Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć ile zapłaciliście wykonawcy za wykończeniówkę: płyty GK na poddaszu, gładź z malowaniem, glazura, podwieszenie sufitów, biały montaż (bez paneli, kominka i materiałów, sama robocizna) - interesuje mnie rząd wielkości w zaokrągleniu do 5 tys.

określenie takich kosztów jest racze niemożliwe. Możesz zapłacić 30 lub 50 tys. w zależności od opcji. Ogólnie rzecz biorąc bliżej 50 niż 30.

pzdr.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I ostatnia prozba czy ktos z was buduje w okolicy warszawy taki domek?? jesli mozna prosze o informacje na gg 700903 lub meil [email protected] pozdrawiam i dziekuje chetnych za informacje.. :wink: powodzenia wszystkim życzymy

No ja buduję w okolicy Warszawy, jak przeszukasz ten wątek to jeszcze kilka osób znajdziesz. Mam w trochę innej technologii niż Ty planujesz ( ceramika, teriva ) i sporo zmian względem oryginału, ale jak chcesz zobaczyć to zapraszam, aktualnie jest już stan surowy zamknięty.

I mała delikatna sugestia, bez urazy - próbowałeś może używać firefoxa? Ma wbudowany moduł sprawdzania pisowni :wink:

Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć ile zapłaciliście wykonawcy za wykończeniówkę: płyty GK na poddaszu, gładź z malowaniem, glazura, podwieszenie sufitów, biały montaż (bez paneli, kominka i materiałów, sama robocizna) - interesuje mnie rząd wielkości w zaokrągleniu do 5 tys.

mekej musisz to rozbić na branże. policz ile masz mkw ocieplenia poddaszy, regipsów, ściando malowania, glazury, ile podłóg i pomnóż przez stawki w Twoim rejonie. Nie da się tak z góry podać całej kwoty. U mnie np niektórzy znajdują kafelkarzy po 35 zł/mkw, a ja mam za 60 zł/mkw co oczywiście ma swoje odbicie w jakości. Poza tym powiem Ci od razu, że dzisiaj kafelkarze robiąc łazienkę już nie liczą ilość metrów lecz szacują za całość. I tak mała łazienka np w bloku kosztuje ok 2000 zł. A jak byś policzył w metrach kwadratowych to ledwo 1200 wyjdzie. Ale za 1200 żaden nawet się nie podejmie. Dziwne no nie?

z tego co sie orietuje to taka zmiane moze naniesc kierownik budowy w dzienniku ale nie jestem pewny czy przypatkiem nie musi tego przyklepac projektant, rozmawiałem z biórem hermesa i powiedzieli ze oni zmian nie nanosza ale jest pozwolenie na naniesienie zmian na zyczenie przez inne biuro

pag-bud najpierw piszesz o zgodę na wprowadzenie zmian do projektanta (zmiany istotne), potem dopiero te zmiany nanosi na projekt architekt dokonujący adaptacji projektu. Kierownik budowy może w trakcie budowy podejmować jedynie decyzje o zmianach nieistotnych w rozumieniu ustawy "Prawo Budowlane".

Drodzy Hermesowicze!

Pewnie już było, ale nie mogę odkopać - jakie macie rynny - w sensie średnicy?

Ja mam 100-ki i przy większym deszczu przelewa mi je w koszach, bo tam dużo wody spływa. Jak je porównuje z sąsiadami to i średnica i sposób mocowania jest ok. Wykonawca chce założyć coś w rodzaju odbojników-łapaczy. Ma ktoś jeszcze taki problem?

I ostatnia prozba czy ktos z was buduje w okolicy warszawy taki domek?? jesli mozna prosze o informacje na gg 700903 lub meil [email protected] pozdrawiam i dziekuje chetnych za informacje.. :wink: powodzenia wszystkim życzymy

No ja buduję w okolicy Warszawy, jak przeszukasz ten wątek to jeszcze kilka osób znajdziesz. Mam w trochę innej technologii niż Ty planujesz ( ceramika, teriva ) i sporo zmian względem oryginału, ale jak chcesz zobaczyć to zapraszam, aktualnie jest już stan surowy zamknięty.

I mała delikatna sugestia, bez urazy - próbowałeś może używać firefoxa? Ma wbudowany moduł sprawdzania pisowni :wink:

:oops: wiem muszę właczyc tę funkcję przepraszam za błedy rażące w oczy :oops: a wracając do tematu to z przyjemnością obejrzę hermesa lecz bardziej interesuje mnie stan surowy i najlepiej w technologi (tradycyjny strop wylewany) :p mimo że trzeba go docieplić to wydaje mi sie z doswiadczenia mojego wytrzymalszy. ale z checia z żona podjedziemy do grodziska i obejżymy hermesa w całej okazałosci.. podaj jakis termin może po swiateczny.. :lol:

:( ponawiam prośbę jesli ktos robił z ytonga 24 lub gazobetonu 24 :roll:

lub robił strop tradycyjny wylewany prosze napiszcie bo mam pare pytan odnośnie materiałów w jakich ilościach były użyte do budowy :wink: pozdrawiam [email protected] gg 700903

bardziej interesuje mnie stan surowy i najlepiej w technologi (tradycyjny strop wylewany) :p mimo że trzeba go docieplić to wydaje mi sie z doswiadczenia mojego wytrzymalszy.

Ciekawe co to za doświadczenia, możesz napisać coś więcej? Szczerze mówiąc nie spotkałem się z sytuacją, żeby teriva w budownictwie jednorodzinnym sprawiała jakieś kłopoty. Jedyna zaleta stropu monolitycznego to mniejsza grubość, co w tym projekcie nie odgrywa żadnej roli. Poza tym same wady - wyższy koszt budowy i gorsza izolacyjność. Ale co kto lubi...

ale z checia z żona podjedziemy do grodziska i obejżymy hermesa w całej okazałosci.. podaj jakis termin może po swiateczny.. :lol:

Heh, ja nie wiem co będzie jutro więc tym bardziej po świętach :lol: Generalnie w weekendy jesteśmy dostępni więc jak któryś weekend będzie Wam pasował to dajcie znać i w drogę :D

Ciekawe co to za doświadczenia, możesz napisać coś więcej? Szczerze mówiąc nie spotkałem się z sytuacją, żeby teriva w budownictwie jednorodzinnym sprawiała jakieś kłopoty. Jedyna zaleta stropu monolitycznego to mniejsza grubość, co w tym projekcie nie odgrywa żadnej roli. Poza tym same wady - wyższy koszt budowy i gorsza izolacyjność. Ale co kto lubi...

Heh, ja nie wiem co będzie jutro więc tym bardziej po świętach :lol: Generalnie w weekendy jesteśmy dostępni więc jak któryś weekend będzie Wam pasował to dajcie znać i w drogę :D

dzieki za zaproszenie na pewno skorzystamy.. :)

jesli chodzi o doswiadczenia o które pytasz to powiem ci ze budujemy bloki.. a domki to nasze dodatkowe zajecie (w małym stopniu..)

wiec powiem ci jedno.. tak a propos może wielu sie nie zgodzi ale widziałem stropy teriwa pod obciążeniem scianek działowych po 3 latach użytkowania :evil: i pojawiło sie tam wiele pękniec.. co do stropu monolitycznego to jest on tańszy niż teriwa i wytrzymalszy od teriwy czy hakermana jeden minus to to ze trzeba go wygłuszyc i zrobic grubsza izolacje termiczna przed wylewka.. może nie jestem jakimś tam super wykonawca ale cos o budowach wiem.. :roll: a przynajmniej tak mysle ha ah a fakt teriwe szybciej sie robi i jest wygodniejsza do prac stropowych ale jak kto woli.. ja wole tradycyjny zelbet( monolit)

pozdrawiam cie.. :wink:

Powiedźcie mi proszę jaką folię stosowaliście na dach? Co możecie polecić?

Domek hermes więc dach jest Wam znany. Bez deskowania, pod ceramiczną dachówkę

Zastosowałem folie AQUATEC 180

Dzięki za odpowiedź... a możecie coś powiedzieć na temat foli TYVEK PRO lub DORKOP vent n i s??? Cieśla upiera się przy DORKOP'e natomist w hurtowni proponują TYVEKA I COROTOPA. A ja już nic nie wiem:(

Powiedźcie mi proszę jaką folię stosowaliście na dach? Co możecie polecić?

Domek hermes więc dach jest Wam znany. Bez deskowania, pod ceramiczną dachówkę

jak wybrałem Tyvek Supro, porównaj sobie ceny tutaj - http://folnet.pl/ - jak ja kupowałem to ceny mieli niższe niż w hurtowniach

jak długo zamierzasz kłaść dach to oprócz gramatury zwróć również uwagę na max możliwy czas wystawienia membrany na promienie słoneczne

pozdro