zamareck 03.07.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Ja co prawda nie mam jeszcze odebranych kominów przez kominiarzy (są Leira`a), ale za to wczoraj przywieżli mi 4 TONY eko-groszku do pieca. Cena 650 pln/t z dojazdem. I już zaczyna iść w górę!!! Tak tanio? Co to za węgiel i czy jest workowany? Bo ja zakupiłem już zapas na zimę po 790 zł/tonę płukany i workowany po 20kg, z dowozem i rozładunkiem widlakiem pod domem. Węgiel sprawdzony w zeszłym sezonie. Apropo 4 tony to za mało na zimę. Licz tak 5 ton minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 03.07.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 ja też mam Leiera systemowy. wysokość kominów podniosłem o 25cm w stosunku do tego co było w projekcie z tego powodu że podnosiłem ściankę kolankową o 1 pustak a więc cały dach wraz z kalenicą podniósł się o taką wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 04.07.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Następne pytanko . Co dawaliście jako "podłogę" na strychu i przede wszystkim ile tego było (w m2) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radman 06.07.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Ja co prawda nie mam jeszcze odebranych kominów przez kominiarzy (są Leira`a), ale za to wczoraj przywieżli mi 4 TONY eko-groszku do pieca. Cena 650 pln/t z dojazdem. I już zaczyna iść w górę!!! Tak tanio? Co to za węgiel i czy jest workowany? Bo ja zakupiłem już zapas na zimę po 790 zł/tonę płukany i workowany po 20kg, z dowozem i rozładunkiem widlakiem pod domem. Węgiel sprawdzony w zeszłym sezonie. Apropo 4 tony to za mało na zimę. Licz tak 5 ton minimum. Węgiel z pewnej ręki bezpośrednio z KWK Chwałowic (miałem też na próbę w zeszłym sezonie - palił się OK), mam na szczęście dobrego sąsiada, który rozwozi węgiel, stąd może również dobra cena; przepłukany, ale nie workowany. Rozładunek wywrotką także był w cenie! Co do ilości, to zoabczymy. Mam jeszcze kupę drewna z budowy oraz piec z dodatkowym rusztem więc mam nadzieję, że wystarczy. Choć pewnie wiele będzie zależało od zimi i temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 07.07.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Tak czytam te ceny, które podajecie, za tone ekogroszku i wychodzi mi, że nie jest on zadną - tańszą - alternatywą dla gazu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda31 08.07.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Ogrzewanie podłogowe zrobione, wylewki też już są a teraz przed nami wybór płytek podłogowych i paneli. Muszę przyznać, że czym większy wybór tym więcej wątpliwości na co się zdecydować Drodzy Hermesowicze, możecie się podzielić waszymi pomysłami co do tego tematu ( mile widziane zdjęcia) Z góry dziękuję i pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 09.07.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 siemanko hermesowicze!mam do was pytanko z innej beczki. ...KOMINKI DACHOWE... Nie wiem jak jest w Hermesie, ale w Hermesie 2 na dach wychodzą w różnych miejscach aż 8 kominków dachówkowych. 4 z nich to wentylacja grawitacyjna pomieszczeń ewentualnie wspomagana mechanicznie a pozostałe 4 to odpowietrzenie kanalizacji. Jaka jest opcja na zmniejszenie ich liczby, czy jest dobra alternatywa dla tych kominków od kanalizy żeby nie trzeba było aż tak dziurawić dachu a samo odpowietrzenie rozwiązać inaczej??? bo rozumiem że te od wentylacji muszą pozostać. Proszę o podpowiedźpozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 12.07.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Witam!Ja wprawdzie buduję Gracjana z Domeny Projekt ale mam pytanie do Was. W obydwóch projektach przed wejściem głównym do domu są łukowe murki czy Wy w projekcie macie podane ich promienie? Bo u siebie patrzę, patrzę i niestety tego detalu mi brakuje. Mógłby ktoś mnie wspomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rycho73 12.07.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 myślę że chyba mało kto robi te schody wejściowe w pełni identycznie jak w projekcie jeśli chodzi o ich kształt owalu i wymiary.... ale mimo że jest tu dowolność warto by było trzymać się z grubsza proporcji tej bryły w stosunku do tego co masz w projekcie żeby poprostu pasowała do gabarytów budynku. U mnie wymiary są podane jedynie dla stopni tych schodów, jeśli chodzi o promień zawsze możesz wziąć linijkę i pomiar przeliczyć do skali rysunku (1:100).ja u siebie zmieniłem frontowe wejście, zrezygnowałem z jednego z ramiona-murku i od strony garażu schody będą półkoliste, zaś od tyłu chcę zrobić szerokie płaskie patio z jakiegoś kamienia...pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 14.07.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Moje schody wzorowane na projekcie:http://foto.onet.pl/fpzpx,03ws8c6838wo,cm2t7,u.html#faoth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 15.07.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 A u mnie są zupełnie na prosto, z trzech stron, do tego słupy podpierające (powiększony) balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 16.07.2009 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 a te słupy kwadratowe czy okrągłe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 16.07.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 a te słupy kwadratowe czy okrągłe ? kwadratowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 16.07.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 A są takie gotowe ? Bo tylko okrągłe widziałem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 16.07.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 A są takie gotowe ? Bo tylko okrągłe widziałem ! Nie no z cegły są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolmax 22.07.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Witam. Jestem nowy na tym forum i wszystkie uwagi tu przeczytane są dla mnie bardzo cenne. Noszę się z zamiarem kupna projektu. Nie jestem jeszcze do końca zdecydowany, ale bardzo podoba mi się Hermes. Trochę nie pasuje mi parter /wolałbym kuchnię od frontu nawet kosztem pokoju / i wysokość ścianki kolankowej. Mieszkam w okolicach Wrocławia i chętnie zobaczyłbym ten domek na żywo żeby móc rozwiać swoje wątpliwości. Czy znajdzie się ktoś kto byłby skłonny pokazać mi swój domek , a mieszkałby gdzieś niedaleko Wrocławia. Byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panterka 23.07.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Cześć, zaczynam budowę Hermesa na jesieni. Mam pytanie do Kamila79. Czy możesz udostępnić parę fotek Twojego Hermesa? Chodzi mi jak wygląda on po przeróbkach jakie planowałaś wprowadzić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 23.07.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Witam. Jestem nowy na tym forum i wszystkie uwagi tu przeczytane są dla mnie bardzo cenne. Noszę się z zamiarem kupna projektu. Nie jestem jeszcze do końca zdecydowany, ale bardzo podoba mi się Hermes. Trochę nie pasuje mi parter /wolałbym kuchnię od frontu nawet kosztem pokoju / i wysokość ścianki kolankowej. Mieszkam w okolicach Wrocławia i chętnie zobaczyłbym ten domek na żywo żeby móc rozwiać swoje wątpliwości. Czy znajdzie się ktoś kto byłby skłonny pokazać mi swój domek , a mieszkałby gdzieś niedaleko Wrocławia. Byłbym bardzo wdzięczny. Niedaleko Wrocławia stoi mój Hermes (niecałe 50 km na zachód) zapraszam . Oprócz tego jest jeszcze Hermes maroco (chyba nawet bliżej), no a we Wrocławiu Hermesa postawił Adam12. Jakby co to zapraszam na PRIV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolmax 27.07.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Dzięki Zmareck. A czy ty podnosiłeś u siebie ściankę kolankową i jak rozplanowałeś parter! Czy robiłeś zgodnie z projektem czy wprowadzałeś zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 27.07.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Dzięki Zmareck. A czy ty podnosiłeś u siebie ściankę kolankową i jak rozplanowałeś parter! Czy robiłeś zgodnie z projektem czy wprowadzałeś zmiany? Musisz poczytać moje wcześniejsze posty. Oczywiście że podniosłem ściankę kolankową i to o 2 pustaki. Na parterze zlikwidowałem tą śmieszną spiżarkę bo mam piec na groszek więc wolałem większą kotłownię. Cały dom wydłużyłem w ogóle o 1 m żeby powiększyć troszkę gabinet i kuchnię. Za nic na świecie nie zlikwidowałbym tego pokoiku na dole, a po wprowadzeniu się stwierdzam (i nie tylko ja, bo i też wszyscy moi znajomi), że kuchnia jest bardzo duża. Apropo dodałem parę okien na lewej ścianie (gabinet i jadalnia) ....... itd... itp.... obejrzyj mój album tam widać wszystko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts