ od wylewek jest wilgotno w domu a tego wełna nie lubi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.11.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Informacja dla budujących.Jeżeli zaplanowaliście pokoj/ pokoje nad garażem to proponuję docieplić sufit w garażu twardym stryro. Ja tego nie zrobiłem i ciągnie od podłogi bardzo. Są dwa wyjścia albo konkretnie ogrzewać garaż albo zrobić lepsze niż w projekcie docieplenie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 25.11.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Dzięki Adam za radę! O jaki Twardy styropian Ci chodzi? A u mnie dziś robią wylewki - koza pogrzeje a w sobotę już kocioł. Podłogówka będzie musiała poczeakać ale grzejniki się odpali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.11.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 miałem na myśli klasyczny na elewacje 3 lub 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 25.11.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 miałem na myśli klasyczny na elewacje 3 lub 5 cm. a my planujemy nawet 8 cm na suficie w garażu a cztery w podłodze pomieszczenia, a garaż mamy ogrzewany. Kiedyś czytałam, że ktoś kto miał nieogrzewany garaż i 10 cm styropianu, w pomieszczenie nad garażem było zawsze 2-3 stopnie chłodniej od pozostałej części domu. Ale planując docieplenie sufitu, trzeba o tym pamiętać, przy montażu bramy garażowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 25.11.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Też mam zorganizowaną kozę, którą będę dogrzewał, wełnę położę po około 2 tygodniach jak trochę wilgoci odparuje. Co do pokoju nad garażem to będe tylko ocieplał podłogę 4cm styropianem, ale w garażu mam grzejnik - mam nadzieję że to pomoże - zresztą to ma być mój pokój, a ja ciepła nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 25.11.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 mekej skoro nie lubisz ciepła to nie problem, ale weź pod uwagę, że nawet w ogrzewanym garażu jest chłodniej niż pozostałej części domu, otwierając bramę garażową ucieka bardzo dużo ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 25.11.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 O ociepleniu sufitu garażu nie pomyslałam a brama zamontowana Myslicie, że warto robić częściowe ocieplenie, tzn. tam, gdzie nie ma prowadnic bramy? Wszędzie na górze mam 5 cm EPS 100. Aha - podłączenie grzejnika w garażu też zrobiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 25.11.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Dzięki wszystkim za podpowiedź...) A ma może ktoś jakiegos elektryka kumatego godnego polecenia... Buduje hermesika w okolicach Długołęki/Wrocław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 25.11.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 miałem na myśli klasyczny na elewacje 3 lub 5 cm. Adam chyba się przejęzyczyłeś.... nigdy nie stosuje się klasycznego styropianu elewacyjnego EPS-70 na podłogi bo jest za miękki. Minimum to EPS-100, a do garaży i obciążonych posadzek EPS-200. .... chyba że chodziło Ci o EPS-70 przyklejony do sufitu w garażu ??? Wtedy jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 26.11.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 miałem na myśli klasyczny na elewacje 3 lub 5 cm. Adam chyba się przejęzyczyłeś.... nigdy nie stosuje się klasycznego styropianu elewacyjnego EPS-70 na podłogi bo jest za miękki. Minimum to EPS-100, a do garaży i obciążonych posadzek EPS-200. .... chyba że chodziło Ci o EPS-70 przyklejony do sufitu w garażu ??? Wtedy jest OK. Chodziło mi o sufit. Jeśli brama jest zamontowana tak jak u mnie to to z klejeniem sytry na suficie jest problem. Wykonalne ale dużo zabawy. Odnośnie temperatur to w trakcie budowy / prac w około domu garaż z reguły jest składowiskiem wszelkiego typu wynalazków i praktycznie cały dzień otwarty lub często otwierany co daje podobny efekt. W takiej sytuacji jego ogrzewanie nie ma sensu. Ja u siebie mam na stropie terriva nad garażem mam 6 cm jednego z lepszych styro na rynku ale nie najlepszy. Chyba Silver . Ale i tak czuć chłód przez panele. Na pewno parkiet byłby lepszym izolatorem ale koszty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radman 26.11.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Szkoda że nie ma już żadnego budującego z Górnego Śląska, bo z checią obejrzałbym Hermesa w całej krasie na żywo Ja buduję na Śląsku koło Mikołowa. Jakby co zapraszam na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 26.11.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Zamareck - właśnie oglądałam sobie Twoją galerię - SUPER! A drzwi mam takie same Kamila - jaką macie wspaniałą działkę! U mnie na razie bieda z nędzą i ściernisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts