ninjacorps 28.05.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Ja mam tę wnękę zamurowaną, a wejście pod schody jest w projektowej kotłowni (u mnie pralnia) - będzie tam schowek na psie żarcie, papier toaletowy, zgrzewki w z wodą itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 28.05.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Ja mam tę wnękę zamurowaną, a wejście pod schody jest w projektowej kotłowni (u mnie pralnia) - będzie tam schowek na psie żarcie, papier toaletowy, zgrzewki w z wodą itd. Każde miejsce ma swoje przeznaczenie ... nieźle. Ninja.... a może jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaczekb 04.06.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Witam, Kiedyś przed rozpoczęciem budowy przeczytałem całe forum i nawet coś się podpytywałem, ale później jakoś na nie nie wchodziłem, ale ostatnio postanowiłem znów tu zajrzeć i nie żałuję . Zazdroszczę tym, którzy już mieszkają. Widzę, że chyba jako jeden z nielicznych (jedyny?) forumowiczów buduje się na działce ze sporym skłonem - m.in. w związku z tym postanowiłem podpiwniczyć częściowo naszego Hermesa 3 - piwnice znajduję się pod salonem i kuchnią z jadalnią (niepowiększoną) - jest do nich osobne wejście pod jadalnią. Zejście do piwnicy znajduje się pod schodami na górę. Ponieważ mam sporą kotłownię w piwnicy (jest dość duża bo będzie w niej zbiornik 'solarny i zbiornik hydroforowy - wykopaliśmy studnię głębinową - działka ma 24 ary i będzie dużo podlewania, ale to nie jedyny powód) zlikwidowałem tą na górze - przesunąłem dolną łazienkę w stronę garażu i poszerzyłem wiatrołap, w którym zrobię dużą szafę wnękową. Nie likwidowałem gabinetu, na górze zostawiłem wszystkie okna dachowe i dodałem jedno w głównej łazience, a tak poza tym to wiele zmian nie wprowadzałem. Poniżej link do galerii zdjęć z głównych etapów budowy - głównie z zewnątrz. Jeśli kogoś interesują zdjęcia z którejś z przeróbek, mogę je wrzucić. Zaczęliśmy budowę w maju 2008 r. - obecnie jesteśmy na etapie wycieplania dachu, w lipcu startujemy z wykończeniówką - planujemy się wprowadzić na przełomie września/października. Generalnie mimo iż jestem jak dotychczas zadowolony ze zdecydowanej większości wykonawców, to budowa już mocno mnie męczy i nie mogę się doczekać przeprowadzki. Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów. http://picasaweb.google.pl/misiaczekb/Domek?authkey=Gv1sRgCKGG0ITjsp3CAg# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 04.06.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Hej misiaczekb ! Życzę szybkiego wykończenia Hermesa. Nie dziwię się że jesteś już zmęczony. U mnie też końcówka była strasznie nerwowa i wykańczająca nie tylko finansowo. Sam wprowadziłem się mając prawie wszystko wewnątrz wykończone, ale najbardziej upierdliwe było to błoto przed domem i brak podjazdów i chodników. No i nareszcie zaczęli działać u mnie już brukarze (zamieściłem nawet parę fotek w swoim albumie). Dlatego z autopsji podpowiadam żeby przed przeprowadzką porobić wjazdy i chodniki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 05.06.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 witam wszystkich! jakiś już czas minął odkąd tu się pojawiałem... czas znowu pogadać Ja buduję Hermesa w wersji "2". Póki co jestem na etapie wylewania ostatnich wieńców i wyciągania ścian szczytowych. - może za jakiś czas wrzucę parę fotek- Za tydzień wchodzą spece od więźby i dachu. mam pytanie do ciebie MisiaczkuB. obejrzałem twoje fotki - trzeba przyznać, że ładnie ci domek zbudowano - spodobała mi się twoja dachówka, dokładnie o czymś takim myślę u siebie. czy możesz podać czyja to dachówka?? Pozdrawiam wszystkich Hermesomaniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaczekb 05.06.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Sam wprowadziłem się mając prawie wszystko wewnątrz wykończone, ale najbardziej upierdliwe było to błoto przed domem i brak podjazdów i chodników. No i nareszcie zaczęli działać u mnie już brukarze (zamieściłem nawet parę fotek w swoim albumie). Dlatego z autopsji podpowiadam żeby przed przeprowadzką porobić wjazdy i chodniki. Pozdrawiam Też nie mogę się doczekać jak będę miał porządek przed działką. Chciałem kłaść kostkę na jesień, ale ponieważ mam wokół całego domu nasyp zrobiony pod koniec zeszłego roku i mimo iż jest on gliniasty to fachowcy radzą na jesień zrobić tylko 'podkład' pod kostkę a samą kostkę kłaść na wiosnę, żeby jeszcze nasyp siadł. Chyba tak zrobię bo taki podkład sam w sobie jest i tak dużo lepszy niż ziemia i błoto w zimie. witam wszystkich! jakiś już czas minął odkąd tu się pojawiałem... czas znowu pogadać Ja buduję Hermesa w wersji "2". Póki co jestem na etapie wylewania ostatnich wieńców i wyciągania ścian szczytowych. - może za jakiś czas wrzucę parę fotek- Za tydzień wchodzą spece od więźby i dachu. mam pytanie do ciebie MisiaczkuB. obejrzałem twoje fotki - trzeba przyznać, że ładnie ci domek zbudowano - spodobała mi się twoja dachówka, dokładnie o czymś takim myślę u siebie. czy możesz podać czyja to dachówka?? Pozdrawiam wszystkich Hermesomaniaków. Moja dachówka to Sirius brązowy produkcji RuppCeramika. http://www.monier.pl/katalog-ruppceramika/dachowki/sirius.html Pamiętaj tylko, że nie ma do nich dachówek 'skrajnych' więc to może być dla niektórych wadą - mi całkiem ładnie zrobili obicie z blachy, więc nie był to wielki problem, a ponoć te dachówki skrajne są zwykle bardzo drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 05.06.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 dzięki misiaczkuB!dla mnie też brak dachówek skrajnych nie jest żadnym problemem ponieważ skrajne wykończenia dachu chcę zrobić drewniane, podobnie jak w oryginalnej wizualizacji Hermesa (ten typ wykończenia dachówką skrajną jest taki oklepany - wszyscy robią tak samo), poza tym to prawda jak piszesz że są one bardzo drogie, potrafią kosztować od 6 do 10 razy więcej od dachówki podstawowej więc można tu naprawdę sporo zaoszczędzić poza tym uważam że dobrze zrobione drewno ma dużo więcej uroku.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 06.06.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 a tak, skoro mówimy o drewnie to mam do was pytanko: Czy w Hermesie - tym pierwszym - w zestawieniu więźby macie tak samo jak w "dwójce" tak ogromne przekroje płatwi kalenicowych i pośrednich oraz krokwi koszowych???? - odpowiednio 10x22, 16x26 oraz 14x25 . A jeśli takie macie to czy przy nich pozostaliście czy coś zmienialiście w znaczeniu przeprojetowywaliście??? przyznam że w paru tartakach ludziska widząc je byli "odrobinę" zdziwieni. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 08.06.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 a tak, skoro mówimy o drewnie to mam do was pytanko: Czy w Hermesie - tym pierwszym - w zestawieniu więźby macie tak samo jak w "dwójce" tak ogromne przekroje płatwi kalenicowych i pośrednich oraz krokwi koszowych???? - odpowiednio 10x22, 16x26 oraz 14x25 . A jeśli takie macie to czy przy nich pozostaliście czy coś zmienialiście w znaczeniu przeprojetowywaliście??? przyznam że w paru tartakach ludziska widząc je byli "odrobinę" zdziwieni. pozdro W tartakach to moze i nie byli zdziwieni, bo klient chce, to klientowi zaproponujemy, bardziej zdziwiona byla ekipa dekarzy, ze przewymiarowane te wszystkei elementy drewniane, no i oczywiście mi jedna porządna bela została z wykazy hermesika 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 08.06.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ja mam tę wnękę zamurowaną, a wejście pod schody jest w projektowej kotłowni (u mnie pralnia) - będzie tam schowek na psie żarcie, papier toaletowy, zgrzewki w z wodą itd. Każde miejsce ma swoje przeznaczenie ... nieźle. Ninja.... a może jakieś fotki? łazienka na dole http://img189.imageshack.us/img189/1129/mg8997.jpg widok z salonu na kuchnię: http://img189.imageshack.us/img189/3874/mg8995.jpg garderoba robiona "tymi ręcami" (bujam się i bujam i skończyć nie mogę): http://img189.imageshack.us/img189/4164/mg9001.jpg bałagan w salonie: http://img189.imageshack.us/img189/7180/mg8996t.jpg no i dla Zamarecka - widok na schowek pod schodami od strony pralni (w projekcie kotłowni) http://img193.imageshack.us/img193/8927/mg8999.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 08.06.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 no, no ninjacorps - ładne kafelki w łazience i równie ciekawe "wariacje" regipsowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 09.06.2009 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Wspaniale ninjacorps !!! Nareszcie jakiś powiew świeżości w Hermesikach. A schowek to super pomysł. Teraz zastanawiam się czy lepiej było robić piękne drewniane schody i wszystko pod kątem salonu ..... czy może trochę bardziej pod kątem funkcjonalności w kotłowni. Skoro nie ma w moim rejonie gazu ziemnego to taki schowek by się przydał jako podręczny magazynek np. na kilka worków ekogroszku. No ale już jest jak jest i tak już będę mieszkał ... od strony kotłowni płasko: http://foto.onet.pl/fpzpx,03ws8c6838wo,g8hoe,u.html#g8hoe od strony salonu też płasko: http://foto.onet.pl/fpzpx,03ws8c6838wo,g8hoe,u.html#hmdy4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 17.06.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam ,mam pytanko ma może ktoś namiar do Suzis,z tego co wywnioskowałem buduje hermesa 2 gdzie koło Łodzi,chetnie bym go zobaczył,prosze o kontakt na email;[email protected] z góry serdeczne dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 19.06.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Witam ,mam pytanko ma może ktoś namiar do Suzis,z tego co wywnioskowałem buduje hermesa 2 gdzie koło Łodzi,chetnie bym go zobaczył,prosze o kontakt na email;[email protected] z góry serdeczne dzieki. wiesz co truskawek, nie wiem jak uważnie przejrzłeś dziennik Suzis, ale powiem ci jedno - jeśli chcesz budować Hermesa to może lepiej spróbuj odwiedzić jakiś inny Hermesik - nawet położony wiele dalej niż ten Suzis, bo jest ryzyko że możesz bardzo się zniechęcić do tego pięknego domku. powodzenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 23.06.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Jak by nie patrzeć to jednak dziennik Suzis stanowi bardzo cenne źródło wiedzy. Ludzie, którzy w ogóle nie mają pojęcia o budowaniu mogą w ten sposób uniknąć wielu błędów. Między innymi po to Suzis założyła ten dziennik. Pozdrowienia dla Suzis !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 23.06.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Jak by nie patrzeć to jednak dziennik Suzis stanowi bardzo cenne źródło wiedzy. Ludzie, którzy w ogóle nie mają pojęcia o budowaniu mogą w ten sposób uniknąć wielu błędów. Między innymi po to Suzis założyła ten dziennik. Pozdrowienia dla Suzis !!! ŚWIĘTA PRAWDA... choć to przykra lektura - wiele uczy. Dzięki Suzis i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 02.07.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Witam w ten kolejny deszczowy dzień. Mam parę pytań do osób które mają kotły na paliwo stałe . Konkretnie interesuje mnie odbiór kominów przez kominiarzy . Czy były jakieś uwagi ? Trzeba było cos poprawiać ? W sumie ważne jest jeszcze czy zrobiliście komin systemowy na przewidywaną wysokośc , czyli wg projektu . Będe wdzięczny za wszelką informacją . pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 02.07.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Witam w ten kolejny deszczowy dzień. Mam parę pytań do osób które mają kotły na paliwo stałe . Konkretnie interesuje mnie odbiór kominów przez kominiarzy . Czy były jakieś uwagi ? Trzeba było cos poprawiać ? W sumie ważne jest jeszcze czy zrobiliście komin systemowy na przewidywaną wysokość , czyli wg projektu . Będe wdzięczny za wszelką informacją .pozdrav Ja zrobiłem komin systemowy firmy Schiedel. Z odbiorem nie było kłopotu, tym bardziej jak kominiarze sprawdzili że to Schiedel (widać mają zaufanie do tej firmy). Wysokość mam zbliżoną do projektu, choć nie jest to chyba dla nich aż tak ważne bo jak zrobisz coś źle to będziesz mieć problem z paleniem i masę dymu. Poczytaj o wysokości komina ponad kalenicę w zależności od kierunku wiatru .... w googlach znajdziesz dużo informacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 03.07.2009 03:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Dziękuję za odpowiedz . Ja też mam systemowy , tylko że Leiera , wysokość tak jak w projekcie i trochę głupich (moim zdaniem) uwag się nasłuchałem ostatnio . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radman 03.07.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Ja co prawda nie mam jeszcze odebranych kominów przez kominiarzy (są Leira`a), ale za to wczoraj przywieżli mi 4 TONY eko-groszku do pieca. Cena 650 pln/t z dojazdem. I już zaczyna iść w górę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts