Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiam

Sorki, że tak ni z gruszki ni z pietruszki ale dostałem właśnie wycenę stanu otwartego z dachem i nie wiem czy to dużo czy mało. Nie bardzo można się doliczyć na forach co ile kosztuje.

stan zero : wykopy fundamentowe, zbrojenie, zalanie betonu b-20,murowanie ścian z bloczków b20,izolacja pionowa wewnętrzna i zewnętrzna,układanie rur wodno-kanalizacyjnych,zagęszczenie żwiru pod chudziak,wylanie betonu b-15 - 14250 ,-

Murowanie ścian nośnych ,ścian szczytowych i kolankowych wraz z wieńcem + nadproża - 10300,-

strop : wykonanie wieńca ,szalowanie ,zbrojenie,stęplowanie,murowanie kominów,szalowanie klatki schodowej,wykonanie balkonów,wylanie betonu b-20 - 14000,-

dach: wykonanie więżby ,foliowanie,łacenie,murowanie kominów z cegły klinkierowej,układanie dachówki,montaż okien dachowych,montaż rynien - 25900,-

całkowity koszt usługi : 64450,-

pozdrawiam

Cena jest do negocjacji. O podział na poszczególne etapy sam prosiłem w razie jakiś problemów. a jak wygląda sprawa materiałów, bo majster mówił, że on ma zniżki na materiały (średnio ok 20 procent) ale faktury są na niego - czyli zarobi dodatkową kasę. Plusem tego jest, że w cenie robocizny mieszczą się wszystkie maszyny.

pozdrawiam

Majster nie ma zniżek , co najwyżej przedstawiciel hurtowni lub składu z którego bierze mu takie daje . Oni tam mają dość pokaźne widełki na marże , tylko że nie każdy je dostaje (zniżki). My braliśmy wszystko (na stan surowy) z jednego z większych składów budowlanych w okolicy , oczywiście po negocjacjach cenowych (aż zeszli do pożądanego poziomu) i na fakturę . Nasi też mieli wszelkie maszyny (za koparkę tylko osobno płaciliśmy) łącznie z windą materiałową na piętro i tym "taśmociągiem" na dachówki .

Jak na razie to wszyscy mi dają podobną kwotę za robociznę. Czy ekipa sprawdzona to nie wiem. Polecił mi ją architekt adaptujący projekt. W zeszłym roku zaczęli budowę dokładnie na przeciwko mojej działki. Fundament wygląda porządnie. Resztę będę widział sukcesywnie bo od wiosny będą stawiać mury. Z majstrem gadałem o budowaniu etapami więc wcale nie muszę go brać do dachu. Problem u mnie jest taki, że nie mieszkam na razie w Polsce i większość spraw załatwiam przez telefon i internet.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam

Jak jeszcze tu ktoś zagląda to może podałby mi ile bloczków fundamentowych potrzebował. Koleżka w hurtowni wyliczył mi 1440

pozdrawiam

Zaglada, zaglada tyle,z e ja Ci nie pomogę , gdyz mam Hermesa2, a ponadto ja podpiwniczałem garaż , wiec z tej racji wyszło mi dużo wiecej . A skoro tak Ci wyliczył ktos to sie tego tzrymaj , jak Ci zostanie to im zwrócisz

• 8 months później...
Witam, Czy ktoś może ma wybudowanego hermesa 2 z garażem podwójnym(chociaż w stanie surowym) w woj. mazowieckim lub lubelskim????? Robimy ostatnie poprawki projektu i bardzo byśmy chcieli zobaczyć domek na żywo. Proszę o pomoc i z góry dziękuje. email: [email protected]

ooo szkoda, że tak daleko :( my narazie już cztery miesiące czekamy na odrolnienie działki, strasznie się schodzi z tymi wszystkimi papierkami, więc mamy czas na ewentualne zmiany w projekcie. MAM NADZIEJĘ, ZE BUDOWĘ ZACZNIEMY NA WIOSNĘ. My tez mamy Hermesa 2 w odbiciu lustrzanym z podwójnym garażem. IMUG czy mógłbyś ewentualnie podesłać kilka zdjęć Twojego Hermesa z zewnątrz i od środka na maila: [email protected]. Byłabym bardzo wdzięczna :) Czy wprowadzałeś może jakieś zmiany do projektu, bo my skasowaliśmy podcień, przez co powiększył się gabinet i doprojektowaliśmy facjatkę z balkonem nad wykuszem. Czy powiększaliście otwory okienne w domku i czy zmienialiście coś w schodach??

Witam

zmiany w projekcie:

1. ściany mamy z silikatów (sil-pro godzikowice - bo blisko fabryka). Obrys domu się nie zmienił tylko wewnątrz zyskałem po około 12 cm na ścianie. W projekcie jest chyba suporex 36.

2. poszerzone są ławy fundamentowe z 40 na 60 - ze względu na ciężar silikatów

3. kasacja podcienia - więcej miejsca wewnątrz - mamy doprojektowany taras okoł 60m

4. kuchnia jest przesunięta przez co zyskaliśmy miejsce na spiżarnie

5. otwory okienne są większe (w górę) aby zainstalować rolety nad oknem a nie na zewnątrz okna

6. strop mamy monolityczny 12cm

7. schody zmienił nam konstruktor z ekipy budowlanej i zlikwidował ten brzydki nawis w salonie koło kominka. Został tylko lekki skos w samym rogu

8. nad garażem mamy jeden wielki pokój - zlikwidowaliśmy łazienkę i dziwne malutkie pomieszczonko nie wiadomo na co

9. garderoba ma wejście od korytarza aby była wspólna dla wszystkich

10. jedno z okien w garaży zamieniliśmy na drzwi do ogrodu

To chyba tyle zmian. Zdjęcia podeślę w wolnej chwili

pozdrawiam