Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich sympatyków HERMESA. Właśnie przymierzam się do budowy. Szukam kogoś z woj. lubelskiego, kto jest w trakcie budowania domu swoich marzeń. Będę potrzebował waszej pomocy - doświadczenia. Z tego co czytam na forum, to rzeczewistość różni się trochę od marzeń. Jestem nowicjuszem, więc proszę o wyrozumiałość i wsparcie.

Witam wszystkich sympatyków HERMESA. Właśnie przymierzam się do budowy. Szukam kogoś z woj. lubelskiego, kto jest w trakcie budowania domu swoich marzeń. Będę potrzebował waszej pomocy - doświadczenia. Z tego co czytam na forum, to rzeczewistość różni się trochę od marzeń. Jestem nowicjuszem, więc proszę o wyrozumiałość i wsparcie.

Witaj Wisła! Co prawda jesteś na końcu świata, ale Hermesy są wszędzie. :wink:

Makej -super płytki - bardzo mi się podobają!

Ja na dolną łazienkę wybrałam (chyba) zwykły Bambus Paradyża a w górnej zachorowałam na płytki Azulindus&Marti z serii Crono, tylko nie wiem jak będzie z kasą, bo te hiszpańskie za tanie nie są :-?

No ale to jeszcze jeszcze, bo czekam na kolesia od płytek...

U nas skończyli zabudowy kg i ściany są przygotowane pod malowanie. Niestety kasa się kończy a roboty w cholerę.

Schody będą dopiero w sierpniu lub wrześniu :roll: .

Dom stoi a podłączenia wody ani prądu nie mamy :o Mamy je mieć do lipca, więc to będzie nas hamowało przed przeprowadzką. ale może to i dobrze - będzie na spokojnie.

• 2 weeks później...

Witaj,

Wysłałem Ci PW. Więc w razie jakiś pytań pisz na adres, który Ci podałem. Tutaj b.rzadko zaglądam.

Pozdrawiam

Witajcie! Jeszcze jedno spostrzeżenie od mieszkającego już w Hermesie! Wiele czytam na temat powiększenia kuchni kosztem pokoiku na dole lub podcienia tarasu. Otóż ja nie likwidowałem pokoiku a jedynie wskutek wydłużenia domu zyskałem 50cm łącznie dla kuchni z jadalnią. Używając już kuchni przez ponad miesiąc mogę powiedzieć, że jest ona duża i wystarczająca i naprawdę szkoda likwidować pokój. Może na etapie planów kuchnia wydaje się mała i ciasna (mojej żonie też się tak wydawało), ale po wstawieniu mebli wszyscy nas odwiedzający są zdziwieni że mamy tak dużą kuchnię i jadalnię obok. Naprawdę. Żona nawet ma pretensje po co kazałem wydłużać dom o 50 cm ???? :lol:

Pozdrawiam

Witajcie! Jeszcze jedno spostrzeżenie od mieszkającego już w Hermesie! Wiele czytam na temat powiększenia kuchni kosztem pokoiku na dole lub podcienia tarasu. Otóż ja nie likwidowałem pokoiku a jedynie wskutek wydłużenia domu zyskałem 50cm łącznie dla kuchni z jadalnią. Używając już kuchni przez ponad miesiąc mogę powiedzieć, że jest ona duża i wystarczająca i naprawdę szkoda likwidować pokój. Może na etapie planów kuchnia wydaje się mała i ciasna (mojej żonie też się tak wydawało), ale po wstawieniu mebli wszyscy nas odwiedzający są zdziwieni że mamy tak dużą kuchnię i jadalnię obok. Naprawdę. Żona nawet ma pretensje po co kazałem wydłużać dom o 50 cm ???? :lol:

Pozdrawiam

Potwierdzam :D

• 2 weeks później...
W hermesie 2 w pomieszczeniu nad garażem wg projektu jest strych - i jeśli ma być to strych, to 1 okno dachowe wystarcza, ale jeśli ktoś chce wykorzystać to pomieszczenie np. na pokój - to lepiej dołożyć okno dachowe.

Nie wiem jak będzie to wyglądać po wykończeniu (i dłuuugo się jeszcze zapewne nie dowiem), ale możliwe że jasne ściany to jakoś zrekompensują.

Pozdrawiam

W moim albumie są fotki tego pomieszczenia - ja dołożyłem dwa okna połaciowe :)

W hermesie 2 w pomieszczeniu nad garażem wg projektu jest strych - i jeśli ma być to strych, to 1 okno dachowe wystarcza, ale jeśli ktoś chce wykorzystać to pomieszczenie np. na pokój - to lepiej dołożyć okno dachowe.

Nie wiem jak będzie to wyglądać po wykończeniu (i dłuuugo się jeszcze zapewne nie dowiem), ale możliwe że jasne ściany to jakoś zrekompensują.

Pozdrawiam

A ja w tym pomieszczeniu dałem okno dachowe od strony wjazdu do garażu i ponadto okno w ścianie , takze zobaczymy jak to będzie, a tego pomieszczenia to naprawde szkoda przeznaczac na strych

WYKOŃCZENIÓWKA. ŁAZIENKI, KUCHNIA, JADALNIA, SALON, SCHODY ITD.

Chciałbym podejrzeć, może coś wprowadzę u siebie. Pozdrawiam.

pap72 musiałbym załączyć z 2 tysiące zdjęć. Lepiej zadawaj pytania po kolei a będziemy pomagać w miarę potrzeby. A jakieś zdjęcia też wtedy zamieszczę w albumie.

Pozdrawiam

cześć forumowicze!

strasznie powoli przymierzamy się do zakupu tego projektu. chcielibyśmy zlikwidować pokój na dole żeby kuchnia był od frontu. tak robiło kilkoro z was.

mamy jednak kilka pytań na które trudno odpowiedzieć, patrząc na projekt. pomożecie?

1. bezpośrednie połączenie łazienki i pokoju nad garażem

czy jest możliwe zrobienie bezpośredniego przejścia (nawet niewymiarowego) pomiędzy łazienką na górze a pomieszczeniem nad garażem? z rzutów widać że trochę miejsca na ściance jest, jednak ciężko oszacować, jak dużo tego miejsca zabierają skosy.

2. podniesienie ścianki kolankowej

a) czy ktoś kto nie podnosił ścianki stwierdza, że źle zrobił?

b) czy ktoś kto podniósł o 1 pustak chciałby podnieść o dwa?

c) czy ktoś kto podniósł o 2 nie żałuje że hermes z zewnątrz przestał wyglądać jak hermes?

3. kominek narożny

czy jest możliwe przy tym przebiegu komina wykonanie kominka narożnego. przy przesunięciu kominka zmniejsza się siła ciągu. przesuwając komin lądujemy z nim na wprost wejścia do pomieszczenia nad garażem. czy może po drugiej stronie drzwi nad garażem?

4. częściowe podpiwniczenie

chcielibyśmy podpiwniczyć tylko połowę domu. którą połowę lepiej (przód czy tył)? czy schody do piwnicy w klatce schodowej to jedyne i najlepsze rozwiązanie?

dziękujęmy za pomoc! wam zdecydowanie łatwiej wszystko sobie wyobrazić... ktoś pisał, że robił hermesa w google sketchup. możecie może udostępnić plik?

pozdrawiamy!

m&m

Macut - tak na szybko:

1. U mnie nie dałoby rady zrobić przejścia z łazienki do pokoju nad garażem (a ściankę mam podwyższoną)

2. ściankę mam na 3 maxy + wieniec - nie żałuję - sypialnie są w sam raz - nie za duże - nie wyobrażam sobie ich funkcjonalności bez podniesienia ścianki. No ale opinie są rózne - może to kwestia tego, że sama wychowałam się w domu a nie w bloku i dlatego ich "wielkość' mnie nie poraża :wink:

Fakt - dom z zewnątrz wygląda gorzej, ale mnie to raczej mało obchodzi :wink: - ja chciałam dom funkcjonalny.

3. Nie bardzo już kumam o tej porze, ale u mnie kominka nie dałoby się przesunąć - u mnie komin nad garażem wygląda tak:

http://img6.imageshack.us/img6/5862/aaaomt.png

[/img]